Lettvinn eplekake er helt super når du får overraskende besøk eller har dårlig tid og har lyst på noe godt. Denne eplekaka er saftig og deilig smak av kanel.
150 g mel
150 g sukker
1/2 ts bakepulver
150 g smør
2 egg
Bland det tørre i en bolle. Visp eggene lett sammen, smelt smøret og rør alt sammen. Fordel blandingen i en smurt, ildfast kakeform.
2 epler
2 ss sukker
1 ts kanel
Skrell eplene og del dem i små terninger, dryss over sukker og kanel, og bland godt. Fordel eplene over kakerøra og stek på 175 grader i 30 minutter. Sjekk med en stekepinne at røra er gjennomstekt. Dryss over litt perlesukker som pynt.
Server lettvinn eplekake med krem, vaniljesaus eller iskrem. Du finner oppskrift på en deilig vaniljeis her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Østers med smak av Østen er en velsmakende østersvariant og en av mine favorittoppskrifter med østers. Du får kjøpt levende østers på Meny og andre velassorterte matbutikker. Om du ikke vet hvordan du skal åpne og rense dem, er de behjelpelig med det i butikken. 12 ørsters er en passe stor forrett til 4 pers.
12 østers, renset og lagt på is.
2 ss soyasaus
2 ss risvineddik
1 ts sesamolje
1 ts revet ingefær
1/4 rød chili, finhakket
1 vårløk i fine strimler (kun det grønne)
Rør sammen alt, bortsett fra vårløken og fordel blandingen over østersene rett før servering. Dryss over vårløk og server.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 5 er klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Skalldyrsalat med røkt ørret passer godt som en lekker forrett. Du kan selvfølgelig bruke ferske eller frosne reker og krepsehaler, om du foretrekker det. Oppskriften er passe til 8 forretter
Skalldyrsalaten:
1 pose majones
1 boks crème fraîche
1 bunt dill, finhakket
1/2 sitron, kun saften
Salt og pepper
1 boks krepsehaler, avsilt og skylt
1 boks reker av god kvalitet, avsilt og skylt
1 glass rød rogn
Rør alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt i min. 2 timer før den skal serveres.
Servering:
Skalldyrsalat
8 skiver røkt ørret
8 grissini eller annen sprø kjeks
Dill til pynt
Fordel skalldyrsalaten i porsjonsglass, pynt med sammenrullet ørret og dill. Stikk kjeksen nedi i det du serverer, så den ikke blir bløt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grønn fe eller green fairy er kallenavnet på absint, men det har også blitt navnet på en drink, som finnes i flere varianter. Denne er med red bull og melonloikør.
1,5 cl blank tequila
1,5 cl absint
2 cl blå curacao
1,5 cl melonlikør
3 cl limesaft
10 cl red bull
Isbiter
Cocktailbær og sitronskall til pynt
Rist sammen alle ingrediensene, bortsett fra redbull, hell dem over isbiter i et glass og fyll opp med red bull. Pynt med cocktailbær og sitronskall.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ovnsbakt laks med parmesan- og persilletopping har smaker fra Middelhavsområdet og kan serveres med mye forskjellig tilbehør. Jeg har brukt råstekte potetskiver og bukettblomkål.
Råstekte poteter:
Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Laksen:
2 ss olivenolje
2 bunter finhakket bladpersille
200 g finrevet parmesan, pluss litt til servering
4 fedd hvitløk, finhakket
Revet skall av 1 sitron
Salt og pepper
800 g laksefilet
Sitronskiver til servering
Bland sammen olje, persille, parmesan, sitronskall og hvitløk i en liten bolle og smak til med salt og pepper.
Legg laksen i en ildfast form, smurt med litt olje og fordel persilleblandingen over.
Forvarm ovnen til 200 grader og kle en stor stekeplate med aluminiumsfolie og spray med kokespray.
på tilberedt bakeplate og pensle hvitløksblandingen over hele laksen.
Dekk til med folie og stek til laksen er gjennomstekt, 15 til 20 minutter.
Dryss over mer parmesan og server med sitronbåter.
Bukettblomkål:
Kok opp vann, tilsatt en klatt smør og litt salt. Legg i bukettblomkålen og kok opp igjen. Trekk kjelen av platen og la bukettblomkålen ligge i vannet ett par minutter til, før du løfter den ut og serverer.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisk med nudler og peanøttsaus er en asiatisk rett med mye og balansert smak. Du får kjøpt fersk tunfiskbiff hos Meny og sikkert andre velassorterte mat- eller fiskebutikker. Oppskriften er passe til 4 personer.
Tunfisken:
4 tunfiskbiffer
1 dl Ketjap Manis
2 ts hvitløk fra tube
1 ts Sambal Oelek
1 ss sesamolje
2 ss nøytral olje
1 ss ingefær fra tube
1 neve frisk, finhakket koriander
Start med marinaden til tunfisken. Bland Ketjap Manis, hvitløk, Sambal Olek, olje, sesamolje, ingefær og koriander godt sammen. Bland inn tunfisken og la den ligge i marinade i minimum 30 minutter, gjerne over natten. Ta vare på marinaden, som skal brukes til sausen. Grill eller stek til tinfisken i 2 min. på hver side.
Peanøttsausen:
1/2 glass peanøttsmør
Marinaden fra tunfisken
Bland sammen i en kjele og kok opp. Spe med vann til det er passe tykt.
