Hvit gazpacho eller ajo blanco er en kald suppe, laget av mandler. Det vanligste er å bruke skåldede mandler, men jeg bruker mandelmel, for å gjøre det enklere for meg selv.
225 mandelmel 5 dl iskaldt vann 75 g kavring eller tørket loff uten skorpe 3 fedd hvitløk 1 ts havsalt 3 ss extra virgin olivenolje 3 ss sherryeddik 200 g grønne druer
Legg kavringen i bløt i vannet. Tilsett mandelmel, hvitløk, salt, olje og eddik og kjør med stavmikser, eller i en blender til konsistensen er helt jevn. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer eddik og olje, og sett suppen kaldt i min. et par timer, gjerne over natten. Del druene i to og server hvit gazpacho i glass eller skåler med druer og noen dråper olivenolje.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 15 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker ser lekkert ut og smaker veldig godt. Om du ikke har kalv, kan du bruke indrefilet av okse eller svin i stedet.
Sausen:
2 finhakkede løk
2 ss smør
3 dl chablis
2 laurbærblader
2 ss kyllingfond
150 g blåskimmelost
5 dl fløte
1 ss cognac
Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, cognac, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.
Soppen stekes i smør og krydres med salt og pepper.
Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika:
1 rødløk, finhakket
2 polkabeter, i terninger
2 persillerøtter, i terninger
1 pk sjampinjong i skiver
2 paprika i små terninger (gul + rød)
1 neve finhakket persille
1 god klatt smør
Salt og pepper
Fres løk og sopp i smøret i en kjele, til soppen får litt farge. Tilsett beter og persillerøtter og la grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Tilsett paprika og finhakket persille og smak til med salt og pepper.
Potetene:
Risle litt olje i langpanna og legg potetene i hele. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.
Kalven:
Beregne 200 – 250 g kalvefilet per person. Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Om du vil grille fileten, bruner du den godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet.
Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen eller i stekepanna, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader.
La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sellerirotsuppe er nydelig som forrett eller til lunsj, sammen med godt brød. Blandingen av eple og bacon, ser lekkert ut, samtidig som det passer perfekt til suppa.
600 g sellerirot i terninger
1 finhakket løk i terninger
2 ss smør
1 ltr. melk
3 ss grønnsaksfond
Salt og pepper
1 neve finhakket gressløk
1 syrlig eple i små terninger
150 g bacon i små terninger
Rens, skrell og del 600 g sellerirot i terninger. Finhakk en løk i og fres alt i 2 ss smør. Tilsett melk til det akkurat dekker og 3 ss grønnsaksfond. La det småkoke til grønnsakene er helt møre.
Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Tilsett mer melk, så suppa får fin konsistens. Smak til med salt og pepper. Tilsett en neve finhakket gressløk før servering.
Skjær eple og bacon i små terninger, sprøstek baconet i en stekepanne og tilsett eplebitene mot slutten. Fordel suppen i dype tallerkener, topp med eple- og baconblandingen og pynt med gressløk.
Server gjerne sellerirotsuppe med godt brød, f.eks. dette deilige valnøttbrødet, som du finner oppskrift på HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Meir rosa spritz er en enkel, men velsmakende drink med smak av karve, anis, litt koriander, grapefrukt, einer, barnål og lime. Meir pink akevitt er produsert i Tyrol, men har mye av den norske akevittsmaken.
6 cl Meir pink akevitt
12 cl prosecco (ev. sprite eller annen sitronbrus om du ønsker den søtere og ikke så alkoholsterk)
Hell akevitten i et glass med is, tilsett prosecco eller brus og pynt med en sitron, eller limeskive og server.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus er nydelig selskapsmat. Lammebaron er indre- og ytrefilet av lam rullet inn i lammeryggen, når beina er fjernet. Du får kjøpt det hos Meny, slakteren og andre forretninger med kjøttdisk. Denne er kjøpt hos Meny og er fylt med deilige urter.
Ovnspoteter:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når båtpotetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Sausen:
2 ss smør
1 finhakket løk
1 flaske rødvin
4 dl solbærsirup
Saft og skall av 1 båt sitron
1 kanelbark
1 stjerneanis
Noen kvister frisk timian
2-4 ss kalvefond
Pepper
Fres løken blank og myk i smøret. Tilsett vin, saft og krydder og la det koke inn til 1/4 av væskemengden. Smak til med kalvefond og pepper. Jevn med brun maisennajevner og server.
Kjøttet:
Brun baronen i smør, på høy temperatur i stekepanna eller gi den en runde på grillen. Stek videre i ovn på 175 grader i ca. 20 minutter. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 52 grader, når du tar den ut. Husk å la den hvile i noen minutter, før du skjærer i den.
Sous vide:
Om du foretrekker å tilberede lammebaronen i sous vide, xxx 54 grader i 2 timer. Deretter gir du den en rask runde på grillen eller i stekepanna, så den får en brun og lekker skorpe.
Server lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus med ønskede grønnsaker. Jeg har brukt frisk asparges, som har fått en rask runde i stekepanna, sammen med smør og litt salt. Om du ønsker andre grønnsaker, kan du få litt inspirasjon her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Luftig olivenbrød ser lekkert ut og smaker godt til f.eks. tapas eller meze. Denne oppskriften gi to luftige og kjempegode olivenbrød.
125 g smør
1 pk gjær
1 glass sorte oliven i skiver, avsilt og skylt
6 dl melk
1 egg
1 kg hvetemel
1/2 ts bakepulver
1 ss sukker
1 ts salt
Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett sammenpisket egg.
Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og bland inn oliven mot slutten av altetiden. La deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 2 like deler og form to pølser. Vri den ene enden til deg og den andre enden fra deg, så brødene blir litt tvistet. Legg brødene på bakepapirdekt stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Pensle deretter med en blanding av sammenpisket egg og melk og stek på 190 grader i 30-40 minutter. Avkjøl på rist.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Carpaccio av tunfisk smaker godt som forrett, til lunsj, som en del av et antipasti- eller tapasmåltid. Retten passer også som deilig, sval kosemat på varme sommerkvelder.
400 g tunfiskfilet
4 ss olivenolje av god kvalitet
4 ss limesaft
1 ss pepper, grovknust
2 ts salt
Pynt:
Kjørvel
Grønne erter, kokt raskt opp og skylt under kaldt vann
Babyleafsalat
Parmesan, skjært med ostehøvel
Legg tunfiskfileten i fryseren ett par timer. Ta den ut og skjær den i syltynne skiver med skarp kniv. Bre skivene utover 4 tallerkener eller et fat og dryss over salt og pepper.
Bland olivenolje og limesaft og drypp blandingen over fisken, før du lar fisken hvile i kjøleskap 20 minutter. Pynt med parmesan, salat, erter og kjørvel og server.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Dadler med bacon (dátiles con tocino) er en lekkerbisken med opprinnelse i Nord-Afrika i middelalderen. Senere ble retten adoptert til Midtøsten og etter hvert Italia og Spania. Retten har også blitt populær i USA, der den gjerne serveres med senneps- eller balsamicoglaze.
I Spania brukes dadler med bacon ofte som en del av et tapasmåltid og er enkelt å lage.
12 dadler
12 skiver bacon
Rull en baconskive rundt hver daddel, legg dem i ildfast form med skjøten ned og sett i ovnen på 200 grader til de får fin farge. Snu dem underveis, som nødvendig. Server dadler med bacon varme.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.