Ukemeny 12

Ukemeny 12 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Risotto med aromasopp og trøffel
Risotto med aromasopp og trøffel
Risotto med aromasopp og trøffel
Tirsdag: Seibiff med løk
Seibiff med løk
Seibiff med løk
Onsdag: Thaisalat med biffstrimler
Thaisalat med biffstrimler
Thaisalat med biffstrimler
Torsdag: Tagine med kjøttboller og tabouleh
Tagine med kjøttboller og tabouleh
Tagine med kjøttboller og tabouleh
Fredag: Tacopizza med kylling
Tacopizza med kylling
Tacopizza med kylling
Lørdag:
Forrett: Østers med smak av Østen
Østers med smak av Østen
Østers med smak av Østen
Hovedrett: Innbakt svinefilet med sursøt saus
Innbakt svinefilet med sursøt saus
Innbakt svinefilet med sursøt saus
Dessert: Yoghurtis med mango- og pasjonsfrukt
Yoghurtis med mango og pasjonsfrukt med salsa
Yoghurtis med mango og pasjonsfrukt med salsa
Søndag:
Forrett: Ørretrøre med rogn
Ørretrøre med rogn
Ørretrøre med rogn
Hovedrett: Hjortelapskaus
Hjortelapskaus
Hjortelapskaus
Dessert: Nøtteterte
Nøtteterte – min yndlingskake fra barndommen
Nøtteterte – min yndlingskake fra barndommen

 

Ukemeny 12 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Stekt flesk med persillesaus

Stekt flesk med persillesaus er Danmarks nasjonalrett og kan ligne veldig på den norske varianten, flesk og duppe og den svenske retten stekt fläsk med löksås. Oppskriften er passe til 4 personer.

Stekt flesk:

800 g flesk i tykke skiver
Smør

Tørk fleskeskivene og trykk dem lett flate, med håndflaten eller en kjevle.

Varm opp en panne på høy varme og brun svineskivene på begge sider. Hvis svinekjøttet er veldig magert, kan det tilsettes litt smør.
Skru ned varmen til middels og stek svinekjøttet til det er sprøtt. Det tar vanligvis 4-6 minutter på hver side. Hvis svineskivene slipper mye fett under tilberedningen, hell det bort. Dette gjør det lettere å få sprøstekt svinekjøtt. old dem eventuelt varme i ovnen i en ildfast form på 60 grader. Du kan også steke flesket i ovnen på 200 grader til det har fått fin farge.

Persillesaus:

2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
1 håndfull persille, finhakket
Salt og nykvernet pepper
1 ts malt muskatnøtt

Smelt smøret i en kjele på middels varme, rør inn melet og spe med litt og litt melk, mens du rører hele tiden.
Smak til sausen med salt og nykvernet pepper og eventuelt litt revet muskatnøtt. Rør inn persillen og server med kokte poteter og valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt bønner, som har fått et oppkok i vann tilsatt litt smør.

Stekt flesk med persillesaus
Stekt flesk med persillesaus

Du finner flere velsmakende danske retter og drinker her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hvit lumumba

Hvit lumumba også kalt hvit, død tante er kakao for voksne og er super en kald høst, eller vinterkveld. Den passer også å bruke til voksendessert. En Lumumba (Død tante, Tote Tante) er en longdrink oppkalt etter den kongolesiske politikeren Patrice Lumumba. Begrepet Død tante/Tote Tante brukes på vestkysten av Danmark, Nord-Tyskland og Nederland. Oppskriften er passe til 2 personer.

4 cl mørk rom
Varm kakao av 1 plate hvit kokesjokolade, kokt opp med 1/2 ltr melk
Pisket krem

Hell varm kakao i en kopp, tilsett rom og topp med krem. Et lite dryss med kanel smaker godt på toppen.

Hvit lumumba
Hvit lumumba

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus

Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus er en av favorittrettene mine med kylling. Appelsinsausen smaker også perfekt all annen slags fjærkre, svin, hvit fisk og til grillspyd.

Oppskriften er passe til 4 personer.

Kyllingen:

4 store kyllingfileter

80 g ost i 4 staver

Salt og pepper

8 strimler bacon

Skjær en lomme i kyllingfileten og trykk inn en stav med ost i den, enten en vellagret ost, en Jarlsberg eller en annen ost etter eget ønske. Krydre fileten med salt og pepper. Snurr 2 skiver bacon rundt hver filet og legg dem i en smurt ildfast form. Sett filetene i ovnen på 200 grader til filetene er gjennomstekte.

Du finner oppskrift på potetpuréen HER.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

3 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule. Del skallet i tynne strimler.

Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Hell i eddiken og la det koke i noen minutter. Tilsett appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter før de siles av. Spar på strimlene.

