Laks med karri- og peppersaus er en av mine favorittretter med laks. Du får kjøpt syltet pepper på Meny og en del delikatesseforretninger. Oppskriften er passe til 4 personer.
Sausen:
2 ss smør
6 sjalottløk
2 ts karri
2 dl hvitvin
5 dl fløte
2 gulrøtter i tynne skiver
1 ss grønnsaksfond
1 ss syltet rosépepper
1 ss syltet grønn pepper
1/2 purre i strimler
Salt og pepper
Finhakk sjalottløken og fres den blank i smør, før du tilsetter karri og lar det frese ett par minutter under omrøring. Tilsett hvitvin og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen, før du tilsetter fløte, gulrøtter og fond og lar det koke til det får passe sauskonsistens. Tilsett pepper og purre og lar det koke et par minutter. Smak sausen til med salt og pepper.
Laksen:
800 g laksefilet
Smør til steking
Salt og pepper
Krydre laksen og stek den på begge sider i smøret, ca. 2 min. på hver side, avhengig av tykkelsen. Legg den på et fat og hell sausen over.
Server med ønsket tilbehør. Jeg har brukt kokte poteter og brokkolini, som har fått et raskt oppkok i vann, tilsatt salt og 1 ss smør.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.
Ravioli i tomatsaus er en nydelig rett fra middelhavsområdet. Du kan enten kjøpe ferdig ravioli eller lage selv.
Oppskriften er til 4 personer.
Sausen:
1 løk
2 hvitløksfedd
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
3 dl hvitvin
2 ss kyllingfond
10 minitomater, delt i to
Salt og pepper
500 g spagetti
1 bunt finhakket bladpersille
Parmesan
Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter. Smak til kraften med salt og pepper og rør inn persille rett før servering.
Lag ravioli (oppskrift nedenfor), eller kok ferdigkjøpt etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland dem med sausen. Fordel ravioli med saus på 4 tallerkener og sett frem parmesan, så gjestene kan rive eller høvle den over selv.
Hjemmelaget pasta:
250 g hvetemel helst durumhvete eller fint pastamel
1⁄2 ts salt
2 egg
2 eggeplommer
Sikt melet i en liten haug på bordet og lag en grop midt i. Hell egg, eggeplommer og salt i gropa. Bland ingrediensene sammen med med fingertuppene. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er blandet.
Når nesten all fuktigheten er absorbert i melet samles alt til en deig, som knas i minst 5 minutter. Deigen er litt hard i starten, men etter hvert som du knar vil du kjenne at den blir smidigere og lettere å jobbe med.
Pastadeigen er ferdig når den er myk, elastisk og varm. Hvis den virker klissete tilsettes litt mer mel. Den kan gjerne stå i kjøleskap i noen timer før den skal brukes, men da må den få hvile i romtemperatur i 30 min. før bruk.
Pakk pastadeigen inn i plastfolie og la den hvile i minimum 30 min. før den kjevles ut eller kjøres den gjennom pastamaskinen.
Pakk ut pastadeigen og legg den ut flatt underlag med litt mel på. Form deigen til en firkant med litt mindre bredde enn pastamaskinens åpning. Still maskinen på det tykkeste hakket og sveiv deigen gjennom. Sett pastamaskinen på ett hakk tynnere for hver gang deigen sveives igjennom, til den har gått igjennom på den tynneste innstillingen eller så tykk du vil ha den.
Fyll til raviolien:
1 rødløk, finhakket
1 løk, finhakket
1/2 pk skivet aromasopp, finhakket
1 cm hvitløk fra tube
1 pk ricotta
100 g sprøstekt bacon, knust
1 neve finhakket persille
1 neve finhakket salvie
1/2 ts pepper
1 ss reven parmesan
Legg baconskiver på bakepapir i ovnen på 200 grader, til de blir sprø. Knus dem med hendene.
Brun sopp og løk i en kjele. Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og smak til med salt og pepper.
Legg fyllet med teskje med litt avstand på pastaen. Legg neste lag med pasta over og klem godt rundt hver fyll med hendene. Jeg har kjøpt pastautstikkere hos Jernia, som forsegler pastaen ekstra godt, men du kan gjerne bruke et kjøkkenglass til å trykke ut raviolien med.
