Ukemeny for uke 12 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Fine rundstykker med frømiks er luftige og saftige og nydelig tilbehør til supper, gryteretter, eller til frokost med deilig pålegg på. Denne oppskriften gir ca. 20 rundstykker.
125 g smør
1 pk gjær
6 dl melk
1 egg, sammenpisket
1 kg hvetemel
150 g frømiks
1 ss sukker
1/2 ts bakepulver
1 ts salt
Til pensling: 1 sammenpisket egg tilsatt 1 skvett melk
Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett egget. Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 20 like deler, om du veier, er ca. 100 g per rundstykke passe. Legg dem på bakepapirdekket stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Pensle dem og stek dem midt i ovnen på 190 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.
Fine rundstykker med frømiks kan gjerne fryses halvstekte og stekes ferdig når de skal brukes. Da smaker de som nybakte.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Meksikansk screw driver er en screw driver, der vodkaen er byttet ut med tequila, som vel er den mest berømte drikken fra meksiko.
1/2 ts sukker
1/4 ts malt kanel
150 ml appelsinjuice
50 ml hvit tequila
Is
Appelsinskive til pynt
Bland sukker og kanel i en liten skål. Gni kanten på glassene med litt appelsinsaft og dypp dem deretter i sukkerblandingen. Fyll en cocktailshaker med isbiter, tilsett tequila appelsinjuicen og rist godt. Sil over i glass med isbit og pynt med en appelsinskive.
Du finner flere spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Dansk platte betyr veldig koselige minner for meg. Vi har vært på Café Sorgenfri i København mange ganger og der serveres det platte. Måltidet serveres på fat på stativer og består av deilige, danske spesialiteter. Vi har kjøpt et slikt stativ, men du trenger ikke det, for å servere disse godsakene. Platte serveres med dansk øl og dansk akevitt.
Borddekkingen har jeg gjort så autentisk som mulig, med rødrutete duk og hvite tallerkener, flere oppa hverandre, som fjernes underveis i måltidet. Serviettene er også brettet på samme måte som de gjør på Café Sorgenfri.
Dansk platte
Om du har lyst til å servere platte, kan den f.eks. inneholde:
2 typer sild, jeg har brukt vanlig sursild og tomatsild. Du kan kjøpe ferdig, eller lage selv.
Fleskestek (ribbe) med rødkål
Leverpostei med bacon og sjampinjong
Frikadeller
Roastbeef med revet pepperrot, rødløk i tynne ringer, sylteagurk, rødbeter og remulade
Kyllingsalat
Reker med majones, sitron og dill
Røykelaks
Rødspette med dill, asparges og remulade
Salatblader, tomater og agurk
Ost, kjeks, syltetøy, druer og reddik
Flødebollekage
Sild:
Jeg har brukt vanlig sursild og tomatsild denne gangen, men du velger selvfølgelig det du har lyst på. Du kan kjøpe ferdig, eller lage selv, som jeg gjør. Du finner masse spennende sildeoppskrifter her.
Fleskestek:
Ribbe og fleskestek er samme rett. Om du har rester i fryseren fra julefeiringen, kan du bruke den, eller du kan lage en ny. Du finner oppskrift på en perfekt ribbe her og rødkål her.
Leverpostei:
Leverpostei hører med og danskene serverer den på en raus måte, lun med stekt sopp og bacon til. Du finner dansk leverpostei i matbutikken, men om du vil gjøre det selv, finner du oppskrift her.
Frikadeller:
Frikadeller er danskenes svar på de norske kjøttkakene. De er saftige og veldig gode og jeg lager gjerne opp en stor porsjon, som jeg fryser ned i passelige forpakninger. De kan gjerne serveres sammen med brun saus til middag. Oppskrift på fantastiske frikadeller, finner du her.
Roastbiff:
Roastbiff med revet pepperrot smaker godt sammen med sylteagurk og den hjemmelagde remuladen, som du selvfølgelig også kan kjøpe ferdig. Om du vil lage remuladen selv, finner du en super oppskrift her.
Kyllingsalat:
Den neste retten, som jeg synes må være med, er kyllingsalat. Den inneholder masse godt og restene er populære på brødskiva til frokost neste dag. Du finner oppskrift på en god dansk en her.
Reker med majones, sitron og dill er neste rett. Det smaker aller best med ferske, men du kan bruke frosne om du ikke har tilgang på ferske. Om du må bruke reker fra lake, anbefaler jeg å skylle dem godt og la dem henge litt i dørslaget til avrenning.
Røykelaks, røkt ørret eller gravlaks passer godt til. Du kan kjøpe ferdig i butikken. Jeg liker å lage gravlaks selv og bruker salma.
Gravlaks:
Det er faktisk ganske morsomt, lite jobb, ett døgn i kjøleskapet og masse god smak.