Tilsett soyasaus og fond. Visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.

Server med valgfrie grønnsaker, f.eks. romanesco, som jeg har brukt her eller blomkål eller brokkoli. Romanesco kokes opp i vann, tilsatt salt, settes til side med lokk på, til den har blitt myk, men fortsatt har tyggemotstand, ca. 5 min. Pynt med appelsinskall på toppen.

Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus
Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus

 

Du finner flere velsmakende retter med kylling her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sprø kylling i bao buns

Sprø kylling i bao buns er vår favoritt rett med bao buns eller steam buns. Bao buns kommer opprinnelig fra Kina, men er populært i mange andre land i Sør-Øst-Asia også. Kyllingen blir sprøstekt og sammen med myke buns og de gode smakene, er denne retten en fryd for ganen. Du får kjøpt alle ingrediensene til denne retten i velassorterte matbutikker. Grunnen til at jeg har valgt sauser fra Flying goose, er at de er enkle å dosere med. Du kan selvfølgelig velge andre merker eller andre typer saus, om du foretrekker det. Sriracha Mayo Sauce kan være litt sterkt, så sjekk det, før du tar på for mye. Oppskriften er passe til 3-4 personer.

Kyllingen:

600 g kyllingbryst i strimler

1 ss hvitløk fra tube eller glass

1 ss ingefær, knust fra glass

2 ts kinesisk 5-krydder (5-spice)

1 sammenpisket egg

2 ss soyasaus

1 dl maisenna

1 dl nøytral olje

Bland kyllingen med soyasaus, hvitløk, ingefær og 5-krydder. Tilsett egg og maisenna, rør godt sammen og la det marinere i kjøleskapet i 20 minutter.
Hell oljen i langpannen, fordel kyllingbitene utover og stek midt i ovnen til de er sprø og gjennomstekte.

Til servering:

2-4 bao buns per person

1 paprika i tynne strimler

½ agurk i tynne strimler

1 vårløk, i strimler

Frisk koriander

Hoisinsaus (Flying goose)

Sriracha Mayo Sauce (Flying goose)

Damp bao buns i en bambusdamper og legg tilbehøret i hver sine boller, så gjestene kan forsyne seg selv, med det de ønsker. Sett bambusdamperen med bao buns på bordet, så de holder seg varme.

Fyll baobuns med det dere liker og risle over hoisinsaus og sriracha mayo Sauce.

Bao buns med sprø kylling
Sprø kylling i bao buns

 

Du finner flere tips og retter med bao buns her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spennende matkalender

Spennende matkalender med nasjonaldager og forskjellige matdager finner du her

Vet du for eksempel hvilken dag, som er den internasjonale dagen for lykke? Sjekk hvilke begivenheter som forbindes med din fødselsdag og få tips til hva du kan servere.

 

Spennende matkalender

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pai med middelhavssmak

Pai med middelhavssmak er kjempegodt både for liten og stor, enkelt å lage og kan brukes både til forrett, hovedrett og lunsj. Om du vil, kan du lage den i porsjonsformer i stedet for i en stor form og om du har dårlig tid, kan du bruke ferdigkjøpt paideig fra butikken.

Mørdeig:

125 g smør
250 g mel
Ca. 1 dl vann

Visp sammen mel og smør med en mikser til smøret er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt vann og videre til du får en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minimum en time.

Kjevle ut deigen, så den passer i paiformen. Press den godt inntil sidene og litt over kanten på formen, så du kan skjære det bort og få en fin, rett kant på paien. Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørka erter, så den holder seg flat under første steking. Stek den på 200 grader i 15 minutter, før du løfter ut ertene og lager fyllet. Ertene kan du bruke om og om igjen, når du lager pai.

Pai med middelhavssmak på gang
Pai med middelhavssmak på gang
Fyll:

1 løk,  grovhakket

300 g kyllingfileter i strimler

100 g sopp i skiver, f.eks. aromasopp eller sjampinjong

100 g bacon i terninger

1/2 glass sorte oliven i skiver, avsilt

3 store egg

2 dl crème fraîche

1 pk brokkolini, kun toppene

1/2 glass fetaost, avsilt

1/2 glass soltørket tomat, avsilt

Salt og pepper

100 g revet ost, gjerne vellagret

Brun kylling, løk og bacon i litt smør, sil av og fordel det utover paibunnen. Legg på brokkolini, feta, soltørket tomat og oliven, før du fordeler den revne osten over.

Visp sammen egg og crème fraîche, salt og pepper.

Hell på eggeblandingen og stek paien videre i cirka 30 minutter, til fyllet har stivnet.

