Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri

Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri er en uvanlig måte å servere kalvefilet på, men det smaker også uvanlig godt. Oppskriften er til 4 personer.

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 52 grader og rosa når steketermometeret viser 55 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Chimichurri:

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

1 fersk rød chili

2 sjalottløk

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.

 

Potetsalat:

1 kg kokte poteter

1 pose majones

3/4 beger seterrømme

2 hvitløksfedd

1 ss worcestersaus

1 ss olivenolje

110 g blåmuggost

Finhakket gressløk

Kjør sammen blandingen til en saus, smak til med salt og pepper.

Vend sausen inn i de hakkede potetene.

 

Server med valgfrie grønnsaker. Jeg har stekt minitomater, sopp og løk, som kun er krydret med litt salt og pepper.

Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri
Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bahama mama

Bahama mama er en deilig drink med smak av frisk frukt og kokos. Opprinnelsen er usikker, men den er trolig oppkalt etter en karibisk danser fra 1930-tallet, Dottie Lee Anderson, som var kjent under artistnavnet Bahama Mama.

En annen mulighet er at den første gang ble laget i 1963 på Pink Elephant Night Club og oppkalt etter skuespilleren Maureen Duvalier.

6 cl appelsinjuice

6 cl ananasjuice

3 cl rom

3 cl kokosnøtt

1,5 cl limejuice

1,5 cl grenadin

Pynt:

1 skive appelsin

1 cocktailbær

Bland alle ingrediensene, bortsett fra grenadin og pynten i en shaker fylt med is. Rist godt og hell over i et glass med is. Hell i grenadinen og pynt bahama mama med appelsin og cocktailbær.

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Bahama mama
Bahama mama

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biff med gratinert potetmos og russiske erter

Biff med gratinert potetmos og russiske erter er nydelig mat til spesielle anledninger. Du får kjøpt russiske erter i velassorterte matbutikker. Oppskriften er passe til 4 personer.

Gratinert potetmos:

800 g kokt, skrelt potet

2 fedd finhakket hvitløk

1 boks crème fraîche

1 ss grønnsaksfond

Salt og pepper

200 g revet ost

Bland alle ingrediensene, bortsett fra osten og smak til med salt og pepper.  Fyll blandingen over i en ildfast form, eller porsjonsformer. Dryss over revet ost, sett i ovnen på 200 grader til potetmosen er god og varm og har fått en gyllen, fin overflate. Server med en gang.

Gratinerte rester av bakepoteter
Gratinerte rester av bakepoteter

Russiske erter:

100 g russiske erter

2 dl vann

1 ts salt

2 ss smør

2 ss madeira (ev. sherry)

1 neve finhakket persille

Legg ertene i vannet i 1 time. Kok dem i bløtevannet, sammen med madeira og saltet, til vannet er fordampet (ca. 15 min.). Rør inn persillen og server.

Russiske erter
Russiske erter

 

Biffen:

4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet

1 ts salt

1 ts pepper

Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la dem ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne eller på grillen. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:

Om du vil tilberede biffen i sous vide, finner du temperatur og tid fr de forskjellige stykningsdelene her.

Rå/lite stekt: 55 grader
Medium/medium+: 60-65 grader
Godt stekt: 70 grader
La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.

 

Denne retten er saftig og smaker godt og trenger egentlig ikke saus. Om du likevel ønsker å servere den med saus, finner du mange spennende oppskrifter på saus her.

 

Biff med gratinert potetmos og russiske erter
Biff med gratinert potetmos og russiske erter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Khao Moo Dang

Khao Moo Dang er en fushionrett fra Kina og Thailand. Du får kjøpt korianderrot, tapiokastivelse, rød matfarge og ev. andre eksotiske ingredienser i asiatiske butikker.

Marinade:

3 fedd hvitløk

2 korianderrot

1,5 ss kinesisk femkrydder

1 ts hvit pepper

4 ss palmesukker

1/2 ss sesamolje

2 ss østerssaus

2 ss soyasaus

1/2 ss tapiokastivelse

1/4 ts rød matfarge

500 g urøkt svinekam

Knus hvitløk og korianderrot med en morter og stamper.
I en stor miksebolle kombinerer du hvitløk- og korianderrotblandingen, kinesisk femkrydderpulver, hvit pepper, palmesukker, sesamolje, østerssaus, lett soyasaus og tapiokastivelse. Tilsett konditorfargen og bland grundig en gang til.
Tilsett svinekjøtt og dekk hver del med sausen. Mariner i kjøleskapet ditt over natten. (Behold marinadesausen etterpå – ikke kast den!!)

