Julematen – alle oppskriftene du trenger

Julemat – du finner oppskriftene her, samme om du foretrekker ribbe, pinnekjøtt, torsk, kalkun, lutefisk eller vegetar, inkludert det deilige tilbehøret til hver av julemiddagene. Noe av tilbehøret kan du lage allerede nå, om du vil og legge i fryseren.

Perfekt ribbe

Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærer Nøttestek

Lutefisk

Tradisjonelle og noen nye julekaker, julegodteri og juledesserter finner du også oppskrifter på her. De fleste julekakene kan lages nå og legges i tett boks, frem til de skal spises.

Ris à la Mande  Perfekt, hjemmelaget karamellpudding

 Kransekake

Her finner du også oppskriftene du trenger for en vellykket julefrokost, for eksempel kabaret, waldorfsalat, hjemmelaget kjøttpålegg og mange spennende varianter av sild og masse annet godt.

Pålegg  Waldorfsalat

Cabaret
Cabaret

 Sildetallerken

 

Du finner alle oppskriftene på deilige julemat  her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Canadisk elggryte

Canadisk elggryte er en litt annerledes gryterett og en kjærkommen variant, når du har kjøtt fra en hel elg i fryseren. Jeg anbefaler å doble porsjonen og fryse ned til senere. Canadisk elggryte er deilig å varme opp i en hektisk hverdag.

1,5 kg elgkjøtt (rundbiff, bankekjøtt eller annet kjøtt av forpart, delt i store terninger (fett og hinner fjernet)
4 ts nykvernet sort pepper
3 ss rapsolje
3 løk, skrelt og grovhakket
8 fedd hvitløk, finhakket
4 ss tomatpuré
3 dl rødvin
1 ltr elg- eller oksekraft (ev. vann og oksefond)
5 laurbærblader
6 gulrøtter, skrelt og kuttet i store biter
2 sellerirøtter, skrelt og kuttet i terninger
1 kg babypoteter, hele eller delt i to, avhengig av størrelsen
3 ss søt balsamicoeddik
1 pose frosne erter
4-8 ss maisenna, avhengig av hvor tykk du vil ha gryten
2 pk. finhakket fersk persille
Friske timianblader (valgfritt)

Slik gjør du det:

Brun kjøttbitene i en tørr gryte i flere omganger, så det blir litt karamelliserte på alle kanter og løft dem over i en bolle etter hvert.
Hell oljen i gryten og stek løk og hvitløk sammen med pepper, laurbær og urter. Rør inn tomatpuré og vin og la det koke i 10 minutter, før du legger kjøttet tilbake i gryten og tilsetter kraften. La det småkoke på lav varme, til kjøttet er mørt. Det tar ca. 3-4 timer. Tilsett potetene og grønnsakene og kok videre til de er møre.

Smak til med balsamicoeddik og salt, eller om du vil gi retten enda kraftigere smak, kan du bruke oksefond i stedet for salt. Rør inn maisennajevner for å tykne elggryten, om du vil det. Bland inn erter og fjern laurbærbladene, kok opp og server med f,eks. godt brød eller flatbrød.

Canadisk elggryte
Canadisk elggryte

 

Du finner flere velsmakende retter med vilt her og mange spennende retter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 49

Ukemeny 49 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Pad thai – thailandsk gatemat
Pad thai – thailandsk gatemat
Pad thai – thailandsk gatemat
Tirsdag: Kyllinggryte med risoni
Kyllinggryte med risoni
Kyllinggryte med risoni
Onsdag: Bakt laks med teriyakisaus, spinat og mangosalat
Bakt laks med teriyakisaus, spinat og mangosalat
Bakt laks med teriyakisaus, spinat og mangosalat
Torsdag: Koklemos av elg – kjapt og enkelt
Koklemos av elg – kjapt og enkelt
Koklemos av elg – kjapt og enkelt
Fredag: Indrefilet med hummus og tahinisaus
Indrefilet med hummus og tahinisaus
Indrefilet med hummus og tahinisaus
Lørdag:
Forrett: Kremet gratinert løksuppe
Kremet gratinert løksuppe
Kremet gratinert løksuppe
Hovedrett: Ostefylt kyllingfilet med appelsinsaus
Ostefylt kyllingfilet med appelsinsaus
Ostefylt kyllingfilet med appelsinsaus
Dessert: Baileysfudgekake
Baileysfudgekake
Baileysfudgekake
Søndag:
Forrett: Tomatsuppe med egg
Tomatsuppe med egg
Tomatsuppe med egg
Hovedrett: Irish stew
Irish stew
Irish stew
Dessert: Arme riddere
Arme riddere
Arme riddere

 

Ukemeny for uke 49 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet med russiske erter og soppsaus

Indrefilet med russiske erter og soppsaus smaker så godt, at det gjerne kan brukes i selskap. Soppsausen kan lages i forveien og varmes rett før servering.

