Kokosmule er inspirert av den mer kjente Moscow mule. Den blir vanligvis servert i kobberkrus, men du kan selvfølgelig lage den i andre slags krus eller i glass.
1 stor eller 6 små isbiter
1/4 lime, delt i 2 + 1 skive til pynt
6 cl Malibu
Ingefærøl av god kvalitet, jeg bruker Fever-tree
Legg isbitene i bunnen av kruset (ev. glasset) og hell i Malibu. Skvis limebåtene oppi og slipp båtene oppi også. Fyll opp med ingefærøl og pynt med mynteblad.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med bacon og tomat er raskt å lage i tillegg til at det er velsmakende. Denne oppskriften kan også lages med andre typer kjøtt eller skalldyr og er passe til 4 personer.
1 løk
2 hvitløksfedd
200 g sprøstekt, tørrsaltet bacon, delt i biter
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
1 dl hvitvin
1 ts oksefond
10 minitomater, delt i to
Salt og pepper
500 g spagetti
1 neve finhakket bladpersille
Parmesan
Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker. Rør inn bacon og persille rett før servering.
Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen i en stor bolle og sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Pynt med basilikumblader og server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.
Sticky pandanris med ananas er en nydelig dessert fra Sørøst-Asia. Du får kjøpt ris som er egnet til sticky rice (glutinøs) og pandanblader i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 4 personer.
Hold risen varm, mens du lager resten av ingrediensene. Kjør kokosnøttmelken og pandanbladene i en blender, til en helt jevn, lysegrønn masse. Hell blandingen over i en kjele og tilsett salt og sukker. La det koke på svak varme, til en litt tykk grøt, som blandes med risen.
Legg risen på en tallerken og legg på ananasen. Pynt gjerne med et pandanblad og et mynte- eller sitronmelisseblad.
Du finner flere spennende og velsmakende desserter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Anleggsplasskake er morsomt og enkelt å lage. Siden barnebarnet mitt er i overkant interessert i anleggmaskiner, er det ikke vanskelig å bestemme tema for sjokoladekaken til to-årsdagen hans. Du finner små ankeggsmaskiner, både i lekebutikken og i mange nettbutikker. Før jeg setter dem på kaka, vasker jeg dem i zalovann og skyller godt. Som fat har jeg brukt den støre fjøla fra Ikea og pakket den inn i aluminiumsfolie.
Smelt smøret og bland med espressopulver og kakaopulver. Bland melken sukkeret og sjokoladesmøret i en bolle og rør deretter inn natron og mel.
Hell deigen i en langpanne (ca. 30 x 40 cm) kledd med bakepapir og stek den midt i ovnen ved 180 grader i ca. 40 minutter. Avkjøl kaken i formen, før du snur den over på et stekebrett og deretter over på serveringsfatet.
Kremen:
150 g smør
100 g kokesjokolade
3 ss bakekakao
1 ss instant espressopulver
500 g melis
1 ss vaniljesukker
1/2 dl melk
Smelt smøret, ta kjelen av platen og tilsett kokesjokoladen i biter, så den smelter i det varme smøret. Rør inn kakaopulveret til en jevn blanding. Hell melis og vaniljesukker i en bolle, tilsett sjokoladesmøret og melken. Bruk miksmaster og pisk sjokoladekremen luftig. Bre kremen over den avkjølte kaken, dryss på plen, der du vil ha det og sett kaldt, så den stivner, før du starter «pyntingen».
Pynting:
1 pakke anleggsmaskiner
1 pakke kakelys med skilt
Kakelys 2-tall
Rør og sort godterilisse, til kabler
3 lakrislisseruller
1 pose sjokoladestein
1 pk kakepynt til fotballkake (fra Meny)
Liten sjokoladeplate til spunt
Bruk en skje og grav hull og kabelgrøft. Sett på anleggsmaskinene og det passer selvfølgelig fint om gravemaskinen står og graver. Det du har gravd ut smuldres opp og fordeles mellom en av anleggsmaskinene og en oppgravd jordhaug. Klipp til kabler og legg i grøften. Fyll på med steiner og sett ned spunt, så kantene på gravehullet ikke raser.
Sett på kakelysene og sett kaken kaldt til den skal spises.
Denne kaken gjorde stor suksess og i tillegg til at den er tiltalende for små maskininteresserte barn, har den fått en anelse kaffepulver, så den faller i smak hos voksne også.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hjemmelaget pasta er veldig morsomt å lage pasta selv. Vi gikk til innkjøp av en pastamaskin for noen år siden, men om du ikke har det, kan du bruke kjelve og en pizzakutter. Du får ikke spagetti da, men du kan lage mange andre pastavarianter.
Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Deigen:
250 g hvetemel helst durumhvete eller fint pastamel
1⁄2 ts salt
2 egg
2 eggeplommer
Sikt melet i en liten haug på bordet og lag en grop midt i. Hell egg, eggeplommer og salt i gropa. Bland ingrediensene sammen med med fingertuppene. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er blandet.
Når nesten all fuktigheten er absorbert i melet samles alt til en deig, som knas i minst 5 minutter. Deigen er litt hard i starten, men etter hvert som du knar vil du kjenne at den blir smidigere og lettere å jobbe med.
Pastadeigen er ferdig når den er myk, elastisk og varm. Hvis den virker klissete tilsettes litt mer mel. Den kan gjerne stå i kjøleskap i noen timer før den skal brukes, men da må den få hvile i romtemperatur i 30 min. før bruk.
