Sellerirotsuppe

Sellerirotsuppe er nydelig som forrett eller til lunsj, sammen med godt brød. Blandingen av eple og bacon, ser lekkert ut, samtidig som det passer perfekt til suppa.

600 g sellerirot i terninger

1 finhakket løk i terninger

2 ss smør

1 ltr. melk 

3 ss grønnsaksfond

Salt og pepper

1 neve finhakket gressløk

1 syrlig eple i små terninger

150 g bacon i små terninger


Rens, skrell og del 600 g sellerirot i terninger. Finhakk en løk i og fres alt i 2 ss smør. Tilsett melk til det akkurat dekker og 3 ss grønnsaksfond. La det småkoke til grønnsakene er helt møre.

Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Tilsett mer melk, så suppa får fin konsistens. Smak til med salt og pepper. Tilsett en neve finhakket gressløk før servering.


Skjær eple og bacon i små terninger, sprøstek baconet i en stekepanne og tilsett eplebitene mot slutten. Fordel suppen i dype tallerkener, topp med eple- og baconblandingen og pynt med gressløk.

Sellerirotsuppe
Sellerirotsuppe

Server gjerne sellerirotsuppe med godt brød, f.eks. dette deilige valnøttbrødet, som du finner oppskrift på HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Meir rosa spritz

Meir rosa spritz er en enkel, men velsmakende drink med smak av karve, anis, litt koriander, grapefrukt, einer, barnål og lime. Meir pink akevitt er produsert i Tyrol, men har mye av den norske akevittsmaken.

6 cl Meir pink akevitt

12 cl prosecco (ev. sprite eller annen sitronbrus om du ønsker den søtere og ikke så alkoholsterk)

Hell akevitten i et glass med is, tilsett prosecco eller brus og pynt med en sitron, eller limeskive og server.

Meir rosa spritz
Meir rosa spritz

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus

Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus er nydelig selskapsmat. Lammebaron er indre- og ytrefilet av lam rullet inn i lammeryggen, når beina er fjernet. Du får kjøpt det hos Meny, slakteren og andre forretninger med kjøttdisk. Denne er kjøpt hos Meny og er fylt med deilige urter.

Ovnspoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når båtpotetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Sausen:

2 ss smør

1 finhakket løk

1 flaske rødvin

4 dl solbærsirup

Saft og skall av 1 båt sitron

1 kanelbark

1 stjerneanis

Noen kvister frisk timian

2-4 ss kalvefond

Pepper

Fres løken blank og myk i smøret. Tilsett vin, saft og krydder og la det koke inn til 1/4 av væskemengden. Smak til med kalvefond og pepper. Jevn med brun maisennajevner og server.

 

Kjøttet:

Brun baronen i smør, på høy temperatur i stekepanna eller gi den en runde på grillen. Stek videre i ovn på 175 grader i ca. 20 minutter. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 52 grader, når du tar den ut. Husk å la den hvile i noen minutter, før du skjærer i den.

 

Sous vide:

Om du foretrekker å tilberede lammebaronen i sous vide, xxx 54 grader i 2 timer. Deretter gir du den en rask runde på grillen eller i stekepanna, så den får en brun og lekker skorpe.

 

 

Server lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus med ønskede grønnsaker. Jeg har brukt frisk asparges, som har fått en rask runde i stekepanna, sammen med smør og litt salt. Om du ønsker andre grønnsaker, kan du få litt inspirasjon her.

 

Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus
Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Luftig olivenbrød

Luftig olivenbrød ser lekkert ut og smaker godt til f.eks. tapas eller meze. Denne oppskriften gi to luftige og kjempegode olivenbrød.

125 g smør

1 pk gjær

1 glass sorte oliven i skiver, avsilt og skylt

6 dl melk

1 egg

1 kg hvetemel

1/2 ts bakepulver

1 ss sukker

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett sammenpisket egg.

Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og bland inn oliven mot slutten av altetiden. La deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 2 like deler og form to pølser. Vri den ene enden til deg og den andre enden fra deg, så brødene blir litt tvistet. Legg brødene på bakepapirdekt stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Pensle deretter med en blanding av sammenpisket egg og melk og stek på 190 grader i 30-40 minutter. Avkjøl på rist.

 

Luftig olivenbrød
Luftig olivenbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Carpaccio av tunfisk

Carpaccio av tunfisk smaker godt som forrett, til lunsj, som en del av et antipasti- eller tapasmåltid. Retten passer også som deilig, sval kosemat på varme sommerkvelder.

400 g tunfiskfilet

4 ss olivenolje av god kvalitet

4 ss limesaft

1 ss pepper, grovknust

2 ts salt

Pynt:

Kjørvel

Grønne erter, kokt raskt opp og skylt under kaldt vann

Babyleafsalat

Parmesan, skjært med ostehøvel

Legg tunfiskfileten i fryseren ett par timer. Ta den ut og skjær den i syltynne skiver med skarp kniv. Bre skivene utover 4 tallerkener eller et fat og dryss over salt og pepper.

