Pinsa med kjøttsaus

Pinsa med kjøttsaus er en italiensk spesialitet. Pinsa er en mellomting mellom pizza og focaccia og har lang hevetid, så deigen lages dagen før den skal spises. Denne er toppet med kjøttsaus, men du kan bruke valgfritt fyll og det meste er lov.

Pinsadeig:

420 g mel

80 g rismel + litt til utbakingen

4 dl kaldt vann

1 ss olivenolje + 2 ss til utbakingen

1/2 ts tørrgjær

1 ts salt

Dag 1:

Elt alt sammen, dekk bollen med plastfolie og la deigen hvile i 30 minutter. Etter at deigen har hvilt, eltes den sammen igjen og får hvile i 30 minutter til. Elt sammen for tredje gang, dekk med plastfolie og sett bollen kaldt i ca. 24 timer.

Dag 2:

Del deigen i 2 like emner og lag to runde baller. Legg bakepapir på stekebrettet, dryss litt rismel på og legg på pinsaballene. Dekk med et rent koppehåndkle og la dem etterheve i 60 minutter. Trykk ballene litt flate, drypp litt olivenolje midt på hver av dem og press pinsadeigen ut til to ovale pinsaer.

Stek dem litt langt ned i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.

Kjøttsaus:

2 ss olivenolje

1 finhakkede løk

1 finhakkede hvitløksfedd

50 g bacon i terninger

1 stjerneanis

2 laurbærblad

1 stilker frisk timian

1 ss tørket oregano

1 boks hakkede tomater

300 g karbonadedeig

1 dl kalve- eller oksekraft

1 dl rødvin

Salt og pepper

1 boks mais

Varm oljen på middels varme i en stor stekepanne med høye kanter, og fres bacon til det begynner å bli sprøtt. Tilsett løk og hvitløk og la det frese i et par minutter. Løken skal ikke bli brun, men gyllen og myk. Tilsett laurbærblader, stjerneanis, timian og oregano. Brun karbonadedeigen i en annen panne med litt olje og hell den over i pannen med grønnsakene.

Tilsett hakkede tomater, kalve- eller oksekraft og rødvin og la det småkoke under lokk i 1 time. Ta av lokket og la det koke videre til nesten all kraften har fordampet. Plukk ut stjerneanisen, tilsett mais, smak til med salt og pepper og fordel sausen utover de to halvstekte pinsa-bunnene.

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag drysses over. Stek videre til osten er smeltet og blitt litt gyllen.

 

Pinsa med kjøttsaus
Pinsa med kjøttsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit, alkoholfri sangria

Hvit, alkoholfri sangria er en frisk og deilig sommerdrikk. Sangria drikkes i Spania og Portugal og kan nytes av både voksne og barn. Oppskriften er passe til 4 pers.

1 l sprite

3 dl eplejuice

1 dl vann med kullsyre

Grønne druer, delt i 2

Eple i terninger

Jordbær delt i 2 eller 4

Appelsin, vasket og delt i terninger

Mynteblader

Isbiter

Bland isbiter, sprite, eplejuice og vann i en stor mugge eller bolle. Tilsett frukt og bær etter eget ønske. Et tips er å bruke frosne jordbær, så sangriaen holder seg kald lenger.

 

Hvit, alkoholfri sangria
Hvit, alkoholfri sangria

 

Du finner oppskrift på vanlig, hvit sangria her og mange andre spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Afrikansk borddekking

Afrikansk borddekking kan gjøres på mange måter, når du skal ha en afrikansk aften.

Afrikansk borddekking
Afrikansk borddekking

Du kan dekke med jordfarger, bruke bastbrikker eller forskjellige dyreprint på duk, servise eller servietter. Om du har pyntefigurer, som f.eks. treelefanter eller andre afrikanske dyr, gjør det stilen komplett. Før du går til innkjøp av noe, er det lurt å sjekke i skuffer og skap, for det kan ofte dukke opp glemte overraskelser som kan brukes.

Afrikansk borddekking
Afrikansk borddekking

Serviset heter Aida raw metallic brown, bestikket er signert Halvor Bakke og serviettene er kjøpt i en interiørforretning.

Dekorasjonene midt på bordet er hentet frem fra skuffer og skap og passer bra for anledningen.

Når bordet er dekket er det bare å invitere til afrikansk aften. Du finner spennende matoppskrifter fra både Afrika og andre deler av verden HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Vietnamesisk kalvebiffsalat

Vietnamesisk kalvebiffsalat er mettende og veldig godt. 