Kokes i vann tilsatt god med salt i ca. 5 minutter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammebollesuppe smaker godt en kald høst eller vinterkveld. Om du ikke får tak i lammekjøttdeig, kan du bruke annen kjøttdeig også. Oppskriften er passe til 4 personer.
300 g lammekjøttdeig
1 ts salt
1 klype svart pepper
3 fedd finhakket hvitløk
1/2 ts chili
1/2 ts fennikelfrø
1 egg
1 ss potetmel
25 g parmesan, revet
1 ss olivenolje til steking
1 løk, finhakket
2 gulrøtter i terninger
2 persillerøtter i terninger
1 l kyllingkraft
1 neve persilleblader, finhakket
Rør sammen kjøttdeig, salt, pepper, 1 hvitløksfedd, chili, fennikel, egg, potetmel og parmesan og la den hvile i noen minutter før den formes til små boller, ca. 15-20 stk. Stek kjøttbollene i olivenolje, rist på pannen slik at de blir runde. La bollene steke i ca. 5 minutter.
Kok opp løk, 2 hvitløksfedd, gulrot, persillerot og kraft og la det koke i ca. 10 minutter. Tilsett persilleblader og bollene og la det koke i enda et par minutter og smak til med salt og pepper.
Kale Moa er en kylling curry fra Samoa. Den er lettvinn og rask å lage og passer fint i ukedagene. Oppskriften er passe til 6 personer.
Olje til steking (gjerne kokosolje)
1 stor løk, frinhakket
5 fedd hvitløk, finhakket
1 ss revet ingefær
2 ss karri
1 kg kyllinglår, uten ben, kuttet i passe store biter
2,5 dl kyllingkraft, ev. vann og fond
5 dl kokoskrem, ev. kokosmelk
400 g minipoteter, kuttet i tynne skiver
2 gulrøtter, i tynne skiver
Salt
Ev. maisennajevner, om du har brukt kokosmelk
Kokt ris, etter anvisning på pakken eller kokosris, som er ris kokt i kokosmelk, i stedet for vann, til servering.
Fres løken i 5 minutter på middels varme til den er myk, men ikke brun i en gryte eller sautépanne. Tilsett hvitløk og ingefær og fres videre i 1 minutt. Rør inn karri og stek i 2 minutter, under omrøring. Tilsett kraft, potetskiver og gulrot, legg på lokket og la det småkoke i 10 minutter.
Tilsett kyllingen og la det småkoke i 20 minutter uten lokk, før du rører inn kokoskremen. La det koke uten lokk til kyllingen er gjennomkokt, før du smaker til med salt. Om du synes sausen er for tynn, rør inn maisennajevner og kok opp.
Server Kale Moa med kokt jasmineris eller kokosris.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 4 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Stifado er en tradisjonell, gresk rett, som smaker helt nydelig. Den lages med lam, men du kan bruke storfe også. Her har vi brukt hverdagslam i strimler, men du kan bruke alle stykningsdeler av lammet, som trenger litt koketid. Du bare tilpasser koketiden for retten, så kjøttet er mørt når det serveres.
800 gram lammekjøtt i strimler
1 stor løk i tynne båter
1 god neve sjalottløk, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
3 ss olivenolje
100 g tomatpure
1 ss sukker
5 dl rødvin
2 bokser med hermetiske cherrytomater
2 dl kyllingkraft, ev. vann og fond
1 bit kanelbark
2 laurbærblader
1 ts malt muskatnøtt
1 ss tørket oregano
5 nellikspiker
1 ts salvie
1 ts timian
Pepper og salt
Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun kjøttet i oljen i en sautépanne eller gryte, før du legger det over i en bolle. Brun løken til den er gyllen i den samme oljen. Tilsett hvitløk, sukker og tomatpuré og la det småkoke i 5 minutter, tilsett rødvinen og la det koke i 10 minutter. Legg kjøttet tilbake i pannen, tilsett tomatene, kraften, laurbærbladene, muskatnøtt, oregano, salvie, timian og nellikspiker. La det småkoke i 2 -3 timer til kjøttet er mørt, før du smaker til med salt og pepper.