Bland olivenolje og limesaft og drypp blandingen over fisken, før du lar fisken hvile i kjøleskap 20 minutter. Pynt med parmesan, salat, erter og kjørvel og server.

Carpaccio av tunfisk
Carpaccio av tunfisk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ørretrøre i mørdeigsformer

Ørretrøre i mørdeigsformer er en super liten rett, som passer til koldtbord, tapas eller som en del av et festmåltid.

100 g røkt ørret, delt i små terninger

100 g kremost, romtemperert

1 lite glass rød rogn

3 ss rømme

2 ss sitronsaft

1 ts dijonsennep

1 eple i små terninger

3 ss gressløk, finhakket

2 ss dill, finhakket

Rør alt sammen og smak til med sitronsaft, sennep og nykvernet pepper.

Servering:

24 – 30 mini mørdeigsformer fra matbutikken (eller lag selv)

1 glass ørretrogn

Dill

Fordel ørretrøren i formene, legg på 1 ts ørretrøgn på hver og pynt med dill.

Ørretrøre i mørdeigsformer
Ørretrøre i mørdeigsformer

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dadler med bacon

Dadler med bacon (dátiles con tocino) er en lekkerbisken med opprinnelse i Nord-Afrika i middelalderen. Senere ble retten adoptert til Midtøsten og etter hvert Italia og Spania. Retten har også blitt populær i USA, der den gjerne serveres med senneps- eller balsamicoglaze.

I Spania brukes dadler med bacon ofte som en del av et tapasmåltid og er enkelt å lage.

12 dadler

12 skiver bacon

Rull en baconskive rundt hver daddel, legg dem i ildfast form med skjøten ned og sett i ovnen på 200 grader til de får fin farge. Snu dem underveis, som nødvendig. Server dadler med bacon varme.

 

Dadler med bacon

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kyllingspyd med honning og rubb

Kyllingspyd med honning og rubb er super sommermat og ganske kjapt å tilberede og du kan variere tilbehøret etter humøret. Oppskriften er passe til 4 personer.

2 løk i store biter

600 – 800 g kyllingfilet i store biter

2 paprika, gjerne flere farger

2 maiskolber i skiver

Olivenolje

2 ss rubb (jeg har brukt Jens Eides «Jysla god rubb», men du kan bruke hvilken du vil eller lage selv)

Ca. 1 dl akasiehonning

Tre kylling, paprika, mais og løk på spyd. Pensle dem med olivenolje og dryss på rubb. Risle honningen over og legg på grillen. Snu dem jevnlig så de ikke blir brent.

Kyllingspyd med honning og rubb
Kyllingspyd med honning og rubb

Server gjerne med en eller annen variant av poteter. Du finner oppskrift på mange forskjellige her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rakfisktartar – eller rakfisk for ferskinger

Rakfisktartar er rakfisk for nybegynnere. Jeg har ikke vokst opp med rakfisk, og har ikke hatt noe spesielt godt forhold til den. Når jeg har fått det servert, har jeg spist, men ikke med noen stor glede. Da jeg smakte denne forretten, opplevde jeg for aller første gang at jeg faktisk likte rakfisk, så den kan virkelig anbefales nybegynnere. Rakfisktartar er enkel å lage også. Oppskriften er passe til 4-6 personer.

200 g middels lagret rakfisk, finhakket

15 cm purre, finhakket

3/4 beger rømme

Nykvernet pepper

Bland alt sammen og smak til med pepper. Server rakfisktartar med et salatblad og noe sprøtt eller litt godt brød.

Rakfisktartar
Rakfisktartar

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 14

Ukemeny for uke 14 ligger klar. Den er en blanding av både velkjente og mindre kjente matretter fra fjern og nær. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer

Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer
Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer
Tirsdag: Bacalao
Bacalao
Bacalao
Onsdag: Sloppy Joe
Sloppy Joe
Sloppy Joe
Torsdag: Biffsalat

Biffsalat

Biffsalat

Fredag: Pizza vindaloo

Pizza vindaloo

Pizza vindaloo

Lørdag:
Forrett: Baconsalat med sennepsdressing
Baconsalat med sennepsdressing
Baconsalat med sennepsdressing
Hovedrett: Lammekoteletter med rødvinssaus og potetroser
Lammekoteletter med rødvinssaus og potetroser
Lammekoteletter med rødvinssaus og potetroser
Dessert: Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss
Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss
Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss
Søndag:
Forrett: Blomkål- og squashsuppe
Blomkål- og squashsuppe
Blomkål- og squashsuppe
Hovedrett: Elggryte med bacon
Elggryte med bacon
Elggryte med bacon
Dessert: Sjokolademousse
Sjokolademousse
Sjokolademousse

 

Ukemeny for uke 14 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.