Russiske erter

Russiske erter er en utsøkt delikatesse fra Russland, som kom til Norge med flyktninger fra den russiske tsarens hoff. De passer sammen med både kjøtt- og fiskeretter og du får kjøpt dem i velassorterte matbutikker.

100 g russiske erter

2 dl vann

1 ts salt

2 ss smør

2 ss madeira (ev. sherry)

1 neve finhakket persille

Legg ertene i vannet i 1 time. Kok dem i bløtevannet, sammen med madeira og saltet, til vannet er fordampet (ca. 15 min.). Rør inn persillen og server.

Russiske erter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

17. mai = champagne- og vaffelfrokost

17. mai = champagne- og vaffelfrokost hos oss og det er en hyggelig tradisjon.

Champagne- og vaffelfrokost er vel kanskje ikke det mest vanlige. Jeg blir dessuten møtt med latter på polet, når jeg ber om champagne til vafler. Uansett er dette en fantastisk tradisjon.

Tilbehøret er smør, brunost, rømme og diverse syltetøy. Vi serverer også med et fat spekeskinke, som faktisk smaker veldig godt sammen med vafler og rømme.

Om du også har lyst på vafler, finner du flere varianter HER.
Gratulerer med dagen!

17. mai = champagne- og vaffelfrokost
17. mai = champagne- og vaffelfrokost

 

Om du har lyst på noe godt senere på dagen, finner du mange tips her.

Gratulerer med dagen 🇳🇴

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

17. mai – en dag full av tradisjoner

17. mai – en dag full av tradisjoner og de fleste norske hjem har gjerne noen som har vært gjentatt i generasjoner.

Jeg vokste opp med at vi møttes på skolen, gikk i 17. maitog og spiste is på skoleplassen. Der var det også diverse leker og mange kjente. Vi reiste også for å se russetoget. Mamma lagde en stor kjele med ertesuppe, som ble spist på ettermiddagen av alle, både familie og venner, som hadde lyst på. Du finner ertesuppeoppskriften her.

Etter at jeg fikk voksne barn, har vi kost oss med vaffel- og champagnefrokost. Det har også blitt en hyggelig tradisjon etter hver. Du finner bilder fra den her.

Middag:

Om du vil servere middag denne kvelden, kan jeg anbefale denne deilige velkomstdrinken.

17. maidrink

 

Forrett:

Du finner masse spennende forretter, både avanserte og lettvinne varianter her.

 

 

Hovedrett:

Du finner mye spennende å velge i til hovedrett også. Sjekk her for inspirasjon.

17. mai - en dag full av tradisjoner

 

Grillmat:

Om du vil servere grillmat denne dagen, finner du forslag til både forrett, hovedrett og dessert på grillen her.

 

Dessert:

Det er mange muligheter for egnede desserter denne dagen. Jeg har laget meg min egen 17. maidessert, som du finner oppskrift på her.

 

Ellers passer det jo godt med vaffel med is og bær, som du kan få inspirasjon til her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rundstykker med oliven og soltørket tomat

Rundstykker med oliven og soltørket tomat smaker godt til supper, gryteretter, tapas og mye annet. Denne oppskriften gir ca. 20 rundstykker.

125 g smør

1 pk gjær

1 egg, sammenpisket

6 dl melk

1 kg hvetemel

1 glass oliven i skiver, avsilt

1/2 glass soltørka tomat, godt avsilt

1 ss sukker

1/2 ts bakepulver

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett egget. Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen, oliven og soltørket tomat. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 20 like deler, om du veier, er ca. 100 g per rundstykke passe. Legg dem på bakepapirdekket stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Pensle dem og stek dem midt i ovnen på 190 grader i 10-15 minutter.  Avkjøl på rist.

Rundstykker med oliven og soltørket tomat
Rundstykker med oliven og soltørket tomat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk Szechuan med nudler og bok choy

Tunfisk Szechuan med nudler og bok choy er en lettvint og velsmakende kinesisk rett, som smaker knallgodt. Du kan steke tunfisken og bok choyen i stekepanne eller på grillen. Resultatet blir uansett perfekt. Du får kjøpt fersk tunfisk hos bl.a. Meny og Rema 1000 og oppskriften er passe til 4 personer.

4 tunfiskbiffer

2,5 dl soyasaus

4 ss riseddik

2 ss brunt sukker

2 ss mørk sesamolje

4 ss vann

2 ts szechuapepper

2 fedd hvitløk, finhakket

1 potte frisk koriander

Tunfisk Szechuan
Tunfisk Szechuan

Skyll, tørk av tunfiskbiffene og legg dem i en form med litt høye kanter.
Rør sammen soyasaus, eddik, sukker, vann, sesamolje, szechuapepper og hvitløk i en liten bolle.
Spar 2,5 dl av blandingen, oppbevar den i romtemperatur og hell resten av sausen over tunfiskbiffene. Dekk med plastfolie, sett kaldt  til marinering i 40 minutter og snu biffene etter halve tiden. Stek tunfiskbiffene i 2 min. på hver side, enten på grillen eller i stekepanne med litt nøytral olje.
Skjær tunfiskbiffene i tynne skiver , løft dem over på et serveringsfat og hell over sausen du satte til side.

Server tunfisk Szechuan med nudler og bok choy, delt i to på langs og grillet eller stekt i 2 minutter på hver side. Et tips er å smøre dem med marinaden fra fisken under stekingen. Nudlene kokes etter anvisning på pakken.

