Raita med granateple er en vri på den vanlige raitaen. Raita er en selvfølgelig del av måltidet om du skal servere mat fra India, Pakistan, Nepal eller Bangladesh. Den er enkel å lage og kan gjerne lages dagen før, om du skal ha gjester.
3 dl yoghurt naturell
1 reven agurk
1/2 ts salt
1/2 ts cayennepepper
1 ts malt spisskummen
1/2 ts kvernet sort pepper
2 ss myntesaus, ev. litt finhakket mynte.
Ca. 2 dl granateplekjerner
Rør alle ingrediensene sammen, men spar noen kjerner til pynt og la det stå kaldt til det skal brukes. Pyntes med granateplekjerner rett før servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Saftig grovbrød er supert å lage, dele i to, legge i fryseren og ta opp etter hvert som de skal spises. Den lange eltetiden er viktig for at brødet skal bli saftig og få god holdbarhet, så beregne god tid til både den og til hevingen.
100 g hvetekim
100 g hvete helkorn
50 g solsikkekjerner
100 g havregryn
100 g byggryn, hele
250 g sammalt bygg
500 g hvetemel
2 ts salt
1 ts bakepulver
2 ss honning
1 pk gjær
6 ss olivenolje
7 dl melk
Fremgangsmåte:
Elt alt godt sammen, men spar den siste desiliteren med melk, til du ser om den behøves. Kjør maskinen på det laveste i 20 min. og deretter på full guffe i 2 min. (pas på at ikke maskinen går sin vei, når du kjører for fullt.
Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 2 timer, om du har brukt kald melk. Du kan ev. varme melken til 37 grader og da tar hevingen ca. 1 time.
Del deigen i to like store deler og form hver del til et avlangt brød, tilpasset brødformene, som er kledd med bakepapir. Legg over et rent koppehåndkle og brødene heve i 1 time til.
Skjær noen snitt på skrå i toppen av hvert brød og stek dem på 180 grader i 1 time.
Om du vil bruke steketermometer, kan du stikke det inn i midten på det ene brødet . Brødene er klare, når kjernetemperaturen er 97 grader. Du kan ev. ta et av brødene ut av formen og banke på det med knoken. Brødet er ferdig, når lyden er hul.
Hvelv brødene over på en bakerist og la dem avkjøle seg, før du skjærer i dem.
Du finner flere brødoppskrifter fra fjern og nær HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Thaiwraps med kylling er en velsmakende rett for hele familien. Tortillalefser kan brukes til mer enn taco og denne retten kan erstatte fredagstacoen med stort hell. Denne oppskriften er passe til 2 pers.
4 kyllingbryst i strimler
2 løk, finhakket
2 pose Paneng red curry eller en annen wok-saus du liker
16 minitomater, delt i 4
1 agurk i strimler
Litt finstrimlet salat
Fersk koriander
1 lime i båter
Fres kylling og løk i litt olje. Tilsett posen med woksaus. La det koke i noen minutter.
Dressing:
2 dl yoghurt
1 cm hvitløk fra tube eller glass
1 lime, kun saften
Varm tortillaene i folie i ovnen på 150 grader i 15-30 minutter.
Legg tortilla på en tallerken. Fordel kyllingblandingen over , sammen med salet, agurk og tomat. Risle litt dressing på toppen og noen blader koriander.
Rull sammen og kos deg. Serveres med en limebåt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biff teriyaki med nudler er en rett jag lagde med den yngste sønnen min, som har blitt veldig glad i å lage mat.
Bland 3 pakker biffstrimler, 1 ss maizena, 2 løk og 2 ss sesamfrø. La det hvile mens du lager sausen.
Teriyakisaus:
8 ss soyasaus
8 ss sake
2 ss ingefær juice (saften kommer ut når du river den fint)
8 ss mirin
4 ss sukker
Alt blandes og kokes i noen minutter i en wok eller stekepanne, før du tilsetter kjøttet. Brun det raskt på høy varme og server med risnudler. Dryss over litt mer sesamfrø ved serveringen.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Spekefat med middelhavssmaker er kjekt å sette frem om du får uventede gjester, eller det er litt for lenge til middagen. De fleste ingrediensene, har lang holdbarhet og er noe jeg gjerne har liggende i kjølerommet.
Spekefatet består av:
Skinke
Spekepølser
Soltørka minitomater
Hvitløk
Fylte oliven
Artisjokk
Mozarella sticks
Minioster
Melon
Fiken
Aioli (kan du lage ved å blande majones med hvitløk fra tube, eller du kan lage den fra bunnen. Du finner oppskrift her.)
