Tunfisk med avokado er en nydelig rett, som både er sunn og enkel og rask å tilberede. Om du kun har smakt tunfisk fra boks, kommer du til å bli overrasket over den nydelige smaken på fersk tunfisk. Meny har fersk tunfisk, men om du ikke ikke har tilgang på tunfisk, kan du bruke Salma.
Dressing:
1 dl god olivenolje
2 sitroner, kun saften
2 ts sesamolje
Salt og pepper
Rør alle ingrediensene godt sammen og sett til side. Mesteparten skal helles over avokadoblandingen, men tunfisken skal også smøres med litt av den etter steking/grilling.
Avokadoblandingen:
8 avokado i terninger
2 agurker i terninger
2 rødløk, finhakket
1 ts revet hvitløk, eller fra glass/tube
Rør alt sammen og hell nesten all dressingen over.
Fisken:
700-800 g tunfiskbiffer
2 ts malt koriander
Salt og pepper
Krydre tunfiskbiffene og stek dem i litt olje eller grill dem i 2 min på hver side. Den skal være litt rå i midten.
Servering:
1 neve frisk koriander
2 ss granateplekjerner
2 ss sesamfrø
Legg avokadoblandingen på et serveringsfat, eller fordel den på 4 tallerkener. Del tunfiskbiffene i skiver, fordel dem utover avokadoblandingen og pensle med resten av dressingen. Dryss over frisk koriander, sesamfrø og granateplekjerner.
Du finner flere oppskrifter på spennende og velsmakende tunfisk her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sjokolade- og chilifondant er en litt «varmere» sjokoladefondant. Sjokoladefondant er en deilig, fransk dessert, som serveres varm. Den skal være fast, som en sjokoladekake utenpå og i midten skal den være flytende. Jeg serverer den alltid med iskrem.
200 g kokesjokolade med chili
250 g smør
5 egg
150 g sukker
150 g mel
Smeltet kokesjokolade
Varm kokesjokolade med chili sammen med smør på veldig lav varme i en kjele til det har smeltet.
Egg og sukker
Samtidig vispes egg og sukker sammen til en jevn røre og blandes med mel. Rør inn sjokoladeblandingen og hell alt i små ildfaste former. Stekes på 200 grader i 15-20 minutter. Det er viktig å følge godt med, for den skal være fast utenpå og flytende i midten.
Jeg serverer den med en gang, sammen med vaniljeis. Du finner oppskrift på vaniljeis HER.
Sjokolade- og chilifondant før steking
Sjokolade- og chilifondant
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hummersuppe med laks og reker inneholder ikke hummer, men hummerfond, som du får kjøpt på Meny og andre velassorterte matbutikker og på nett. Den smaker mer eksklusiv enn den er.
1 løk, finhakket
2 gulrøtter i små terninger
1 persillerot i små terninger
1 liten fennikel i små terninger (om du er så heldig å få med de grønne bladene, finhakkes disse og legges til side. 2 dl tørr hvitvin
1 purre i små terninger
3 dl fløte
3 dl melk
4 ss hummerfond (eller mer)
Pepper
300 g laks i terninger
1 potte dill, finhakket
1 pk bladpersille, finhakket
Noen pillede, ferske reker
Fres løk, gulrøtter, persillerot, fennikel og purre i smør til løken er blank.
Tilsett hvitvin og la væsken koke nesten inn. Tilsett fløte, melk og hummerfond. La det koke i 10 min. Smak til med pepper. Om sausen er for lite salt, tilsettes mer fond. Tilsett fisken i terninger og la det trekke i 5 minutter. Tilsett reker, dill, persille og ev. fenikkelblader rett før servering.
NB! Rekene må ikke koke.
Hummersuppe med laks og reker
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Eple- og plommechutney er nydelig tilbehør til kjøttretter. Ordet chutney er indisk, men du finner chutney under mange forskjellige navn over store deler av verden, f.eks. chammanthi, chatney, chatni, satni, upsecanam, thuvayal, aachar og pacchadi. Chutney lages av grønnsaker eller frukt, tilsatt søte og sure elementer og ev. chili. Hjemmelaget chutney smaker veldig mye bedre enn den ferdigkjøpte. Jeg lager gjerne en stor porsjon og fryser ned i små bokser, som jeg kan ta opp etter hvert som jeg trenger det.
1 løk, finhakket
3 epler, skrelt og delt i små terninger
3 plommer, delt i små terninger
1/2 dl eplesidereddik
1 dl vann
1/2 dl sukker
Salt og pepper
Bland alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke til eplene er møre og eplechutneyen tykner. Kan serveres både lunken eller kald.
Eple- og plommechutney
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Skrei med pastissaus smaker nydelig. Du trenger egentlig ikke ekstra grønnsaker, siden det er grønnsaker i sausen, men jeg har brukt brokkolini og bukettblomkål, som bare har fått et oppkok i vann tilsatt salt og smør.
