Tortilla de patatas eller potetomelett er en viktig del av et tapasmåltid. Den lages litt annerledes enn vanlig norsk omelett og smaker helt nydelig når den er nylaget. Om du har rester, kan den også nytes kald.
6 poteter, skrelt og i tynne skiver 1 løk, i tynne skiver 1 ss olivenolje 5 egg 1 klype salt 1 klype svart pepper
Stek potetene i oljen på middels varme til de er møre. Ikke ha for mye i stekepannen om gangen og dryss på litt salt og pepper på potetene underveis. Legg potetene på en tallerken, mens du freser løken i den samme oljen, til den er blank. Legg potetskivene tilbake i pannen og bland med løken. Visp sammen egg, salt og pepper, og hell blandingen over potetblandingen. Rist litt i pannen, slik at eggene kommer blandes helt med potetskivene.
La omeletten stivne på middels varme under lokk.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika passer til både kjøtt og fisk. Det er enkelt å lage og smaker kjempegodt. Du kan velge andre grønnsaker enn det jeg har gjort her, så ikke la deg begrense av oppskriften. Uansett hva du velger, ser det lekrest ut at noen av grønnsakene har litt farge.
1 rødløk, finhakket
2 polkabeter, i terninger
2 persillerøtter, i terninger
1 pk sjampinjong i skiver
2 paprika i små terninger (gul + rød)
1 neve finhakket persille
1 god klatt smør
Salt og pepper
Fres løk og sopp i smøret i en kjele, til soppen får litt farge. Tilsett beter og persillerøtter og la grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Tilsett paprika og finhakket persille og smak til med salt og pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 16 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Pinsa med kjøttsaus er en italiensk spesialitet. Pinsa er en mellomting mellom pizza og focaccia og har lang hevetid, så deigen lages dagen før den skal spises. Denne er toppet med kjøttsaus, men du kan bruke valgfritt fyll og det meste er lov.
Pinsadeig:
420 g mel
80 g rismel + litt til utbakingen
4 dl kaldt vann
1 ss olivenolje + 2 ss til utbakingen
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
Dag 1:
Elt alt sammen, dekk bollen med plastfolie og la deigen hvile i 30 minutter. Etter at deigen har hvilt, eltes den sammen igjen og får hvile i 30 minutter til. Elt sammen for tredje gang, dekk med plastfolie og sett bollen kaldt i ca. 24 timer.
Dag 2:
Del deigen i 2 like emner og lag to runde baller. Legg bakepapir på stekebrettet, dryss litt rismel på og legg på pinsaballene. Dekk med et rent koppehåndkle og la dem etterheve i 60 minutter. Trykk ballene litt flate, drypp litt olivenolje midt på hver av dem og press pinsadeigen ut til to ovale pinsaer.
Stek dem litt langt ned i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.
Kjøttsaus:
2 ss olivenolje
1 finhakkede løk
1 finhakkede hvitløksfedd
50 g bacon i terninger
1 stjerneanis
2 laurbærblad
1 stilker frisk timian
1 ss tørket oregano
1 boks hakkede tomater
300 g karbonadedeig
1 dl kalve- eller oksekraft
1 dl rødvin
Salt og pepper
1 boks mais
Varm oljen på middels varme i en stor stekepanne med høye kanter, og fres bacon til det begynner å bli sprøtt. Tilsett løk og hvitløk og la det frese i et par minutter. Løken skal ikke bli brun, men gyllen og myk. Tilsett laurbærblader, stjerneanis, timian og oregano. Brun karbonadedeigen i en annen panne med litt olje og hell den over i pannen med grønnsakene.
Tilsett hakkede tomater, kalve- eller oksekraft og rødvin og la det småkoke under lokk i 1 time. Ta av lokket og la det koke videre til nesten all kraften har fordampet. Plukk ut stjerneanisen, tilsett mais, smak til med salt og pepper og fordel sausen utover de to halvstekte pinsa-bunnene.
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag drysses over. Stek videre til osten er smeltet og blitt litt gyllen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvit, alkoholfri sangria er en frisk og deilig sommerdrikk. Sangria drikkes i Spania og Portugal og kan nytes av både voksne og barn. Oppskriften er passe til 4 pers.
1 l sprite
3 dl eplejuice
1 dl vann med kullsyre
Grønne druer, delt i 2
Eple i terninger
Jordbær delt i 2 eller 4
Appelsin, vasket og delt i terninger
Mynteblader
Isbiter
Bland isbiter, sprite, eplejuice og vann i en stor mugge eller bolle. Tilsett frukt og bær etter eget ønske. Et tips er å bruke frosne jordbær, så sangriaen holder seg kald lenger.
Du finner oppskrift på vanlig, hvit sangria her og mange andre spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Afrikansk borddekking kan gjøres på mange måter, når du skal ha en afrikansk aften.
Du kan dekke med jordfarger, bruke bastbrikker eller forskjellige dyreprint på duk, servise eller servietter. Om du har pyntefigurer, som f.eks. treelefanter eller andre afrikanske dyr, gjør det stilen komplett. Før du går til innkjøp av noe, er det lurt å sjekke i skuffer og skap, for det kan ofte dukke opp glemte overraskelser som kan brukes.
Serviset heter Aida raw metallic brown, bestikket er signert Halvor Bakke og serviettene er kjøpt i en interiørforretning.
Dekorasjonene midt på bordet er hentet frem fra skuffer og skap og passer bra for anledningen.
