Lavashak

Lavashak er persisk godteri. Det inneholder kun frukt og litt salt, så det er ganske sunt og i tillegg er det vegansk.

4 epler eller 6 mellomstore plommer eller annen kjøttfull frukt som f.eks. pære, fersken, kirsebær eller granateple)

1 dl vann

1 klype salt

Vask og grovhakk frukten, behold skallet på, for det gir både smak og farge!
Kok frukten med vann og saltet i kjele på middels varme, til den har blitt grøtaktig. Det kan ta fra 30 minutter, til 1 time. Rør av og til og følg med på at det ikke koker tørt. Tilsett i tilfelle litt mer vann.
Kjør til en fin puré med en stavmikser eller eller blender.

Bre blandingen med en spatel eller kakespade utover en stekeplate, til den er 1/2 cm. tykk, kledd med bakepapir.  Sett stekeplaten midt i ovnen på 95 grader. Stek i ovnen i ca. 4-6 timer, sjekk hver time.
Lavashaken er ferdig når det ikke er synlig fuktighet og fruktlæret skilles lett fra papiret.
Kutt i strimler, rull sammen og kos deg!

Lavashak
Lavashak

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingsalat

Kyllingsalat er deilig som pålegg, som en del av et koldtbord eller en til en dansk frokost. om du har rester etter en kalkunmiddag, kan du bruke det i stedet, men da trenger du ikke å koke kjøttet i buljong.

300 g kyllingbryst

5 dl vann

1 terning grønnsaksbuljong

100 g bacon, i skiver

250 g sopp, delt i skiver

100 g hvit asparges fra boks, avrent

1 ts karri

1 ts dijonsennep

1/2 dl majones

1 dl crème fraîche

3 vårløk i strimler

salt og pepper

Kok høne- eller kyllingbryst mørt i en kjele med grønnsaksbuljong. Det tar ca. 20 min.  Skjær kyllingen i terninger og la den avkjøles litt.

Legg baconet på en bakepapirkledt stekeplate og sett i ovnen på 200 grader, til det er gyllent og sprøtt. Løft baconet over på et kjøkkenpapir og legg soppen på det samme bakepapiret, så den kan steke i det samme fettet. Om det er for lite fett, kan du tilsette 1 ss smør. Sett brettet tilbake i ovnen og rør litt av og til, så soppen blir jevnt stekt.

Rør sammen majones, crème fraîche, karri, sennep, salt og pepper. Rør inn resten av ingrediensene og la kyllingsalaten stå kaldt til den skal brukes.

Kyllingsalat
Kyllingsalat

 

Du finner flere oppskrifter på hjemmelaget pålegg her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 9

Ukemeny for uke 9 er klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Bakt potet med deilig tilbehør
Bakt potet med deilig tilbehør
Bakt potet med deilig tilbehør
Tirsdag: Thaifiskesuppe
Thaifiskesuppe
Thaifiskesuppe
Onsdag: Linsesuppe
Linsesuppe
Linsesuppe
Hvitløksnan
Nanbrød med hvitløk
Nanbrød med hvitløk
Torsdag: Pasta med kjøttboller
Pasta med kjøttboller
Pasta med kjøttboller
Fredag: Meksikanske lammestrimler
Meksikanske lammestrimler
Meksikanske lammestrimler
Lørdag:
Forrett: Dillpannacotta med laks og lakserogn
Dillpannacotta med laks og lakserogn
Dillpannacotta med laks og lakserogn
Hovedrett: Côte de boeuf med bakt potet, kryddersmør og salsa
Côte de boeuf med bakt potet, kryddersmør og salsa
Côte de boeuf med bakt potet, kryddersmør og salsa
Dessert: Panna cotta med bringebærcoulis
Panna cotta med bringebærcoulis
Panna cotta med bringebærcoulis
Søndag:
Forrett: En smakfull forrett med fisk og skalldyr
En smakfull forrett med fisk og skalldyr
En smakfull forrett med fisk og skalldyr
Hovedrett: Tjelknøl – en svensk spesialitet
Tjelknøl – en svensk spesialitet
Tjelknøl – en svensk spesialitet
Dessert: Hjemmelaget vaniljeis med urtesukker:
Hjemmelaget vaniljeis med urtesukker
Hjemmelaget vaniljeis med urtesukker

 

Ukemeny for uke 9 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Saftig brytebrød

Saftig brytebrød smaker godt når det er nybakt, men supert å fryse ned også. Den lange eltetiden er viktig for at brytebrødet skal bli saftig, så beregne god tid til både den og til hevingen.

