Japansk sjokoladekake

Japansk sjokoladekake har kun tre ingredienser i tillegg til topping og har en overraskende, litt mousse-aktig konsistens. Den er ikke så veldig søt, siden all sødmen kommer fra sjokoladen.

250 g kokesjokolade

6 egg

250 g kremost naturell, f.eks. Philadelphia

4 ss aprikossyltetøy

Fremgangsmåte:

Legg bakepapir i bunnen av en 20 cm springform og smør den godt med smør. Klipp en remse bakepapir, smør den godt og legg den rundt kanten av formen. Pakk aluminiumsfolie rundt hele formen, så det blir helt tett.

Brekk sjokoladen i biter i en ildfast skål og plasser den over en kjele med kokende vann, uten at selve skålen kommer ned i vannet. La den stå i ro til sjokoladen har smeltet. Skill eggene. Rør inn osten og eggeplommene, sammen med smeltet sjokolade til en glatt, klumpefri krem.

Pisk eggehvitene til stivt skum. Vend først forsiktig inn 1/3 av de stivpiskede eggehvitene i sjokoladekremen, og deretter resten av eggehvitene. Det er viktig å beholde så mye luft som mulig i blandingen. Hell blandingen over i springformen, sett den i en langpanne, som plasseres midt i ovnen på 170 grader. Hell i kokende vann til det står 3 cm opp på formen.

Japansk sjokoladekake
Japansk sjokoladekake

Stek kaken i 15 minutter på 170 grader, deretter 160 grader i 15 minutter og tilslutt 15 minutter med ovnen avskrudd. Kaken skal være fast, men litt puddingaktig. Åpne døren på gløtt og la kaken avkjøles langsomt i 30 min. Ta kaken ut av ovnen og og avkjøl den helt på rist. Smør på et tynt lag med aprikossyltetøy. La kaken stå kaldt til den skal serveres. Japansk sjokoladekake smaker godt med is til.

Du finner flere varierte, spennende og velsmakende retter fra Japan her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Krepsesalat

Krepsesalat er deilig på brødskiva, rundstykket eller i en baguette. Den er også super som en del av et koldtbord. Som med så mye annet, er hjemmelaget aller best og den er også kjapp og enkel å lage.

4 dl krepsehaler fra lake

1 pose majones

1 ts dijonsennep

Litt finhakkede urter (dill, gressløk eller persille)

Sitronsaft

Pepper

Skyll krepsehalene godt og la dem renne av seg i en sikt eller dørslag. Bland alt og smak til med sitronsaft og pepper.

Hjemmelaget krepsesalat smaker godt sammen med f.eks. fiskepudding og røykelaks også, eller prøv den sammen med pølse i brød/lompe.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lemon curd med friske bær og noe sprøtt

Lemon curd med friske bær og noe sprøtt er en frisk og god dessert. Lemoncurd er en deilig engelsk sitronkrem, som kan brukes på uendelig mange måter, f.eks. i kaker og gjærbakst. Jeg kjenner til og med noen som bruker den på brødskiva og den holder seg lenge i kjøleskapet.

Til denne desserten brukes friske bær, f.eks. jordbær, bringebær og blåbær.

Lemoncurden finner du oppskrift på her.

Server sjokoladefylte kjeks. Mine har jeg kjøpt på Meny.

Lemon curd med friske bær og noe sprøtt
Lemon curd med friske bær og noe sprøtt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tomatcouscous

Tomatcouscous er deilig tilbehør til Middelhavsmat eller den kan brukes som en del av et tapas, eller mezemåltid.

2 løk

4 ss olivenolje

4 porsjoner couscous

2 ss grønnsaksfond, ev. buljongterning

1 pk minitomater delt i 2

1 neve persille, finhakket

Fres løken i litt olje, tilsett tomatene og fres videre til tomatene faller sammen. Tilsett fond, couscous og vann og kok etter anvisning på pakken. Bland inn resten av ingrediensene og server.

