Kokosmule

Kokosmule er inspirert av den mer kjente Moscow mule. Den blir vanligvis servert i kobberkrus, men du kan selvfølgelig lage den i andre slags krus eller i glass.

1 stor eller 6 små isbiter

1/4 lime, delt i 2 + 1 skive til pynt

6 cl Malibu

Ingefærøl av god kvalitet, jeg bruker Fever-tree

Legg isbitene i bunnen av kruset (ev. glasset) og hell i Malibu. Skvis limebåtene oppi og slipp båtene oppi også. Fyll opp med ingefærøl og pynt med mynteblad.

Kokosmule
Kokosmule

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med bacon

Pasta med bacon og tomat er raskt å lage i tillegg til at det er velsmakende. Denne oppskriften kan også lages med andre typer kjøtt eller skalldyr og er passe til 4 personer.

1 løk

2 hvitløksfedd

200 g sprøstekt, tørrsaltet bacon, delt i biter

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

1 dl hvitvin

1 ts oksefond

10 minitomater, delt i to

Salt og pepper

500 g spagetti

1 neve finhakket bladpersille

Parmesan

Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker. Rør inn bacon og persille rett før servering.

 

Pasta med bacon
Pasta med bacon

 

Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen i en stor bolle og sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Pynt med basilikumblader og server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.

Du finner mange spennende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sticky pandanris med ananas

Sticky pandanris med ananas er en nydelig dessert fra Sørøst-Asia. Du får kjøpt ris som er egnet til sticky rice (glutinøs) og pandanblader i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 4 personer.

4 skiver fersk ananas

360 g sticky rice

1/4 boks (100 g) kokosnøttmelk

60 g sukker

6 g salt

4 g pandanblader

Du finner oppskriften på sticky rice her.

Hold risen varm, mens du lager resten av ingrediensene. Kjør kokosnøttmelken og pandanbladene i en blender, til en helt jevn, lysegrønn masse. Hell blandingen over i en kjele og tilsett salt og sukker. La det koke på svak varme, til en litt tykk grøt, som blandes med risen.

Legg risen på en tallerken og legg på ananasen. Pynt gjerne med et pandanblad og et mynte- eller sitronmelisseblad.

Sticky pandan
Sticky pandanris med ananas

 

Du finner flere spennende og velsmakende desserter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Anleggsplasskake uten egg

Anleggsplasskake er morsomt og enkelt å lage. Siden barnebarnet mitt er i overkant interessert i anleggmaskiner, er det ikke vanskelig å bestemme tema for sjokoladekaken til to-årsdagen hans. Du finner små ankeggsmaskiner, både i lekebutikken og i mange nettbutikker. Før jeg setter dem på kaka, vasker jeg dem i zalovann og skyller godt. Som fat har jeg brukt den støre fjøla fra Ikea og pakket den inn i aluminiumsfolie.

Steinene, som faktisk er sjokolade, har jeg kjøpt på nettet fra Oldest Sweet Shop In The world. Skiltene og to-tallet er kakelys, som også er fra Bursdagskongen.

Sjokoladekaken:

150 g smør

5 ss bakekakao

1 l kefirmelk

7 dl sukker

1 ss natron

9 dl hvetemel

1 ss instant espressopulver

Smelt smøret og bland med espressopulver og kakaopulver. Bland melken sukkeret og sjokoladesmøret i en bolle og rør deretter inn natron og mel.

Hell deigen i en langpanne (ca. 30 x 40 cm) kledd med bakepapir og stek den midt i ovnen ved 180 grader i ca. 40 minutter. Avkjøl kaken i formen, før du snur den over på et stekebrett og deretter over på serveringsfatet.

Kremen:

150 g smør

100 g kokesjokolade

3 ss bakekakao

1 ss instant espressopulver

500 g melis

1 ss vaniljesukker

1/2 dl melk

Smelt smøret, ta kjelen av platen og tilsett kokesjokoladen i biter, så den smelter i det varme smøret. Rør inn kakaopulveret til en jevn blanding. Hell melis og vaniljesukker i en bolle, tilsett sjokoladesmøret og melken. Bruk miksmaster og pisk sjokoladekremen luftig. Bre kremen over den avkjølte kaken, dryss på plen, der du vil ha det og sett kaldt, så den stivner, før du starter «pyntingen».