Tunfisk Szechuan med nudler og bok choy
Tunfisk Szechuan med nudler og bok choy

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gyros

Gyros er en deilig rett fra Hellas, som gjerne kan erstatte fredagstacoen. Den er enkel å lage og passer de fleste ganer.


Gyros

600 g flatbiff av lam, kje eller okse, skåret i strimler

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

En dæsj rødvinseddik

1 ss honning

4 ss olivenolje

Rosmarin og oregano

Pepper

Alt blandes sammen og settes kaldt i minimum to timer, men aller helst til neste dag.

 

Tzatziki

3 dl youghurt naturett, gresk type

1/2 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

Blandes og smakes til med finhakket mynte, hvitløk, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer.

Kjøttblandingen stekes over ganske høy varme, i en stor stekepanne. Mot slutten av steketiden blandes den med litt finhakket persille. Samtidig varmes pitabrødene i stekovnen.

Smør pitabrødene inni med tzatziki, fyll i kjøttblandingen, pommes frites, finsnittet rødløk og tomater i skiver.

Bordet er dekket med et servise vi har tatt med oss fra en keramiker i Spania.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gambas al ajillo

Gambas al ajillo er en nydelig forrett, lunsjrett, eller den kan være en del av et tapasmåltid. Denne oppskriften gir 4 forretter.

40 argentinske villreker

1 rød chili, finhakket

1 finhakket løk

8 hvitløksfedd i skiver

4 soltørkede tomater, finhakket

2 dl olivenolje

Stek alt i en stekepanne til rekene skifter farge.

Tilsett i 2 dl fiskekraft og hakket persille. Fordel i 4 porsjonsformer.

Brød/loff til å dyppe i himmelsk god kraft.

Gambas al ajillo
Gambas al ajillo

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 20

Ukemeny for uke 20 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten  her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Poke bowl med kylling
Poke bowl med kylling
Poke bowl med kylling
Tirsdag: Hvordan friske opp trøtte fiskeboller?
Hvordan friske opp trøtte fiskeboller?
Hvordan friske opp trøtte fiskeboller?
Onsdag: Calzone – innbakt pizza
Calzone – innbakt pizza
Calzone – innbakt pizza
Torsdag: Cajunstyle kyllingsuppe
Cajunstyle kyllingsuppe
Cajunstyle kyllingsuppe
Fredag:
Forrett: Røykelaks med Skagensalat
Røykelaks med skagensalat
Røykelaks med skagensalat
Hovedrett: Indrefilet av reinsdyr, med soppduchesse, rødvin- og portvinsssaus, portvinsmarinerte kirsebær og rosettkål
Indrefilet av reinsdyr
Indrefilet av reinsdyr med soppduchesse, rødvin- og portvinsssaus, portvinsmarinerte kirsebær og rosettkål
Dessert: Vafler med is og bær
Vafler med is og bær
Vafler med is og bær
Lørdag:
Forrett: Gazpacho
Gazpacho
Gazpacho
Hovedrett: Hamburger med sauterte poteter og syltet rødløk
Hamburger med sauterte poteter og syltet rødløk
Hamburger med sauterte poteter og syltet rødløk
Dessert: Banoffeepie
Banoffeepie
Banoffeepie
Søndag:
Forrett: Lun soppsalat med karamelliserte valnøtter
Lun soppsalat med karamelliserte valnøtter
Lun soppsalat med karamelliserte valnøtter
Hovedrett:  Sommerskinke med fersk, grilla asparges, potetsalat og aspargessaus
Sommerskinke med fersk, grilla asparges, potetsalat og aspargessaus
Sommerskinke med fersk, grilla asparges, potetsalat og aspargessaus
Dessert: Sommerbærgelé
Sommerbærgelé
Sommerbærgelé

 

Ukemeny for uke 20 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks på grillen

Laks på grillen er lettvint og veldig godt. Jeg har vært så heldig at jeg har fått tak i villaks og siden det er sommer, er det deilig å pakke den inn i folie og legge den på grillen.

Rens og vask laksen godt, dryss på salt og pepper, både inni og utenpå. Fyll den med persille og smør/kryddersmør og pakk den godt inn i folie, jeg bruker to lag.

Laks på grillen
Laks på grillen

Denne laksen er på ca. 1,2 kg. Laksen legges på svak varme på grillen (jeg legger den på brødhyllen, som er litt lenger fra glørne), og snus etter ca 15 min. Etter 30 minutter, kan du åpne folien forsiktig og sjekke om laksen er klar.

Om du ikke har grill, kan den legges i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter.

Laks på grillen serveres med poteter og grønnsaker etter eget ønske. Du finner mange velsmakende, både enkle og mer avanserte potetvarianter her. Kraften som har blitt under grillingen, smaker godt som saus, gjerne med en klatt rømme til.

 

Du finner flere varierte og velsmakende fiskeretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Boblende vodka

Boblende vodka er en frisk, enkel og god drink med vodka, som kan varieres med forskjellige smaker ved å bruke forskjellige typer kullsyrevann.

4 cl vodka

Kullsyrevann (f.eks. med limesmak)

Hell vodka i et glass med isbiter. Fyll opp med vann med kullsyre, gjerne med smak, f.eks. lime

Pynt med lime- eller sitronskiver og putt gjerne noen i vannet også, eller du bruker kullsyrevann med andre smaker, passer det å bruke tilsvarende ingredienser i vannet.

En av mine favoritter og et godt tips er å bruke Isklar med fersken og bringebær, og putte ferske eller frosne bringebær i drinken.

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.