6 ss havsalt
6 ss sukker
2 ss brandy
6 ss finhakket dill
500 g laksefilet i 2 jevnstore stykker
Bland havsalt, sukker, finhakket dill og brandy. Klapp blandingen på begge sider av laksefiletene og legg dem med kjøttsiden mot hverandre (om de har skinn, skal det vende ut). Pakk laksen inn i plastfolie, legg dem i egnet kar, f.eks. en brødform og legg noe tungt over, så den blir liggende i press. Jeg bruker en brødform til, som jeg legger oppa og plasserer noe tungt i den øverste formen. Sett laksen kaldt i 24 timer, og snu den etter 12 timer og legges i press igjen. Skyll gravlaksen og del den i fine skiver på skrå.
Rødspette:
Rødspette med dill, asparges og remulade er nydelig tilbehør til dansk platte og om du har rester, er den super på brødskiva også. Du finner oppskrift her.
Husk å pynte rettene med salatblader, tomater, agurk og urter, så de ser ekstra innbydende ut.
Osteanretning:
Når du kjøper platte i Danmark, finnes det flere varianter og den som heter luksusplatte, får du med ost, kjeks, syltetøy, druer og reddik. Det er vanskelig å finne danske oster i Norge, så jeg bruker tre varianter jeg liker godt. Nå begynner gjestene å bli mette, så server gjerne alt på ett fat, så de kan styre mengden selv.
Om det fortsatt er litt plass igjen i magen, smaker det godt med den danske flødebollekagen (kokosbollekake). Den er enkel å lage og du finner oppskrift her.
Du finner flere spennende og velsmakende lunsjretter her og flere nydelige danske retter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Indrefilet med chimichurry og guaccamole i maistortilla er en nydelig rett som spises i Sør-Amerika og et godt alternativ til taco. Du kan kjøpe ferdige maistortillas og varme dem som anvist på pakken, eller du kan lage dem selv. Du finner oppskrift her.
Chimichurry:
2 sjalottløk
3 ss rødvinseddik
2 dl god olivenolje
2 fedd hvitløk
1 fersk rød chili
2 pk fersk bladpersille
1 potte fersk koriander
1 ss tørket oregano
Salt og pepper
Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.
Guaccamole:
2 avokado
Saften av 1/2 lime
1 ss veldig finhakket løk
2 ts finhakket rød chili
1 fedd finhakket hvitløk
Alt moses med stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Indrefileten:
Skjær av sener og hinner på kjøttet, eller få ordnet det i ferskvaredisken.
Indrefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med tacokrydder rett før steking. Brun fileten raskt i panna, legg den over i et ildfast fat, stikk inn et steketermometer og stek på 150 grader og sett inn steketermometer. Ta ut fileten, når termometeret viser 56 grader og la det hvile i min. 15 minutter på benken, før du skjærer det opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med tacokrydder og vakuumerer det i posen, sammen med 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen eller grillen.
Du finner masse spennende og velsmakende oppskrifter med storfe, fra både fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Texmexpizza med biff er en skikkelig deilig avveksling til den vanlige fredagstacoen. Jeg serverer den med tacochips og guaccamole til.
Pizzabunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Pizzafyll:
1 glass tacosaus, styrke etter egen gane
1 løk, finhakket
2 ss hjemmelaget tacokrydder, ev. 1 pose ferdigkjøpt
Jalapeños (om du ønsker et hottere pizza)
400 g biffkjøtt i strimler
1 paprika i fine strimler
1 pk reven ost, gjerne vellagret
Legg biffkjøttet i en pose, tilsett krydderet og rist, så kjøttet blir dekket på alle kanter. Bre tacosausen utover bunnen, dryss på løk, ev. jalapeños og ost. Legg på paprika og biffkjøtt og stek midt i ovnen på 200 grader til pizzaen er gyllen og lekker.
Guaccamole:
2 avokado
Saften av 1/2 lime
1 ss veldig finhakket løk
2 ts finhakket rød chili
1 fedd finhakket hvitløk
Alt moses med stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Server texmexpizza med biff sammen med koriander, guaccamole og tacochips.
Du finner flere spennende texmexoppskrifter her og nesten 50 oppskrifter på velsmakende pizza her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kameltagine er vanligere å servere i Nord-Afrika enn i Norge. Jeg liker å eksperimentere med nye råvarer og fikk tak i kamelkjøtt av sønnen min, etter en harryhandel i Sverige. Denne oppskriften kan brukes til andre kjøttslag også, som for eksempel lam eller storfe. Om du ikke har en tagine, kan du bruke en gryte. Oppskriften er passe til 3 – personer.