Russiske erter:

100 g russiske erter

2 dl vann

1 ts salt

2 ss smør

2 ss madeira (ev. sherry)

1 neve finhakket persille

Legg ertene i vannet i 1 time. Kok dem i bløtevannet, sammen med madeira og saltet, til vannet er fordampet (ca. 15 min.). Rør inn persillen og server.

Soppsaus:

300 g kantareller eller annen sopp i skiver (f.eks. aromasopp eller sjampinjong)

2 finhakkede løk

3 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss kalvefond

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

Indrefilet:

Beregne 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.

Indrefilet med russiske erter og soppsaus serveres med valgfrie poteter, jeg har brukt bakte poteter delt i to, men du finner mange spennende potetvarianter her, eller du kan selvfølgelig bruke kokte poteter.

Indrefilet med russiske erter og soppsaus
Indrefilet med russiske erter og soppsaus

 

Du finner flere oppskrifter med storfe her og flere velsmakende og spennende retter tilberedt i sous vide her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Il bombardino

Il bombardino er en populær drink i de italienske Alpene. Den er også en populær juledrink og italienernes svar på eggnog fra USA og Canada.

2 cl eggelikør

2 cl brandy

3 cl espresso

Pisket krem

Kanel

Bland eggelikør og brandy, hell over kaffe og server i et lite glass med krem på toppen.

Il bombardino
Il bombardino

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

3-retters meny fra USA

3-retters meny fra USA kan være veldig variert, siden USA er stort og det er mange matkulturer å velge i. USA er også opphavet til mange drinker og da er det naturlig å foreslå en enkel og god velkomstdrink før dette måltidet.

Mimosa:

Mimosa er frisk og godt og passer godt som velkomstdrink. Den ble første gang laget i San Francisco av Sir Alfred Hitchcock i 1940-årene og du finner oppskriften her.

Mimosa
Mimosa
Forrett:

Poke bowl med laks og chilimajones er en rett fra Hawaii, USAs sydligste stat. Det er nydelig med en liten bolle til hver gjest til forrett og oppskriften finner du her.

Poke bowl med laks og chilimajones
Poke bowl med laks og chilimajones

 

Hovedrett:

Spareribs med coleslaw og båtpoteter er godt og du trenger ikke grill for å lage det heller. Det går helt fint å la sparribs få hele steketiden i ovnen. Du finner oppskriften her.

Spareribs med coleslaw og båtpoteter
Spareribs med coleslaw og båtpoteter
Dessert:

New York Cheesecake smaker nydelig. Jeg bruker den både som dessert og som friskt tilbehør til kaffen. Oppskriften finner du her.

New York Cheesecake
New York Cheesecake

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Greske lammestrimler med ovnspoteter og tzatziki

Greske lammestrimler med ovnspoteter og tzatziki er lettvinn hverdagsmat og jeg serverer det med en frisk, gresk salat. Oppskriften er passe til 4 personer.

Potetene:

800 g minipoteter

Olje fra fetaosten

Sil av halvparten av oljen fra fetaosten over i en langpanne. Del potetene i to, legg dem i langpanna og bland, så de er dekket av oljen på alle kanter. Sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.

Tzatziki:

3 dl yoghurt naturell, gresk type

1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

1/2 ts salt

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts nykvernet pepper

Litt sitron

Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.

Gresk salat:

1 agurk i terninger

20 minitomater, delt i 4

1 rødløk i tynne strimler

1/2 glass sorte oliven i skiver

1 glass fetaost i olje

1 ss rødvinseddik

Bland alt sammen, inkludert oljen i en bolle.

Lammestrimlene:

800 g lammestrimler

2 løk i strimler

1 ss oregano

2 ss tzatzikikrydder

Salt og pepper

Olje til steking

Brun alt i en gryte, til det er gjennomstekt, uten å være tørt.

