Baguetter

Baguetter smaker godt med pålegg i, men også som tilbehør til supper, salater og mye mer. Jeg oppdaget denne fantastiske oppskriften da jeg så på «Bagedysten» i Danmark. Det det danske svaret på «Hele Norge baker». Det er litt ventetid, siden det først settes en fordeig, men resultatet er nydelige, sprø baguetter maken til de du får kjøpt i Frankrike. Jeg tar dem ut av ovnen før de er helt ferdige og legger dem i fryseren. Etterhvert som jeg skal bruke dem, tar jeg dem opp og steker dem ferdig. Da smaker de helt nylagd hver gang. Oppskriften gir deig til ca. 9 baguetter.

Fordeig:

1/2 l vann
5 g gjær
500 g hvetemel, Tipo 00 (pizzamel)
Rør det sammen og la det stå tildekket over natten, i romtemperatur.

Neste dag:

Tilsett 1/2 l lunkent vann
35 g salt
15 g gjær
300 g manitobamel (dette får du blant annet kjøpt i nettbutikken «Smak av Italia»)
Ca. 750 g hvetemel, Tipo 00

 


Elt det godt sammen, i kjøkkenmaskin i 10 min ved lav hastighet, og 2 min ved høy hastighet.
La deigen heve igjen, til dobbelt størrelse i minimum 45 min, dekket med tett plast, så den ikke tørker. Slå deigen forsiktig ned, og la den heve til dobbelt størrelse igjen, minimum 45 min. i romtemperatur, tildekket på samme vis som før.

Utbaking:

Del deigen i ni like emner og form dem til korte tykke pølser. La dem hvile i noen minutter og rull dem i baguettefasong. Form dem, så lengden passer i ovnen og form spisse ender.

La dem heve, til passe baguettestørrelse, på et rent koppehåndkle drysset med mel, med et fuktig koppehåndkle over. Når brødene er ferdig hevet, drysses de lett med mel på oversiden og legges over på et stekebrett dekket med bakepapir, maks. 3 brød per brett.
Riss brødene fra spiss til spiss. Det gjøres ved å holde lett i den ene enden av baguetten med den ene hånden, mens man med den andre hånden lager et raskt snitt med en spiss, liten kniv. Snittet skal være på oppa baguettene – ikke på siden. Snittet skal gå på skrå ned i baguetten. Når du skjærer på denne måten, vil baguetten beholde fasongen sin under stekingen og danne baguettens karakteristiske «smil».

Varm opp ovnen til 250 grader varmluft med en bakeplate. Få baguettene raskt i ovnen ved å rutsje bakepapiret med 3 brød, over på den varme bakeplaten. Sprut godt med vann inn i ovnen med en spruteflaske, og lukk døren raskt.

Stek baguettene i ca. 15-20 minutter. Gjenta til alle baguettene er stekt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalvefilet sous vide

Denne oppskriften gir en helt perfekt, mør og saftig kalvefilet.

Skjær av sener og hinner. Krydre med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legges i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe. La den hvile i noen minutter, før du deler den opp. Resultatet blir helt fantastisk.

Du kan, om du ikke har sous vide, grille den til den får en kjernetemperatur på 64 grader.

Her har jeg servert kalvefileten med pastinakk og spinatpuré og rotgrønnsaker med kantarell.

Du finner begge oppskriftene i bloggen.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pastinakk- og spinatpuré

Pastinakk- og spinatpuré er deilig tilbehør til både fisk og kjøtt. Du kan gjerne lage en større porsjon og fryse ned, for å gjøre det lettvint senere.

4 pastinakker

4 dl fløte

100 g spinat

1 ss smør

Salt og pepper

Litt sitronsaft

Skrell pastinakk, del dem i terninger og kok dem møre i fløte. Vask og rens spinat. Ha spinaten, pastinakken og fløten i en blender og kjør til alt er en glatt masse. Hell tilbake i kjelen, tilsett smør og kok opp. Smak til med salt, pepper og litt sitron rett før servering.

Pastinakk- og spinatpuré
Pastinakk- og spinatpuré

Vil du ha mer variasjon i grønnsakene? Du finner masse spennende varianter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bursdagsgave på forskudd

Bursdagsgave på forskudd er overraskende og hyggelig. Det er over en måned til bursdagen min, men så fikk jeg en liten overraskelse på forskudd allerede i dag. Denne hageslangen passer perfekt til utekjøkkenet.

Bursdagsgave på forskudd

Jålete innpakking følger med på kjøpet og hele herligheten kan du kjøpe hos Royal Design, som har nettbutikk.

Her er hageslangen koblet opp og klar på utekjøkkenet.

Bursdagsgave på forskudd
Bursdagsgave på forskudd – nå henger den på plass

Bursdagsgave på forskudd

Bursdagsgave på forskudd

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Øllebrød

Øllebrød er en fin måte å bruke rester etter ølbrygging på. Kjæresten min brygger av og til øl og jeg har funnet ut at når jeg bruker litt av mesken i brødoppskriften blir det nydelig brød.