Bacon:
Legg smårett bacon utover en bakepapirkledd bakeplate. Sett i ovnen på 200 grader og la det stå til det blir gyllent og sprøtt.
Sausen:
4 sjalottløk, finhakket
1 liten, finhakket fennikel
3 gulrøtter i små terninger
1 eple, skrelt og finhakket
2 ss pastis eller pernod
1 dl hvitvin
2 dl fløte
1 ss kyllingfond
Fres løk, gulrøtter og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett pastis, fløte og kyllingfond. La det småkoke i 5 minutter, til sausen tykner.
Rogn:
400 g torskerogn
1 l vann
1/2 dl salt
1 ts hel sort pepper
4-5 laurbærblader
2 skiver sitron
Vask rognen og fjern slingser. Kok opp en kjele med vann, salt, pepper, laurbærblad og sitron.
Pakk torskerognen inn i bakepapir og knyt den sammen med en hyssing og la den trekke i vannet i 30-40 minutter. La torskerognen avkjøles i kokevannet hvis den ikke skal serveres med en gang.
Skreien:
Rikelig med vann
1/2 dl salt per liter vann
1-2 laurbærblader
2-4 hele pepperkorn
Kok opp vann, tilsatt salt, laurbær og pepperkorn. Del fisken i porsjonsstykker og la den trekke i vannet i 5-10 minutter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med kjøttboller er en klassiker og noe de aller fleste liker. Sausen blir nesten bedre jo lenger den får koke, for det gjør at tomatene utvikler en naturlig sødme. Pasta med kjøttboller kommer opprinnelig fra Sør-Italia, men har spredd seg til flere av nabolandene og ble tatt med emigranter til både USA og Australia. Oppskriften er passe til ca. 6 personer.
Pastasaus:
3 bokser hakkede tomater. Jeg foretrekker Mutti, som er av god kvalitet, men du kan bruke hvilken type du vil.
2 løk i strimler
2 fedd hvitløk
1 neve finhakket persille (kan erstattes av 1 ss tørket)
1 neve finhakket basilikum (kan erstattes av 1 ss tørket)
1/2 finhakket chili
1 neve finhakket soltørket tomat
1 finhakket, grillet paprika (fås hele på boks og glass)
2 ts peppermix
1 ts salt
2 laurbærblader
1 ss okse- eller kyllingfond eller 1 grønnsaksbuljongterning
Kokes i minimum en time. Ved lang koking blir sausen søtere helt av seg selv. Om nødvendig kan du make sausen til med litt sukker, så den blir rund i smaken. Om du ikke har tid til å koke så lenge, kan du tilsette litt mer sukker. Smak også om du trenger mer salt og pepper.
Kjøttboller:
800 g kjøttdeig av lam eller okse
1 rødløk, finhakket
2 egg
3 dl kremfløte
3 ss panko
1 ss parmesan (pulverform)
1 neve frisk bladpersille, finhakket
4 fedd hvitløk finhakket
3 ts oregano
3 ts basilikum, eller en neve med finhakket fersk
1 knivsodd kajennepepper
2 ts salt
1 ts pepper
Elt alt godt sammen, form runde boller og stek dem i olje på alle kanter, så de får en fin og gyllen skorpe. Legg dem i sausen og la dem trekke i den mens du lager pasta eller anvisning på pakken.
Pasta med kjøttboller
Server gjerne pasta med kjøttboller med revet eller høvlet parmesan og litt friske urter, f,eks. finstrimlet bladpersille eller basilikum over.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Entrecôte med peppersaus er en rett som faller i smak hos de fleste. Du får kjøpt syltet pepper hos Meny og andre velassorterte matbutikker.
Peppersaus:
2 ss smør
2 sjalottløk, finhakket
1 ts grønne, syltede pepperkorn
1 ts røde, syltede pepperkorn
3 dl vann
4 ss oksefond
3 dl fløte
Salt
Ev. maisennajevner og sukkerkulør
Fres løken i smøret til den er gyllen. Tilsett pepper, vann, fond og fløte og la det koke til sausen tykner litt. Rør inn litt maisennajevner om sausen er for tynn og litt sukkerkulør om du ønsker mørkere farge. Tilsett litt mer pepper om du ønsker sausen sterkere. Smak til med salt og server.
Biffen:
4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet
Salt og pepper
Smør til steking
Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la de ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:
Rå/lite stekt: 55 grader
Medium/medium+: 60-65 grader
Godt stekt: 70 grader
Om du øsker å tilberede kjøttet i sous vide, krydre det med salt og pepper, legg det i vakuumpose og tilsett olivenolje. Vakuumér og legg i sous vide på 57 grader i 3 timer. Ta kjøttet ut av vakuumposen og grill eller brun det raskt på alle sider, så du får en fin farge.
La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.
Server biffen med valgfrie grønnsaker og poteter. Jeg har brukt ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her og maiskolber, som er bruner på alle kanter i litt smør, før de har fått et dryss salt.
Entrecôte med peppersaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.