Kylling i mangosaus

Kylling i mangosaus er en rett som passer både liten og stor, bare du tilpasser styrken på mango chutneyen og bruken av chili. Oppskriften er passe til 4 personer, men er enkel å gange opp, om du skal servere mange og steke den i langpanna. Du kan kjøpe halvstekte nan, eller lage dine egne. Du finner flere nanoppskrifter her.

4 – 6 kyllingfileter, avhengig av størrelse

1 glass mango chutney

2 rødløk i strimler

1 dl fløte

1 dl appelsinjuice

2 ss smør

1 ss curry paste, rød eller gul

1 ss kyllingfond

Nykvernet pepper

olje, til steking

Til servering:

Granateplekjerner

1 pk cashewnøtter

1 potte frisk koriander, finhakket

1/2 grønn chili, i tynne ringer

1 vårløk i tynne ringer

1 lime i båter

Basmatiris, kokt etter anvisning på pakken

Nanbrød

Sett ovnen på 200 grader.

Krydre brystene med pepper og brun dem godt på begge sider i smøret i en varm stekepanne, før du legger dem og stekesmøret over i en ildfast form, sammen med løken.

Bland sammen mangochutney, fløte, appelsinjuice, curry paste og kyllingfond og smak til med salt og pepper, før du heller den over kyllingen og løken.

Stek midt i ovnen ved 200 grader i c. 30 minutter, eller til kyllingen er gjennomstekt. Dryss over vårløk, cashewnøtter, koriander, chili og granateplekjerner og server med limebåter, risen og nan.

Kylling i mangosaus med ris og nan
Kylling i mangosaus med ris og nan

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pølse- og potetomelett

Pølse- og potetomelett smaker godt til frokost og lunsj, for både liten og stor, og er en fin måte å bruke rester på. Du kan bruke kokte poteter i stedet, men de trenger kun en rask bruning på begge sider i litt smør.

6 rå minipoteter i tynne skiver

1/2 pk aromasopp eller annen sopp du liker i skiver

4 egg

4 ss fløte (du kan bruke melk eller vann)

2 middagspølser eller 4 wienerpølser i skiver

1/2 purre i strimler

Salt og pepper

100 g revet parmesan

1 neve bladpersille, finhakket

Stek potetskivene på svak varme i smør, til de er gjennomstekte og har fått fin farge, før du tar dem ut og steker pølsene og soppen i samme smør. Hell tilbake potetene og fordel purren og pølsebitene over. Visp sammen egg, fløte, salt og pepper og heller den over potet- og soppblandingen.

Sett på lokk og lar det stå noen minutter  for å stivne litt. Strø over parmesan, sett på lokket igjen og lar det stå på svak varme til omeletten er stivnet og osten smeltet. Pynt med friske bladpersille og server omeletten med godt brød.

 

Pølse- og potetomelett
Pølse- og potetomelett

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rekepai med asparges

Rekepai med asparges er kjempegodt både for liten og stor, enkelt å lage og kan brukes både til forrett, hovedrett og lunsj. Om du vil, kan du lage den i porsjonsformer i stedet for i en stor form og om du har dårlig tid, kan du bruke ferdigkjøpt paideig fra butikken.

Mørdeig:

125 g smør
250 g mel
Ca. 1 dl vann

Visp sammen mel og smør med en mikser til smøret er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt vann og videre til du får en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minimum en time.

Kjevle ut deigen, så den passer i paiformen. Press den godt inntil sidene og litt over kanten på formen, så du kan skjære det bort og få en fin, rett kant på paien. Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørka erter, så den holder seg flat under første steking. Stek den på 200 grader i 15 minutter, før du løfter ut ertene og lager fyllet. Ertene kan du bruke om og om igjen, når du lager pai.

Fyll:

6 vårløk, finstrimlet

8 tynne, grønne asparges, de nederste 4 cm. kuttet vekk og del resten i biter

1 liten bunt dill, finhakket

400 g reker, grovhakket

3 store egg

2 dl crème fraîche

Salt og pepper

100 g revet ost, gjerne vellagret

Dill og rogn til pynt

Visp sammen egg og crème fraîche, salt og pepper.

Stek så vidt aspargesen i en stekepanne med litt smør og hell den over i paiskallet. Fordel vårløk, reker og dill jevnt utover, dryss over osten og hell på eggeblandingen. Stek paien videre i cirka 30 minutter, til fyllet har stivnet.

