Tomatcouscous er deilig tilbehør til Middelhavsmat eller den kan brukes som en del av et tapas, eller mezemåltid.
2 løk
4 ss olivenolje
4 porsjoner couscous
2 ss grønnsaksfond, ev. buljongterning
1 pk minitomater delt i 2
1 neve persille, finhakket
Fres løken i litt olje, tilsett tomatene og fres videre til tomatene faller sammen. Tilsett fond, couscous og vann og kok etter anvisning på pakken. Bland inn resten av ingrediensene og server.
Tomatcouscous
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 17 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus er en super søndagsmiddag. Det er ikke så vanlig å servere appelsinsaus til lam, men jeg synes det smaker kjempegodt. Det fine med langtidssteking, er at du ikke må passe på hele tiden og kan gå en tur eller gjøre noe annet du har lyst til mens steken koser seg i ovnen.
Oppskriften er passe til 4 personer
1,2 kg surret, benfri lammestek
3 stilker frisk rosmarin
6 hvitløksfedd, halvparten delt i staver, resten finhakket
Salt og pepper
3 kjøttbuljongterninger
1 l kraft (ev. vann + fond eller buljongterning)
4 gulrøtter i skiver
2 løk i strimler
Stikk hull i lammesteken med en spiss kniv og dytt rosmarinblader og hvitløksstaver i hullene. Krydre den med salt og pepper og legg den i en ildfast form. Sett inn steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Legg gulrotskiver og strimlet løk rundt steken og hell på kraft. Pakk formen inn med aluminiumsfolie og sett den midt i ovnen på 70 grader i mange timer (10 – 12). Om du synes det går for sent, kan du øke temperaturen litt.
Vi liker lammet medium stekt, 65 grader, men om du vil ha det mer stekt, kan 70 (medium+)- 75 grader (godt stekt) være passe.
La lammet hvile i 15 min. før du skjærer det opp i skiver.
Appelsinsaus:
4 sjalottløk, finhakket
2 ss nøytral olje
6 dl appelsinjuice (ferskpresset eller fra flaske)
2 ss honning
3 dl stekesjy fra stek eller kraft
1 ss smør
Fres sjalottløken i litt olje til den er myk og blank. Tilsett appelsinjuice og honning. Kok inn til halv mengde, jevn til ønsket konsistens med maisennajevner og rør inn smør. Ikke la sausen koke etter du har tilsatt smøret.
Du finner flere velsmakende og spennende retter med lam, fra fjern og nær her.
Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oksefilet med potetmos og gremolata er en velsmakende rett fra sør i Europa. Gremolata gir en litt lettere og sunnere middag, selv om det er en kjøttrett og passer godt til den litt heftigere potetmosen.
Gremolata:
1 finhakket potte dill
1 potte persille
2 fedd finhakket hvitløk
1 glass kapers
2 finstrimlede vårløk
2 dl mangoeddik
1 dl sitronolje
1 dl olivenolje
Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du steker kjøttet, lager potetmosen og koker grønnsaker.
Oksefileten:
Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.
Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, og sett den i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.
Potetmos:
500 g poteter
150 g smør
6 ss melk eller fløte
1 neve finhakket gressløk
Salt og pepper
Skrell poteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene og rør inn smeltet smør og melk eller fløte. Pisk til den blir jevn og luftig og smak til med salt og pepper.
Oksefilet med potetmos og gremolata
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Birria taco er langtidsstekt kjøtt, gjerne geit, høne, lam eller storfe. Jeg har brukt bibringe av storfe, men du kan bruke annet kjøtt fra forparten også. Birria brukes til høytidelige anledninger, f.eks. brylluper, begravelser, dåp, jul og påske. Chilien fås i butikker med varer fra Sør- og Mellom-Amerika, eller du kan gjøre som meg, kjøp dem på krydra.no. Om du bruker chilien du får kjøpt i matbutikken, må du justere ned mengden, så du ikke ender opp med en alt for sterk rett og i tillegg tilsette 1 ts røkt paprika.
1 kg høyrygg, bibringe eller bog
2 ss nøytral olje til steking
1 ts salt
1 ts pepper
2 løk i båter, hakket
8 fedd hvitløk
ca. 1,5 l oksekraft , ev. vann og fond
3 laurbærblader
Skjær kjøttet i store terninger og krydre med salt og pepper. Brun terningene i oljen, på alle sider i en gryte og legg kjøttet over i en bolle. Fres løk og hvitløk i gryta til løken er blank i den samme oljen, før du legger kjøttet og ev. kjøttsaft tilbake i gryten. Tilsett kraft og laurbærblader. Kok opp, sett på lokk og la det trekke i ca. 30 minutter, mens du lager chilipurè.
