Raita

Raita er en selvfølgelig del av måltidet om du skal servere mat fra India, Pakistan, Nepal eller Bangladesh. Den er enkel å lage og kan gjerne lages dagen før, om du skal ha gjester.

3 dl yoghurt naturell

1 reven agurk

1/2 ts salt

1/2 ts cayennepepper

1 ts malt spisskummen

1/2 ts kvernet sort pepper

2 ss myntesaus, ev. litt finhakket mynte.

Rør alle ingrediensene sammen og la det stå kaldt til det skal brukes. Pyntes med litt koriander.

Raita
Raita

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kryddersmør

Kryddersmør smaker godt til bakt potet, men kan også brukes i stedet for saus til f.eks grillmat. Hjemmelaget kryddersmør smaker selvfølgelig best og du kan tilpasse det din egen gane.


250 g smør, romtemperert

2 ss finhakket gressløk

2 ss finhakket kruspersille

2 finhakkede chili

2 ts kryddersmørkrydder

2 finhakkede fedd hvitløk

Alt blandes godt og settes kaldt.

Kryddersmør
Kryddersmør

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Det selvlagde utekjøkkenet, en deilig plass å være

Det selvlagde utekjøkkenet er den beste uteplassen på eiendommen vår. Så snart det er mulig på forsommeren, pakker vi ut det hjemmelagde utekjøkkenet, vasker det, kobler til vann, legger ut kjøkkenutstyr og pynter med mer og mindre praktiske gjenstander. 

Det er helt nydelig å kunne lage mat på det selvlagde utekjøkkenet  etter en hel dag på kontoret. Så fort det er vær til det, lager jeg maten her.

Kurvene på bildet over er fra Riviera Maison.

Trekassene vi bruker som hyller på det selvlagde utekjøkkenet, er kjøpt i en interiørbutikk.

Jeg pynter opp med både blomster og urter.

Bak forhenget har vi en varmtvannsbereder på 30 ltr. Akkurat passe til litt oppvask. I tillegg står gassen til kokeplatene der.

 

Små søte krukker fra Green Gate kan brukes til f.eks. tannpirkere. 


De fine norgesglassene med lokk og sugerør er supre og gjør at man ikke så lett får i seg veps sammen med det man drikker.

Salt- og pepperkvernen er fra Zassenhaus.

 

Litt jålete kanskje, men siden det meste av pynten går i rosa, har jeg kjøpt kniver, sleiver, vannkoker og miksmaster i rosa også.

  

Den fine hjemmestrikkede kluten, har jeg fått av ei venninne. Såpene og koppehånklene kommer fra Green Gate. I kurvene har jeg mel, pasta, ris, boller og annet utstyr jeg trenger i matlagingen.

Nå er det bare å håpe på fint vær i sommer, så vi kan kose oss og lage mat i det selvlagde utekjøkkenet.

Du finner flere bilder fra hagen og uteplassene våre her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvinn iskrem med mandelspon

Lettvint iskrem med mandelspon er en oppskrift jeg fant i et matblad for mange år siden. Du bruker iskremmaskin om du har, men om du ikke har det, kan du helle den flytende isen i en bolle, sette den i fryseren og røre hver halvtime, til den har stivnet.

1/2 ltr. fløte

1 boks søt, kondensert melk

50 g mandelflak

Pisk fløten nesten stiv. Bland inn resten av ingrediensene og hell blandingen i ismaskin. Kjør til softiskonsistens og server.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thaifiskesuppe

Thaifiskesuppe passer til både lunsj, forrett og som en deilig liten kveldsrett. Denne deilige fiskesuppa er toppet med reker. Det smaker best med ferske reker, men om du bare får tak i frosne, fungerer det også. Denne oppskriften passer til 4 personer.

4 ss nøytral olje

1 løk, finhakket

4 fedd hvitløk, finhakket

8 cm rød chili, finhakket

4 cm fersk ingefær, revet

4 ts rød curry paste

6 dl kokosmelk

4 ts fishsauce

4 ts limesaft

8 dl grønnsakskraft

2 stilker sitrongress

4 kaffirlimeblader

1/2 grønn squash i tynne strimler

1 gulrot i tynne strimler

200 g filet av hvit fisk i terninger

Frisk koriander

100 g pillede reker

Varm olje i en kjele på middels sterk varme. Surr løk og hvitløk til løken er blank og myk. Tilsett finhakket chili, revet ingefær og currypaste og la det surre et par minutter. Ha i fiskesaus, limesaft, kokosmelk, kraft, sitrongress og limeblad, skru opp varmen og kok opp under omrøring. La suppen småputre på lav varme i ca 5 minutter.

