Gresk laks

Gresk laks er en smakfull rett, som er enkel å lage. Jeg synes det kan være ganske greit å lage hele middagen i en form i ovnen og denne oppskriften er passe til 4 personer.

4 ss olivenolje

800 g laks

1 finhakket rødløk

10 grønne oliven i tynne skiver

20 minitomater delt i to eller fire, avhengig av størrelsen

4 vårløk i strimler

1 glass fetaost, inkludert oljen den ligger i

8 soltørkede tomater i strimler

1 pk. sukkererter

1 ss tzatzikimiks

Risle olivenolje i bunnen av en ildfast form. Legg på laks i porsonsstykker. Strø over rødløken, begge slag tomater, olivenen, sukkerertene, vårløken og osten. Bland fetaostoljen med tzatzikimiks og hell den over grønnsakene. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader. Sjekk etter 30 minutter om laksen er ferdig og stek ev. litt til.

Gresk laks
Gresk laks

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is

Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is er supert som dessert. Den deilige kaken serverer jeg mens den fortsatt er ganske varm. Det er sønnen min som fant oppskriften på en amerikansk matside. Vi serverer den med is, friske bær og vaniljesaus. Den kan gjerne fryses.

Banan- og ostekake:

Deigen:

2 bananer, skrelt

1 stort sammenpisket egg

1,2 dl brunt sukker

0,6 dl sukker

0,6 dl romtemperert smør

1 ts vaniljeekstrakt

0,6 dl gresk yoghurt

2,4 dl hvetemel

1 klype salt

1 ts bakepulver

 

Kremostfyll:

1 stort egg

100 g temperert kremost naturell

0,6 dl sukker

3 ss hvetemel

 

Varm ovnen til 180grader.

Bland knuste bananer, egg, brunt sukker, sukker, smør, vaniljeekstrakt, og yoghurt i en bolle. Tilsett mel, salt, og bakepulver og bland det godt sammen.

Til kremostfyllet blandes egg, kremost, sukker, og mel i en liten bolle.

Hell halvparten av bananrøren i en smurt form. Bre kremostfyllet over bananrøren og hell resten av bananrøren på toppen.

Stekes i ca. 50 minutter på 180 grader. Sjekk med en trepinne og den er ferdig. Avkjøles på rist i minimum 15 minutter.

Du finner en deilig oppskrift på hjemmelagd is her

Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is
Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hjemmelaget pesto

Hjemmelaget pesto smaker så mye bedre enn ferdigkjøpt. Den kan brukes til pasta, laks, kylling, salat eller som pizzatopping (etter den er ferdig stekt). Denne oppskriften er passe til 6 personer.

150 g fersk basilikum

3 dl olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

 

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hjemmelaget pesto
Hjemmelaget pesto

Tzatziki med fetaost

Tzatziki med fetaost smaker veldig godt til nesten all slags grillmat og til bakt potet og meze, som er den greske varianten av  tapas.

1 glass avsilt fetaost

5 dl gresk yoghurt 

1 reven slangeagurk

1 fedd  hvitløk

Salt og pepper

Riv agurken grovt, dryss på litt salt og la den ligge i en sil så vannet renner av. Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.

 

Tzatziki med fetaost
Tzatziki med fetaost

Lasagnen til sønnen i huset

Lasagnen til sønnen i huset er nok mer for den viderekomne, med sin nydelige smak av trøffel og rødvin.

Start med kjøttsausen:

2 finhakkede løk

1 pk sopp i skiver

600 g karbonadedeig

4 laurbærblader

1 ss tørket oregano

1 ss tørket timian

3 finhakkede fedd hvitløk

2 ts trøffelolje

Rødvin til det akkurat dekker karbonadedeigen

1/2 fl. kalvefond

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

1/2 glass finhakkede, soltørkede tomater

Salt og pepper

Brun løk og sopp. Tilsett karbonadedeig, laurbærblader, oregano og timian. Stek videre til karbonadedeigen er brun. Tilsett hvitløk, trøffelolje. rødvin og kalvefond. La de koke uten lokk i ca. 30 minutter, til rødvinen har fordampet. Tilsett hakkede tomater og soltørkede tomater. La det koke i ca. 15 minutter, til den får en fin konsistens. Smak til med salt, pepper og ev. mer urter.

Den hvite sausen lages slik:

2 ss smør

2 ss hvetemel

4 dl melk

100 g reven parmesan

100 g reven ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til så det ikke brenner seg fast. Rør inn parmesan og smak til med salt og pepper.