 

Tomatcouscous
Tomatcouscous

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 17

Ukemeny for uke 17 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Kylling Swahili

Tirsdag: Lakseburger

Lakseburger

Onsdag: Burger med smak av Italia
Burger med smak av Italia
Burger med smak av Italia
Torsdag: Pasta all’ arrabbiata
Pasta all’ arrabbiata
Pasta all’ arrabbiata
Fredag: Gratinerte tortillachips
Gratinerte tortillachips
Gratinerte tortillachips
Lørdag:
Forrett: Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Hovedrett: Lammecarré med potet- og løkstabler og rotgrønnsaker julienne
Lammecarré med potet- og løkstabler og rotgrønnsaker julienne
Lammecarré med potet- og løkstabler og rotgrønnsaker julienne
Dessert: Bedre enn sex
Bedre enn sex
Bedre enn sex
Søndag:
Forrett: Blomkålsuppe
Blomkålsuppe
Blomkålsuppe
Hovedrett: Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Dessert: Ostekakedessert med syltetøy
Ostekakedessert med syltetøy
Ostekakedessert med syltetøy

 

Ukemeny for uke 17 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus

Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus er en super søndagsmiddag. Det er ikke så vanlig å servere appelsinsaus til lam, men jeg synes det smaker kjempegodt. Det fine med langtidssteking, er at du ikke må passe på hele tiden og kan gå en tur eller gjøre noe annet du har lyst til mens steken koser seg i ovnen.

Oppskriften er passe til 4 personer

1,2 kg surret, benfri lammestek

3 stilker frisk rosmarin

6 hvitløksfedd, halvparten delt i staver, resten finhakket

Salt og pepper

3 kjøttbuljongterninger

1 l kraft (ev. vann + fond eller buljongterning)

4 gulrøtter i skiver

2 løk i strimler

Stikk hull i lammesteken med en spiss kniv og dytt rosmarinblader og hvitløksstaver i hullene. Krydre den med salt og pepper og legg den i en ildfast form. Sett inn steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Legg gulrotskiver og strimlet løk rundt steken og hell på kraft. Pakk formen inn med aluminiumsfolie og sett den midt i ovnen på 70 grader i mange timer (10 – 12). Om du synes det går for sent, kan du øke temperaturen litt.

Vi liker lammet medium stekt, 65 grader, men om du vil ha det mer stekt, kan 70 (medium+)- 75 grader (godt stekt) være passe. 

La lammet hvile i 15 min. før du skjærer det opp i skiver.

Appelsinsaus:

4 sjalottløk, finhakket

2 ss nøytral olje

6 dl appelsinjuice (ferskpresset eller fra flaske)

2 ss honning

3 dl stekesjy fra stek eller kraft

1 ss smør

Fres sjalottløken i litt olje til den er myk og blank. Tilsett appelsinjuice og honning. Kok inn til halv mengde, jevn til ønsket konsistens med maisennajevner og rør inn smør. Ikke la sausen koke etter du har tilsatt smøret.

Du finner flere velsmakende og spennende retter med lam, fra fjern og nær her.

 

Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus
Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Madras

Madras er en drink fra India og er laget siden 1945. Den er lett å like og enkel å lage.

6 cl vodka
4 cl appelsinjuice
1,6 dl tranebærjuice
1 limebåt
1 skive lime til pynt

Hell vodka i et glass med isbiter, hell i juicen og skvis limebåten oppi. Bland godt og pynt med en skive lime.

 

Madras
Madras

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksefilet med potetmos og gremolata

Oksefilet med potetmos og gremolata er en velsmakende rett fra sør i Europa. Gremolata gir en litt lettere og sunnere middag, selv om det er en kjøttrett og passer godt til den litt heftigere potetmosen.

Gremolata:

1 finhakket potte dill

1 potte persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du steker kjøttet, lager potetmosen og koker grønnsaker.

Oksefileten:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, og sett den i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

Potetmos:

500 g poteter

150 g smør

6 ss melk eller fløte

1 neve finhakket gressløk

Salt og pepper

Skrell poteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene og rør inn smeltet smør og melk eller fløte. Pisk til den blir jevn og luftig og smak til med salt og pepper.