Basilikumblader til pynt
Jeg serverer spekefat med middelhavssmaker med italienske kjeks til, enkelt, greit og veldig godt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Apfelstrudel med hjemmelaget vaniljeis er en deilig eplekake/dessert, som blir brukt i flere av de tysktalende landene. Bl. a. Østerrike, Tyskland, Sveits, Polen, Romania, Ungarn Tsjekkia og Slovenia.
6 ark filodeig (fås på bl.a. Meny og asiatiske butikker)
500 g epler
30 g smør til steking av loffeterninger
30 g loff i bittesmå terninger
40 g sukker
1 toppet ss kanel
30 g rosiner
50 g smeltet smør til pensling av deigen
Litt melis til pynt
Legg bakepapir på en stekeplate og legg på det første arket med filodeig. Smør lett over med smeltet smør. Legg på neste ark, smør det også og fortsett til alle arkene ligger på.
Brun loffeterningene lett i smør, til de er sprø og gylne. Legg dem utover 2/3 av filodeigen.
Skrell eplene, skjær vekk kjernehuset, del dem i tynne skiver og bre dem utover loffeterningene. Dryss over sukker, kanel og rosiner.
Rull sammen, fra den siden du har fyllet og lag en fin rull. Pass på at skjøten kommer under.
Pensle over med smeltet smør og stek kaken midt i ovnen ved 200°C i 25 min, til kaken er gyllen. Pensle den på nytt halvveis i stekingen.
Ta kaken ut av ovnen, del den i passe porsjoner og sikt over godt med melis.
Apfelstrudel serveres med en kule vaniljeis, eller pisket krem, eller vaniljesaus. Jeg har brukt hjemmelaget vaniljeis, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kalvefilet med parmesanpoteter og soppsaus er nydelig selskapsmat. Her har jeg servert retten med brokkolini, men du kan bruke de grønnsakene du ønsker.
Parmesanpoteter:
Potetene deles i båter om de er store og i to om de er små og legges i en form som er smurt med rapsolje. Krydre med salt og pepper. Stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og riv over masse parmesan. Stek videre til parmesanen har fått farge og potetene er gjennombakt. Parmesanpoteter smaker så godt, at jeg pleier å lage større porsjon enn normalt, for gjestene har en tendens til å maule dem etter de egentlig er ferdige å spise.
Soppsaus:
2 pk sopp i skiver
2 finhakkede løk
3 fedd finhakket hvitløk
5 dl fløte
4 ss kalvefond
pepper
Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.
Kalven:
Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader.
Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen eller i stekepanna, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe.
La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Brokkolini:
Kok opp vann, tilsatt en klatt smør og litt salt. La det koke i 2-3 minutter, før du heller av vannet og serverer.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Limekylling er en nydelig rett fra Middelhavet. Du lager alt i en form. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
800 g kyllinglårfilet, eller brystfilet
1 beger aromasopp i skiver
3 lime i tynne skiver
Saften av 1 lime
5 finhakkede hvitløksfedd
1,5 ts tørket basilikum
1,5 ts tørket oregano
5 ss flytende honning
Olivenolje
1 finhakket rød chili
15 perlepoteter
6 sjalottløk i båter
12 grønne oliven
Salt og pepper
100 g reven parmesan
1 neve bladpersille
Bland sammen hvitløk, salt, urter, chili, limesaft og honning.
Smør kyllingbitene inn med blandingen og la den marinere i minimum 1 time, gjerne over natten.
Legg poteter, sopp, løk og oliven i en ildfast form, med litt olivenolje. Tilsett limeskivene og krydre med litt nykvernet pepper. Legg på kyllingen og sett formen i ovnen på 200 grader i ca. 45 min. Når kyllingen er gyllen, drysses parmesanen over og la den stå noen minutter til i ovnen. Dryss over persillen før servering.
Serveres med et godt brød, f.eks. foccachia, baguette, rundstykker eller olivenbrød. Du finner oppskrifter på masse forskjellig gjærbakst HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Legg baconskiver på bakepapir i ovnen på 200 grader, til de blir sprø. Knus dem med hendene.
Brun sopp og løk i en kjele. Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og smak til med salt og pepper.
Legg fyllet med teskje med litt avstand på pastaen. Legg neste lag med pasta over og klem godt rundt hver fyll med hendene. Jeg har kjøpt et hjerte i Italia, som forsegler pastaen ekstra godt, men du kan gjerne bruke et kjøkkenglass til å trykke ut raviolien med.
Kokes i vann tilsatt god med salt i ca. 5 minutter, mens du lager salviesmøret.
Salviesmør:
100 g smør
3 ss finhakket salvie
Saften av en halvsitron
50 g pinjekjerner
salt og pepper
Rist pinjekjernene i 1 minutt i ei panne. Ta dem ut og legg dem til side. Brun smøret lett i panna. Ha i finhakket salvie, sitronsaft og pinjekjerner. Smak til med salt og pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.