Bahama mama er en deilig drink med smak av frisk frukt og kokos. Opprinnelsen er usikker, men den er trolig oppkalt etter en karibisk danser fra 1930-tallet, Dottie Lee Anderson, som var kjent under artistnavnet Bahama Mama.
En annen mulighet er at den første gang ble laget i 1963 på Pink Elephant Night Club og oppkalt etter skuespilleren Maureen Duvalier.
6 cl appelsinjuice
6 cl ananasjuice
3 cl rom
3 cl kokosnøtt
1,5 cl limejuice
1,5 cl grenadin
Pynt:
1 skive appelsin
1 cocktailbær
Bland alle ingrediensene, bortsett fra grenadin og pynten i en shaker fylt med is.Rist godt og hell over i et glass med is. Hell i grenadinen og pynt bahama mama med appelsin og cocktailbær.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Bahama mama
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biff med gratinert potetmos og russiske erter er nydelig mat til spesielle anledninger. Du får kjøpt russiske erter i velassorterte matbutikker. Oppskriften er passe til 4 personer.
Gratinert potetmos:
800 g kokt, skrelt potet
2 fedd finhakket hvitløk
1 boks crème fraîche
1 ss grønnsaksfond
Salt og pepper
200 g revet ost
Bland alle ingrediensene, bortsett fra osten og smak til med salt og pepper. Fyll blandingen over i en ildfast form, eller porsjonsformer. Dryss over revet ost, sett i ovnen på 200 grader til potetmosen er god og varm og har fått en gyllen, fin overflate. Server med en gang.
Gratinerte rester av bakepoteter
Russiske erter:
100 g russiske erter
2 dl vann
1 ts salt
2 ss smør
2 ss madeira (ev. sherry)
1 neve finhakket persille
Legg ertene i vannet i 1 time. Kok dem i bløtevannet, sammen med madeira og saltet, til vannet er fordampet (ca. 15 min.). Rør inn persillen og server.
Russiske erter
Biffen:
4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet
1 ts salt
1 ts pepper
Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la dem ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne eller på grillen. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:
Om du vil tilberede biffen i sous vide, finner du temperatur og tid fr de forskjellige stykningsdelene her.
Rå/lite stekt: 55 grader Medium/medium+: 60-65 grader Godt stekt: 70 grader La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.
Denne retten er saftig og smaker godt og trenger egentlig ikke saus. Om du likevel ønsker å servere den med saus, finner du mange spennende oppskrifter på saus her.
Biff med gratinert potetmos og russiske erter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Khao Moo Dang er en fushionrett fra Kina og Thailand. Du får kjøpt korianderrot, tapiokastivelse, rød matfarge og ev. andre eksotiske ingredienser i asiatiske butikker.
Marinade:
3 fedd hvitløk
2 korianderrot
1,5 ss kinesisk femkrydder
1 ts hvit pepper
4 ss palmesukker
1/2 ss sesamolje
2 ss østerssaus
2 ss soyasaus
1/2 ss tapiokastivelse
1/4 ts rød matfarge
500 g urøkt svinekam
Knus hvitløk og korianderrot med en morter og stamper. I en stor miksebolle kombinerer du hvitløk- og korianderrotblandingen, kinesisk femkrydderpulver, hvit pepper, palmesukker, sesamolje, østerssaus, lett soyasaus og tapiokastivelse. Tilsett konditorfargen og bland grundig en gang til. Tilsett svinekjøtt og dekk hver del med sausen. Mariner i kjøleskapet ditt over natten. (Behold marinadesausen etterpå – ikke kast den!!)
I airfryer: Legg kjøttet i et enkelt lag og stek ved 160 grader i 15 minutter, snu og stek den andre siden i 5 minutter til. Etter tilberedning av svinekjøttet, la det hvile i noen minutter før du skjærer det i skiver for å forbedre mørheten og fordele saften jevnt. Mens den hviler kan du piske opp sausen. I grillen: Grill svinekjøttet over kull til det er helt gjennomstekt, vend det av og til for å unngå at det brenner seg. Alternativt kan du bruke en grillpanne.
I ovnen: Legg kjøttet i ildfast form og stek ved 160 grader i 15 minutter, snu og stek den andre siden i 5 minutter til. Etter tilberedning av svinekjøttet, la det hvile i noen minutter før du skjærer det i skiver for å forbedre mørheten og fordele saften jevnt. Mens den hviler kan du piske opp sausen.
Saus:
1 ss palmesukker
1/2 ss ristede sesamfrø
1,5 ss soyasaus
1/2 ss sesamolje
1,5 dl marinade fra marinering av svinekjøttet
1,5 dl vann
1 ts tapiokastivelse valgfritt, for å tykne sausen, bland med vann
Tilsett palmesukker, sesamolje, sesamfrø, mørk soyasaus og lys soyasaus i restene av marinadesausen og bland godt. Flytt sausen til en gryte eller wok over middels varme. Når det begynner å boble, hell i vann. Hvis sausen ikke har ønsket tykkelse, bør du vurdere å blande den valgfrie tapiokastivelsen med 5 dl vann. Tilsett gradvis og rør til det er akkurat passe.
