Roastbiffsalat er godt, sunt og mettende. Den passer godt, både som en lunsjrett og middagsrett, med godt brød til. Oppskriften er passe til 2 personer. Om du vil, kan du også bruke den som forrett, men da er den passe til 4 personer. Dressingen kan lages klar god tid i forveien, men salaten smaker best når den er nylaget.
Dressing:
2 ss extra virgin olivenolje
2 ss soyasaus
1,5 dl risvineddik
3 ss flytende honning
1 finhakket rød chili
1 neve finhakket koriander
Salt and nykvernet pepper
Bland sammen alle ingrediensene og sett til side til salaten er klar.
Salaten:
1/2 – 1 salathode, jeg har brukt en ny type som heter Big Butter
1 pære i terninger
1/4 agurk i terninger
6 minitomater, delt i 2 eller 4, avhengig av størrelsen
1/2 paprika i stimler
3 reddiker i tynne skiver
200 g roastbiff
1/2 rødløk i tynne ringer
Skyll salaten og fordel bladene utover et fat. Legg på de øvrige ingrediensene, med roastbiff og rødløk på toppen. Hell dressingen over salaten og server gjerne med godt brød til. Du finner mange spennende varianter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Frikadellepizza er en pizza med inspirasjon fra Danmark. Jeg har laget den med rester fra en middag med frikadeller, men du kan blande deig til frikadeller og legge dem med teskje og steke dem oppa pizzaen også.
Pizzabunn:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Pizzasaus:
1 boks hakkede tomater (helst Mutti)
2 finhakket hvitløksfedd
1 strimlet løk
1 ts oregano
Salt og pepper
Alt blandes og kokes gjerne i noen timer, til det blir søtlig. Om du ikke har tid til det, kan du tilsette bittelitt sukker, så du oppnår omtrent det samme og får rundet av smaken litt.
Frikadeller:
600 g karbonadedeig
1 ts salt
100 g bacon, kjørt til mos i blender
1 finhakket løk
1 egg
3 ss hvetemel
3 dl fløte
1 ts sort pepper
Elt alt sammen og sett kaldt i 30 minutter.
Nå kan du velge om du vil lage små boller og legge rett på toppen av pizzaen eller steke vanlige frikadeller, som deles i terninger.
Steking av frikadeller:
Ha litt smør og olje i stekepannen, og varm opp til middels høy temperatur. Lag jevne boller med en spiseskje dyppet i fettet fra stekepannen. Legg deretter frikadellene i pannen, drypp skjeen i fettet før du lager neste. Da setter ikke farsen seg fast.
Stek frikadellene i ca. 5-6 minutter på hver side, de er ferdige når de har en fin og mørk stekeskorpe (her er mye av smaken). Hvis de blir mørke for raskt, skru ned varmen litt. Legg frikadellene til avrenning på litt kjøkkenpapir før servering.
Pizzatopping:
Pizzasaus, hjemmelaget eller ferdig fra boks
1 rødløk i skiver
1 paprika i terninger
4 frikadeller i terninger, eller frikadelledeig, satt på med teskje
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
20 minitomater i terninger
4 ss olivenskiver
1 liten potte finhakket gressløk
Bre pizzasausen over den halvstekte bunnen. Legg på halvparten av osten, rødløk, paprika, frikadeller, minitomater, olivenskiver og resken av osten. Dryss over resten av osten og stek på høy temperatur i ovnen til den er gyllen oppa. Dryss over finhakket gressløk, del i porsjonsstykker og server.
Stjerneskud er et nydelig dansk smørrebrød med en deilig saus, panert rødspette, kokt rødspette, røkelaks, reker, rogn, asparges, salat, sitron og dill. Jeg panerer rødspetta med panko, for å få et saftig og crispy resultat, men du kan bruke kavring eller knust tørr loff. Oppskriften er passe til 4 deilige smørrebrød.
Saus:
Det finnes flere varianter av saus, som kan brukes til stjerneskud, men dette er min favoritt og den røres sammen på under 5 minutter.
1 pose majones
2 ss agurkmix
2 ss finhakket kapers
Saften av 1 lime
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 neve frisk persille
Alt røres godt sammen og settes kaldt til det skal brukes.
Panert rødspette:
4 rødspettefileter
Salt og pepper
3 ss hvetemel
2 egg, sammenvispet
100 g panko eller knust loff
Frityrolje
Om du bruker loff, kjører du den til fine smuler med hurtigmikser eller stavmikser.