Salaten:

1 hode isbergsalat, finstrimlet

1 gul paprika, strimlet

1 rød paprika, strimlet

2 vårløk, finstrimlet

1 liten boks eksotisk frukt, i små biter

1 pose chilicashew

1 liten potte koriander, bladene

Legg alt i lag utover et fat.

 

Dressing:

2 lime, saften

4 ss fishsauce

4 ss brunt sukker

2 ts fersk, revet ingefær

2 hvitløksfedd, finhakket

1 rød chili

2 ss sesamolje

Lag dressingen og fordel den utover salaten.


Biffen:

600 g kalvebiff (indre-, el. ytrefilet)

2 ss soyasaus

2 ss fishsauce

2 ss sukker

2 ss fersk, revet ingefær

2 hvitløksfedd, revet, eller fra tube

Bland alle ingrediensene i en bolle og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne over natten. Ta kjøttet ut av marinaden og brun det på alle kanter i stekepanne eller på grillen. Sett i steketermometer og legg det i en ildfast form og sett det i ovnen på 200 grader. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La kjøttet hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Sett fram kjøttet, salaten og dressingen hver for seg, så alle kan forsyne seg selv.

Vietnamesisk kalvebiffsalat
Vietnamesisk kalvebiffsalat


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kylling Marbella med tomatcouscous

Kylling Marbella med tomatcouscous er en spansk rett fra 80-tallet. Du kan servere den med ris eller pasta, men jeg synes den smaker aller best med tomatcouscous.

1 ss olivenolje

800 g kyllinglårfileter

6 fedd hvitløk, finhakket

1,5 dl svisker, halvert

1,5 dl grønne oliven, halvert

1 dl kapers

3 laurbærblad

1 ss tørket oregano

1 ss brunt sukker

1/2 ts nykvernet sort pepper

1 ts salt

2,5 dl kyllingkraft, ev. vann og fond

1 dl sherry

Stek kyllingen gyllenbrun på begge sider i olivenolje. Tilsett hvitløk og rør i ca. 1 minutt og krydre med brunt sukker, salt og pepper. Fordel svisker, oliven, kapers, laurbærblader og oregano jevnt rundt kyllingen. Hell på kyllingkraft og sherry, kok opp, skru ned varmen og la det småkoke under lokk til kyllingen er gjennomstekt (15 – 20 minutter).
Flytt kyllingen over til et serveringsfat og kok sausen på høy varme til den er redusert og har tyknet litt, ca. 5 minutter. Hell sausen over kyllingen og server med nylaget tomatcouscous.

Tomatcouscous:

2 løk

4 ss olivenolje

4 porsjoner couscous

2 ss grønnsaksfond, ev. buljongterning

1 pk minitomater delt i 2

1 neve persille, finhakket

Fres løken i litt olje, tilsett tomatene og fres videre til tomatene faller sammen. Tilsett fond, couscous og vann og kok etter anvisning på pakken. Bland inn resten av ingrediensene og server.

Kylling Marbella med tomatcouscous
Kylling Marbella med tomatcouscous

 

Du finner flere spennende og velsmakende retter med kylling HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bagels

Bagels er deilig til frokost eller  lunsj. De er fine å fryse og ta opp etter hvert som de skal spises og om du steker dem litt i minste laget, blir de perfekte etter en ny runde i ovnen. Oppskriften gir 24 bagels.

1 pk tørrgjær
10 dl vann
50 g smør, smeltet
4 ss sukker
4 ts salt
1,6 kg hvetemel

Til koking:

2 ss sukker per liter vann

Om du har hastverk, varmer du vannet til 37 grader, for da går hevingen raskere, men jeg foretrekker langsom heving, gjerne over natten på et svalt sted. Elt alle ingrediensene til deigen godt sammen, gjerne i 15 min. før du setter den til heving til dobbel størrelse.

Del deigen i 12 emner og form dem til boller. Om du bruker vekt, er 120 – 125 g per stk. ca. riktig. Klem et hull i hver runding med tomlene. Stikk inn flere fingre og utvid hullene, så bagelsene blir som store smultringer. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett la dem etterheve i ca. 30 – 60 minutter.

Kok opp vann tilsatt sukker i en sautepanne eller vid kjele. Legg i 3-4 bagels om gangen og la dem koke i ca. 2 minutter på hver side. Legg dem tilbake på bakeplaten og dryss på ønsket pynt. Jeg har brukt sesamfrø. Stek bagels på 220 grader i ca. 20 minutter.