Elt sammen:

5 dl mesk
5 dl lunkent vann
1 tsk salt
1 pk gjær
Hvetemel til deigen blir god å håndtere.

Øllebrød
Øllebrød

Øllebrød heves i minimum to timer, før deigen rulles ut til to brød og legges i brødform.
Etterheves i to timer til, før de stekes langt ned i ovnen på 180 grader i ca. en time.
Når du får en hul lyd når du dunker i bunnen av brødet, er det ferdig.

Da gjenstår det bare å synge den kjente sangen…. Og da blir det pø og pø øllebrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Enda en vakker blomst fra Interflora

Har lyst til å takke Kari på Interflora for enda en vakker blomst. Du er knallgod!

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fortsatt litt sommer i hagen

Det nærmer seg høst, men etter en runde i hagen i dag, kan jeg fortsatt kjenne gleden over at sommeren ikke er helt over. Disse vakre liljene er av en eller annen grunn, mye senere i blomst en resten av liljeplantene våre.

Fortsatt litt sommer i hagen
Fortsatt litt sommer i hagen

Klematisen og rosene er også i full blomst. Det er varmt og godt i lufta og vi er snart klare for en middag ute på verandaen.

Fortsatt litt sommer i hagen

I dag tester vi det helt nye kjøkkenvidunderet vårt – en sous vide. Prinsippet er at maten ligger vakumpakket på lav temperatur i time etter time og resultatet skal bli mørt og saftig. Akkurat nå ligger det et stykke reinsdyr der og vi er veldig spente på resultatet.

Fortsatt litt sommer i hagen

Du kan se oppskrifter i sous vide her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Norge: Bursdag med sushi – Maitree

Vi feirer bursdag i dag og bursdagsbarnet ønsket seg sushi. Jeg har laget sushi noen ganger, men jeg kan love at mine ikke er i nærheten av sushien jeg får kjøpt på Maitree i Hokksund.

Norge: Bursdag med sushi - Maitree
Norge: Bursdag med sushi – Maitree

Jeg synes det blir veldig lekkert når jeg legger sushien over på fat i stedet for å servere den fra plastbrettene de blir levert på.

Vi kjøpte tallerkener i japansk stil og gode spisepinner for noen år siden.

Bordet har jeg pyntet på japansk vis, med japanske figurer fra Black Design og japanske kirsebærblomster i vaser fra Kähler.

Til dessert skal jeg servere sjokoladefondant med chili, så jeg skal ikke ligge helt på latsiden i dag heller.

Norge: Bursdag med sushi - Maitree
Norge: Bursdag med sushi – Maitree

Du finner mine tilbakemeldinger på flere spisesteder og reiser jeg har vært på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

En deilig, solfylt søndag og jeg tar opp poteter fra kjøkkenhagen

En deilig, solfylt søndag og jeg tar opp poteter fra kjøkkenhagen og det betyr dessverre av høsten nærmer seg. Sommeren nærmer seg slutten og det kan vi merke på kjøkkenhagen. Potetene er klare til å tas opp. Jeg lot noen av mandelpotetene jeg kjøpte i vinter, bli liggende igjen på kjølerommet, sånn at de fikk groer. Når våren kom, brukte jeg dem som settepoteter. Premien kommer nå fremover, når vi kan spise poteter fra egen avling.

Jeg vil bruke de første potetene til å lage en lun, gresk potetsalat og servere den med greske kjøttboller.

En deilig, solfylt søndag og jeg tar opp poteter fra kjøkkenhagen

Vi har en tomatplante og en chiliplante som lever i harmoni i en kasse på verandaen. Selv etter at vi har høstet og spist av begge, er det fortsatt mye mer  igjen, men det er ikke modent enda. Nå får vi håpe på en mild og solfylt tid fremover, så vi får glede av den gode, solmodnede smaken.

En deilig, solfylt søndag og jeg tar opp poteter fra kjøkkenhagen

Hvis du lurer på hva potetene skal brukes til, eller trenger litt inspirasjon… Sjekk her.

 

En deilig, solfylt søndag og jeg tar opp poteter fra kjøkkenhagen
En deilig, solfylt søndag og jeg tar opp poteter fra kjøkkenhagen

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Knutekålmos

Knutekålmos er ikke så vanlig å få servert, men veldig godt til både kjøtt- og fiskeretter. Du har sikkert sett denne kule grønnsaken i butikken i det siste. Jeg lager knutekålmos av den. Det er enkelt, bare skrell den, kutt den i små terninger, legg terningene i en kjele og fyll opp med fløte, som på bildet under.

Knutekålmos
Krydre med pepper og muskat og kok den til knutekålen er helt mør. Hell alt i blenderen og kjør den til en glatt masse. Smak til med salt helt til slutt. Denne mosen passer godt til både kjøtt og fisk.

Knutekålmos
Knutekålmos

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.