Hell melet i én bolle, egget i en annen og panko eller loffesmuler i den tredje.
Krydre flyndrefiletene med salt og pepper og dypp dem først i mel på begge sider, før du rister av overskuddsmel. Vend deretter filetene i egg, tilbake i mel, tilbake i egg og tilslutt i panko/brødsmuler.
Stek fisken gyllen i frityrolje.
Kokt rødspette:
4 rødspettefileter
Salt og pepper
4 cocktailpinner
Sitronsaft
Krydre filetene med salt og pepper og rull dem sammen fra bakenden. Stikk en cocktailpinne gjennom hver av dem, så de holder fasongen. Damp de sammenrullede filetene i 3 minutter i litt vann, tilsatt salt og litt sitronsaft.
Om du vil tilberede dem i mikrobølgeovnen, er det også mulig. Legg filetene i en suppetallerken, tilsett 4 ss vann og 2 ss sitronsaft, dekk med plastfolie og damp rødspettene i mikrobølgeovnen i 2-3 minutter, avhengig av størrelse.
De skal være hvite og faste i kjøttet. Ta cocktailpinnene før du legger dem på smørrebrødet.
Asparges:
1 bunt grønne asparges
1 ss smør
Litt sitron
Skjær av den nederste delen av aspargesen. Kok opp en kjele med lettsaltet vann, smør og litt sitronsaft og damp den grønne aspargesen i 2 minutter. Hell av vannet og hell iskaldt vann over, så kokingen stopper og aspargesen holder seg sprø.
Du kan bruke grønn asparges fra glass, men da skal den ikke kokes.
Øvrig tilbehør:
4 sitronskiver
4 skiver landbrød
Salatblader i rause mengder
4 skiver røkelaks
100 g reker
1 glass rød rogn, helst med litt størrelse på
Litt fersk dill
Salt og pepper
Smørrebrødet:
Fordel brødskivene på 4 tallerkener og smør dressing på brødskivene. Legg på salatblader og grønne asparges, før du legger den stekte og deretter den dampede fisken. Fordel mer dressing på toppen av fisken og legg på sammenrullet røkelaks, reker og rogn. Pynt med fersk dill og en sitronskive.
Du finner oppskrifter på flere varierte og deilige matretter fra Danmark her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 11 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Fisk i bao buns er en velsmakende og smaksrik middag. Du kan gjøre den sterkere eller mildere, ved å justere mengden sriricha i dressingen. Du kan lage bao buns (steam buns) selv, eller du kan kjøpe i butikken og enten dampe dem eller ta dem i mikrobølgeovnen. De blir best om de blir varmet over damp og du får kjøpt kurver til å sette over kokende vann i mange asiatiske butikker, for en billig penge. De finnes i flere størrelser, men det er smart å kjøpe en litt stor, som rommer litt.
Bao buns/steam buns gua bao:
Om du vil lage dem selv, finner du oppskrift her. Om du har kjøpt ferdig, varm dem som beskrevet på pakken.
Dressing:
1 pose majones
1 ss sriricha
1/2 lime, kun saften
2 ss sweet chili
1 ts hvitløk
1 ts ingefær
Salt og pepper
Bland alt sammen og smak til med salt og pepper.
Grønnsakene:
Du velger selvfølgelig de grønnsakene du har lyst på, men her har jeg brukt, paprika, purre, agurk og gulrot, som er delt i lange strimler med en potetskreller. I tillegg er det eksotiske frukter fra boks, lime i båter, granateplekjerner og finhakket koriander.
Fisken:
150 – 200 g fisk per person
2 dl soyasaus
4 ts honning
3 ss sesamolje
4 ts revet ingefær
4 finhakkede hvitløksfedd
2 ss sesamfrø
Rør sammen soyasaus, honning, sesamolje, ingefær og hvitløk, smør det på laksefileten og mariner i ca. 30 minutter.
Dryss over sesamfrø og stek laksefileten i ca. 20 minutter ved 145 grader i ovnen eller i en stekepanne med litt olje til den flaker seg.
Server elementene hver for seg og oppbevar gjerne bunsene i dampkokeren til de skal spises, så de beholder varmen og den nydelige konsistensen.
Du finner flere velsmakende og spennende matretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kalvegryte med spennende ris er en velsmakende rett fra Sør-Europa. Om du ikke har tilgang på kalv, kan du bruke annet storfekjøtt.