Skru ned varmen på det laveste. Legg strimler av squash og gulrot i suppa, sammen med fisken. La alt trekke noen minutter (uten at det koker). Ta ut limeblader og sitrongresset. Server thaifiskesuppe med reker, koriander og godt brød.

 

Thaifiskesuppe
Thaifiskesuppe

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rabarbrakake – en ganske perfekt en

Rabarbrakake blir ofte litt for syrlig, synes jeg, men i denne kaken synes jeg balansen mellom søtt og syrlig er perfekt.

225 g sukker

1 ts bakepulver

1/2 ts salt

250 g mel

2 egg, lett sammenpiskede

250 g rømme

7,5 dl rabarbra i skiver

Rør sammen alle ingrediensene utenom rabarbraen i en bolle. Rør inn rabarbraen og fordel blandingen over i en middels stor, smurt springform.

200 g sukker

60 g romtemperert smør

30 g mel

1 ts malt kanel

Rør sammen sukker og smør i en bolle til du har en jevn masse. Rør inn mel til du har en klumpete blanding. Dryss blandingen over kakedeigen og gi den et dryss kanel.

Stekes på 175 grader, litt langt ned i ovnen i ca. 45 minutter. Sjekk med en tynn pinne, at den er klar. Når det ikke henger på deig lenger, kan du ta den ut og legge på rist.

Server rabarbrakake med f.eks. vaniljeis.

Rabarbrakake
Rabarbrakake

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fruktsalat

Fruktsalat ser fristende ut og smaker deilig til dessert, både alene og  sammen med is, vaniljesaus, krem og kesam med vanilje.

Denne salaten består av:

Jordbær, delt i fire

Blåbær

Kiwi i små biter

Bringebær

Physalis

men du kan bruke det du finner i din butikk. Du kan servere den i porsjonsskåler. Jeg serverer den i oldemors gamle bolle av pressglass og har pyntet med litt friske urter.

 

Fruktsalat
Fruktsalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Trøffel- og baconpotetmos

Trøffel- og baconpotetmos smaker godt til både kjøtt og fisk. Denne oppskriften passer til 4 personer.

10 mellomstore poteter

2 dl fløte

100 g smør

150g sprøstekt bacon i terninger

1 ss trøffelolje

2 ss finhakket gressløk

1⁄2 ts salt

1⁄2 ts pepper

Skrell poteter og kok dem møre, uten salt i vannet. Hell av vannet, mos potetene og rør inn resten av ingrediensene utenom salt og pepper. Rør godt og smak til med salt, pepper og muskat.

Trøffel- og baconpotetmos
Trøffel- og baconpotetmos

 

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostefylte horn

Ostefylte horn  eller gifflar, som de heter på svensk, smaker alltid godt. Jeg har laget en variant med oregano, som jeg skal bruke som tilbehør til blomkålsuppe. De er også supre å ta med som turmat.

1 ss sukker

1 ts malt kardemomme

60 g smør

3 dl melk

1 pk gjær

400 g hvetemel

1 sammenvispet egg til pensling

1 ss valmuefrø eller sesamfrø til pynt

Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til den er 37°C. Rør ut gjær i blandingen.

Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Tilsett mer mel til deigen er glatt, ikke kleber, og slipper kanten av bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 1 time.


Del deigen i to og kjevle runde leiver. Del hver leiv i passe store spisser, strø reven ost og ev. litt tørkede urter på hver spiss, rull hver spiss til horn og legg dem på stekebrett. Etterhev under et klede på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og dryss på valmue- eller sesamfrø. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gresk laks

Gresk laks er en smakfull rett, som er enkel å lage. Jeg synes det kan være ganske greit å lage hele middagen i en form i ovnen og denne oppskriften er passe til 4 personer.

4 ss olivenolje

800 g laks

1 finhakket rødløk

10 grønne oliven i tynne skiver

20 minitomater delt i to eller fire, avhengig av størrelsen

4 vårløk i strimler

1 glass fetaost, inkludert oljen den ligger i

8 soltørkede tomater i strimler

1 pk. sukkererter

1 ss tzatzikimiks

Risle olivenolje i bunnen av en ildfast form. Legg på laks i porsonsstykker. Strø over rødløken, begge slag tomater, olivenen, sukkerertene, vårløken og osten. Bland fetaostoljen med tzatzikimiks og hell den over grønnsakene. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader. Sjekk etter 30 minutter om laksen er ferdig og stek ev. litt til.

Gresk laks
Gresk laks

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.