Lettvinn eplekake

Lettvinn eplekake er helt super når du får overraskende besøk eller har dårlig tid og har lyst på noe godt. Denne eplekaka er saftig og deilig smak av kanel.

150 g mel

150 g sukker

1/2 ts bakepulver

150 g smør

2 egg

Bland det tørre i en bolle. Visp eggene lett sammen, smelt smøret og rør alt sammen. Fordel blandingen i en smurt, ildfast kakeform.

2 epler

2 ss sukker

1 ts kanel

Skrell eplene og del dem i små terninger, dryss over sukker og kanel, og bland godt. Fordel eplene over kakerøra og stek på 175 grader i 30 minutter. Sjekk med en stekepinne at røra er gjennomstekt. Dryss over litt perlesukker som pynt.

Lettvinn eplekake
Lettvinn eplekake

 

Server lettvinn eplekake med krem, vaniljesaus eller iskrem. Du finner oppskrift på en deilig vaniljeis her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Østers med smak av Østen

Østers med smak av Østen er en velsmakende østersvariant og en av mine favorittoppskrifter med østers. Du får kjøpt levende østers på Meny og andre velassorterte matbutikker. Om du ikke vet hvordan du skal åpne og rense dem, er de behjelpelig med det i butikken. 12 ørsters er en passe stor forrett til 4 pers.

12 østers, renset og lagt på is.

2 ss soyasaus

2 ss risvineddik

1 ts sesamolje

1 ts revet ingefær

1/4 rød chili, finhakket

1 vårløk i fine strimler (kun det grønne)

Rør sammen alt, bortsett fra vårløken og fordel blandingen over østersene rett før servering. Dryss over vårløk og server.

Østers med smak av Østen
Østers med smak av Østen

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 5

Ukemeny for uke 5 er klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Fylt kyllingfilet
Fylt kyllingfilet
Fylt kyllingfilet
Tirsdag: Enkel lakserett i ovnen
Enkel lakserett i ovnen
Enkel lakserett i ovnen
Onsdag: Guros fylte bakepoteter
Guros fylte bakepoteter
Guros fylte bakepoteter
Torsdag: Fetaostbiffer med tzatziki
Fetaostbiffer med tzatziki
Fetaostbiffer med tzatziki
Fredag: Pizza Jamaican style
Pizza Jamaican style
Pizza Jamaican style
Lørdag: Elgfilet med persillerotpuré, bønner og en nydelig fløte og konjakksaus
Elgfilet med persillerotpuré, bønner og en nydelig fløte og konjakksaus
Elgfilet med persillerotpuré, bønner og en nydelig fløte og konjakksaus
Dessert: Pæredessert med pisang ambon og after eight
Pæredessert med pisang ambon og after eight
Pæredessert med pisang ambon og after eight
Søndag: Hønsefrikassé
Hønsefrikassé
Hønsefrikassé
Dessert: Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is
Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is
Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is

Ukemeny for uke 5 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Skalldyrsalat med røkt ørret

Skalldyrsalat med røkt ørret passer godt som en lekker forrett. Du kan selvfølgelig bruke ferske eller frosne reker og krepsehaler, om du foretrekker det. Oppskriften er passe til 8 forretter

Skalldyrsalaten:

1 pose majones

1 boks crème fraîche

1 bunt dill, finhakket

1/2 sitron, kun saften

Salt og pepper

1 boks krepsehaler, avsilt og skylt

1 boks reker av god kvalitet, avsilt og skylt

1 glass rød rogn

Rør alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt i min. 2 timer før den skal serveres.

Servering:

Skalldyrsalat

8 skiver røkt ørret

8 grissini eller annen sprø kjeks

Dill til pynt

Fordel skalldyrsalaten i porsjonsglass, pynt med sammenrullet ørret og dill. Stikk kjeksen nedi i det du serverer, så den ikke blir bløt.

Skalldyrsalat med røkt ørret
Skalldyrsalat med røkt ørret

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grønn fe

Grønn fe eller green fairy er kallenavnet på absint, men det har også blitt navnet på en drink, som finnes i flere varianter. Denne er med red bull og melonloikør.

1,5 cl blank tequila

1,5 cl absint

2 cl blå curacao

1,5 cl melonlikør

3 cl limesaft

10 cl red bull

Isbiter

Cocktailbær og sitronskall til pynt

Rist sammen alle ingrediensene, bortsett fra redbull, hell dem over isbiter i et glass og fyll opp med red bull. Pynt med cocktailbær og sitronskall.

