Bazooka er en av mine favorittshotter. Den er lett og kjapp å lage, smaken minner om juicy fruit og fargen er ganske kul, synes jeg. Bazooka smaker aller best når den er litt avkjølt.
3 cl Irish cream
3 cl bananlikør
3 cl blå curaçao
Hell alle ingrediensene i en drinkmikser, rist godt sammen og hell over i shotglass
Bazooka
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllingspyd med fløtegratinerte poteter og russiske erter er deilig sommermat. Om du bruker grillspyd av tre, er det viktig at du legger dem i vann en stund, så de ikke tar fyr under grillingen. Oppskriften er passe til 4 personer.
Russiske erter:
100 g russiske erter
2 dl vann
1 ts salt
2 ss smør
2 ss madeira (ev. sherry)
1 neve finhakket persille
Legg ertene i vannet i 1 time. Kok dem i bløtevannet, sammen med madeira og saltet, til vannet er fordampet (ca. 15 min.). Rør inn persillen og server.
Kyllingen:
700-800 g kylling lårfilet
2 pk black garlic glaze (fra Meny)
Skjær kyllingen i passe biter og tre på grillspyd. Smør grillspydene på alle sider med glaze og la dem ligge til marinering i min. 1 time, men gjerne over natten.
Grill spydene på alle kanter, til de har fin farge utenpå og så vidt stekt inni, så de fremdeles er saftige.
Fløtegratinerte poteter:
10 poteter i tynne skiver
3 fedd finhakket hvitløk
Salt og pepper
1 boks fløte
1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag
Legg potetskivene, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form. Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Sett fløtegratinerte poteter inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.
Kyllingspyd med fløtegratinerte poteter og russiske erter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Granateplelaks er inspirert av smaker fra landene sør og øst for Middelhavet.
700-800 g laksefilet
Granateplemarinade:
3 ss hvit tamarindpasta (ev. hvit miso)
2 ss sirup (eller honning)
2 ss olivenolje
1 appelsin, skall + 1 dl av saften
2 fedd hvitløk, finhakket
4 ss grenadin
1/2 ts salt og sort pepper
Visp sammen alle ingrediensene i en liten bolle, hell den over laksen og la den marinere på et kaldt sted i min. 15 minutter, gjerne over natten.
Steking:
2 ss olivenolje
3 vårløk, finstrimlet
2 fennikeli veldig tynne skiver (bruk gjerne mandolin eller ostehøvel
1,2 dl hvitvin(hvis du har Pernod, Raki, Ouzo, eller annet anisbrennevin, smaker det godt å erstatte en liten skvett av hvitvinen med den)
Salt og pepper
Fres fennikelen i 4 minutter olivenoljen over middels varme i en ekstra stekepanne. Tilsett vårløken og fres videre under omrøring i 2 minutter. Hell i vin, litt salt og pepper og la det småkoke til vinen nesten har fordampet. Hell blandingen i en ildfast form sammen med overskuddsmarinaden og bland det sammen. Legg laksen på toppen og sett formen i ovnen på 180 grader. Steketiden avhenger av størrelsen på laksen om du har delt i porsjonsstykker tar det ca. 10 minutter og en hel filet fra ca. 15 minutter, avhengig av tykkelsen.
Garnityr :
1 dl granateplefrø
1 håndfull persille, finhakket
Når granateplelaksen er klar til servering, dryss over persille og granateplefrø og server granateplelaks med f.eks. couscous eller ris.
Tunfisk på japansk vis er fersk, nesten rå tunfisk, servert med salat og en nydelig, japansk saus. Du får tak i tunfisk på Meny, Rema 1000 og flere andre velassorterte matbutikker. Om de ikke har det inne, kan du spørre om de kan ta det inn.
600 g fersk tunfisk
Salt og pepper
30 g hvite sesamfrø
30 g svarte sesamfrø
Krydre tunfisken med salt og pepper. Bland sesamfrøene utover en tallerken og rull tunfisken i den, så den blir jevnt dekket. Varm opp en stekepanne med oljen. Brun tunfisken raskt på alle sider. Den skal kun få en stekeskorpe. La den få hvile før servering.
Skjær tunfisken i tynne skiver og anrett på tallerkener. Fordel salaten over og drypp over dressingen.
Salaten:
1 liten agurk i tynne strimler
4 reddiker i tynne strimler
1 bunt koriander, kun bladene
3 vårløk, finstrimlet
Litt frisésalat, finstrimlet
Strimle tilbehøret til salaten i fyrstikktynne strimler.
Dressing:
1 rød chili renset for frø, finhakket
2 dl teriyakisaus2 ss sesamolje
4 ss riseddik
2 ts sukker
2 lime, revet skall og saften
Olje til steking
Bland sammen ingrediensene til dressingen.
Servering:
Server tunfisk på japansk vis enten alene, eller sammen med ris eller nudler.
Du finner flere velsmakende retter fra Japan her og flere tunfiskoppskrifter her.
Tunfisk på japansk vis
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Spagetti med hjerteskjell er noe av det beste jeg vet og får meg til å lengte etter en tur til sydligere strøk. Du får kjøpt ferske hjerteskjell hos flere fiskehandlere og på Meny og i tillegg får du kjøpt frosne i flere matbutikker. Oppskriften er til 4 personer.
1 kg hjerteskjell
1 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
3 dl hvitvin
500 g spagetti
1 bunt finhakket bladpersille
Litt høvlet parmesan til serveringen
Skyll hjerteskjellene i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.