Nudler:
Kok nudlene til 4 pers. etter anvisning på pakken, minus 1 minutt.
Grønnsakene:
1 pk sopp
2 løk, finhakket
1 paprika i strimler eller ringer
Fres løk og sopp i olje, rør inn paprika og bland med saus og nudler
Servering:
Legg nudelsausblandingen på 4 tallerkener og tunfisken oppa. Dryss over hakkede peanøtter og legg på en limebåt og koriander.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
200 g ost etter eget ønske, f.eks. parmesan, jarlsberg, edamer, mozzarella og norvegia. Det smaker ekstra godt om ostene er litt lagret.
Fremgangsmåte:
Start med å steke karbonadedeig og grønnsaker i olje. Rør ofte og la det kose seg til kjøttet får litt farge. Tilsett så hakkede tomater, hvitløk, oregano, timian, basilikum, laurbær, tomatpuré, grønnsaksbuljong, fløte, muskatnøtt og nykvernet pepper og salt. Om du smaker nå, vil du kjenne at det er ganske så surt, så kok det i to timer til det blir rundere i smaken) og tykt som grøt. Om du ikke har tid til å vente, må du jevne med maisenna og tilsette sukker. Når du synes sausen smaker godt og den har blitt tykk og fin, setter du pastarørene rett opp og ned, tett i tett i en form og fordeler sausen over, så den renner ned i rørene. Når du har fylt rørene, legger du dem ned i formen, tett i tett. Hell ev. rester av sausen over og dryss godt med ost over.
Stekes i ovnen på 180 grader i 50 minutter. Om den begynner å bli for mørk på toppen, kan du legge over litt aluminiumsfolie. Serveres med en god salat eller nybakt brød, f.eks. foccacia som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gado gado er en nydelig rett fra Indonesia og en av mine favoritter. Denne retten kan lages med kylling, eller om du vil ha en vegetarrett, kan du bruke tofu i stedet.
Gado gadosaus:
150 g peanøttsmør
4 ts rød karripasta
1 ss fish sauce
6 ts Ketjap Manis
1 ts sambal oelek
1 ts salt
2 ts hvitløk fra tube eller glass
3 ss limesaft
2,5 dl kokosmelk
2,5 dl vann
Bland alle ingrediensene i en liten kjele på middels lav varme. La det småkoke i 5 minutter, til den tykner. Rør jevnlig, slik at sausen ikke fester seg i kjelebunnen. Hvis sausen er for tykk, tilsetter du mer vann, den skal være rennende. Smak til og juster slik: lime for mer surt, salt, sukker for søtt. Dekk til og hold varmt.
Grønnsakene:
2 poser babyspinat
1 pose friske bønnespirer 200 g minipoteter, kokt og delt i skiver
1/2 agurk, i skiver på skrå
4 hardkokte egg, skrelt og delt i 2
Rekechips (valgfritt)
Kok opp en kjele med vann. Tilsett poteter og kok i 5 minutter eller til de er gjennomstekt. Bruk en hullsleiv til å overføre til dørslag for å renne av. Kok bønnespirer i 3 minutter eller til de akkurat har visnet. Overfør til dørslag, press ut overflødig vann. Tilsett spinat, trykk under for å senke – vil umiddelbart visne. Fjern, overfør til dørslag, press ut overflødig vann.
Tofu eller kylling:
4 ss peanøttolje eller rapsolje 400 g fast tofu eller kylling, lårfilet i skiver
Brun tofu eller kylling i oljen.
Pynt:
2 ss finhakkede peanøtter Rød chili, i tynne skiver
Lag enten en tallerken for deling, eller individuell. Grønnsaker og egg kan serveres varm eller i romtemperatur, saus bør serveres varm (den tykner når den er kjølig). Legg grønnsaker og kylling på serveringsfat, topp med egg. Hell saus i serveringsbolle. Server Gado Gado-salat med peanøttsaus, peanøtter til strø, fersk chili og rekechips ved siden av.
Du finner mange spennende oppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kremet pastasalat kan gjerne spises alene som en lunsjrett, men passer også godt som tilbehør til både grillmat og spekemat. Oppskriften er passe til 4 personer:
250 g makaroni eller pastaskruer
4 egg, hardkokte
1 pk smårettbacon, sprøstekt
1 dl majones
2 dl rømme
1 ts Dijonsennep
3 ss agurkmix
Revet skall av 1 lime (kun det grønne)
1 ts limesaft
2 vårløk, finstrimlet
1 rød paprika, i små terninger
Salt og pepper
Kok makaronien etter anvisningen på pakningen, hell av vannet og skyll i den kaldt vann. La pastaen renne av i et dørslag og hell den over i en bolle.
Hardkok eggene og avkjøl dem i kaldt vann, før du skreller dem. Bruk eggedeler eller kniv til å dele eggene i små biter.
Rør sammen majones, rømme og sennep. Smak til dressingen med agurkmix, limeskall, saft, salt og pepper.
Bland sammen makaroni/pastaskruer, egg, bacon, vårløk og paprika, men spar litt egg, vårløk og paprika til pynt, og vend inn dressingen. Kremet pastasalat blir best, hvis den får stå og hvile i ca. 30 minutter før servering. Server den gjerne med godt brød eller de fantastiske rundstykkene, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.