Bondeomelett

Bondeomelett er en tradisjonell og ikke minst smart måte å bruke restemat på. Jeg har brukt rå poteter, men du lan bruke kokte også og da går det raskere å lage omeletten. Du kan erstatte skinken med andre kjøttvarianter, gjerne rester fra gårsdagens middag, f.eks. pølser, kylling, svinekjøtt og bare dele i små terninger.

6 rå minipoteter i tynne skiver

1/2 pk sjampinjong i skiver

4 egg

4 ss fløte (du kan bruke melk eller vann)

1 pk smårettskinke

1/2 purre i strimler

Salt og pepper

Reven ost, gjerne vellagret

8 minitomater, delt i skiver

Stek potetskivene på svak varme i smør, til de er gjennomstekte og har fått fin farge, før du tar dem ut og steker soppen i samme smør. Hell tilbake potetene og fordel purren og smårettskinken over. Visp sammen egg, fløte, salt og pepper og heller den over potet- og soppblandingen.

Sett på lokk og lar det stå noen minutter  for å stivne litt. Strø over ost og tomater, sett på lokket igjen og lar det stå på svak varme til omeletten er stivnet og osten smeltet. Pynt gjerne med friske urter og server bondeomelett med godt brød.

 

Bondeomelett
Bondeomelett

 

Du finner flere spennende omeletter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Panna cotta med kokos- og mango

Panna cotta med kokos- og mango er en tropisk dessert som med sin kremkonsistens etterlater en mild kokos og mangosmak. Oppskriften er passe til 6 personer.

2 dl kokoskrem

2,5 dl mangopuré

1 dl sukker

3 dl fløte

1 + 1/2 ts gelatin

½ ts vaniljeekstrakt

1 ss kaldt vann

1 klype salt

Rør sammen kokoskrem og 1 ts gelatin i en bolle og la det hvile i 5 minutter. Kok opp fløten sammen med sukkeret i en kjele. Tilsett kokoskremen, bland godt og la det koke i 5 min. Tilsett salt og vaniljeekstrakt og bland godt. Del blandingen i to like deler.

Bland den resterende ½ teskjeen gelatin sammen med en spiseskje kaldt vann i en liten bolle og la det hvile i 3 minutter. Ta den ene halvdelen av panna cottablandingen over i en kjele, tilsett mangopuréen og (gelatinblandingen) og kok opp, men du rører godt. La blandingen stå i romtemperatur til kokoslaget har stivnet.

Sett høye glass på skrå (for eksempel i et stekebrett til cupcakes, hell i kokoslaget og avkjøl i 25-30 minutter eller til det er stivt. Når det første laget er stivt, setter du glassene flatt og heller på mangolaget.

Avkjøl i en time eller til den er stiv, før du serverer. Du kan gjerne lage desserten dagen i forveien og la den stå kaldt over natten.  Pynt med mango og mynte og server gjerne med en kjeks.

 

Panna cotta med kokos- og mango
Panna cotta med kokos- og mango

 

Du finner oppskrifter på flere deilige desserter her og spennende oppskrifter fra hele verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Eple- og karrisaus

Eple- og karrisaus smaker kjempegodt og passer til retter av fisk og hvitt kjøtt, som for eksempel kylling og kalkun.

1 løk, finhakket

4 fedd hvitløk, finhakket

1 ts korianderpulver

3 ts karripulver

1 ts spisskummenpulver

1 ts gurkemeiepulver

1/2 ts kajennepepper

2 ss kyllingfond

2 dl eplechutney eller eplesyltetøy

1/3 ltr fløte

2 ss kyllingfond

Fres løken og hvitløken i smør til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke inn til passe konsistens.