 

 

Du finner flere velsmakende paier her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bucatini carbonara

Bucatini carbonara er en videreutvikling av en gammel rett fra Lazio i Italia. Den er rask og lettvinn å lage og smaker godt. Det spesielle med carbonara, er at sausen er basert på eggeplommer og kokevann fra pastaen, så ikke hell det rett i vasken, når du siler av pastaen. Resultatet er en nydelig kremaktig saus, uten bruk av meieriprodukter. Bucatini er en annen pastavariant, som er litt tykkere enn spagetti  og hul i midten. Du kan selvfølgelig bruke andre typer pasta om du ønsker det. Oppskriften er passe til 2 pers.

200 g bucatini

60 gram baconterninger

3 eggeplommer romtemperatur

25 gram revet parmesan eller pecorino (eller kjøp ferdig i pose)

Kokevann fra pastaen

Salt og pepper

Brun baconterningene lett i en sautépanne eller stor gryte. Pisk eggeplommene sammen med sort pepper og nesten all osten.

Kok bugatonien til al dente etter anvisningen på pakken.

Visp inn 1 ss av kokevannet fra pastaen inn i eggeblandingen. Resultatet skal være kremaktig.

Eggeblanding til carbonara
Eggeblanding til carbonara

Sil av pastaen, men spar på kokevannet og hell pastaen over i sautépannen sammen med 3 ss pastakokevann. La alt koke i 1 minutt på høy varme.

Slå av varmen og hell eggeblandingen over mens du rører i ca. 30 sekunder.

Rør inn resten av osten sammen med 2 ss til av det varme pastavannet for å gjøre den kremet.

Smak til og smak til med mer salt og pepper, rør inn finhakket persille og server gjerne bugatoni carbonara med litt urter, f.eks. basilikum og mer parmesan, som de som ønsker kan høvle over selv.

Bugatini carbonara
Bucatini carbonara

 

Du finner flere spennende og velsmakende pastaretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 11

Ukemeny 11 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Libanesisk lam og ris
Libanesisk lam og ris
Libanesisk lam og ris
Tirsdag: Spagetti med villreker
Spagetti med villreker
Spagetti med villreker
Onsdag: Appelsinkylling
Appelsinkylling
Appelsinkylling
Torsdag: Hjortekarbonader med potetpuré
Hjortekarbonader med potetpuré
Hjortekarbonader med potetpuré
Fredag: Tradisjonell spansk paella
Tradisjonell spansk paella
Tradisjonell spansk paella
Lørdag:
Forrett: Gratinerte sjøkreps
Gratinerte sjøkreps
Gratinerte sjøkreps
Hovedrett: Helstekt kalvefilet med røstipoteter, aromasopp og blåskimmelsaus
Helstekt kalvefilet med røstipoteter, aromasopp og blåskimmelsaus
Helstekt kalvefilet med røstipoteter, aromasopp og blåskimmelsaus
Dessert: Sjokoladeterrin
Sjokoladeterrin
Sjokoladeterrin
Søndag:
Forrett: Grøntrand
Grøntrand
Grøntrand
Hovedrett: Lammefrikassé
Lammefrikassé
Lammefrikassé
Dessert: Minas fantastiske eplepai
Minas fantastiske eplepai
Minas fantastiske eplepai

Ukemeny for uke 11 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Finnbiff

Finnbiff eller reinskav er en deilig viltgryte med reinsdyrskav, som du finner i frysedisken i matbutikken. Jeg liker å lage en stor porsjon, som jeg fryser ned i porsjoner som vi bruker på hektiske hverdager.

1 kg reinsdyrskav

4 ss smør til steking

500 g fersk sopp, f.eks. kantareller eller sjampinjong i skiver

300 g bacon i terninger

4 løk i strimler

3 dl seterrømme

3 dl fløte

2 ss viltfond

100 g brunost

1 laurbærblad

2 ss tyttebærsyltetøy

10  knuste einebær

4 kvister fersk timian eller 1 ts tørket

Ta reinsdyrskavet ut av fryseren og la det ligge noen minutter i romtemperatur.

Brun sopp og bacon i litt av smøret og legg det over i en gryte. Stek reinsdyrskavet i to omganger i resten av  smøret og hell det over i den samme gryten. Kok ut pannen med litt vann og hell dette også over i gryten.

Tilsett rømme, fløte, brunost, tyttebærsyltetøy, viltfond, knuste einebær, laurbær og timian, og la gryten koke til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper og server med poteter, valgfrie grønnsaker og tyttebærsyltetøy.
Jeg har brukt friske bønner, som har fått et raskt oppkok i vann tilsatt smør.

Finnbiff
Finnbiff

 

Du finner flere velsmakende og varierte retter med reinsdyr og annet vilt her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.