Kremet blomkålsuppe med bacon

Kremet blomkålsuppe med bacon er en deilig hverdagsrett. Det er ingen grunn til å kjøpe posesuppe, når det er så enkelt å lage selv. Den blir mye bedre også.

2 ss smør

1 finhakket løk

1 blomkål

½ ltr. melk

½ ltr. fløte

4 ss grønnsaksfond

Salt og pepper

Noen kvister timian

Noen baconskiver

Skjær fine buketter av blomkålen og legg disse til side. Del resten av blomkålen i små terninger og fres disse, sammen med løken i smør, til løken er blank.

Hell på melk, fløte, fond og tilsett finhakket timian. La det koke til blomkålen er mør. Kjør blandingen til en jevn masse med  stavmikser og sil den gjennom en sikt, så den er uten klumper. Tilsett blomkålbukettene, smak til med salt og pepper og la det koke til den er så vidt mør, men fortsatt har tyggemotstand.

Pynt med baconskiver og en kvast timian.

Server gjerne med godt brød.

Kremet blomkålsuppe med bacon
Kremet blomkålsuppe med bacon

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spansk potetomelett eller tortilla

Spansk potetomelett eller tortilla er perfekt som en av rettene, når du skal servere tapas, eller som en lunsj- eller kveldsrett.

2 løk i skiver

2-3 rå poteter i skiver

4 egg

4 ss fløte (du kan bruke melk eller vann)

2 finhakkede hvitløksfedd

Salt og pepper

Reven ost, gjerne vellagret

Minitomater, delt i ro

løken og potetene stekes på svak varme i olivenolje, til potetene er gjennomstekte. Snu på blandingen av og til, så den ikke brenner seg.

Visp sammen egg, fløte, hvitløk, salt og pepper og heller den over potetblandingen.

Sett på lokk og lar det stå noen minutter  for å stivne litt. Strø over ost og tomater.

Spansk potetomelett eller tortilla
Spansk potetomelett eller tortilla


Sett
 på lokket igjen og lar det stå på svak varme til tortillaen er stivnet og osten smeltet. Serveres med godt brød, for eksempel landbrød eller olivenbrød.

 

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 7

Ukemeny for uke 7 er klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Lammebollebiriyani
Lammebollebiriyani
Lammebollebiriyani
Tirsdag: Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon
Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon
Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon
Onsdag: Spagetti bolognese
Spagetti bolognese
Spagetti bolognese
Torsdag: Biffstrimler med appelsinsaus og en spennende rødkål
Biffstrimler med appelsinsaus og en spennende rødkål
Biffstrimler med appelsinsaus og en spennende rødkål
Fredag: Gresk pizza med kjøttdeig
Gresk pizza med kjøttdeig
Gresk pizza med kjøttdeig
Lørdag: Lammebaron med sennepspoteter og soppsaus
Lammebaron med sennepspoteter og soppsaus
Lammebaron med sennepspoteter og soppsaus
Dessert: Bánh Flan
Bánh Flan
Bánh Flan
Søndag: Saltimbocca alla romana
Saltimbocca alla romana
Saltimbocca alla romana
Dessert: Minas nydelige jordbærostekake
Minas nydelige jordbærostekake
Minas nydelige jordbærostekake

 

Ukemeny for uke 7 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksefilet med ratatoille og lettvinn saus

Oksefilet med ratatoille og lettvinn saus, serverer jeg med stekte potetskiver og bakte tomater, men det passer godt med annet tilbehør også. 

Ratatouille:

2 løk, grovhakket

1 aubergine i terninger

1 squash i terninger

6 små tomater i terninger

1 rød paprika i terninger

1 gul paprika i terninger

3 ss olivenolje

4 fedd hvitløk, finhakket

1 dl tørr hvitvin

1 ss kyllingfond

2 ts timian

2 ts rosmarin

3 laurbærblader

1 ts sukker

Salt og pepper

Fres løken i olje i noen minutter. Tilsett aubergine, squash, paprika og hvitløk og la alt putre over lav temperatur i noen minutter.

Tilsett tomater, vin, fond, urter og sukker og la alt koke på lav temperatur under lokk i 20 min. Rør av og til. Kok noen minutter til uten lokk, så grønnsakene koker litt sammen og blir tjukkere. Smak til med salt og pepper.

Indrefileten:

Beregn 200 – 250 g indrefilet per person

Indrefileten har fått kose seg i en marinade over natten og er deretter brunet på alle kanter, før den er satt i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 56 grader. Om du ikke har tid til å marinere den, kan du krydre den med krydder du liker, før du bruner den.

Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.

Sausen:

Sausen lager du ved å steke 2 strimlede løk i smør. Krydre med pepper, grillkrydder og paprikakrydder. Hell på 1/2 ltr. fløte, 2 ss oksefond og tilsett 1 dl soyasaus. Kokes til sausen har passe konsistens.