Lag pasta:
Pakk pastadeigen inn i plastfolie og la den hvile i minimum 30 min. før den kjevles ut eller kjøres den gjennom pastamaskinen.
Pakk ut pastadeigen og legg den ut flatt underlag med litt mel på. Form deigen til en firkant med litt mindre bredde enn pastamaskinens åpning. Still maskinen på det tykkeste hakket og sveiv deigen gjennom. Sett pastamaskinen på ett hakk tynnere for hver gang deigen sveives igjennom, til den har gått igjennom på den tynneste innstillingen eller så tykk du vil ha den. Om du lager lasagneplater, kan du dele deigen i passe lengder nå. Om du vil ha spaghetti, kjøres den gjennom spagettidelen av maskinen. Du kan også skjære fine tagliatellestrimler med pizzakutter.
Kok pasta:
Nå er pastaen klar til koking, men du får aller best resultat om du lar den får tørke i noen minutter først.
Koketiden er avhengig av hva du har laget, men maks 5 minutter for taqgliatelle. Jeg anbefaler at du smaker underveis.
Om du skal bruke pastaplatene i lasagne, kokes de ikke først.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laksepakke kan varieres, nesten i det uendelige og du kan velge om du vil lage den på grillen eller i stekeovnen. Denne er grillet og har fått følge av råstekte poteter. Oppskriften er passe til 2 personer. Om du skal lage til flere, anbefaler jeg å fordele i flere pakker.
800 g laks (jeg bruker Salma)
Litt romtemperert smør til smøring av folien
1/2 purre i strimler
1 gulrot i tynne skiver
10 minitomater delt i 4
1/2 paprika i strimler
2 ts Santa Maria fiskekrydder (eller tilsvarende)
Smør folien med smøret, legg på laksen i ett stykke og dryss over resten av ingrediensene.
Sausen:
2 ss fiskefond
1/2 boks crème fraîche
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
Bland alt sammen og fordel utover grønnsakene.
Pakk godt sammen og legg i ovnen på 200 grader, eller på grillen ved middels temperatur i 15 – 20 min. Om du har brødhylle i grillen kan den ligge der.
Gratinerte rester av bakepoteter er nydelig restemat og du kan variere mellom å servere det enkelt, som tilbehør til f.eks. kjøttretter. Du kan også blande med ganske mye forskjellig av kjøtt (f.eks. bacon eller biffrester i terninger og diverse grønnsaker, som en hovedrett. Siden denne retten er laget av rester, er den ikke målsatt. Du kan tilpasse den de restene du har for hånden. Om du har lyst på denne retten og ikke har hatt bakt potet, kan du koke og skrelle vanlige poteter og bruke dem i stedet.
Skrap potetene ut av skallet og bland med kylling eller grønnsaksfond, finhakket hvitløk og crème fraîche. Fyll blandingen over i en ildfast form, dryss over revet ost og sett i ovnen på 200 grader. La den steke til den er god og varm og har fått en gyllen, fin overflate. Servér med en gang med ønsket tilbehør.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Libanesisk kylling har nydelig smak fra libanesisk 7-krydder, som du får kjøpt i asiatiske butikker, eller du kan lage det selv. Du finner oppskrift på libanesisk 7-krydder her. Den serveres ofte med couscous og en deilig, frisk salat. Jeg bruker kylling lårfilet, som er veldig saftig og god. Salatdressingen inneholder sour grape juice, som du får kjøpt i butikker som har spesialisert seg på Midtøsten. Oppskriften er passe til 4 personer.
Kyllingen:
800 g kylling lårfilet
1 dl olivenolje
1 ss libanesisk 7-krydder
Saften av 1/2 sitron
1 ts pepper
1 ts salt
Del kyllingfiletene i biter, tre dem på spyd og legg dem på et fat med litt høye kanter. Bland olje, sitron og krydder og hell det over kylllingfiletene. La det marinere i min. 1 rime, men gjerne over natten.
Grill kyllingspydene så de blir godt stekt på utsiden, men fortsatt saftige inni.
Salaten:
1 liten rødkål i tynne strimler
1 paprika i tynne strimler
2 appelsiner i båter (skjær mellom hinnene, så du får fileter og bruk saften fra skroget i dressingen)
1 neve finhakket bladpersille
1 pose pimjekjerner
Granateplefrø
Bland ingrediensene på et fat.
Dressingen:
2 ss ekstra virgin olivenolje
Appelsinsaften fra skrogene
4 ss sour grape juice
1 håndfull fersk mynte, finhakket
Salt og pepper etter smak
Rør alt godt sammen og hell dressingen over salaten.
Couscous:
1 rødløk, finhakket
1 ss olivenolje
Couscous til 4 personer
Samme mengde vann som couscous
1 ss kyllingfond
100 g pistasjnøtter
1/2 agurk, i små terninger
50 g rosiner
1 neve frisk mynte, finhakket
1 neve frisk koriander, finhakket
Fres løken i oljen til den blir blank. Tilsett vann, fond og couscous og kok opp. Rør inn resten av ingrediensene og servér.
Du finner masse spennende oppskrifter på mat og drikke fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 21 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Rødmende vodka er en frisk, velsmakende drink, som passer veldig godt på varme sommerkvelder. Den krever ikke mange ingredienser og er lett å lage.
4 cl vodka
Isklar med fersken og bringebær
Bringebær, enten frosne eller ferske
1 dash grenadin
1 mynteblad
Hell vodka i et glass med bringebær, fyll nesten opp med isklar og hell i en dash grenadin. Pynt med et mynteblad. Om du ønsker en søtere drink, kan du bruke mer grenadin.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.