Chilipuré:
4 guajillo chili
4 ancho chili
2 chili de arbol
8 hele pepper
2 ts tørket oregano
1 ts spisskummenfrø
2 ts korianderfrø
1/4 ts malt nellik
1/2 ts malt kanel
1 boks hermetiske cherrytomater (á 400 g)
2 ts hvitvin- eller eplecidereddik
Klipp av toppen på de tørkede chiliene og rist ut frøene. (Om du ønsker en sterkere rett, tar du med noen frø). Rist chiliene i en tørr stekepanne, så aromaene får utviklet seg. Tilsett litt vann, kok opp og la dem trekke på lav varme i ca. 20 minutter til chiliene er myke.
Sil vannet av chiliene og kjør dem til puré, sammen med løk og hvitløk fra gryta, pepper, oregano, spisskummen, koriander, nellik, kanel og hakkede tomater, med en stavmisker eller blender. Smak til med eplecidereddik.
Rør purèen inn i kraften og kjøttet i gryta, sett på lokk og la det trekke til kjøttet er helt mørt, gjerne 3 timer eller mer. Løft opp kjøttet fra gryta. Bruk 2 gafler og riv kjøttet i mindre biter.
Til servering:
1 finhakket rødløk
1 potte finhakket frisk koriander
2 lime
Salt
Finhakk løk og koriander, bland det sammen og smak til med litt limesaft og salt.
20 små maistortilla
300 g revet mozzarella
Montering:
Varm en stekepanne, dypp en lefse i kraften og legg den i pannen. Stek til den er litt sprø på den ene siden, snu lefsen og legg på revet ost og kjøtt. Brett sammen lefsen, og stek på begge sider til osten har smeltet og lefsen har blitt litt sprø. Du kan også servere birria taco med én lefse over og en under, i stedet for å brette.
Om du skal servere mange, kan du legge de ferdig fylte lefsene på bakepapir i ovnen på 100 grader.
Bland litt rødløk og koriander i kraften, smak til med limesaft, hell den i serveringsskåler og bruk den som dipp.
Legg birra tacoene på et fat og dryss over rødløks- og korianderblandingen. Server noen limebåter ved siden av.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Salat med biff og bacon er perfekt, om du har rester etter biffmiddagen. Jeg liker å legge salat på fat i stedet for i en bolle, men det er selvfølgelig opp til enhver.
Salat revet i passe biter
Vårløk i fine strimler
Agurk i små terninger
Minitomater, delt i fire
Biffkjøtt i terninger
Sprøstekt smårettbacon (jeg tar det i en form i ovnen, helt uten ekstra fett)
Mais
Pinjekjerner
Reven ost (jeg liker en vellagret, men om du heller vil ha vanlig gulost, kan du bruke det)
Legg alt lagvis, i den rekkefølgen du ønsker, eller bland sammen i en bolle.
Sett fram en god olivenolje og en balsamicoeddik og la hver enkelt forsyne seg selv.
Du finner flere oppskrifter på spennende og velsmakende salater fra fjern og nær HER.
Salat med biff og bacon
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tortilla de patatas eller potetomelett er en viktig del av et tapasmåltid. Den lages litt annerledes enn vanlig norsk omelett og smaker helt nydelig når den er nylaget. Om du har rester, kan den også nytes kald.
6 poteter, skrelt og i tynne skiver 1 løk, i tynne skiver 1 ss olivenolje 5 egg 1 klype salt 1 klype svart pepper
Stek potetene i oljen på middels varme til de er møre. Ikke ha for mye i stekepannen om gangen og dryss på litt salt og pepper på potetene underveis. Legg potetene på en tallerken, mens du freser løken i den samme oljen, til den er blank. Legg potetskivene tilbake i pannen og bland med løken. Visp sammen egg, salt og pepper, og hell blandingen over potetblandingen. Rist litt i pannen, slik at eggene kommer blandes helt med potetskivene.
La omeletten stivne på middels varme under lokk.
Tortilla de patatas
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika passer til både kjøtt og fisk. Det er enkelt å lage og smaker kjempegodt. Du kan velge andre grønnsaker enn det jeg har gjort her, så ikke la deg begrense av oppskriften. Uansett hva du velger, ser det lekrest ut at noen av grønnsakene har litt farge.
1 rødløk, finhakket
2 polkabeter, i terninger
2 persillerøtter, i terninger
1 pk sjampinjong i skiver
2 paprika i små terninger (gul + rød)
1 neve finhakket persille
1 god klatt smør
Salt og pepper
Fres løk og sopp i smøret i en kjele, til soppen får litt farge. Tilsett beter og persillerøtter og la grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Tilsett paprika og finhakket persille og smak til med salt og pepper.
Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 16 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.