 

Eple- og karrisaus
Eple- og karrisaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 50

Ukemeny 50 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Goorasa be Dama
Goorasa be Dama
Goorasa be Dama
Tirsdag: Fiskeform med snøfrisk og erter
Fiskeform med snøfrisk og erter
Fiskeform med snøfrisk og erter
Onsdag: Kylling i kokossaus
Kylling i kokossaus
Kylling i kokossaus
Torsdag: Elgkarbonader med deilig tilbehør
Elgkarbonader med deilig tilbehør
Elgkarbonader med deilig tilbehør
Fredag: Machboos
Machboos
Machboos
Lørdag:
Forrett: Ceviche av laks
Ceviche av laks (Salma)
Ceviche av laks (Salma)
Hovedrett: Tunfisk med sesampoteter og tomatgremolata
Tunfisk med sesampoteter og tomatgremolata
Tunfisk med sesampoteter og tomatgremolata
Dessert: Bananpudding
Bananpudding
Bananpudding
Søndag:
Forrett: Cabaret
Cabaret
Cabaret
Hovedrett: Svinesteik i sous vide med gammeldags brun saus
Svinesteik i sous vide med gammeldags brun saus
Svinesteik i sous vide med gammeldags brun saus
Dessert: Sjokoladepudding med vaniljesaus
Sjokoladepudding med vaniljesaus
Sjokoladepudding med vaniljesaus

 

Ukemeny 50 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Peppersild

Peppersild består av 4 typer pepper, hvit, sort, grønn og rosé (som egentlig ikke er pepper). Jeg har brukt syltet grønn- og rosépepper, men det går like fint med tørket.

4 sildefileter

1 rødløk i tynne skiver

3 dl vann

1 ss sennepsfrø

1,5 dl eddik (7%)

1 ss hel sort pepper

1 ss hel hvit pepper

2,5 dl sukker

1 ss rosépepper

1 ss grønnpepper

Vann ut fisken, som det står på pakken. Når den smaker passe salt, deles den i gaffelstore biter.

Kok opp vann, sukker, eddik, pepper og sennepsfrø og la det avkjøles helt. Rør inn silden og hell over i et hyggelig glass eller serveringsbolle.

La peppersild stå i kjøleskapet i 2 døgn før du spiser av den.

Peppersild
Peppersild

Du finner flere sildeoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Min søte klementin

Min søte klementin er en nydelig krydret drink og en stor favoritt hos oss. Om du har igjen klementiner etter julefeiringen er denne drinken super.

Start med sukkerlaken:

Kanelsukkerlake:

1 dl vann

1 dl sukker

En bit kanelbark

Kok opp alt og la det koke til sukkeret er oppløst. Kjøl av, før du tar ut kanelbarken.

Min søte klementin:

4 cl vaniljevodka

2 cl saft fra sitron

4 cl saft fra klementin

2 cl kanelsukkerlake

2 cl amaretto

1 eggehvite

Hell alle ingrediensene i en shaker, sammen med is og rist godt. Hell over i glass og pynt med en klementinskive og kanskje litt kanel.

 

Min søte klementin
Min søte klementin

 

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svensk 3-retters middag

Svensk 3-retters middag kan være så mye forskjellig. Selv om de har en del felles tradisjoner med Norge, har de også mange egne retter, som ingen andre har helt maken til.

P3:

Det kommer ikke så mange velkomstdrinker fra Sverige, men P3 er en av dem og den er veldig god også.

P3
P3
Forrett: Västerbottenpai med bacon, purre og løk
Västerbottenpai med bacon, purre og løk
Västerbottenpai med bacon, purre og løk

Västerbottenpai er en svensk klassiker og en av mine svenske favorittretter. Oppskriften er passe til 8 personer som forrett. Du kan også lage den i porsjonsformer, om du heller vil det. Du får kjøpt Västerbottenost på Meny og i flere andre matbutikker og delikatesseforretninger.

 

Hovedrett: Tjelknøl
Tjelknøl
Tjelknøl

Tjelknøl er en nydelig svensk rett av elg som krever at elgkjøttet er frossent når du starter. Tilbehøret kan varieres, men jeg anbefaler i hvert fall tyttebærrømme.

Dessert: Ålandspannekake med eplekompott

Ålandspannekake med eplekompott lages tradisjonelt på semulegryn og krydres med kardemomme. Den serveres gjerne med blandede bær eller kompott og krem.