Legg kjøttsaus, hvit saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form og fordel reven ost på toppen.

Stek den i ovnen i på 175 grader i ca. 45 minutter. Server lasagnen til sønnen i huset med en god salat.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pommes frites

Pommes frites kan kjøpes ferdig i frysedisken, men ikke noe kan måle seg med hjemmelaget og det tar ikke lang tid. Om potetene har fint skall, trenger du ikke å skrelle dem heller.


Del 250 g poteter per pers. i staver. Om potetene er fine, trenger du ikke engang å skrelle dem. Kok dem opp i en kjele vann og la dem stå i kokevannet i 4 minutter. Hell av vannet og la dem tørke godt før de friteres til de er gylne i 15 minutter på 170 grader. Legg dem på et papir, så det meste fettet forsvinner. Dryss på salt eller det krydderet du ønsker.

Pommes frites
Pommes frites

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetsalat med sennep

Potetsalat med sennep passer til mye forskjellig og smaker godt, både lun og kald. Denne varianten passer til både spekemat, grillmat og fisk.

Kok 1 kg poteter. Avkjøl dem så mye at du klarer å holde i dem, før du deler dem i terninger.

Bland 1 boks rømme, 1 pose majones, 4 ss agurkmix, 1 ss sennep (helst grov) og 2 finstrimlede vårløk. Smak til med salt og pepper.  Tilsett potetterningene og server.

Potetsalat med sennep
Potetsalat med sennep

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thai kylling- og paprikawok

Thai kylling- og paprikawok er veldig populært hos oss. Du kan gjøre denne oppskriften sterkere eller svakere, ved å justere chilimengden. Denne oppskriften passer til 4 personer.

4 kyllingfileter i strimler

Litt nøytral olje

1 finhakket løk

2 finhakkede hvitløk

1 finhakket chili

1 glass rød currypaste

2 ss kyllingfond (eller 1 buljongterning)

1 ss revet ingefær

1 boks kokosmelk

2 ss fishsaus

1 lime, kun saften

1 rød paprika i strimler

Littfersk, finhakket koriander

Varm olje i en stekepanne eller wok på middels sterk varme, og stek kyllingfilet til den begynner å få en gyllen farge. Tilsett løk, hvitløk, chili, currypaste og ingefær. Hell på kokosmelk og kyllingfond. Kok opp, og tilsett fishsaus, limesaft og paprika. La det koke i ca. 5 minutter. Rør inn finhakket koriander og server med ris.

Thai kylling- og paprikawok
Thai kylling- og paprikawok

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Syltede grønnsaker

Syltede grønnsaker er ikke så vanlig, med det smaker nydelig til fisk og kan gjerne lages dagen i forveien. Siden det har kommet gulrøtter i flere spenstige farger, har jeg brukt tre varianter her.

2 gulrøtter

1/2 purre

3 dl vann

2 dl eddik

2 dl sukker

Skjær lange, tynne strimler av gulrøtter, bruk mandolin eller ostehøvel. Skjær purren i strimler.

Kok opp vann, eddik og sukker. Tilsett gulrot og purre, og la det trekke i 5 minutter. Sil av laken når det er ferdig.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

India: På krydderplantasje utenfor Goa

Vi var spente før denne dagen i Goa. Siden matinteressen er litt mer enn middels, hadde vi meldt oss på en tur til en krydderplantasje.

Til ære for turistene, hadde de laget et lite område, hvor de hadde plantet mange forskjellige krydderplanter- og trær sammen.

Det er fascinerende å gå rundt og se hvordan kjente krydder vokser på planter og trær vi ikke har visst hvordan ser ut.

Vi fikk se hvordan sort pepper, kardemomme, muskatnøtt, vanilje, kanel, nellik, chili, coriander, cashew og betelnøtt, for å nevne noen vokser.

Noe av det mest kuriose, var at de hadde importert vanilje. Siden vaniljen blir befruktet via kolibrier og de ikke finnes i India, må de gjøre jobben selv.

 

 

Vi avsluttet dagen i krydderplantasjen med fantastiske indiske småretter. Her er et lite utvalg. Tallerkenene var laget av tørkede palmeblader og var engangs.

Du finner spennende indiske matoppskrifter her

Om du har fått lyst til å besøke dette vakre og smaksrike stedet, finner du mer informasjon her:

http://tropicalspiceplantation.com/

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.