Pynting:

1 pakke anleggsmaskiner

1 pakke kakelys med skilt

Kakelys 2-tall

Rør og sort godterilisse, til kabler

3 lakrislisseruller

1 pose sjokoladestein

1 pk kakepynt til fotballkake (fra Meny)

Liten sjokoladeplate til spunt

Bruk en skje og grav hull og kabelgrøft. Sett på anleggsmaskinene og det passer selvfølgelig fint om gravemaskinen står og graver. Det du har gravd ut smuldres opp og fordeles mellom en av anleggsmaskinene og en oppgravd jordhaug. Klipp til kabler og legg i grøften. Fyll på med steiner og sett ned spunt, så kantene på gravehullet ikke raser.

Sett på kakelysene og sett kaken kaldt til den skal spises.

 

Denne kaken gjorde stor suksess og i tillegg til at den er tiltalende for små maskininteresserte barn, har den fått en anelse kaffepulver, så den faller i smak hos voksne også.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hjemmelaget pasta

Hjemmelaget pasta er veldig morsomt å lage pasta selv. Vi gikk til innkjøp av en pastamaskin for noen år siden, men om du ikke har det, kan du bruke kjelve og en pizzakutter. Du får ikke spagetti da, men du kan lage mange andre pastavarianter.

Denne oppskriften er passe til 4 personer.

 

Deigen:

250 g hvetemel helst durumhvete eller fint pastamel

1⁄2 ts salt

2 egg

2 eggeplommer

Sikt melet i en liten haug på bordet og lag en grop midt i. Hell egg, eggeplommer og salt i gropa. Bland ingrediensene sammen med med fingertuppene. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er blandet.

Når nesten all fuktigheten er absorbert i melet samles alt til en deig, som knas i minst 5 minutter. Deigen er litt hard i starten, men etter hvert som du knar vil du kjenne at den blir smidigere og lettere å jobbe med.

Pastadeigen er ferdig når den er myk, elastisk og varm. Hvis den virker klissete tilsettes litt mer mel. Den kan gjerne stå i kjøleskap i noen timer før den skal brukes, men da må den få hvile i romtemperatur i  30 min. før bruk.

Lag pasta:

Pakk pastadeigen inn i plastfolie og la den hvile i minimum 30 min. før den kjevles ut eller kjøres den gjennom pastamaskinen.

Pakk ut pastadeigen og legg den ut flatt underlag med litt mel på. Form deigen til en firkant med litt mindre bredde enn pastamaskinens åpning. Still maskinen på det tykkeste hakket og sveiv deigen gjennom. Sett pastamaskinen på ett hakk tynnere for hver gang deigen sveives igjennom, til den har gått igjennom på den tynneste innstillingen eller så tykk du vil ha den. Om du lager lasagneplater, kan du dele deigen i passe lengder nå. Om du vil ha spaghetti, kjøres den gjennom spagettidelen av maskinen. Du kan også skjære fine tagliatellestrimler med pizzakutter.

Kok pasta:

Nå er pastaen klar til koking, men du får aller best resultat om du lar den får tørke i noen minutter først.

Koketiden er avhengig av hva du har laget, men maks 5 minutter for taqgliatelle. Jeg anbefaler at du smaker underveis.

Om du skal bruke pastaplatene i lasagne, kokes de ikke først.

Hjemmelaget pasta
Hjemmelaget pasta

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laksepakke

Laksepakke kan varieres, nesten i det uendelige og du kan velge om du vil lage den på grillen eller i stekeovnen. Denne er grillet og har fått følge av råstekte poteter.  Oppskriften er passe til 2 personer. Om du skal lage til flere, anbefaler jeg å fordele i flere pakker.

800 g laks (jeg bruker Salma)

Litt romtemperert smør til smøring av folien

1/2 purre i strimler

1 gulrot i tynne skiver

10 minitomater delt i 4

1/2 paprika i strimler

2 ts Santa Maria fiskekrydder (eller tilsvarende)

Smør folien med smøret, legg på laksen i ett stykke og dryss over resten av ingrediensene.

Sausen:

2 ss fiskefond

1/2 boks crème fraîche

1 fedd hvitløk

Salt og pepper

Bland alt sammen og fordel utover grønnsakene.

Pakk godt sammen og legg i ovnen på 200 grader, eller på grillen ved middels temperatur i 15 – 20 min. Om du har brødhylle i grillen kan den ligge der.

Du finner oppskrift på råstekte poteter her.

 

Laksepakke med råstekte poteter
Laksepakke med råstekte poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinerte rester av bakepoteter

Gratinerte rester av bakepoteter er nydelig restemat og du kan variere mellom å servere det enkelt, som tilbehør til f.eks. kjøttretter. Du kan også blande med ganske mye forskjellig av kjøtt (f.eks. bacon eller biffrester i terninger og diverse grønnsaker, som en hovedrett. Siden denne retten er laget av rester, er den ikke målsatt. Du kan tilpasse den de restene du har for hånden. Om du har lyst på denne retten og ikke har hatt bakt potet, kan du koke og skrelle vanlige poteter og bruke dem i stedet.