I airfryer: Legg kjøttet i et enkelt lag og stek ved 160 grader i 15 minutter, snu og stek den andre siden i 5 minutter til. Etter tilberedning av svinekjøttet, la det hvile i noen minutter før du skjærer det i skiver for å forbedre mørheten og fordele saften jevnt. Mens den hviler kan du piske opp sausen.
I grillen: Grill svinekjøttet over kull til det er helt gjennomstekt, vend det av og til for å unngå at det brenner seg. Alternativt kan du bruke en grillpanne.

I ovnen: Legg kjøttet i ildfast form og stek ved 160 grader i 15 minutter, snu og stek den andre siden i 5 minutter til. Etter tilberedning av svinekjøttet, la det hvile i noen minutter før du skjærer det i skiver for å forbedre mørheten og fordele saften jevnt. Mens den hviler kan du piske opp sausen.

Saus:

1 ss palmesukker

1/2 ss ristede sesamfrø

1,5 ss soyasaus

1/2 ss sesamolje

1,5 dl marinade fra marinering av svinekjøttet

1,5 dl vann

1 ts tapiokastivelse valgfritt, for å tykne sausen, bland med vann

Tilsett palmesukker, sesamolje, sesamfrø, mørk soyasaus og lys soyasaus i restene av marinadesausen og bland godt.
Flytt sausen til en gryte eller wok over middels varme. Når det begynner å boble, hell i vann. Hvis sausen ikke har ønsket tykkelse, bør du vurdere å blande den valgfrie tapiokastivelsen med 5 dl vann. Tilsett gradvis og rør til det er akkurat passe.

Servering:

Skjær svinekjøttet  i tynne strimler i motsatt retning av kjøttfibrene.

Legg en sjenerøs porsjon dampet jasminris på en tallerken, og topp den med skiver av thailandsk rødt svinekjøtt. Drypp sausen sjenerøst over svinekjøttet, og pynt med oppskåret agurk og hardkokte egg.

Khao Moo Dang
Khao Moo Dang

 

Du finner masse spennende oppskrifter på mat og drikke fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kokospudding

Kokospudding lages i mange land hvor de har kokospLmer Jeg elsker kokos og dette er derfor en av mine favorittdesserter.

4 dl kokosmelk

2 ss kremfløte

1 vaniljestang

2 ss sukker

2 plater gelatin

Kok opp kokosmelken og fløten med sukker og vaniljestang. Ta kjelen av platen. Legg gelatinplatene i iskaldt vann til de er helt bløte. Klem ut vannet av dem med hendene og legg dem over i kjelen under omrøring. Sil blandingen over i porsjonsformer og sett kaldt. Serveres med f.eks. friske bær eller ananas.

Kokospudding
Kokospudding

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Doro wat

Doro wat er en velsmakende kyllinggryte fra Etiopia og Eritrea. Den kan serveres med en salat og ris, eller på den tradisjonelle måten med injera, som er en slags pannekake, laget med teffmel.

800 g kylling lårfilet

1 ts salt

1 sitron (saften)

Litt mel til å rulle kyllingen i

2 ss smør

3 løk, finhakket

2 fedd hvitløk

2 ss tomatpuré

3 ts berbere

2 dl vann

2 dl tørr hvitvin ev. eplemost

4 hardkokte egg

Legg kyllingen på et fat, dryss over salt og risle over sitronsaft. La kyllingen stå kaldt og marinere i min. 30 minutter, gjerne over natta.

Rull kyllingbitene i mel og stek dem gylne i litt smør eller olje.

Smelt 2 ss smør i en kjele og tilsett løken. La det frese noen minutter, før tomatpuréen og berbere røres inn. Tilsett vann og rør rundt. Legg i kyllingen la det koke under lokk i 30 minutter. Skrell eggene og legg dem i gryten. Kok i 5 minutter til.

Serveres med f.eks. ris og salat eller med injera, på den tradisjonelle måten.

Doro wat
Doro wat

Du finner masse spennende oppskrifter på mat og drikke fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Minas suksessterte

Minas suksessterte er lekkert pyntet, med roser som er satt på med sprøytepose i tillegg til sjokolade som er smeltet i vannbad og rislet over.