Når bordet er dekket er det bare å invitere til afrikansk aften. Du finner spennende matoppskrifter fra både Afrika og andre deler av verden HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vietnamesisk kalvebiffsalat er mettende og veldig godt.
Salaten:
1 hode isbergsalat, finstrimlet
1 gul paprika, strimlet
1 rød paprika, strimlet
2 vårløk, finstrimlet
1 liten boks eksotisk frukt, i små biter
1 pose chilicashew
1 liten potte koriander, bladene
Legg alt i lag utover et fat.
Dressing:
2 lime, saften
4 ss fishsauce
4 ss brunt sukker
2 ts fersk, revet ingefær
2 hvitløksfedd, finhakket
1 rød chili
2 ss sesamolje
Lag dressingen og fordel den utover salaten.
Biffen:
600 g kalvebiff (indre-, el. ytrefilet)
2 ss soyasaus
2 ss fishsauce
2 ss sukker
2 ss fersk, revet ingefær
2 hvitløksfedd, revet, eller fra tube
Bland alle ingrediensene i en bolle og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne over natten. Ta kjøttet ut av marinaden og brun det på alle kanter i stekepanne eller på grillen. Sett i steketermometer og legg det i en ildfast form og sett det i ovnen på 200 grader. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La kjøttet hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Sett fram kjøttet, salaten og dressingen hver for seg, så alle kan forsyne seg selv.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling Marbella med tomatcouscous er en spansk rett fra 80-tallet. Du kan servere den med ris eller pasta, men jeg synes den smaker aller best med tomatcouscous.
1 ss olivenolje
800 g kyllinglårfileter
6 fedd hvitløk, finhakket
1,5 dl svisker, halvert
1,5 dl grønne oliven, halvert
1 dl kapers
3 laurbærblad
1 ss tørket oregano
1 ss brunt sukker
1/2 ts nykvernet sort pepper
1 ts salt
2,5 dl kyllingkraft, ev. vann og fond
1 dl sherry
Stek kyllingen gyllenbrun på begge sider i olivenolje. Tilsett hvitløk og rør i ca. 1 minutt og krydre med brunt sukker, salt og pepper. Fordel svisker, oliven, kapers, laurbærblader og oregano jevnt rundt kyllingen. Hell på kyllingkraft og sherry, kok opp, skru ned varmen og la det småkoke under lokk til kyllingen er gjennomstekt (15 – 20 minutter). Flytt kyllingen over til et serveringsfat og kok sausen på høy varme til den er redusert og har tyknet litt, ca. 5 minutter. Hell sausen over kyllingen og server med nylaget tomatcouscous.
Tomatcouscous:
2 løk
4 ss olivenolje
4 porsjoner couscous
2 ss grønnsaksfond, ev. buljongterning
1 pk minitomater delt i 2
1 neve persille, finhakket
Fres løken i litt olje, tilsett tomatene og fres videre til tomatene faller sammen. Tilsett fond, couscous og vann og kok etter anvisning på pakken. Bland inn resten av ingrediensene og server.
Du finner flere spennende og velsmakende retter med kylling HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bagels er deilig til frokost eller lunsj. De er fine å fryse og ta opp etter hvert som de skal spises og om du steker dem litt i minste laget, blir de perfekte etter en ny runde i ovnen. Oppskriften gir 24 bagels.
1 pk tørrgjær 10 dl vann 50 g smør, smeltet 4 ss sukker 4 ts salt 1,6 kg hvetemel
Til koking:
2 ss sukker per liter vann
Om du har hastverk, varmer du vannet til 37 grader, for da går hevingen raskere, men jeg foretrekker langsom heving, gjerne over natten på et svalt sted. Elt alle ingrediensene til deigen godt sammen, gjerne i 15 min. før du setter den til heving til dobbel størrelse.
Del deigen i 12 emner og form dem til boller. Om du bruker vekt, er 120 – 125 g per stk. ca. riktig. Klem et hull i hver runding med tomlene. Stikk inn flere fingre og utvid hullene, så bagelsene blir som store smultringer. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett la dem etterheve i ca. 30 – 60 minutter.
Kok opp vann tilsatt sukker i en sautepanne eller vid kjele. Legg i 3-4 bagels om gangen og la dem koke i ca. 2 minutter på hver side. Legg dem tilbake på bakeplaten og dryss på ønsket pynt. Jeg har brukt sesamfrø. Stek bagels på 220 grader i ca. 20 minutter.
Servering:
Del bagels i to og smør på en ønsket pålegg, f. eks kremost. Pynt med ønsket frukt, bær eller grønnsaker, f.eks. agurk, paprika eller appelsinbåter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi er enkel og rask å lage og smaker veldig godt. Den kan også brukes som en tapas- eller lunsjrett, med godt brød til, f.eks. foccacia. Oppskriften er passe til 4 forretter. Om du vil lage det til en lunsjrett, bør du doble oppskriften.
12 villreker
1 dl olivenolje
2 knuste fedd hvitløk
4 minitomater delt i små terninger
1 neve finhakket bladpersille
4 ts parmesan
4 ss løkspirer eller andre sprier du får tak i
Fres rekene og hvitløken i olivenoljen, så rekene skifter farge, om de er rå. Om rekene er ferdig kokt, skal de kun frese i 30 sekunder, så de får en lunk. Tilsett minitomater, persille og pepper og la det kose seg i 30 sekunder til.
Fordel i forretten i 4 serveringsboller. Dryss over parmesan og spirer.
Om du vil servere retten med foccacia, finner du oppskrift på flere nydelige varianter på bloggen, f.eks denne her.
Du finner masse spennende forslag til forretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.