Hvit pizza med nduja og trøffelsalami

Hvit pizza med nduja og trøffelsalami er en smaksrik pizza. Nduja er en godt krydret, smørbar pølse fra Calabria i Sør-Italia. Du får kjøpt både nduja og trøffelsalami hos Meny og flere velassorterte matforretninger, i tillegg til en del delikatesseforretninger.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Topping:

1 boks crème fraîche

2 ts revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

1 rødløk i strimler

1 pk nduja

100 g  trøffelsalami

10 minitomater, delt i 2

1 neve sorte oliven i skiver

200 g reven ost, gjerne flere slag

Rør sammen crème fraîche, hvitløk, salt og pepper og smør det utover pizzabunnen. Legg på halvparten av den revne osten. Fordel nduja i klatter over pizzaen og legg på resten av ingrediensene, bortsett fra salamien. Dryss over resten av osten og legg på salamien. Sett pizzaen litt under midten av ovnen på full guffe, til toppen er gyllen.

Hvit pizza med nduja og trøffelsalami
Hvit pizza med nduja og trøffelsalami

 

Du finner masse spennende pizzavarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Surdeigsbrød

Surdeigsbrød er godt og sunt. Dr. Oetker har laget en tørr surdeig, som er enkel og praktisk i bruk og som har lang holdbarhet, uten at den må stelles og pleies. Jeg hever brødet i kurver, som jeg har kjøpt på Clas Ohlson, men du kan heve i vanlig brødformer også.

250 g hvetemel
150 g manitobamel
100 g fullkornshvetemel
1 pose surdeig
100 g yoghurt naturell
3 dl lunkent vann
10 g flaksalt

Elt alt sammen i en kjøkkenmaskin i 10 – 15 min, de 10 første minuttene på middels hastighet og de siste 5 på høy hastighet. Pass på at ikke kjøkkenmaskinen går sin vei, når du kjører på høy hastighet. Den lange eltetiden gjør at brødet blir saftig og holdbart. Den ferdige deigen skal være litt klissete.

1-2 ss rapsolje
Rismel til å drysse i hevekurven eller formen

Smør en stor bolle med oljen, legg i deigen og dekk den til med plastfolie. La deigen heve i romtemperatur i min. 1 time. Om du ønsker kan du også la den langtidsheve over natten, men da må deigen stå kaldere.

Bake ut:

Dryss kjøkkenbenken med litt hvetemel og trekk deigen ut til et rektangel. Brett siden nærmest deg mot midten av leiven, deretter bretter du inn sidene og til slutt bretter du inn den øverste delen inn mot midten. Rull til slutt deigen til en tykk pølse og la den hvile 1 minutt. Dryss hevekurven eller formen med rismel og legg deigen oppi med skjøten opp. Sett brødet til 2. gangs heving, i romtemperatur i ca. 1,5 time.

Steking av surdeigsbrød:

Sett en stekeplate midt i stekeovnen og en langpanne i bunnen. Varm ovnen på 250 grader med over- og undervarme.  Hell kokende vann i langpannen, løft ut den varme stekeplaten og nå må du jobbe raskt.  

Legg bakepapir på stekeplaten, snu brødet ut av hevekurven og over på stekeplaten. Dryss litt ekstra rismel på brødet og snitt i ønsket mønster med en barberblad, deigsnitter eller en skarp kniv. Jo dypere du snitter, jo bredere blir gropene i mønsteret. Sett brødet i ovnen, skru ned varmen til 220 grader og stek brødet i 15 minutter. Løft ut langpannen med vann og stek brødet i 10-15 minutter til. Brødet skal ha en dyp gyllen skorpe og når du banker med knoken på undersiden, skal lyden være hol. Avkjøl surdeigsbrødet på en rist.

 

Surdeigsbrød
Surdeigsbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ovnsbakt dorade

Ovnsbakt dorade (dourada, dorado) er en nydelig Middelhavsrett. Om du har smakt dorade fra Middelhavet og synes den ikke er så spennende, får du en helt annen opplevelse om du kjøper den i ferskvaredisken i Norge, Denne doraden er oppdrettsfisk, vokst opp i Biscayabukten, med mye kjøligere vann og smaker helt nydelig.