Bunnen:

4 eggehviter

100 g melis

175 g mandler

1/2 ts bakepulver

Kle bunnen av en 22 cm springform med bakepapir og smør sidene. Kjør mandlene til mel i en foodprosessor eller mal dem med kvern. Pisk eggehvitene og melisen til stiv marengs, i en kjøkkenmaskin. Bland forsiktig inn mandelmelet med en slikkepott til en jevn røre. Det er viktig å beholde luften i marengsen. Hell røren i kakeformen og stek midt i ovnen på 160 grader i 35-40 minutter eller til kaken er gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Kremen:

4 eggeplommer

100 g sukker

2 ts vaniljesukker

1.5 dl fløte

1 klype salt

150 g smør, romtemperert

Pisk sammen eggeplommer, sukker, vaniljesukker, fløte og salt i en kjele. Varm opp på middels varme, mens du rører hele tiden, så kremen ikke svir seg. La det så vidt småkoke under røring i noen minutter, til kremen tykner. Hell kremen over i bollen til kjøkkenmaskinen og la den bli helt kald. Tilsett romtemperert smør og pisk kremen godt sammen på middels hastighet. Kremen skal være myk og luftig. Sprøyt kremen på kaken i ønsket mønster og pynt etter eget ønske, f.eks. med sjokolade, smeltet i vannbad.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Middelhavspotetsalat

Middelhavspotetsalat smaker nydelig til det meste av grillmat og passer godt til kokte og stekte fiskeretter. De er også knallgode til stekt lam.

1 kg kokte poteter delt i passe munnfuller

2 ss kapers

1/2 dl god olivenolje

1 god neve bladpersille, finhakket

2 ss tomat og balsamicoeddik

Salt og pepper

Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Middelhavspotetsalat smaker godt kaldt, men aller best når den fortsatt er varm eller lunken.

Middelhavspotetsalat
Middelhavspotetsalat

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kyllingspyd med patatas bravas

Kyllingspyd med patatas bravas smaker nydelig i sommervarmen. Marinaden kan gjerne brukes til annet kjøtt også. Oppskriften er passe til 2 personer.

400 g kylling, lårfilet, tredd på grillspyd

Patatas bravas:

800 g kokefaste poteter

1 boks aioli fra Bama

1 boks aioli med chili fra Bama

Kok potetene, del dem i grove skiver og bland dem med aioli

Marinade:

2 fedd finhakket hvitløk

2 pk black garlic glaze (fra Meny)

1 liten lime, kun saften

2 ss ketjap manis

Black Garlic Glaze 50g Meny

Bland ingrediensene til marinaden og smør grillspydene på alle sider med den.

Grill spydene på alle kanter, til de har fin farge utenpå og så vidt stekt inni, så de fremdeles er saftige.

Server gjerne med noen salatblader.

Kyllingspyd med patatas bravas

Kyllingspyd med patatas bravas

 

Du finner mange spennende og varierte grilloppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 22

Ukemeny for uke 22 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Nudelsuppe med biff

Nudelsuppe med biff
Nudelsuppe med biff

Tirsdag: Laks i den grønne gørra med båtpoteter, edamamebønner og kjørvelsaus

Laks i den grønne gørra med båtpoteter, edamamebønner og kjørvelsaus
Laks i den grønne gørra med båtpoteter, edamamebønner og kjørvelsaus

Onsdag: Koklemos av elg

Koklemos av elg
Koklemos av elg

Torsdag: Lasagne kylling Alfredo

Lasagne kylling Alfredo
Lasagne kylling Alfredo

Fredag: Koreansk pizza

Koreansk pizza
Koreansk pizza

Lørdag:
Forrett: Hvit gazpacho

Hvit gazpacho
Hvit gazpacho

Hovedrett: Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli

Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli
Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli

Dessert: Budapestrull

Budapestrull
Budapestrull

Søndag:
Forrett: Baconsalat med sennepsdressing

Baconsalat med sennepsdressing
Baconsalat med sennepsdressing

Hovedrett: Frikadeller med potetpuré og brun saus

Frikadeller med potetpuré og brun saus
Frikadeller med potetpuré og brun saus

Dessert: Minas pistasjkake

Minas pistasjkake
Minas pistasjkake

Ukemeny for uke 22 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.