 

Potetskivene finner du oppskrift på HER.

 

Oksefilet med ratatoille og lettvinn saus
Oksefilet med ratatoille og lettvinn saus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bringebærpunsj

10Bringebærpunsj er en frisk og god drink, som de fleste kan like. Punsj ble laget i England allerede i ca. 1630 og ble servert i fellesskap, gjerne fra en punsjbolle. Det er vanlig å beregne ca. 1 dl punsj per person, om den kun skal benyttes til velkomst. Om det skal være en kosedrikk utover kvelden, er det greit å doble eller firedoble mengden.

2 dl Bacardi razz
2 dl tranebærjuice
4 dl Sprite
2 dl Farris lime
Frosne bringebær

Rør alt sammen i en bolle og bruk en øse til å helle over i glass. Pass  på å få med litt bringebær i alle glassene, de fungerer både som isbiter, dekorasjon og de gir i tillegg god smak.

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Bringebærpunsj
Bringebærpunsj

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet med asiatisk chimichurri

Indrefilet med asiatisk chimichurri er en velbalansert rett med en frisk og sunn saus. Jeg har brukt indrefilet, men du kan gjerne bruke ytrefilet eller annet biffkjøtt.

 

Kjøttet:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person. Du kan

Marinade:

3 stjerneanis
1 ts szechuanpepper
2 ts harissa paste
100 g soyasaus
100 g ketjap manis
2 ts ingefær
2 fedd hvitløk
1 ts spisskummen

Bland alt sammen i en brødpose og legg i kjøttet. Masser litt, så kjøttet blir helt dekket av marinaden. La kjøttet marinere i min. 1 time, men gjerne over natten.

Brun kjøttet på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, vakuumerer det i vakuumpose. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.

Asiatisk chimichurri:

1 sjalottløk

3 fedd hvitløk

1 ss ingefær

1 grønn chili

1,5 ss risvineddik

1 ts fishsauce

1 neve bladpersille inkl. stilker

3 vårløk

1 neve koriander inkl. stilker

1 neve thaibasilikum

2 dl olivenolje

1 ss sesamolje

Salt og pepper

Grovhakk de store ingrediensene og kjør alt til en fin saus i en blender, eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Asiatisk chimichurri
Asiatisk chimichurri

 

Grønnsakene:

100 g shitake eller annen sopp du liker, i skiver

3 paprika, i forskjellige farger

1 løk i strimler

Brun soppen i litt sesamolje. Tilsett løken og fres videre til den er blank og har falt sammen. Tilsett paprika og fres ett par minutter under omrøring. Krydre med salt og pepper og server.

 

Indrefilet med asiatisk chimichurri
Indrefilet med asiatisk chimichurri

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit pizza med nduja og trøffelsalami

Hvit pizza med nduja og trøffelsalami er en smaksrik pizza. Nduja er en godt krydret, smørbar pølse fra Calabria i Sør-Italia. Du får kjøpt både nduja og trøffelsalami hos Meny og flere velassorterte matforretninger, i tillegg til en del delikatesseforretninger.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Topping:

1 boks crème fraîche

2 ts revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

1 rødløk i strimler

1 pk nduja

100 g  trøffelsalami

10 minitomater, delt i 2

1 neve sorte oliven i skiver

200 g reven ost, gjerne flere slag

Rør sammen crème fraîche, hvitløk, salt og pepper og smør det utover pizzabunnen. Legg på halvparten av den revne osten. Fordel nduja i klatter over pizzaen og legg på resten av ingrediensene, bortsett fra salamien. Dryss over resten av osten og legg på salamien. Sett pizzaen litt under midten av ovnen på full guffe, til toppen er gyllen.

Hvit pizza med nduja og trøffelsalami
Hvit pizza med nduja og trøffelsalami

 

Du finner masse spennende pizzavarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Surdeigsbrød

Surdeigsbrød er godt og sunt. Dr. Oetker har laget en tørr surdeig, som er enkel og praktisk i bruk og som har lang holdbarhet, uten at den må stelles og pleies. Jeg hever brødet i kurver, som jeg har kjøpt på Clas Ohlson, men du kan heve i vanlig brødformer også.

250 g hvetemel
150 g manitobamel
100 g fullkornshvetemel
1 pose surdeig
100 g yoghurt naturell
3 dl lunkent vann
10 g flaksalt

Elt alt sammen i en kjøkkenmaskin i 10 – 15 min, de 10 første minuttene på middels hastighet og de siste 5 på høy hastighet. Pass på at ikke kjøkkenmaskinen går sin vei, når du kjører på høy hastighet. Den lange eltetiden gjør at brødet blir saftig og holdbart. Den ferdige deigen skal være litt klissete.

1-2 ss rapsolje
Rismel til å drysse i hevekurven eller formen

Smør en stor bolle med oljen, legg i deigen og dekk den til med plastfolie. La deigen heve i romtemperatur i min. 1 time. Om du ønsker kan du også la den langtidsheve over natten, men da må deigen stå kaldere.