Greske lammestrimler med ovnspoteter og tzatziki
Greske lammestrimler med ovnspoteter og tzatziki

 

 

Du finner mange velsmakende retter fra Hellas her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

Pasta Alfredo med kylling

Pasta Alfredo med kylling er velsmakende og ikke minst enkelt å lage. Pasta Alfredo en av de enkleste italienske pastarettene og brukes ofte som forrett eller lunsj. Siden jeg har brukt kylling i tillegg, er den også velegnet som hovedrett. Den vanligste pastaen å bruke til Alfredo er fettuccine, men du kan bruke hvilken pasta du vil. Opprinnelig kom denne retten fra Nord-Italia på slutten av 1800-tallet, men den spredte seg til USA med italienske innvandrere.

Kyllingen:

400 g kyllingfilet i strimler

Salt og pepper

Stek kyllingfiletene i olje, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige. Krydre dem med salt og pepper.

Pasta Alfredo:

3 dl nyrevet parmesan

125 g smør

Pasta til 4 pers.

Pepper etter smak

Basilikumblader og parmesan il servering

Kok pastaen al dente i en stor kjele med vann og salt.

Visp sammen halvparten av smøret, halvparten av parmesanosten og 5 ss varmt pastavann på middels varme, så blandingen blir kremaktig. Tilsett avrent pasta, og 5 ss til med varmt pastavann, kyllingen, resten av smøret og parmesanosten og bland forsiktig sammen på lav varme (i ca. 1 minutt). Dryss over parmesan, basilikum og nykvernet pepper og server pasta Alfredo med kylling umiddelbart.

 

Du finner mange spennende pastaretter her og flere velsmakende kyllingretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gammeldags fruktkake til jul

Gammeldags fruktkake til jul er en saftig kake som moren min baker, men oppskriften kommer fra en hyttenabo i Brekkestø. Kaken blir nesten bedre jo eldre den blir.

1/2 kg smør

6 dl rørsukker

5 egg

1/2 kg speltmel

Ca 9 dl Blanding av rosiner, hakka aprikoser, tranebær, hakka sjokoladebiter og hakka mandler/hasselnøtter

 

Rør smør og sukker hvitt og luftig. Rør inn egg og mel vekselvis før du blander inn resten av ingrediensene.
Fordel i 2 brødformer kledd med bakepapir og stek i ca. 1,5 t på 170 grader.

Oppbevar i tett pose i kjøleskapet og skjær tynne skiver etter hvert som den skal serveres.

Gammeldags fruktkake
Gammeldags fruktkake til jul

 

Du finner flere oppskrifter på velsmakende, tradisjonsrike og noen nye og spennende julemat og kaker her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Suppelapskaus med røkt skinke

Suppelapskaus med røkt skinke eller bayonneskinke er en slags tynn, lys lapskaus, men selv om den er tynn, har den mye smak. Denne suppelapskausen kan også lages med sommerskinke, juleskinke eller påskeskinke. Suppelapskaus med røkt skinke er en fin rett å servere på for eksempel hyttetur, siden alt lages i en kjele. Om du vil gjøre retten ekstra lettvinn, kan du erstatte noen av grønnsakene med frossen lapskausblanding.

2 ss smør

2 løk, finhakket

400 g potet i terninger

Kraften/geleen fra skinkeposen

2 l vann

2 laurbærblader

1 purre i strimler

2 ss kyllingfond

2 ss grønnsaksfond

1 persillerot, i terninger

1 sellerirot, i terninger

5 gulrøtter i terninger

1/2 purre, finstrimlet

1 røktskinke eller bayonneskinke i terninger

1 bunt bladpersille, finhakket

Pepper og ev. salt

Fremgangsmåte:

Stek løken i smør til den er blank. Hell på resten av ingrediensene, bortsett fra skinken og bladpersillen og la det koke i 20 minutter, til potetene er gjennomkokte.

Legg i skinketerningene og la det trekke i 10-12 minutter, til den er gjennomvarm. Smak til med pepper og ev. mer fond og rør inn bladpersillen.

Server med godt brød eller flatbrød.

 

Suppelapskaus med røkt skinke
Suppelapskaus med røkt skinke

 

Du finner oppskrifter på masse deilig tradisjonsmat HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.