Vi serverer stifado med ovnsbakte poteter og en gresk salat.
Du finner oppskrift på ovnsbakte poteter her og oppskrift på gresk salat finner du her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oppskriften på kjøttkaker på topp fikk jeg av svigermoren min og hun fant den i et ukeblad på 70-tallet. Den har rene, norske smaker og er ekstra god med nykål. Den er også veldig kjekk å servere, siden alt stekes sammen i én form.
Vi gledet oss alltid til å bli servert kjøttkaker på topp hos svigermor og jeg har aldri smakt det noe annet sted, før jeg begynte å lage det selv.
Poteter i skiver
Løk i strimler
Kål i små biter
Gulrøtter i tynne skiver
Smør
Salt og pepper
Smør en stor form ev. langpanna. og legg først potetskiver og løk i lag. Legg deretter på kål, salt og pepper. Til slutt legger du på gulrøttene og setter til formen i ovnen på 200 grader med aluminiumsfolie, mens du lager kjøttkakene.
Kjøttkakene:
1 kg karbonadedeig
1 ts pepper
3 ts salt
1 ts allehånde
1 ts muskat
5 ss potetmel
1 ts ingefær
4 dl melk
Elt alle ingrediensene godt sammen i en kjøkkenmaskin. Form dem til flate kjøttkaker og legg dem på toppen av grønnsakene. Legg en smørklatt på hver kjøttkake og litt i mellom.
Stekes på 200 grader i ca 1,5 time på nederste rille. Sjekk om poteter og gulrøtter er ferdige. Legg eventuelt over folie så det ikke blir brent.
Du finner flere oppskrifter på norsk tradisjonsmat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.
Spagetti med hummer er en nydelig og smaksrik Middelhavsrett. Du får kjøpt hummer hos velassorterte matbutikker. Oppskriften er til 4 personer.
2 hummer, delt i 2
1 løk
2 hvitløksfedd
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
3 dl hvitvin
2 ss hummerfond
10 minitomater, delt i to
Salt og pepper
500 g spagetti
1 bunt finhakket bladpersille
Parmesan
Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter. Om villrekene er rå, legges de inn og kokes til de er gjennomkokt. Smak til kraften med salt og pepper og rør inn persille rett før servering.
Kok spagetti etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen. Fordel spagetti med saus på 4 tallerkener og legg 1/2 hummer på hver.
Sett frem parmesan. så gjestene kan rive eller høvle den over selv.
Du finner flere spennende og velsmakende retter med hummer her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laks tikka masala er laks marinert i en blanding av yoghurt og forskjellige krydder, servert i en deilig tomatsaus. Oppskriften er passe til 4 personer.
800 g laksefilet, delt i mindre biter
Marinade:
1 dl yoghurt naturell
1/2 sitron, kun saften
3 cm frisk ingefær, finrevet
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts chilipulver
1 ts malt koriander
1 ts malt spisskummen
Bland sammen ingrediensene til marinaden og rør inn laksen. Sett det kaldt i ca. 1 time. Brun laksen raskt i raps-, solsikke- eller kokosolje.
Saus:
2 løk i strimler
2 fedd hvitløk, finhakket
3 cm frisk ingefær, finrevet
4 ss raps- eller solsikkeolje
1 ts malt spisskummen
1 ts revet muskat
2 ts gurkemeie
2 ts chilipulver
1 ss garam masala
1 boks hermetiske tomater, helst Mutti
2 dl yoghurt naturell
100 g mandelmel
1 rød paprika, finstrimlet
Tilbehør:
1 neve frisk koriander, grovhakket
Fres løk, hvitløk og ingefær i oljen, på middels varme til løken begynner å bli gyllen. Tilsett krydderet, tomatene og yoghurten, kok opp og la sausen småkoke noen minutter før du tilsetter mandelmel, paprika, laksen og resten av marinaden. La det småkoke i ca. 10 minutter og smak til med salt og ev. mer krydder, om du ønsker det.
Dryss over koriander ved servering.
Server laks tikka masala med ris, kokt etter anvisning på pakken, nan,raita og mangochutney.
Du finner mange velsmakende og spennende matretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.