Kyllingspyd med honning og rubb er super sommermat og ganske kjapt å tilberede og du kan variere tilbehøret etter humøret. Oppskriften er passe til 4 personer.
2 løk i store biter
600 – 800 g kyllingfilet i store biter
2 paprika, gjerne flere farger
2 maiskolber i skiver
Olivenolje
2 ss rubb (jeg har brukt Jens Eides «Jysla god rubb», men du kan bruke hvilken du vil eller lage selv)
Ca. 1 dl akasiehonning
Tre kylling, paprika, mais og løk på spyd. Pensle dem med olivenolje og dryss på rubb. Risle honningen over og legg på grillen. Snu dem jevnlig så de ikke blir brent.
Server gjerne med en eller annen variant av poteter. Du finner oppskrift på mange forskjellige her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rakfisktartar er rakfisk for nybegynnere. Jeg har ikke vokst opp med rakfisk, og har ikke hatt noe spesielt godt forhold til den. Når jeg har fått det servert, har jeg spist, men ikke med noen stor glede. Da jeg smakte denne forretten, opplevde jeg for aller første gang at jeg faktisk likte rakfisk, så den kan virkelig anbefales nybegynnere. Rakfisktartar er enkel å lage også. Oppskriften er passe til 4-6 personer.
200 g middels lagret rakfisk, finhakket
15 cm purre, finhakket
3/4 beger rømme
Nykvernet pepper
Bland alt sammen og smak til med pepper. Server rakfisktartar med et salatblad og noe sprøtt eller litt godt brød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 14 ligger klar. Den er en blanding av både velkjente og mindre kjente matretter fra fjern og nær. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Ny, spennende matside: Tapas – meze – antipasti og dim sum.
Tapas – meze – antipasti og dim sum er navnene på et måltid servert som mange småretter rundt i verden. Det kan varieres nesten i det uendelige og behøver ikke å være så mye jobb heller, det bestemmer du selv. Det fine med tapas – meze – antipasti og dim sum er at gjestene selv kan velge det de har lyst på og at måltidet gjerne varer lenge, noe vi synes er ekstra hyggelig.
Tom Collins er en drink, som ble laget av Jerry Thomas, i USA allerede i 1876. Sukkersirup lager du enkelt selv, ved å koke opp like deler sukker og vann og avkjøl.
Reker i sweet chili sauce er et lettvint og godt element til tapas eller koldtbord eller du kan bruke det som forrett. Du kan bruke både ferske, frosne og lakereker. Om du ikke er glad i koriander, kan du bruke frisk bladpersille i stedet. Du finner sweet chili sauce i de asiatiske hyllene i matbutikken.
1 stor boks reker, avsilt og skylt
2 dl sweet chili sauce
1 neve frisk koriander, finhakket
Bland alle ingrediensene og la dem marinere i noen timer.
Reker i sweet chili sauce
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling Florentine med pastaskruer høres italiensk ut, men kommer faktisk fra Frankrike og er oppkalt etter Catherine de Medici, fra Firenze, som flyttet til Paris på 1500-tallet, for å gifte seg med kong Henrik II da begge var 14 år gamle. Det finnes flere matretter oppkalt etter Catherine de Medici, men dette er den mest populære. Oppskriften gir 4 porsjoner.
750 g kyllingfilet
Salt og pepper
1/2 dl hvetemel
2 ss smør
2 ss olivenolje
5 fedd hvitløk, finhakket
4 sjalottløk, finhakket
1 ts herbs de Provence
2 dl hvitvin
1 paprika, finhakket
300 g spinat
3 dl kremfløte
1 ss kyllingfond
1 dl parmesan, revet
Bank kyllingfiletene jevne og litt flate (1-2 cm) med en biffbanker, før du krydrer dem med salt og pepper på begge sider. Hell hvetemel på en tallerken og vend kyllingfiletene i melet så de blir dekket av mel på alle kanter og rist av overflødig mel. Brun kyllingfiletene i smør og olje i en sautepanne (dyp stekepanne), ca. 5 minutter på hver side). Løft ut kyllingen og legg den på en tallerken, mens du lager sausen. Ikke kast stekefettet, for det er starten på sausen.
Saus:
Om det behøves mer stekefett, kan du tilsette litt mer olje. Fres hvitløk og løk i et par minutter, før du tilsetter hvitvin og provencekrydder. Kok inn til halv væskemengde, før du tilsetter fløte og kyllingfond. La det småkoke til sausen tykner litt, før du rører inn paprika, spinat og legger kyllingfiletene tilbake i pannen. La det kose seg i noen minutter på lav varme, til kyllingen er god og varm.