Grønn fe
Grønn fe

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ovnsbakt laks med parmesan- og persilletopping

Ovnsbakt laks med parmesan- og persilletopping har smaker fra Middelhavsområdet og kan serveres med mye forskjellig tilbehør. Jeg har brukt råstekte potetskiver og bukettblomkål.

Råstekte poteter:

Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Råstekte poteter
Råstekte poteter
Laksen:

2 ss olivenolje

2 bunter finhakket bladpersille

200 g finrevet parmesan, pluss litt til servering

4 fedd hvitløk, finhakket

Revet skall av 1 sitron

Salt og pepper

800 g laksefilet

Sitronskiver til servering

Ovnsbakt laks med parmesan- og persilletopping
Ovnsbakt laks med parmesan- og persilletopping

 

Bland sammen olje, persille, parmesan, sitronskall og hvitløk i en liten bolle og smak til med salt og pepper.

Legg laksen  i en ildfast form, smurt med litt olje og fordel persilleblandingen over.

Forvarm ovnen til 200 grader og kle en stor stekeplate med aluminiumsfolie og spray med kokespray.

på tilberedt bakeplate og pensle hvitløksblandingen over hele laksen.

Dekk til med folie og stek til laksen er gjennomstekt, 15 til 20 minutter.

Dryss over mer parmesan og server med sitronbåter.

Ovnsbakt laks med parmesan- og persilletopping
Ovnsbakt laks med parmesan- og persilletopping
Bukettblomkål:

Kok opp vann, tilsatt en klatt smør og litt salt. Legg i bukettblomkålen og kok opp igjen. Trekk kjelen av platen og la bukettblomkålen ligge i vannet ett par minutter til, før du løfter den ut og serverer.

 

Ovnsbakt laks med parmesan- og persilletopping
Bukettblomkål

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med nudler og peanøttsaus

Tunfisk med nudler og peanøttsaus er en asiatisk rett med mye og balansert smak. Du får kjøpt fersk tunfiskbiff hos Meny og sikkert andre velassorterte mat- eller fiskebutikker. Oppskriften er passe til 4 personer.

Tunfisken:

4 tunfiskbiffer

1 dl Ketjap Manis

2 ts hvitløk fra tube

1 ts Sambal Oelek

1 ss sesamolje

2 ss nøytral olje

1 ss ingefær fra tube

1 neve frisk, finhakket koriander

Start med marinaden til tunfisken. Bland Ketjap Manis, hvitløk, Sambal Olek, olje, sesamolje, ingefær og koriander godt sammen. Bland inn tunfisken og la den ligge i marinade i minimum 30 minutter, gjerne over natten. Ta vare på marinaden, som skal brukes til sausen. Grill eller stek til tinfisken i 2 min. på hver side.

Peanøttsausen:

1/2 glass peanøttsmør

Marinaden fra tunfisken

Bland sammen i en kjele og kok opp. Spe med vann til det er passe tykt.

Nudler:

Kok nudlene til 4 pers. etter anvisning på pakken, minus 1 minutt.

Grønnsakene:

1 pk sopp

2 løk, finhakket

1 paprika i strimler eller ringer

Fres løk og sopp i olje, rør inn paprika og bland med saus og nudler

Servering:

Legg nudelsausblandingen på 4 tallerkener og tunfisken oppa. Dryss over hakkede peanøtter og legg på en limebåt og koriander.

 

Kylling med nudler og peanøttsaus
Tunfisk med nudler og peanøttsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cannelloni

Cannelloni kan minne en del om lasagne, men man bruker de største pastarørene. Det smaker godt for både liten og stor.

4 store gulrøtter, skrelt og delt i bitte små terninger

2 løk, gjerne en rød og en vanlig kepaløk i bittesmå terninger

400 g karbonadedeig

1 glass (eller 2 bokser) hakkede tomater (helst Mutti)

3 fedd hvitløk, finhakket

1 ss tørket oregano

2 laurbærblader

1 ss tørket timian

1 ss tørket basilikum.

2 ss tomatpuré

2 terninger grønnsaksbuljong

Nykvernet pepper og salt.

3 dl fløte

1 ts muskatnøtt

200 g ost etter eget ønske, f.eks. parmesan, jarlsberg, edamer, mozzarella og norvegia. Det smaker ekstra godt om ostene er litt lagret.