Kalvegryte:
450 g biff i terninger på 4 x 4 cm
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss mel
1 løk i strimler
1 dl olivenolje
4 sjalottløk
1 hvitløksfedd
50 g knust tomat (naturlig eller hermetisk)
50 g kyllingbuljong eller vann
1/4 dl hvitvin
Salt og pepper
Legg kjøttet i en pose sammen med mel, salt og pepper. Brun kjøttet i oljen, før du tilsetter løk og hvitløk. Tilsett tomat, buljong og vin og kok i 20 minutter. Løft ut kjøttet og kjør sausen helt jevn med en stavmikser. Legg kjøttet tilbake i sausen og server sammen med ris.
Ris med rosiner og mandler:
20 g rosiner
1/4 dl konjakk
2 fedd hvitløk, finhakket
½ dl ekstra virgin olivenolje
8 dl vann
2 kyllingbuljongterninger
300 g ris
50 g mandelskiver, riste i tørr panne
Bløtlegg rosinene i konjakk i minst 30 minutter.
Fres hvitløken i olje i noen sekunder. Tilsett ris, vann og buljongterninger. La risen koke til vannet er helt kokt inn. Rør inn rosiner og mandler, men spar noen av dem til å pynte med på toppen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pink gin rose lemonade med bringebær er en av mine favorittdrinker. Jeg bruker en blanding av frosne og ferske eller tinte bringebær. Du får kjøpt rose lemonade hos Meny, på nettet og i flere velassorterte matbutikker. Om du ønsker drinken mer syrlig, kan du tilsette litt sitronsaft.
4 cl pink gin
7 cl rose lemonade
Bringebær
Bland ingrediensene i et glass og pynt med sitronskive og bringebær.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Dressing til bao buns er smaksrik og kan gjerne brukes til andre ting enn bao buns, for eksempel til salat, burger mm. Du kan gjøre den sterkere eller mildere, ved å justere mengden sriricha.
1 pose majones
1 ss sriricha
1/2 lime, kun saften
2 ss sweet chili
1 ts hvitløk
1 ts ingefær
Salt og pepper
Bland alt sammen og smak til med salt og pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
En rask wok fra Sørøst-Asia smaker godt og er super å servere i en hektisk hverdag, siden den er klar på under en halvtime. Jeg har brukt biffkjøtt, men den kan gjerne lages med kylling, svin eller annet kjøtt også.
Woken:
2 løk, strimlet 600 g biffstrimler, kyllingstrimler, lammestrimler eller svinestrimler 1 ts salt 1 ts pepper 3 ss maisenna 3 fedd hvitløk, finhakket 1 rød chili, finhakket 2 ss ingefær på glass 1 ss riseddik 1/2 dl soyasaus 3 ss brunt sukker 1 ts sesamolje 250 g sukkererter, renset og delt i 2 på skrå 1/2 rød paprika i tynne strimler Rapsolje til steking
Til servering:
4 porsjoner nudler, kokt etter anvisning på pakka 1 neve koriander 2 vårløk i strimler 1 ss sesamfrø, ristet i tørr panne
Legg kjøttet i en pose, sammen med maisenna, salt og pepper og rist det godt, så kjøttet blir dekket på alle kanter. Rør sammen eddik, soyasaus, sukker og sesamolje. Fres løken og kjøttet i en stekepanne med olje, på høy varme, så det får fin, brun farge. Tilsett hvitløk og ingefær og la det frese 1/2 min. under omrøring. Tilsett soyablandingen, paprika og sukkererter. Kok opp under omrøring og server med nudler, vårløk og koriander.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vitello tonnato – en kjapp juksevariant blir laget av roastbiff i stedet for kalvekjøtt, men den smaker neste like godt.
Vitello tonnato er en deilig, italiensk rett, som kan brukes til lunsj, forrett eller til et antipastimåltid. Jeg legger den på et fat, så alle kan velge mengde selv, men vitello tonnato kan også legges på asjett til hver enkelt.
1 boks tunfisk i olje
330 g majones
30 g kapers
4 ts dijonsennep
1 lime, kun saften
Salt og pepper
Kapers
Oliven
Parmesan
Alt kjøres til en jevn masse med stavmikser. Smak til med salt og pepper og sett kaldt, mens du legger roastbiff i tynne skiver, som utover et fat. Legg tunfisksausen over og pynt med kapers, gode oliven og ruccola.
Sett frem parmesan, så gjestene kan høvle det over når de skal spise.
Jeg serverer vitello tonnato med godt brød til, f.eks. hjemmelaget foccacia, som du finner flere oppskrifter på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.