Rekepai med asparges
Rekepai med asparges

 

Du finner flere spennende og varierte skalldyroppskrifter her, og mange spennende og varierte matretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 5

Ukemeny 5 er klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Fylt kyllingfilet
Fylt kyllingfilet
Fylt kyllingfilet
Tirsdag: Enkel lakserett i ovnen
Enkel lakserett i ovnen
Enkel lakserett i ovnen
Onsdag: Guros fylte bakepoteter
Guros fylte bakepoteter
Guros fylte bakepoteter
Torsdag: Fetaostbiffer med tzatziki
Fetaostbiffer med tzatziki
Fetaostbiffer med tzatziki
Fredag: Pizza Jamaican style
Pizza Jamaican style
Pizza Jamaican style
Lørdag:
Forrett: Laksesalat
Laksesalat
Laksesalat
Hovedrett: Elgfilet med persillerotpuré, bønner og en nydelig fløte og konjakksaus
Elgfilet med persillerotpuré, bønner og en nydelig fløte og konjakksaus
Elgfilet med persillerotpuré, bønner og en nydelig fløte og konjakksaus
Dessert: Pæredessert med pisang ambon og after eight
Pæredessert med pisang ambon og after eight
Pæredessert med pisang ambon og after eight
Søndag:
Forrett: Skalldyrsalat med røkt ørret
Skalldyrsalat med røkt ørret
Skalldyrsalat med røkt ørret
Hovedrett: Hønsefrikassé
Hønsefrikassé
Hønsefrikassé
Dessert: Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is
Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is
Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is

Ukemeny 5 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinerte hummerhaler

Gratinerte hummerhaler er kjempegodt, rask å lage og super å servere til 4 personer som forrett eller 2 personer som hovedrett.

2 hummer

2 dl crème fraîche

1/2 ts hvitløk fra tube eller glass

1/2 pose finrevet parmesan

2 ts estragonkrydder

Salt og pepper

Revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Del hummeren i to. Fjern paven og tarmen. Om du kjøper hummer på Meny, hjelper de deg med dette. Knekk av halen, ta ut kjøttet fra kroppen og klørne og del det i terninger, før du legger det tilbake i skallet. Legg hummerhalene i en ildfast form eller på en bakepapirkledd bakeplate.

Bland crème fraîche, hvitløk, finrevet parmesan og estragonkrydder og smakt til med salt og pepper. Fordel blandingen over hummerhalene og dryss over litt revet ost.

Gratineres midt i ovnen på 220 grader til osten er gyllen.

Serveres med en sitron- eller limebåt og fersk loff og pynt gjerne med frisk kjørvel eller estragon.

Gratinerte hummerhaler
Gratinerte hummerhaler

 

Du finner flere spennende og varierte skalldyroppskrifter her, og mange spennende og varierte matretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Død tante

Død tante også kalt Lumumba er kakao for voksne og er super en kald høstkveld. Den passer også å bruke til voksendessert. En Lumumba (Død tante, Tote Tante) er en longdrink oppkalt etter den kongolesiske politikeren Patrice Lumumba. Begrepet Død tante/Tote Tante brukes på vestkysten av Danmark, Nord-Tyskland og Nederland. Oppskriften er passe til 2 personer.

4 cl mørk rom
Varm kakao, jeg lager varm sjokolade av 1 plate kokesjokolade og 1/2 ltr melk
Pisket krem

Hell varm kakao i en kopp, tilsett rom og topp med krem.

Død tante

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza med spekeskinke

Pizza med spekeskinke gjøres på en litt spesiell måte, siden både spekeskinken, parmesanen og basilikumen legges på etter steking. Denne pizzaen er knallgod og en garantert suksess.

Pizzabunn:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

 

 

Pizzabunn
Pizzabunn

 

Pizzasaus:

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

5 dråper tabasco

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

1 ts knust fennikel

Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.

Montering:

Pizzabunn, halvstekt

Pizzasaus

200 g ost, revet. Gjerne vellagret og gjerne flere slag

1/2 rødløk i ringer

1 neve sorte oliven i skiver

1 pk god spekeskinke

1 neve høvlet parmesan

1 potte basilikum

Når du har stekt bunnen i ca. 5 minutter, smører du på pizzasaus og drysser over ost og legger på rødløk og olivenskiver. Sett pizzaen tilbake i ovnen. på full guffe og lar den steke til den har fått fin farge. Pass på så den ikke blir brent.

Ta pizzaen ut av ovnen og legg på spekeskinke, parmesanflak og basilikum, før du serverer.