4 ss nøytral olje
2 løk strimlet
4 fedd hvitløk finhakket
600 g kamellkøtt i strimler
2 finhakkede chili
1 cm fersk ingefær
1 klype safran
2 dl kyllingkraft (ev. vann og fond eller terning)
1 kanelbark (eller 1 ts vanlig kanel)
1 ss Raz el Hanout
Salt og pepper
saften av 1 lime
1 boks hakkede tomater, helst Mutti
1 boks kikerter
Tørket frukt, i små terninger, for eksempel fiken, aprikos og dadler
Fremgangsmåte:
Hell olje i taginen og varm den opp. Tilsett løk, hvitløk og kjøtt og la alt brunes under stadig omrøring, til det får fin farge. Tilsett resten av ingrediensene.
Rør alt godt sammen og nå gjør resten seg selv. Setter på lokket og fyll kaldt vann i det lille rommet på toppen. Dette gjør at når fuktigheten fra maten fordamper, kjøles den ned i lokket og renner tilbake i maten. Vi sjekker av og til at det ikke koker tørt og fyller ev. på mer kraft om det ikke er fuktig nok. Denne retten blir nesten bedre jo lenger den får koke. Om du bruker kjøtt fra forpart, må den stå lenge, gjerne 2-4 timer, mens filet er ferdig etter ca. 30 min. Serveres med couscous eller bulgur.
Du finner en deilig oppskrift med bulgur, som passer godt til tagine her.
Du finner flere spennende matretter med eksotiske dyr her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammeskanker på en seng av sopp og rotgrønnsaker er nydelig mat, som er enkelt å lage til mange i en langpanne med høy kant, eller til få i en mindre, ildfast form.
1-2 lammeskanker per person avhengig av størrelse
2 rødløk i båter
2 fedd hvitløk, finhakket
1 persillerot i små terninger
2 store gulrøtter i små terninger
1/2 sellerirot i små terninger
2 ts lammekrydder
4 ss lammefond
2 dl hvitvin eller rødvin
2 ts pepper
4 kvister oregano
Legg grønnsaker i en ildfast form. Krydre lammet med lammekrydder, salt og pepper og legg det på toppen av grønnsakene. Hell over vin og fond, før du dekker formen med aluminiumsfolie og setter den i ovnen på 200 grader i ca. 1 time. Skru ned til 100 grader og la det stå i 3 timer, eller mer. Ta av folien, når det nærmer seg servering, skru opp til 200 grader og stek til det får fin farge.
Server med potetpuré, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kinesisk biffgryte er en rett med mye smak. Du får kjøpt kinesisk femkrydder i asiatiske butikker. Du kan justere styrken på retten ved å justere mengden chili. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
750 g grytekjøtt av storfe i strimler
1,5 ss hvetemel
Nøytral olje til steking
1 løk finhakket
1 løk i strimler
3 cm ingefær, finhakket
4 hvitløksfedd, finhakket
1/2 rød chilli, finhakket
1 ts kinesisk femkrydder
2 ss soyasaus
1 bunt strimlet vårløk
1 strimlet paprika
0,5 l kraft av storfe (eller fond + vann)
Salt, pepper og olje til steking
Bland melet med salt og pepper i en pose, tilsett kjøttet og bland så melblandingen dekker kjøttet på alle kanter.
Legg den finhakkede løken, ingefær, hvitløk og chili i en foodprocessor og kjør til en jevn masse. Du kan også bruke stavmikser til dette.
Brun kjøttet i omganger i en gryte med olje så det får en fin skorpe på kjøttet. Ta kjøttet ut av gryta og sett det til side. Hell løkmassen i gryta og stek under omrøring i ca. 5 minutter. Strø over 5-krydder og stek i enda 1 minutt. Legg kjøttet tilbake i gryta, tilsett den strimlede løken, hell i kraft, soyasaus og halvparten av vårløken. Rør godt og la det småkoke et par timer eller mer, til kjøttet er mørt.
Smak til med soyasaus og pepper og tilsett resten av vårløken og paprika rett før servering.
Du finner flere oppskrifter på spennende og velsmakende retter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisk med dillchimichurri og råstekte poteter er en nydelig rett, inspirert av mattradisjoner fra Argentina og Uruguay. Om du ikke har spist fersk tunfisk, kan det virkelig anbefales og det er en helt annen opplevelse enn den trøtte varianten på boks. Du får kjøpt fersk tunfisk på Meny og om de ikke har inne, er det bare å spørre, så tar de det inn.
Dillcimichurri:
3 ss mangoseddik
1 rødløk
1 fersk rød chili
2 dl god olivenolje
1 pk bladpersille
1 neve oregano
2 fedd hvitløk
1 potte fersk koriander
1 liten potte dill
Salt og pepper
Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la dillchimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.
Råstekte poteter:
Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Tunfisken:
200 – 250 g tunfisk per person.
Salt og pepper
Krydre tunfisken med salt og pepper og stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.
Bukettblomkål:
Bukettblomkål, er enkelt å tilberede. Den får bare et oppkok i vann tilsatt salt og en klatt smør.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.