Ålandspannekake med eplekompott
Ålandspannekake med eplekompott

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

Pasta med blåskimmelsaus og helstekt indrefilet

Pasta med blåskimmelsaus og helstekt indrefilet smaker veldig godt og indrefileten kan enten tilberedes i sous vide, eller grilles eller brunes i stekepannen, før den stekes ferdig i ovnen. Jeg har brukt farget farfalle, fordi jeg synes den er lekker, men du kan bruke annen pasta, om du vil. Et tips, om du ikke vil bruke indrefilet, er å kjøpe roastbiff i skiver i butikken og fordele den over pastaen i stedet.

Indrefilet:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.

La indrefileten hvile i noen minutter, før du deler den opp.

Pastaen:

Olje/smør

600 g ferdig stekt indre- eller ytrefilet delt i strimler

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 pakke sjampinjong i skiver

1 ss kyllingfond

4 dl fløte

100 g blåskimmelost

Revet parmesan

Litt urter til pynt, f.eks. timian, basilikum eller oregano.

Nykvernet pepper

Pasta, kokt etter anvisning på pakken.

Fres løk, hvitløk og sjampinjong i en blanding av olje og smør. Tilsett fond, fløte, og blåskimmelost. La det koke til det tykner og smak til med salt og pepper.  Dryss over reven parmesan, nykvernet pepper og litt urter.

Legg pastaen med sausen på tallerkener og fordel passe mengde indrefilet over.

 

Pasta med blåskimmelsaus og helstekt indrefilet
Pasta med blåskimmelsaus og helstekt indrefilet

 

Du finner flere varierte og velsmakende pastaretter her og flere retter med storfe, fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Elgkaker i brun saus

Elgkaker i brun saus er kjøttkaker laget med elgdeig, servert med en gammeldags brun saus. De er helt fantastisk saftige og gode og jeg har servert dem med en blanding av minipoteter, rosenkål, bacon og kantareller. Du kan selvfølgelig bruke de potetene og grønnsakene du foretrekker. Oppskriften er passe til 4 personer.

Brun saus:

2 ss smør

2 ss mel

4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond

1 løk i strimler

Salt og pepper

Brun smøret til det er nøttebrunt, før du tilsetter melet og rører hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt. Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper, før du tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Tilsett løk og kok i 10 min.

Elgkakene:

800 g kvernet elgkjøtt

2 ts salt

1 ss potetmel

4 ss panko

1 ts pepper

1 ts revet muskatnøtt

2 ts tørket timian

1 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket løk

2 egg

2 dl kremfløte

Smør til steking

Elt alt godt sammen, form kaker i ønsket størrelse og stek elgkakene brune på begge sider. La dem enten godgjøre seg på svak varme under lokk til de er gjennomstekte, eller legg dem i sausen.

Potet- og rosenkålblandingen:

800 g minipoteter, kokt og delt i to

500 g kantarell

1 pk baconterninger

1 pk rosenkål, renset, delt i to og kokt i 5 minutter i vann

Smør til steking

Brun potetene i smør, løft dem ut av gryten og brun bacon og sopp i samme smør. Rør potetene og rosenkålen inn i blandingen og la det kose seg på lav varme i et par minutter.

 

Elgkaker i brun saus
Elgkaker i brun saus

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Møljebrødbrød

Møljebrødbrød er brød laget av resten av møljebrøddeigen, kun tilsatt gjær. Det er grovt, sunt og smaker godt, spesielt når det er nybakt. Møljebrødbrød smaker godt med pålegg, eller bare med litt smør på som tilbehør til lapskaus eller supper. Jeg har delt oppskriften, så den blir to fine brød.

0,6 kg hvetemel (1/3 av 2/3)

0,5 kg fin sammalt hvete

0,25 kg fin sammalt rug

1 l vann

1/2 ss salt

1/2 pk gjær

Rør inn det grove melet i vannet og deretter saltet, gjæren og det fine melet. Deigen skal være klissete. Dekk med plast og la stå til heving til neste dag.

Kle 2 brødformer med bakepapir og fordel deigen i dem. Sett i ovnen på 180 grader i 40 – 50 minutter, ta dem ut av formene og la dem steke videre i 10 minutter, før du avkjøler dem på rist.

 

Møljebrødbrød
Møljebrødbrød

 

Møljebrødbrød, kan gjerne deles i to eller tre og fryses ned til senere.

Om du lurer på oppskriften på møljebrødet, finner du det her. Du finner også flere spennende brødoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.