Oksefilet med potetmos og gremolata
Oksefilet med potetmos og gremolata

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Birria taco

Birria taco er langtidsstekt kjøtt, gjerne geit, høne, lam eller storfe. Jeg har brukt bibringe av storfe, men du kan bruke annet kjøtt fra forparten også. Birria brukes til høytidelige anledninger, f.eks. brylluper, begravelser, dåp, jul og påske. Chilien fås i butikker med varer fra Sør- og Mellom-Amerika, eller du kan gjøre som meg, kjøp dem på krydra.no. Om du bruker chilien du får kjøpt i matbutikken, må du justere ned mengden, så du ikke ender opp med en alt for sterk rett og i tillegg tilsette 1 ts røkt paprika.

1 kg høyrygg, bibringe eller bog

2 ss nøytral olje til steking

1 ts salt

1 ts pepper

2 løk i båter, hakket

8 fedd hvitløk

ca. 1,5 l oksekraft , ev. vann og fond

3 laurbærblader

Skjær kjøttet i store terninger og krydre med salt og pepper. Brun terningene i oljen, på alle sider i en gryte og legg kjøttet over i en bolleFres løk og hvitløk i gryta til løken er blank i den samme oljen, før du legger kjøttet og ev. kjøttsaft tilbake i gryten.
Tilsett kraft og laurbærblader. Kok opp, sett på lokk og la det trekke i ca. 30 minutter, mens du lager chilipurè.

Chilipuré:

4 guajillo chili

4  ancho chili

2 chili de arbol

8 hele pepper

2 ts tørket oregano

1 ts spisskummenfrø

2 ts korianderfrø

1/4 ts malt nellik

1/2 ts malt kanel

1 boks hermetiske cherrytomater (á 400 g)

2 ts hvitvin- eller eplecidereddik

Klipp av toppen på de tørkede chiliene og rist ut frøene. (Om du ønsker en sterkere rett, tar du med noen frø). Rist chiliene i en tørr stekepanne, så aromaene får utviklet seg. Tilsett litt vann, kok opp og la dem trekke på lav varme i ca. 20 minutter til chiliene er myke.

Sil vannet av chiliene og kjør dem til puré, sammen med løk og hvitløk fra gryta, pepper, oregano, spisskummen, koriander, nellik, kanel og hakkede tomater, med en stavmisker eller blender. Smak til med eplecidereddik.

Rør purèen inn i kraften og kjøttet i gryta, sett på lokk og la det trekke til kjøttet er helt mørt, gjerne 3 timer eller mer.
Løft opp kjøttet fra gryta. Bruk 2 gafler og riv kjøttet i mindre biter.

Til servering:

1 finhakket rødløk

1 potte finhakket frisk koriander

2 lime

Salt

Finhakk løk og koriander, bland det sammen og smak til med litt limesaft og salt.

20 små maistortilla

300 g revet mozzarella

Montering:

Varm en stekepanne, dypp en lefse i kraften og legg den i pannen. Stek til den er litt sprø på den ene siden, snu lefsen og legg på revet ost og kjøtt. Brett sammen lefsen, og stek på begge sider til osten har smeltet og lefsen har blitt litt sprø. Du kan også servere birria taco med én lefse over og en under, i stedet for å brette.

Om du skal servere mange, kan du legge de ferdig fylte lefsene på bakepapir i ovnen på 100 grader.

Bland litt rødløk og koriander i kraften, smak til med limesaft, hell den i serveringsskåler og bruk den som dipp.

Legg birra tacoene på et fat og dryss over rødløks- og korianderblandingen. Server noen limebåter ved siden av.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat med biff og bacon

Salat med biff og bacon er perfekt, om du har rester etter biffmiddagen. Jeg liker å legge salat på fat i stedet for i en bolle, men det er selvfølgelig opp til enhver.

Salat revet i passe biter

Vårløk i fine strimler

Agurk i små terninger

Minitomater, delt i fire

Biffkjøtt i terninger

Sprøstekt smårettbacon (jeg tar det i en form i ovnen, helt uten ekstra fett)

Mais

Pinjekjerner

Reven ost (jeg liker en vellagret, men om du heller vil ha vanlig gulost, kan du bruke det)

Legg alt lagvis, i den rekkefølgen du ønsker, eller bland sammen i en bolle.

Sett fram en god olivenolje og en balsamicoeddik og la hver enkelt forsyne seg selv.

Du finner flere oppskrifter på spennende og velsmakende salater fra fjern og nær HER.

 

Salat med biff og bacon
Salat med biff og bacon


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.