Mongolsk hatt

I forbindelse med besøket vårt i Frankfurt forrige helg, var vi så heldige at vi ble bedt hjem til en familie som bor der.

De serverte oss noe de kalte mongolsk hatt. Det er en slags strømdrevet kobbergryte. De lagde en deilig kraft, som de kokte potetterninger i. Når potetene var møre, helte de alt over i hatten. De tilsatte auberginterninger, squasjterninger, brokkoli og finstrimlet purre. De hadde delt svin, okse og kyllingkjøtt i terninger. Vi fikk utdelt grovmaskede tesiler som vi la kjøttet i og kokte det i kraften.

Mongolsk hatt
Mongolsk hatt

Når vi tok opp silen med det ferdigkokte kjøttet, fulgte det med grønnsaker også. De hadde satt frem flere deilige sauser, som dyppet maten i.

Jeg som alltid liker å prøve noe nytt, koste meg veldig.

De hadde også laget en grønn, tradisjonell saus fra Frankfurt, som består av sju forskjellige urter. Den fikk jeg med meg oppskriften på og skal lage, til sommeren, når jeg får sådd de urtene jeg ikke får kjøpt i butikkene her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bursdagsmiddag for 50-åringen

Bursdagsmiddag for 50-åringen er en spesiell anledning, for når man fyller 50, må man få velge litt på øverste hylle når man skal ha familiemiddag. Jeg valgte en forrett med røykelaks, som jeg synes er spesielt god. Du finner oppskriften HER.

Til forretten drakk vi en deilig Petit Chablis.

Til hovedrett valgte jeg begersvingenlam, eller kampen om den grønne gørra. Denne lammeretten er smakfull og koser deg i ovnen mens jeg kan gjøre andre ting så lenge. Oppskriften finner du HER.

Til hovedretten en Barbera d’Alba fra Superiore 2012 fra Brezza, som er vingården vi bor på når vi er i Barolo.

Til dessert spiste vi sjokoladekledd rabarbra- og jordbæris med jordbærcoulis. Oppskriften på desserten finner du HER.

Til desserten drakk vi en nydelig Tommasi fra 2013.

Bursdagsmiddag for 50-åringen - viner
Bursdagsmiddag for 50-åringen – viner

.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tyskland: Matmarked i Frankfurt

Bak en trist fasade i Frankfurt, finner du et fantastisk matmarked. Vi besøkte det to ganger denne helgen. Om du synes det er godt utvalg i norske butikker, vil dette matmarkedet imponere deg. Jeg blir nesten deprimert når jeg ser all den spenende maten vi ikke får tak i der jeg bor.

Det første bildet er av diverse patèer, som er pyntet etter alle kunstens regler. Litt vakrere enn den trøtte leverposteien vi finner i alle norske matbutikker.

Tyskland: Matmarked i Frankfurt
Tyskland: Matmarked i Frankfurt

Du får nydelige oster, spekemat og deilig både fersk og tørket pasta med ulike smakstilsetninger i mange farger og fasonger. Noe av det flotte med slike markeder, er at du kan smake, før du bestemmer deg for hva du vil kjøpe.

Tyskland: Matmarked i Frankfurt
Tyskland: Matmarked i Frankfurt

Tyskland: Matmarked i Frankfurt

Du finner også et enormt uvalg av krydder, urter, grønnsaker, fisk og skalldyr.

Et lite utvalg fra et par av kjøttdiskene. Det er et hav av grønnskasfrø og du får også kjøpt frø til spiselige blomster, som du kan dekorere maten med.

Tyskland: Matmarked i Frankfurt

Alt er ferskt og innbydende og flere av butikkene på markedet, har noen bord, hvor du kan få et glass vin og en tallerken med noe av den fantastiske maten.

Tyskland: Matmarked i Frankfurt

Om du skal til Frankfurt, kan jeg anbefale dette markedet. Du vil garantert ikke angre, men du bør ikke planlegge en stor lunsj etter dette besøket, for om du smaker på alt du ser, er du nok mett når du er ferdig.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon er nydelig fransk tradisjonsmat, med mye smak og mørt kjøtt etter lang koketid i rødvin og kraft.

225 g bacon i strimler eller bruk smårettbacon.

1,5 kg renskåret høyrygg (eller bankekjøtt el.) i grove terninger

Litt smør og olje til steking

3 finhakkede hvitløksfedd

3 gulrøtter i jevne biter

2 grovhakkede løk

3 ss tomatpuré

3 timiankvister

2 laurbærblader

3 ss hvetemel

3 dl oksekraft (ev. vann og fond/buljong)

1 flaske fruktig rødvin

450 g delikatesseløk

450 g skivet sjampinjong (eller små hele)
Salt og pepper

Brun maisennajevner

Fersk persille eller timian

Fremgangsmåte:

Sprøstek baconet i en tykkbunnet gryte med litt olje og legg det til siden mens du og bruner kjøttet i flere omganger i samme gryte. Tilsett litt salt og pepper (og mer olje underveis om nødvendig).

