Sweet Charity eller søt veldedighet er en balansert drink det er lett å like. Om sommeren bruker jeg frosne bringebær i den, så den holder seg kald lenger.
10 bringebær
6 cl Lillet Rosé
1,5 cl St-Germain hylleblomst
6 cl sodavann
Isbiter
Fyll et vinglass halvveis med is. Tilsett bringebær, Lillet Rosé, St-Germain hylleblomst og sodavann og rør det sammen.
Sweet Charity
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pizza med kylling og pestosaus er en velsmakende pizzavariant, hvor sausen er en blanding av pesto og crème fraîche. Den blir ekstra god, om kyllingen kan marinere i pesto over natten, med det er ikke nødvendig om du ikke har tid.
Pizzabunn:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Pestomarinert kylling:
1 glass god pesto ev. hjemmelaget, som du finner oppskrift på her.
300 g kylling i terninger
Bland pesto og kylling og sett kaldt i noen timer (om du har tid), gjerne over natten, før du bruner dem i stekepanna i litt smør eller olje.
Pizzasausen:
1 boks crème fraîche
1 glass pesto
Salt og pepper
Bland crème fraîche og pesto og smak til med salt og pepper.
Montering:
2 tomater, delt i skiver
1 rødløk i strimler
4 ss sorte oliven i skiver
1/2 rød paprika i strimler
200 g reven ost, gjerne flere slag
Fordel pizzasausen over bunnen, legg på kyllingen og resten av ingrediensene. Dryss over ost og stek litt under midt i ovnen på full guffe til toppen er gyllen. Legg på noen basilikumblader rett før servering, om du vil pynte litt ekstra.
Pizza med kylling og pestosaus
Du finner masse spennende pizzaoppskrifter, tradisjonelle og mer utradisjonelle varianter, inspirert av mat fra fjern og nær, hvis du sjekker her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tacofredag har blitt et begrep i Norge og noen av matbutikkene har til og med tilbud på tacoprodukter hver helg. Tacoen kom til Norge allerede i 1960, i forbindelse med oljearbeidere i Stavanger, men ble ikke allemannseie før mange år senere, på slutten av 1980-tallet. Nå spiser 13 % av alle under 40 år taco hver uke og 84 % minst en gang i måneden. Vi tilhører nok mer den siste andelen og vi varierer den nok også mer enn de fleste. I tillegg lager vi alt fra bunnen, både krydderblandingen, salsaen og ofte også lompene, om det er det vi skal ha.
Tacopizza med kylling
For å variere tacoen litt, kan vi anbefale å prøve tacopizza, tacopai, empanadas, meksikansk form, meksikansk kebab, nachos og quesedillas. Det finnes også mange gode retter av andre råvarer enn kjøttdeig, bare prøv kylling, lam, fisk og ikke minst et helstekt stykke storfe.
Det smaker også godt å erstatte tacosausen med chimmichurry innimellom.
Om du vil gjøre kvelden om til en fest, finner du også oppskrifter på velkomstdrinker, forretter og desserter som passer til, så det er bare å kose seg.
Tunfisktaco
Alle oppskriftene for en vellykket tacokveld, finner du HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bombetta er en italiensk spesialitet, hvor du ruller ost inn i flatbanket svinenakke og pakker den inn i skiver av spekepølse. Det er godt å bruke til middag, sammen med for eksempel risotto eller pasta. Du får kjøpt coppa hos flere matkjeder og Provolone i spesialforretninger for Italiensk og middelhavsmat. Du får kjøpt hel svinenakke hos Meny og den er enkel å dele i skiver. Oppskriften er beregnet til 4 personer.
12 skiver svinekjøtt (svinenakke)
12 skiver capocollo (ev. coppa)
10 g halvmyk ost, fersk Caciottina (ev. vellagret Provolone, vellagret Norvegia eller vellagret Jarlsberg)
Strøkavring
Olivenolje til steking
Bank kjøttskivene flate med en biffbanker.Del hver skive i to, til lange strimler og legg på ost i skiver, rull sammen kjøttet, pakk det inn i coppaskiver og rull dem i strøkavring. Stek bombetta i olivenolje, enten i en stekepanne eller i langpanna i en forvarmet ovn i ca. 30 minutter på 200 grader. Tiden avhenger av hvor store bombettaer du har laget.
Bombetta
Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Italia her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Eplesaus til kjøtt og fisk passer til de fleste fiskeslag og til lyst kjøtt, som for eksempel kylling og svin.
1 løk, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
3 ts karripulver
2 ss kyllingfond
2 dl eplechutney eller eplesyltetøy
1/3 ltr fløte
2 ss kyllingfond
Fres løken og hvitløken i smør til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke inn til passe konsistens, før du kjører sausen helt jevn med en stavmikser.
Eplesaus til kjøtt og fisk
Du finner mange spennende og varierte sauser, varme og kalde, søte og til middagsmaten, fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Glaserte gulrøtter og purre er deilig tilbehør til både kjøtt og fisk. Pannen du bruker skal ha en størrelse som gjør at grønnsakene ikke må ligge oppa hverandre. Oppskriften er passe til 4 personer.
8 middels store gulrøtter, skrelt og delt i jevne biter
2 små purrer, godt vasket og delt i jevne biter
Vann til koking
2 ss smør
2 ss olivenolje
1 ts salt
2 ts sukker
Litt frisk gressløk, finhakket
Legg gulrøtter og purre i en sautépanne eller en annen stor stekepanne. Hell på vann, så det står 1 cm over grønnsakene. Tilsett smør, olje, sukker og salt. La det koke til væsken er fordampet og grønnsakene er møre og blanke.