Skrap potetene ut av skallet og bland med kylling eller grønnsaksfond, finhakket hvitløk og crème fraîche. Fyll blandingen over i en ildfast form, dryss over revet ost og sett i ovnen på 200 grader. La den steke til den er god og varm og har fått en gyllen, fin overflate. Servér med en gang med ønsket tilbehør.

Gratinerte rester av bakepoteter
Gratinerte rester av bakepoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Libanesisk kylling

Libanesisk kylling har nydelig smak fra libanesisk 7-krydder, som du får kjøpt i asiatiske butikker, eller du kan lage det selv. Du finner oppskrift på libanesisk 7-krydder her. Den serveres ofte med couscous og en deilig, frisk salat. Jeg bruker kylling lårfilet, som er veldig saftig og god. Salatdressingen inneholder sour grape juice, som du får kjøpt i butikker som har spesialisert seg på Midtøsten. Oppskriften er passe til 4 personer.

Libanesisk kylling

Kyllingen:

800 g kylling lårfilet

1 dl olivenolje

1 ss libanesisk 7-krydder

Saften av 1/2 sitron

1 ts pepper

1 ts salt

Del kyllingfiletene i biter, tre dem på spyd  og legg dem på et fat med litt høye kanter. Bland olje, sitron og krydder og hell det over kylllingfiletene. La det marinere i min. 1 rime, men gjerne over natten.

Grill kyllingspydene så de blir godt stekt på utsiden, men fortsatt saftige inni.

 

Salat fra Midtøsten
Salat fra Midtøsten
Salaten:

1 liten rødkål i tynne strimler

1 paprika i tynne strimler

2 appelsiner i båter (skjær mellom hinnene, så du får fileter og bruk saften fra skroget i dressingen)

1 neve finhakket bladpersille

1 pose pimjekjerner

Granateplefrø

Bland ingrediensene på et fat.

Dressingen:

2 ss ekstra virgin olivenolje

Appelsinsaften fra skrogene

4 ss sour grape juice

1 håndfull fersk mynte, finhakket

Salt og pepper etter smak

Rør alt godt sammen og hell dressingen over salaten.

 

Couscous med mye smak
Couscous med mye smak
Couscous:

1 rødløk, finhakket

1 ss olivenolje

Couscous til 4 personer

Samme mengde vann som couscous

1 ss kyllingfond

100 g pistasjnøtter

1/2 agurk, i små terninger

50 g rosiner

1 neve frisk mynte, finhakket

1 neve frisk koriander, finhakket

Fres løken i oljen til den blir blank. Tilsett vann, fond og couscous og kok opp. Rør inn resten av ingrediensene og servér.

 

Du finner masse spennende oppskrifter på mat og drikke fra fjern og nær her.

 

Libanesisk kylling
Libanesisk kylling med couscous og salat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 21

Ukemeny for uke 21 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Laksesuppe
Laksesuppe
Laksesuppe
Tirsdag: Shimbra wot – kikertgryte
Shimbra wot – kikertgryte
Shimbra wot – kikertgryte
Onsdag: Gratinert, bakt potet
Gratinert, bakt potet
Gratinert, bakt potet
Torsdag: Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri
Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri
Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri
Fredag: Tacokalv
Tacokalv
Tacokalv
Lørdag:
Forrett: Østers med bringebærvinaigrette
Østers med bringebærvinaigrette
Østers med bringebærvinaigrette
Hovedrett: Lam pilav (pilaff)
Lam pilav (pilaff)
Lam pilav (pilaff)
Dessert: Kulfi – iskrem
Kulfi – iskrem
Kulfi – iskrem
Søndag:
Forrett: Potet- og purresuppe
Potet- og purresuppe
Potet- og purresuppe
Hovedrett: Kålruletter
Kålruletter
Kålruletter
Dessert: Pære Belle-Hélène
Pære Belle-Hélène
Pære Belle-Hélène

 

Ukemeny for uke 21 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rødmende vodka

Rødmende vodka er en frisk, velsmakende drink, som passer veldig godt på varme sommerkvelder. Den krever ikke mange ingredienser og er lett å lage.

4 cl vodka

Isklar med fersken og bringebær

Bringebær, enten frosne eller ferske

1 dash grenadin

1 mynteblad

Hell vodka i et glass med bringebær, fyll nesten opp med isklar og hell i en dash grenadin. Pynt med et mynteblad. Om du ønsker en søtere drink, kan du bruke mer grenadin.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Rødmende vodka
Rødmende vodka

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.