Servering:

Del bagels i to og smør på en ønsket pålegg, f. eks kremost. Pynt med ønsket frukt, bær eller grønnsaker, f.eks. agurk, paprika eller appelsinbåter.

Bagels
Bagels

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi

Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi er enkel og rask å lage og smaker veldig godt. Den kan også brukes som en tapas- eller lunsjrett, med godt brød til, f.eks. foccacia. Oppskriften er passe til 4 forretter. Om du vil lage det til en lunsjrett, bør du doble oppskriften.

12 villreker

1 dl olivenolje

2 knuste fedd hvitløk

4 minitomater delt i små terninger

1 neve finhakket bladpersille

4 ts parmesan

4 ss løkspirer eller andre sprier du får tak i

Fres rekene og hvitløken i olivenoljen, så rekene skifter farge, om de er rå. Om rekene er ferdig kokt, skal de kun frese i 30 sekunder, så de får en lunk. Tilsett minitomater, persille og pepper og la det kose seg i 30 sekunder til.

Fordel i forretten i 4 serveringsboller. Dryss over parmesan og spirer.

Om du vil servere retten med foccacia, finner du oppskrift på flere nydelige varianter på bloggen, f.eks denne her.

Du finner masse spennende forslag til forretter her.

Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi
Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit gazpacho

Hvit gazpacho eller ajo blanco er en kald suppe, laget av mandler. Det vanligste er å bruke skåldede mandler, men jeg bruker mandelmel, for å gjøre det enklere for meg selv.

225 mandelmel
5 dl iskaldt vann
75 g kavring eller tørket loff uten skorpe
3 fedd hvitløk
1 ts havsalt
3 ss extra virgin olivenolje
3 ss sherryeddik
200 g grønne druer

Legg kavringen i bløt i vannet. Tilsett mandelmel, hvitløk, salt, olje og eddik og kjør med stavmikser, eller i en blender til konsistensen er helt jevn. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer eddik og olje, og sett suppen kaldt i min. et par timer, gjerne over natten.
Del druene i to og server hvit gazpacho i glass eller skåler med druer og noen dråper olivenolje.

 

Hvit gazpacho
Hvit gazpacho

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 15

Ukemeny for uke 15 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Koreansk svinenakke
Koreansk svinenakke
Koreansk svinenakke
Tirsdag: Potetmosfisk – lettvint og godt
Potetmosfisk
Potetmosfisk

 

Onsdag: Hjemmelagde karbonader med ertestuing
Hjemmelagde karbonader med ertestuing
Hjemmelagde karbonader med ertestuing

 

Torsdag: Elgfrikadeller med nøtter
Elgfrikadeller med nøtter
Elgfrikadeller med nøtter
Fredag: Pizza med salami
Pizza med salami
Pizza med salami
Lørdag:
Forrett: Kremet laksesuppe
Kremet laksesuppe
Kremet laksesuppe
Hovedrett: Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus
Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus
Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus

 

Dessert: Crème brûlée
Crème brûlée
Crème brûlée

 

Søndag:
Forrett: Laksemousse
Laksemousse
Laksemousse
Hovedrett: Kjøttkaker på topp
Kjøttkaker på topp
Kjøttkaker på topp
Dessert: Semulepudding med bringebærcoulis
Semulepudding med bringebærcoulis
Semulepudding med bringebærcoulis

 

Ukemeny for uke 15 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker

Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker ser lekkert ut og smaker veldig godt. Om du ikke har kalv, kan du bruke indrefilet av okse eller svin i stedet.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl chablis

2 laurbærblader

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

1 ss cognac

Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, cognac, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Soppen stekes i smør og krydres med salt og pepper.

Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika:

1 rødløk, finhakket

2 polkabeter, i terninger

2 persillerøtter, i terninger

1 pk sjampinjong i skiver

2 paprika i små terninger (gul + rød)

1 neve finhakket persille

1 god klatt smør

Salt og pepper

Fres løk og sopp i smøret i en kjele, til soppen får litt farge. Tilsett beter og persillerøtter og la grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Tilsett paprika og finhakket persille og smak til med salt og pepper.

Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika
Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika
Potetene:

Risle litt olje i langpanna og legg potetene i hele. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

Kalven:

Beregne 200 – 250 g kalvefilet per person. Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Om du vil grille fileten, bruner du den godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. 

Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen eller i stekepanna, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader.

La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker
Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.