Glaserte gulrøtter og purre
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Brennende kjærlighet med elg er en viltvariant av en dansk rett fra 80-tallet, som jeg nesten hadde glemt. Jeg satt og kikket i gamle kokebøker og tenkte det var på tide å trekke den frem fra glemselen. Brennende kjærlighet faller i smak både hos de voksne og hos de minste barna også.
Potetmosen:
Skrell og kok poteter møre. Hell av vannet, mos potetene og tilsett smør og fløte eller melk. Rør det sammen og smak til med salt og pepper. Det smaker godt med finhakket gressløk eller vårløk i også.
Kjøttet:
1 finhakket løk
1 fedd finhakket hvitløk
500 g kjøttdeig av elg
1 boks hakkede tomater (helst Mutti)
2 ss tomatpuré
1 laurbærblad
2 ts salt
1 ts oregano
2 ts basilikum
1 ts pepper
200 g reven ost etter eget ønske
Brun elgdeigen sammen med løk og hvitløk i smør eller olje. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, laurbærblad, oregano, basilikum, salt og pepper. La det koke i minimum 30 minutter. Hell kjøttblandingen over i en ildfast form, bre potetmosen utover og strø ost på toppen.
Stek brennende kjærlighet midt i ovnen på 200 grader, i ca. 30 minutter, til osten har fått fin farge. Jeg serverer brennende kjærlighet med en frisk salat til.
Brennende kjærlighet med elg
Du finner mange flere spennende og varierte oppskrifter med vilt her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 9 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter er en deilig søndagsmiddag. Den vanligste måten å servere skinkestek på er med surkål og brun saus og kan kanskje bli litt kjedelig i lengden. For å variere litt er skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter veldig annerledes og veldig populært i vår familie. Vi serverer den med ertepuré, men du kan bruke de grønnsakene du liker best. Beregne 300 gram skinkestek per person, men jeg kan anbefale å beregne det dobbelte, så du har middag til 2 dager.
Skinkestek:
4 kg rå skinkestek med svor
200 g smør
1 l eplejuice av god kvalitet
2 løk, hakket
2 ss fond, ev. grønnsaksbuljong
4 fedd hvitløk, finhakket
Salt og pepper
Dag 1: Skjær ruter i svoren i ca. 1,5 cm x 1,5 cm, krydre med salt og pepper og gni det godt inn med hendene. Legg steken i en langpanne, dekk til med aluminiumsfolie og sett i kjøleskapet til dagen etter.
Dag 2: Hell eplejuice rundt steken og tilsett løk, hvitløk og grønnsaksfond eller buljong. Legg skinkesteken på siden når du damper, så svoren ikke kommer i kontakt med aluminiumsfolien. Sett langpannen ovnen på 240 grader varmluft og la steken dampe med folie over i 45 minutter.
Ta av folien, sett inn steketermometer og sett ovnen på 90 grader. La steken kose seg til den har en kjernetemperatur på 70 grader, i ca. 5 timer.
Ta langpanen ut av ovnen, sett den på 240 grader med grillelement. Sil av kraften i bunnen over i en kjele, sett steken inn igjen, så du får sprø svor. Det tar ca. 15 minutter, men pass på så den ikke blir brent. La steken hvile mens du lager sausen, minimum 25 minutter så saftene får satt seg, før du deler den i skiver.
Skinkestek
Sprøstekte poteter:
500 g mandelpoteter
2 ss rapsolje
1 ss smør
1 ts salt
Nykvernet sort pepper
Finhakkede friske urter, for eksempel timian, oregano, eller rosmarin
Gi potetene et raskt oppkok, hell av vannet og del dem først i 2 og deretter tvers over igjen, så du får kvarte poteter. Varm oljen og smøret i en stor stekepanne og legg i potetene med snittflaten ned. Det er viktig at alle potetene får ligge på bunnen av stekepannen. Sett på lokk og stek til potetene er møre og bunnene gyllenbrune. Sjekk av og til og etter hvert som de får fin farge, flytter du rundt på dem, så elle blir jevnt stekt. Det tar ca. 20 – 30 minutter.
Snu alle potetene med snittflaten opp og dryss over salt, pepper og urter. Stek videre uten lokk til den andre siden er gyllenbrun, ca. 10 minutter til.
Sprøstekte poteter serveres rykende varme.
Sprøstekte poteter
Eplesaus:
Avsilt kraft fra stekingen
4 epler, skrelt og i delt terninger
3 ts karripulver
1/3 ltr fløte
1 laurbærblad
1-2 ss kyllingfond
Ev. lys maisennajevner
Hell alle ingrediensene, bortsett fra maisenna i en kjele og la det koke inn i 30 minutter. Ta ut laurbær og kjør resten til en jevn saus og smak til med salt og pepper. Om du ønsker en tykkere saus, kan du røre inn litt maisenna.
Skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter
Du finner mange flere spennende og varierte svineretter, fra fjern og nær, her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Krydret te er full av smak og kan anbefales på kalde vinterdager. Flere land sør i Asia lager te på denne måten og oppskriften gir 4 porsjoner.
7 dl vann
2 dl helmelk
2 grønne kardemommefrø
1 ss anisfrø
2 kanelstenger
6 nellikspiker
6 hele, sorte pepperkorn
2 ss sort te, helst Assam
Sukker etter smak
Knus krydderet med en morter, eller bruk en kjevle, eller undersiden av en kjele. Hell vannet i en kjele, tilsett krydderet og la det småkoke i 30 minutter på svak varme. Tilsett melk og te og la det få et raskt oppkok, før du tar kjelen av platen og lar det trekke i 15 minutter. Sil av og server teen varm. Om du ønsker, kan du tilsette sukker etter hver og en sin smak.
Krydret te
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.