Servering:
Skjær svinekjøttet i tynne strimler i motsatt retning av kjøttfibrene.
Legg en sjenerøs porsjon dampet jasminris på en tallerken, og topp den med skiver av thailandsk rødt svinekjøtt. Drypp sausen sjenerøst over svinekjøttet, og pynt med oppskåret agurk og hardkokte egg.
Khao Moo Dang
Du finner masse spennende oppskrifter på mat og drikke fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kokospudding lages i mange land hvor de har kokospLmer Jeg elsker kokos og dette er derfor en av mine favorittdesserter.
4 dl kokosmelk
2 ss kremfløte
1 vaniljestang
2 ss sukker
2 plater gelatin
Kok opp kokosmelken og fløten med sukker og vaniljestang. Ta kjelen av platen. Legg gelatinplatene i iskaldt vann til de er helt bløte. Klem ut vannet av dem med hendene og legg dem over i kjelen under omrøring. Sil blandingen over i porsjonsformer og sett kaldt. Serveres med f.eks. friske bær eller ananas.
Kokospudding
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Doro wat er en velsmakende kyllinggryte fra Etiopia og Eritrea. Den kan serveres med en salat og ris, eller på den tradisjonelle måten med injera, som er en slags pannekake, laget med teffmel.
800 g kylling lårfilet
1 ts salt
1 sitron (saften)
Litt mel til å rulle kyllingen i
2 ss smør
3 løk, finhakket
2 fedd hvitløk
2 ss tomatpuré
3 ts berbere
2 dl vann
2 dl tørr hvitvin ev. eplemost
4 hardkokte egg
Legg kyllingen på et fat, dryss over salt og risle over sitronsaft. La kyllingen stå kaldt og marinere i min. 30 minutter, gjerne over natta.
Rull kyllingbitene i mel og stek dem gylne i litt smør eller olje.
Smelt 2 ss smør i en kjele og tilsett løken. La det frese noen minutter, før tomatpuréen og berbere røres inn. Tilsett vann og rør rundt. Legg i kyllingen la det koke under lokk i 30 minutter. Skrell eggene og legg dem i gryten. Kok i 5 minutter til.
Serveres med f.eks. ris og salat eller med injera, på den tradisjonelle måten.
Doro wat
Du finner masse spennende oppskrifter på mat og drikke fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Minas suksessterte er lekkert pyntet, med roser som er satt på med sprøytepose i tillegg til sjokolade som er smeltet i vannbad og rislet over.
Bunnen:
4 eggehviter
100 g melis
175 g mandler
1/2 ts bakepulver
Kle bunnen av en 22 cm springform med bakepapir og smør sidene. Kjør mandlene til mel i en foodprosessor eller mal dem med kvern. Pisk eggehvitene og melisen til stiv marengs, i en kjøkkenmaskin. Bland forsiktig inn mandelmelet med en slikkepott til en jevn røre. Det er viktig å beholde luften i marengsen. Hell røren i kakeformen og stek midt i ovnen på 160 grader i 35-40 minutter eller til kaken er gjennomstekt. Avkjøl på rist.
Kremen:
4 eggeplommer
100 g sukker
2 ts vaniljesukker
1.5 dl fløte
1 klype salt
150 g smør, romtemperert
Pisk sammen eggeplommer, sukker, vaniljesukker, fløte og salt i en kjele. Varm opp på middels varme, mens du rører hele tiden, så kremen ikke svir seg. La det så vidt småkoke under røring i noen minutter, til kremen tykner. Hell kremen over i bollen til kjøkkenmaskinen og la den bli helt kald. Tilsett romtemperert smør og pisk kremen godt sammen på middels hastighet. Kremen skal være myk og luftig. Sprøyt kremen på kaken i ønsket mønster og pynt etter eget ønske, f.eks. med sjokolade, smeltet i vannbad.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 22 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Kokosmule er inspirert av den mer kjente Moscow mule. Den blir vanligvis servert i kobberkrus, men du kan selvfølgelig lage den i andre slags krus eller i glass.
1 stor eller 6 små isbiter
1/4 lime, delt i 2 + 1 skive til pynt
6 cl Malibu
Ingefærøl av god kvalitet, jeg bruker Fever-tree
Legg isbitene i bunnen av kruset (ev. glasset) og hell i Malibu. Skvis limebåtene oppi og slipp båtene oppi også. Fyll opp med ingefærøl og pynt med mynteblad.
Kokosmule
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.