200 g hvete helkorn
300 g fint sammalt hvetemel
750 g hvetemel
1.5 ts salt
1 pk gjær
3 ss olivenolje
8 dl melk

Fremgangsmåte:

Elt alt godt sammen, men spar den siste desiliteren med melk, til du ser om den behøves. Kjør maskinen på det laveste i 20 min. og deretter på full guffe i 2 min. (pass på at ikke maskinen går sin vei, når du kjører for fullt).

Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 2 timer, om du har brukt kald melk. Du kan ev. varme melken til 37 grader og da tar hevingen ca. 1 time.

Form deigen til jevnstore boller, ca. 100 g og sett dem med litt avstand på et stekebrett, med bakepapir. Legg over et rent koppehåndkle og la brytebrødet heve i 1 time til.

Sett brytebrødet midt i ovnen på 225 grader og stek det i ca. ca. 15 min. La brødet avkjøles på en rist.

 

Du finner flere brødoppskrifter fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jamaican mule

Jamaican mule er en variant av Moscow mule, med et karibisk preg. Den lages med rom i stedet for vodka.

6 cl jamaicansk rom, f.eks. Captain Morgan
1, 5 cl limejuice
1,5 cl sukkersirup
Fyll opp med ingefærøl av god kvalitet, f.eks. Fevertree

Rist sammen alt, bortsett fra ingefærøl og hell over i mulekopp eller glass, fylt med is. Fyll opp med ingefærøl.

Jamaican mule
Jamaican mule

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med avokado

Tunfisk med avokado er en nydelig rett, som både er sunn og enkel og rask å tilberede. Om du kun har smakt tunfisk fra boks, kommer du til å bli overrasket over den nydelige smaken på fersk tunfisk. Meny har fersk tunfisk, men om du ikke ikke har tilgang på tunfisk, kan du bruke Salma.

Dressing:

1 dl god olivenolje

2 sitroner, kun saften

2 ts sesamolje

Salt og pepper

Rør alle ingrediensene godt sammen og sett til side. Mesteparten skal helles over avokadoblandingen, men tunfisken skal også smøres med litt av den etter steking/grilling.

Avokadoblandingen:

8 avokado i terninger

2 agurker i terninger

2 rødløk, finhakket

1 ts revet hvitløk, eller fra glass/tube

Rør alt sammen og hell nesten all dressingen over.

Fisken:

700-800 g tunfiskbiffer

2 ts malt koriander

Salt og pepper

Krydre tunfiskbiffene og stek dem i litt olje eller grill dem i 2 min på hver side. Den skal være litt rå i midten.

 

Servering:

1 neve frisk koriander

2 ss granateplekjerner

2 ss sesamfrø

Legg avokadoblandingen på et serveringsfat, eller fordel den på 4 tallerkener. Del tunfiskbiffene i skiver, fordel dem utover avokadoblandingen og pensle med resten av dressingen. Dryss over frisk koriander, sesamfrø og granateplekjerner.

 

Du finner flere oppskrifter på spennende og velsmakende tunfisk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Sjokolade- og chilifondant

Sjokolade- og chilifondant er en litt «varmere» sjokoladefondant. Sjokoladefondant er en deilig, fransk dessert, som serveres varm. Den skal være fast, som en sjokoladekake utenpå og i midten skal den være flytende. Jeg serverer den alltid med iskrem.

200 g kokesjokolade med chili

250 g smør

5 egg

150 g sukker

150 g mel

Varm kokesjokolade med chili sammen med smør på veldig lav varme i en kjele til det har smeltet.