 

Pizza med spekeskinke
Pizza med spekeskinke

 

Du finner over 50 spennende pizzavarianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Honningbakte epler med mandellokk

Honningbakte epler med mandellokk er en skikkelig favoritt her i huset. For å skålde mandler, gir jeg dem et oppkok i vann, venter til de er litt avkjølt og klemmer skallet av hver mandel. Det går overraskende fort. I noen butikker selger de også ferdigskåldede mandler. Denne oppskriften er passe til 6 pers.

2 store epler, skrelt og delt i små terninger

1 ss honning

1 ts kanel

Bland eplebiter, honning og kanel. Fordel blandingen porsjonsformer, eller ei stor form og sett det i ovnen på 180 grader i 10-15 min.

Honningbakte epler med mandellokk-før andre steking
Honningbakte epler med mandellokk-før andre steking

 

Mandellokket:

50 g smeltet smør

3 ss sukker1 ss hvetemel

50 g finhakkede, skålda mandler

1 ss melk

1 ts kanel

Bland ingrediensene til mandellokket. Ta epleformene ut av ovnen og fordel mandelmassen over eplene. La det bake i ovnen på 200 grader i 8-10 minutter, til de er gylne. Server med ei kule vaniljeis eller annen is du liker. Vi synes det er ekstra godt med yoghurtis, som blir litt syrlig mot det søte. Vaniljekesam og crème fraîche passer også godt til.

 

Honningbakte epler med mandellokk-2
Honningbakte epler med mandellokk

 

Du finner spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bragioli med råstekte poteter

Bragioli er en populær og tradisjonsrik rett, som serveres hele året på Malta. Den kalles også «beef olives», selv om det ikke finnes oliven i den. Retten har opprinnelig kommet fra Italia, der den heter braciole, men er endret litt underveis.

250 g biffkjøtt, delt i 10 tynne skiver og banket flate

Fyll og montering av bragioli:

225 g kjøttdeig

6 strimler bacon

2 ss finhakket bladpersille

4 ss strøkavring

1 revet gulrot

Salt og pepper

2 hardkokte egg i skiver

Elt sammen alle ingrediensene til fyllet, bortsett fra eggene, legg 2 ss av farseblandingen  på hver kjøttskive og en skive egg i hver ende og rull sammen.
Bruk en snor eller en tannpirker uten smak for å feste det sammenrullede kjøttet på plass. Stek biffrullene brune i litt olje, ta dem ut og sett til side, mens du lager sausen.

Saus:

2 store løk hakket

3 fedd knust hvitløk

4 skrellede og hakkede tomater

1 ts tomatpuré

2 gulrøtter, i tynne skiver

2 dl frosne erter

1 potet skrelt og delt i 4

2 friske laurbærblader

1 ts Worcestershire saus

1,5 dl rødvin

Stek løk og hvitløk i en sautepanne, i litt olje, på middels varme. Tilsett poteter, tomater, laurbær, gulrøtter, tomatpuré og vin og kok i ca. 10 minutter, mens du rører av og til. Legg biffrullene tilbake i kasserollen, tilsett ertene og kok opp. Reduser varmen og la det småkoke for å tykne sausen.

Råstekte poteter:

Til denne retten brukes vanligvis ikke råstekte poteter, men heller poteter kokt møre i sausen. Jeg synes råstekte poteter tilfører retten smak og konsistens som passer veldig godt.

Beregn 200 – 250 g kokefaste poteter til hver. Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Bragioli med råstekte poteter
Bragioli med råstekte poteter

 

Du finner flere godbiter fra Maltas spennende og varierte kjøkken her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bønner i tomatsaus

Bønner i tomatsaus spises mye i landene rundt Middelhavet og er supert å bruke til tapas, meze eller antipasti. Du kan bruke friske bønner, eller fra boks.

1 dl olivenolje
3 fedd hvitløk, finhakket
1 boks hakkede tomater
3 dl friske eller frosne grønne bønner
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet sort pepper

Varm olivenoljen på middels varme i en sautépanne eller stekepanne med høye kanter. Tilsett hvitløk og stek i 1/2 – 1 minutt, før du rører inn tomater og koker i minimum 5 minutter, smaken blir nesten bedre, jo lengre de får koke. Det skal bli som en tykk saus, rør av og til.
Rør inn bønner og la det småkoke under lokk i 20-25 minutter, til bønnene er litt myke, men fortsatt har tyggemotstand.
Smak til med salt og pepper og server umiddelbart, mens det er varmt.

Bønner i tomatsaus
Bønner i tomatsaus

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.