Server med nykokte pastaskruer og ev. mer parmesan.
Kylling Florentine med pastaskruer
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Påskedessert for voksne er egentlig en overpyntet drink og den er virkelig ikke egnet for barn.
80 ml eggelikør
40 ml blank kakaolikør
40 ml vaniljevodka
10 ml konjakk
Valgfri pynt, f.eks pisket krem, knuste påskeegg fra Anthon Berg, kakepynt og mynteblad
Rist alle ingrediensene, bortsett fra pynten i cocktailshaker fylt med isi 30-40 sekunder til den er godt avkjølt.Sil over i dessertskåler og pynt etter ønske. Server umiddelbart.
Påskedessert for voksne
Trenger du mer påskeinspirasjon? Du finner oppskrifter og tips til pynting her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvit KvikkLunsjkake er perfekt til deg som liker lys og hvit sjokolade best. Jeg dynker den, så den blir saftig og god og liker å bruke konjakk til dynkingen. Om kaken skal være barnevennlig, kan du dynke med melk eller appelsinjuice.
Kakebunnen:
3 egg 150 g sukker 90 g hvetemel 2 ss kakaopulver 1 ts vaniljesukker 1,5 ts bakepulver 75 g smør 50 g lys kokesjokolade
Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis. Det tar ca. 10 min. Sikt inn de tørre ingrediensene og vend dem forsiktig inn i eggedosisen, så ikke luften går ut av den.
Smelt smøret på lav temperatur i en kjele, sammen med kokesjokolade, delt i biter. Hell blandingen over i røren og rør det forsiktig sammen. Stek i en smurt springform på 24 cm, med bakepapir i bunnen, midt i ovnen på 170 grader i ca. 35 minutter. Snu opp/ned på en rist og avkjøl.
Dynking:
Dynk kakebunnen med enten melk, 1 ss konjakk blandet med litt vann, kaffe eller litt appelsinjuice.
Sjokoladekrem:
300 g hvit kokesjokolade 200 g smør, romtemperert 200 g melis
Slå sjokoladeplatene noen ganger i benken, før du åpner pakkene og legg sjokoladen i en bolle. Sett bollen over vannbad og smelt over lav varme på en kokeplate på lav temperatur. Rør av og til. Når blandingen er jevn og fin, settes den til side, så den avkjøles litt.
Visp sammen smør og melis til blandingen er luftig og lys gul. Det tar ca. 5 min. i maskin. Hell i sjokoladen og pisk til alt er godt blandet.
Pynt:
6 pk Kvikk Lunsj
Kakestrøssel
Påskeeggodteri
Bre sjokoladekremen over hele kaken, inkludert sidene. Del hver Kvikk Lunsj i to, både på langs og på tvers, med kniv og trykk dem tett i tett på siden av kaken.
Pynt kaken etter eget ønske. Jeg har brukt påskeegg fra Anton Berg og kakestrøssel i hvitt og gull.
Du finner mer inspirasjon til en hyggelig påske her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gratinert «bakepotet» er den perfekte oppskriften for deg som har lyst på bakepotet, men ikke har tid eller lyst til å vente på at den skal bakes. Jeg har laget retten i porsjonsformer, men om du skal servere retten til mange, kan du gange opp og fylle hele langpanna, om du vil.
Gratinert «bakepotet» er en perfekt lunsj-, eller kveldsrett. Beregn 200-300 g potet per person, avhengig av hvor storspiste dere er. Gratinert «bakepotet» kan også brukes som tilbehør til kjøttretter, f.eks. biff, eller koteletter, men da kan du halvere mengden per person.
Skrell potetene og del dem i 2 eller 4, avhengig av størrelsen på potetene og hvor god tid du har. Kok potetbitene møre i lettsaltet vann, hell av vannet og la dem dampe godt av seg. Mens potetene koker lager du gratineringssausen og denne oppskriften er passe til 4 personer.
1 beger crème fraîche
1 boks mais
2 vårløk i strimler
1 ts finrevet hvitløk
1/2 paprika i små terninger
200 g baconterninger, sprøstekte
1 neve finhakket persille
Pepper og ev. salt
Rør alt sammen og smak til med pepper og ev. salt, men husk at baconet også er salt, så det er ikke sikkert det er nødvendig.
Gratinering:
Kokte poteter
Gratineringssaus
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Knus de ferdigdampede potene grovt i ildfaste former, fordel gratineringssausen over og dryss over revet ost.
Sett formene midt i ovnen på 200 grader, til osten er gyllen og lekker. Server gratinert «bakepotet» med en gang
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.