Sjokolade- og chilifondant

Samtidig vispes egg og sukker sammen til en jevn røre og blandes med mel. Rør inn sjokoladeblandingen og hell alt i små ildfaste former. Stekes på 200 grader i 15-20 minutter. Det er viktig å følge godt med, for den skal være fast utenpå og flytende i midten.

Sjokolade- og chilifondant

Jeg serverer den med en gang, sammen med vaniljeis. Du finner oppskrift på vaniljeis HER. 

Sjokolade- og chilifondant
Sjokolade- og chilifondant før steking

Følg bloggen min på facebook her

Sjokolade- og chilifondant
Sjokolade- og chilifondant

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hummersuppe med laks og reker

Hummersuppe med laks og reker inneholder ikke hummer, men hummerfond, som du får kjøpt på Meny og andre velassorterte matbutikker og på nett. Den smaker mer eksklusiv enn den er.

1 løk, finhakket

2 gulrøtter i små terninger

1 persillerot i små terninger  

1 liten fennikel i små terninger (om du er så heldig å få med de grønne bladene, finhakkes disse og legges til side.

2 dl tørr hvitvin

1 purre i små terninger

3 dl fløte

3 dl melk

4 ss hummerfond (eller mer)

Pepper

300 g laks i terninger

1 potte dill, finhakket

1 pk bladpersille, finhakket

Noen pillede, ferske reker

Fres løk, gulrøtter, persillerot, fennikel og purre i smør til løken er blank.

Tilsett hvitvin og la væsken koke nesten inn. Tilsett fløte, melk og hummerfond. La det koke i 10 min. Smak til med pepper. Om sausen er for lite salt, tilsettes mer fond. Tilsett fisken i terninger og la det trekke i 5 minutter. Tilsett reker, dill, persille og ev. fenikkelblader rett før servering.

NB! Rekene må ikke koke.

Hummersuppe med laks og reker
Hummersuppe med laks og reker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grønn curry kyllingsuppe

Grønn curry kyllingsuppe har en mild smak av kokos og passer godt som en lunsjrett. Du kan variere styrken ved å justere mengden grønn curry paste.

2 ss solsikkeolje

1 løk finhakket

100 g sjampinjong i skiver

500 g kyllinglårfileter uten skinn i terninger

4 fedd hvitløk, finhakket

285 g grønn curry paste

8 dl kokoskrem

1 l kyllingkraft, ev. vann og buljongterninger eller kyllingfond

5 kaffirlimeblader

2 ss fishsauce

5 vårløk, den hvite delen delt på skrå og den delen grønne finhakket

1 grønn paprika i strimler

2 lime, kun saften

1 neve koriander

1 neve thaibasilikum

Fres løken i litt olje, så den blir blank og myk. Tilsett sopp, kylling og hvitløk, og stek til soppen og kyllingen endrer farge.

Tilsett currypaste, kokoskrem, kraft, kaffirlimeblader og fishsauce, og la det småkoke i 20 minutter.

Kjør limesaft og urter til  en jevn grønn pasta med en stavmikser og hell det i suppen, sammen med  vårløk og paprika. Kok opp og server.

 

Grønn curry kyllingsuppe
Grønn curry kyllingsuppe

 

Du finner flere spennende og varierte suppeoppskrifter fra hele verden HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eple- og plommechutney

Eple- og plommechutney er nydelig tilbehør til kjøttretter. Ordet chutney er indisk, men du finner chutney under mange forskjellige navn over store deler av verden, f.eks. chammanthi, chatney, chatni, satni, upsecanam, thuvayal, aachar og pacchadi. Chutney lages av grønnsaker eller frukt, tilsatt søte og sure elementer og ev. chili. Hjemmelaget chutney smaker veldig mye bedre enn den ferdigkjøpte. Jeg lager gjerne en stor porsjon og fryser ned i små bokser, som jeg kan ta opp etter hvert som jeg trenger det.

1 løk, finhakket

3 epler, skrelt og delt i små terninger

3 plommer, delt i små terninger

1/2 dl eplesidereddik

1 dl vann

1/2 dl sukker

Salt og pepper

Bland alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke til eplene er møre og eplechutneyen tykner. Kan serveres både lunken eller kald.

Eple- og plommechutney
Eple- og plommechutney

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.