 

Fremgangsmåte:

Start med å steke karbonadedeig og grønnsaker i olje. Rør ofte og la det kose seg til kjøttet får litt farge.
Tilsett så hakkede tomater, hvitløk, oregano, timian, basilikum, laurbær, tomatpuré, grønnsaksbuljong, fløte, muskatnøtt og nykvernet pepper og salt.
Om du smaker nå, vil du kjenne at det er ganske så surt, så kok det i to timer til det blir rundere i smaken) og tykt som grøt. Om du ikke har tid til å vente, må du jevne med maisenna og tilsette sukker.
Når du synes sausen smaker godt og den har blitt tykk og fin, setter du pastarørene rett opp og ned, tett i tett i en form og fordeler sausen over, så den renner ned i rørene. Når du har fylt rørene, legger du dem ned i formen, tett i tett. Hell ev. rester av sausen over og dryss godt med ost over.

 

Stekes i ovnen på 180 grader i 50 minutter. Om den begynner å bli for mørk på toppen, kan du legge over litt aluminiumsfolie. Serveres med en god salat eller nybakt brød, f.eks. foccacia som du finner oppskrift på her.

Cannelloni
Cannelloni

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gado gado

Gado gado er en nydelig rett fra Indonesia og en av mine favoritter. Denne retten kan lages med kylling, eller om du vil ha en vegetarrett, kan du bruke tofu i stedet.

Gado gadosaus:

150 g peanøttsmør

4 ts rød karripasta

1 ss fish sauce

6 ts Ketjap Manis

1 ts sambal oelek

1 ts salt

2 ts hvitløk fra tube eller glass

3 ss limesaft

2,5 dl kokosmelk

2,5 dl vann

Bland alle ingrediensene i en liten kjele på middels lav varme. La det småkoke i 5 minutter, til den tykner. Rør jevnlig, slik at sausen ikke fester seg i kjelebunnen. Hvis sausen er for tykk, tilsetter du mer vann, den skal være rennende. Smak til og juster slik: lime for mer surt, salt, sukker for søtt.
Dekk til og hold varmt.

Grønnsakene:

2 poser babyspinat

1 pose friske bønnespirer
200 g minipoteter, kokt og delt i skiver

1/2 agurk, i skiver på skrå

4 hardkokte egg, skrelt og delt i 2

Rekechips (valgfritt)

Kok opp en kjele med vann.
Tilsett poteter og kok i 5 minutter eller til de er gjennomstekt. Bruk en hullsleiv til å overføre til dørslag for å renne av.
Kok bønnespirer i 3 minutter eller til de akkurat har visnet. Overfør til dørslag, press ut overflødig vann.
Tilsett spinat, trykk under for å senke – vil umiddelbart visne. Fjern, overfør til dørslag, press ut overflødig vann.

Tofu eller kylling:

4 ss peanøttolje eller rapsolje
400 g fast tofu eller kylling, lårfilet i skiver

Brun tofu eller kylling i oljen.

Pynt:

2 ss finhakkede peanøtter
Rød chili, i tynne skiver

Lag enten en tallerken for deling, eller individuell. Grønnsaker og egg kan serveres varm eller i romtemperatur, saus bør serveres varm (den tykner når den er kjølig).
Legg grønnsaker og kylling på serveringsfat, topp med egg.
Hell saus i serveringsbolle.
Server Gado Gado-salat med peanøttsaus, peanøtter til strø, fersk chili og rekechips ved siden av.

Gado gado
Gado gado

 

Du finner mange spennende oppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kremet pastasalat

Kremet pastasalat kan gjerne spises alene som en lunsjrett, men passer også godt som tilbehør til både grillmat og spekemat. Oppskriften er passe til 4 personer:

250 g makaroni eller pastaskruer

4 egg, hardkokte

1 pk smårettbacon, sprøstekt

1 dl majones

2 dl rømme

1 ts Dijonsennep

3 ss agurkmix

Revet skall av 1 lime (kun det grønne)

1 ts limesaft

2 vårløk, finstrimlet

1 rød paprika, i små terninger

Salt og pepper

Kok makaronien etter anvisningen på pakningen, hell av vannet og skyll i den kaldt vann. La pastaen renne av i et dørslag og hell den over i en bolle.

Hardkok eggene og avkjøl dem i kaldt vann, før du skreller dem. Bruk eggedeler eller kniv til å dele eggene i små biter.

Rør sammen majones, rømme og sennep. Smak til dressingen med agurkmix, limeskall, saft, salt og pepper.

Bland sammen makaroni/pastaskruer, egg, bacon, vårløk og paprika, men spar litt egg, vårløk og paprika til pynt, og vend inn dressingen. Kremet pastasalat blir best, hvis den får stå og hvile i ca. 30 minutter før servering. Server den gjerne med godt brød eller de fantastiske rundstykkene, som du finner oppskrift på her.

Kremet pastasalat
Kremet pastasalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.