Ta alt kjøttet ut av gryten, tilsett litt smør og fres løk, 3 hvitløksfedd og gulrøtter i jevne biter. Tilsett tomatpuré, timiankvister og laurbærblader. Legg kjøtt og bacon tilbake i gryten, dryss over hvetemel, rør godt og tilsett oksekraft og rødvin.

Kok opp under omrøring, legg på lokk og la gryten småputre i 2-3 timer (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. La gjerne lokket sitte litt løst (halvveis) på den siste halvtimen.

Stek delikatesseløk og 450 g sjampinjong gyllent i litt smør i en stekepanne, før du legger det over i gryten og lar alt trekke videre til løken er mør.

Smak til med salt og pepper om nødvendig og rør i litt brun maisennajevner om du ønsker en tykkere saus. Dryss over hakket persille eller litt timian ved servering.

Jeg liker å servere boeuf bourguignon med potetmos og du finner oppskrift på en perfekt potetmos HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Persillerotpuré

Persillerotpuré smaker nydelig som tilbehør til mange kjøttretter, som f.eks. biff, fileter av vilt, kylling og masse annet. Den er heller ikke så komplisert å lage.

Start med å skrelle og dele persillerøtter i terninger. Jeg beregner 1 liten rot per person. Terningene legges i en kjele, med litt finhakket hvitløk. Fyll på fløte til det nesten dekker. Kok opp på middels temperatur, så ikke fløten legger seg ved. Kokes til terningene er møre og kjøres til fin mos med stavmikser eller i en blender. Persillerotpuré smakes til med salt og pepper og serveres varm.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvinn kyllingsuppe med karri

Lettvinn kyllingsuppe med karri er både sunn og smaker godt.

1 ltr. god kyllingkraft

1 strimlet løk

4 kyllingfileter i terninger

1 fedd finhakket hvitløk

1 ts kajennepepper

2 ts karri

1 ts revet ingefær

1 pk. reven gulrot/kål

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

Ev. kokosmelk eller fløte.

Kok opp kyllingkraft og legg i kyllingfileter og løk. Tilsett hvitløk, kajennepepper, karri og ingefær. La det koke i ca. 10 minutter. Tilsett gulrot/kål. La det småkoke et par minutter til. Smak til med salt og pepper. Om du ønsker en mer kremet suppe kan du erstatte litt av kraften med kokosmelk eller fløte.

Lettvinn kyllingsuppe med karri
Lettvinn kyllingsuppe med karri

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rosenkål med bacon

Rosenkål med bacon er skikkelig godt tilbehør til vilt. Om du ikke er så glad i det, kan det godt hende du liker denne varianten.

Skjær av de brune rotendene, fjern de stygge bladene og del de største i to.

Brun baconterningene i en sautépanne (stekepanne med høye kanter). Kok rosenkålen i 5 minutter, hell av vannet og hell rosenkålen over baconet og rør i noen minutter, til den har perfekt konsistens, over middels varme.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blomster – en av de små gledene i livet

Jeg er veldig glad i blomster og har alltid blomster på spisestuebordet. Det er ekstra hyggelig å dekke et vakkert festbord, med en flott dekorasjon som midtpunktet.

Alle disse er fra min lokale Interflorabutikk og det kan ikke bli mye vakrere enn dette.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italia: Matopplevelser på Ristorante Antinè i Barbaresco

Den store overraskelsen i Barbaresco var lunsjen på Ristorante Antinè. Vi ante ikke hva vi gikk til, kun at den hadde fått god kritikk av de få som hadde anmeldt den på TripAdvisor. Det viste seg å bli et av de bedre måltidene jeg har spist og i tillegg var det fantastisk vakkert å se på. Betjeningen var hyggelig og veldig profesjonell. Om du skal til Barbaresco anbefaler jeg deg å bestille bord her.

Legger ved noen bilder fra lunsjen vår og sier vel bare: NYT!!!

Italia: Matopplevelser på Ristorante Antinè i Barbaresco
Italia: Matopplevelser på Ristorante Antinè i Barbaresco

Italia: Matopplevelser på Ristorante Antinè i Barbaresco
Italia: Matopplevelser på Ristorante Antinè i Barbaresco   

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Italia: Trøffelfestival i Alba

Jeg ante ikke at det fantes noe som heter trøffelfestival, men de har en hvert år i Alba og den har vært der i over åtti år. Du får, mot en liten sum, utdelt et vinglass og en vinglassholder til å henge rundt halsen, ved inngangen.

Etter det er det bare å gå rundt i lokalet, se og lukte på trøffel, som koster 500 kroner for en bitteliten hvit en og smake på viner fra mange vinprodusenter i området. En perfekt formiddag, med mange sanseinntrykk.

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.