Fres løk, hvitløk og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin og skjellene. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper.
Kok spagetti etter anvisningen på pakken. Hell av kokevannet og rør spagettien inn i hjerteskjellblandingen. Dryss over bladpersille og høvlet parmesan og server.
Skjell som ikke har åpnet seg skal ikke spises.
Server gjerne med nybakt brød og trenger du inspirasjon, kan du sjekke her.
Du finner flere spennende skalldyroppskrifter her og mange oppskrifter på velsmakende, italienske matretter her.
Spagetti med hjerteskjell, lekkert og velsmakende
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Morrapytt er en variant av pytt i panne og en fin rett når du vil bruke opp matrester. Pytt i panne pleier å bli servert med stekt egg på toppen, men i denne varianten her jeg rørt inn lett sammenpisket egg mot slutten. Det skal ikke være for mye egg, for da blir det en omelett. Jeg synes det blir minst like godt med sammenpisket egg, som med stekt egg på toppen, og det blir mindre oppvask. Du kan lage morrapytt av det meste, men her er det jeg hadde av rester i dag:
Kokte poteter i terninger
Baconterninger
Løk, finhakket
Paprika
Egg, sammenpisket
Kruspersille, hakket
Stek baconterningene og ta dem ut av panna. Stek potetene og løken i litt smør, så det får fin farge. Tilsett baconet og paprikaen og rør det sammen. Tilsett egg, rør rundt og vent på at det stivner litt. Dryss på persillen og server med godt brød og ev. ketsjup, BBQ-saus eller annen saus du har lyst på.
Du finner oppskrifter på velsmakende og saftige brød her.
Morrapytt
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fars makrellmiddag er et av de beste barndomsminnene mine. Far, som var morfaren min, lagde denne retten når mormor var bortreist. Makrellmiddagen til far er nydelig, fersk småmakrell, stekt i smør som serveres med en deilig rømmesaus og agurksalat. Far var veldig god på rensing av fisk og han rensket fisken vi skulle spise. Vi skulle få 1 kr. for hvert ben vi fant, men vi fant nesten aldri noen.
Agurksalat:
2 dl vann
1/2 dl eddik
1 ss sukker
1/2 ts pepper
1 agurk
Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.
Makrell:
2 makrell 4 ss hvetemel 3 ts salt 1 ts nykvernet pepper 3 ss smør til steking 3 dl rømme 1 dl finhakket gressløk
Rens makrellen og skyll dem godt. Bland hvetemelet med salt og pepper og legg blandingen på en tallerken. Dypp makrellen i melblandingen og stek den i smøret i en dyp stekepanne i 4-5 minutter på hver side. Løft ut makrellen, hell i rømmen og gressløken og rør godt sammen, før du legger makrellen tilbake og lar den kose seg i noen minutter i sausen, før servering.
Server fars makrellmiddag med nykokte poteter.
Fars makrellmiddag med rømmesaus og agurksalat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cacio e pepe betyr ost og pepper og er en rask og enkel pastarett for alle som er glade i pepper. Denne oppskriften er passe til 2 personer.
2 ss hel pepper
50 g vellagret pecorino (ev. parmesan), fint revet
Pasta til 2 personer, kokt etter anvisning på pakken minus 2 minutter
Rist pepper i tørr stekepanne i 4 minutter, knus den grovt i en morter og hell den tilbake i stekepannen. Hell 1 dl av kokevannet fra pastaen over pepperen og la det koke i 1 minutt. Legg pastaen i peppersausen og etterfyll med 1/2 dl kokevann. Rør godt sammen og la det hvile i et par minutter. Hell i 1/3 av osten, rør godt sammen, rør inn litt mer kokevann, deretter mer ost, mer kokevann og resten av osten.
Cacio e pepe
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 25 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, enten med mandolin, eller med ostehøvel. Smelt litt smør og olje i en stekepanne og brun løken lett, sammen med hvitløken, på lav varme. La det renne av i et dørslag.
Smør en ildfast form og legg poteter, salt, pepper og løk lagvis. Avslutt med et lag poteter, hell på kyllingkraft og fordel resten av smøret over.
Stek på 210 grader i 1 time, til potetene er gjennomstekt og har fått lekker gyllen farge.
Bretagnesaus:
1 liten rødløk, finhakket
1/2 paprika, finhakket
6 sherrytomater
3 dl fløte
3 ss crème fraiche
2 ts estragon
3 ts paprikapulver
2 ss kyllingfond
2 fedd hvitløk, finhakket
Fres løken i litt smør. Tilsett paprika og tomater og la det kose seg på svak varme i ca. 15 min.
Jevn blandingen med en stavmikser. Tilsett crème fraiche, fløte, estragon, paprikapulver, hvitløk, og fond. La det småkoke noen minutter, rør av og til. Smak til med salt og pepper.
T-benstek:
Gni t-bensteken med olivenolje, salt og pepper og legg kjøttet på grillen. Grill i ca. 5 minutter på hver side til du har fått en fin grillskorpe på kjøttet. Legg kjøttet over på indirekte varme og grill videre i ca. 10 minutter til det har en kjernetemperatur på 56 grader. La kjøttet hvile i noen minutter, før du skjærer i det.
Server t-benstek med pommes boulangere og bretagnesaus sammen med grønnsaker etter eget ønske, f.eks. asparges, brokkoli eller bomkål.
T-benstek med pommes boulangere og bretagnesaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.