Bake ut:

Dryss kjøkkenbenken med litt hvetemel og trekk deigen ut til et rektangel. Brett siden nærmest deg mot midten av leiven, deretter bretter du inn sidene og til slutt bretter du inn den øverste delen inn mot midten. Rull til slutt deigen til en tykk pølse og la den hvile 1 minutt. Dryss hevekurven eller formen med rismel og legg deigen oppi med skjøten opp. Sett brødet til 2. gangs heving, i romtemperatur i ca. 1,5 time.

Steking av surdeigsbrød:

Sett en stekeplate midt i stekeovnen og en langpanne i bunnen. Varm ovnen på 250 grader med over- og undervarme.  Hell kokende vann i langpannen, løft ut den varme stekeplaten og nå må du jobbe raskt.  

Legg bakepapir på stekeplaten, snu brødet ut av hevekurven og over på stekeplaten. Dryss litt ekstra rismel på brødet og snitt i ønsket mønster med en barberblad, deigsnitter eller en skarp kniv. Jo dypere du snitter, jo bredere blir gropene i mønsteret. Sett brødet i ovnen, skru ned varmen til 220 grader og stek brødet i 15 minutter. Løft ut langpannen med vann og stek brødet i 10-15 minutter til. Brødet skal ha en dyp gyllen skorpe og når du banker med knoken på undersiden, skal lyden være hol. Avkjøl surdeigsbrødet på en rist.

 

Surdeigsbrød
Surdeigsbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ovnsbakt dorade

Ovnsbakt dorade (dourada, dorado) er en nydelig Middelhavsrett. Om du har smakt dorade fra Middelhavet og synes den ikke er så spennende, får du en helt annen opplevelse om du kjøper den i ferskvaredisken i Norge, Denne doraden er oppdrettsfisk, vokst opp i Biscayabukten, med mye kjøligere vann og smaker helt nydelig.

Dorade selges som hel fisk og om du ikke er bekvem med å rense den selv, kan du be personalet i ferskvaren gjøre det for deg.

Grønnsakene:

1 dl olivenolje

800 g minipoteter

2 løk i strimler

8 fedd hvitløk, delt i 2

40 minitomater

1 potte frisk timian, halvparten til fisken, litt til grønnsakene og resten til å pynte maten etter steking

Saft av 1 sitron

Salt og pepper

Fisken:

4 mellomstore douradas (á ca. 300 g)

12 skiver sitron, delt i 2

Ovnsbakt dorade
Ovnsbakt dorade

Hell olivenoljen i en langpanne og fordel den utover, så den dekker hele bunnen. Fordel minipoteter, løkstrimler, hvitløk, minitomater og litt frisk timian utover. Skvis over sitronsaften og dryss på salt og pepper. Sett grønnsakene i ovnen på 200 grader i 30 min.

Skyll fisken og tørk den med et kjøkkenhåndkle. Bruk en skarp kniv til å lage 3 snitt på hver side av fisken. Legg timian inni fisken og krydre den inn- og utvendig med salt og pepper. Legg 1/2 sitronskive i hvert snitt. Ta formen med grønnsakene ut av ovnen et øyeblikk og legg på doradene. Stek videre i 30 min. til fisken er bakt, men fortsatt saftig.

Ovnsbakt dorade
Ovnsbakt dorade

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hot tomatsuppe

Hot tomatsuppe har deilige kryddersmaker og kan gjøres mer eller mindre hot, ved å justere mengden cayenne. Den lange koketiden gjør tomatene søtere, men om du ikke har tid til det, kan du tilsette 1 ts brunt sukker.

1 løk, grovhakket

2 ss smør

2 bokser (822 g) hakkede tomater

1,5 dl vann

1 ss grønnsaksfond

6 fedd hvitløk, finhakket

2 ss revet ingefær (riv selv eller kjøp ferdigrevet i glass)

1 ts salt

2 ts gurkemeie

3 ts garam masala

1/4 – 1 ts cayenne (avhengig av hvor tøff du er)

2 dl fløte

1 neve koriander, grovhakket + litt til pynt

Fres løk, garam masala, ingefær, hvitløk, cayenne og gurkemeie i smør. Tilsett tomater, vann, koriander og fond og kok under lokk i 1 time. Kjør suppen jevn i en blender, eller i stavmikseren. Tilsett halvparten av fløten og hell resten av fløten i en liten mugge.

Hell hot tomatsuppe i suppetallerkener, risle over litt fløte, pynt med koriander og server. Det smaker godt med nanbrød til. Det kan du kjøpe ferdig, eller du finner oppskrifter på  mange nydelige varianter her.

 

Hot tomatsuppe
Hot tomatsuppe

 

Du finner flere spennende matretter fra fjern og nær her og flere oppskrifter på velsmakende supper her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.