Dorade selges som hel fisk og om du ikke er bekvem med å rense den selv, kan du be personalet i ferskvaren gjøre det for deg.

Grønnsakene:

1 dl olivenolje

800 g minipoteter

2 løk i strimler

8 fedd hvitløk, delt i 2

40 minitomater

1 potte frisk timian, halvparten til fisken, litt til grønnsakene og resten til å pynte maten etter steking

Saft av 1 sitron

Salt og pepper

Fisken:

4 mellomstore douradas (á ca. 300 g)

12 skiver sitron, delt i 2

Ovnsbakt dorade
Ovnsbakt dorade

Hell olivenoljen i en langpanne og fordel den utover, så den dekker hele bunnen. Fordel minipoteter, løkstrimler, hvitløk, minitomater og litt frisk timian utover. Skvis over sitronsaften og dryss på salt og pepper. Sett grønnsakene i ovnen på 200 grader i 30 min.

Skyll fisken og tørk den med et kjøkkenhåndkle. Bruk en skarp kniv til å lage 3 snitt på hver side av fisken. Legg timian inni fisken og krydre den inn- og utvendig med salt og pepper. Legg 1/2 sitronskive i hvert snitt. Ta formen med grønnsakene ut av ovnen et øyeblikk og legg på doradene. Stek videre i 30 min. til fisken er bakt, men fortsatt saftig.

Ovnsbakt dorade
Ovnsbakt dorade

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hot tomatsuppe

Hot tomatsuppe har deilige kryddersmaker og kan gjøres mer eller mindre hot, ved å justere mengden cayenne. Den lange koketiden gjør tomatene søtere, men om du ikke har tid til det, kan du tilsette 1 ts brunt sukker.

1 løk, grovhakket

2 ss smør

2 bokser (822 g) hakkede tomater

1,5 dl vann

1 ss grønnsaksfond

6 fedd hvitløk, finhakket

2 ss revet ingefær (riv selv eller kjøp ferdigrevet i glass)

1 ts salt

2 ts gurkemeie

3 ts garam masala

1/4 – 1 ts cayenne (avhengig av hvor tøff du er)

2 dl fløte

1 neve koriander, grovhakket + litt til pynt

Fres løk, garam masala, ingefær, hvitløk, cayenne og gurkemeie i smør. Tilsett tomater, vann, koriander og fond og kok under lokk i 1 time. Kjør suppen jevn i en blender, eller i stavmikseren. Tilsett halvparten av fløten og hell resten av fløten i en liten mugge.

Hell hot tomatsuppe i suppetallerkener, risle over litt fløte, pynt med koriander og server. Det smaker godt med nanbrød til. Det kan du kjøpe ferdig, eller du finner oppskrifter på  mange nydelige varianter her.

 

Hot tomatsuppe
Hot tomatsuppe

 

Du finner flere spennende matretter fra fjern og nær her og flere oppskrifter på velsmakende supper her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Bullet nan

Bullet nan er nanbrød med  grønn chili og koriander. Nan er et nydelig innslag til maten i mange land. Det er enkelt å lage nanbrød selv, og det smaker mye bedre enn de du får kjøpt i matbutikken. Denne oppskriften gir 8 flotte nanbrød og har en nydelig smak av koriander og chili.

600 g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

2 ss løkfrø

1 chili

Noen friske korianderblader

Elt alt, bortsett fra chili og korianderblader, godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og legg på chili i skiver og korianderblader. Kjevle dem litt flatere, så chili og bladene blir presset litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal bli få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Bullet nan
Bullet nan

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller klarnet smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kokosis med vanilje

Kokosis med vanilje smaker godt som dessert men kan gjerne serveres sammen med kake også. Kokosis er opprinnelig brittisk, men serveres i de fleste land, som har kokospalmer.

4 dl helmelk
4 dl kokosmelk
50 g søt kondensert melk
50 g sukker
4 eggeplommer
1 ts vaniljeekstrakt
1/4 ts salt

Varm melk, kokosmelk, kondensert melk, sukker, vaniljeekstrakt og salt i en kjele til 75 – 80 grader. Visp eggeplommene lett sammen  i en bolle, ta kjelen av platen og rør inn eggeplommene i en tynn stråle. Sil blandingen, hell den tilbake i kjelen og varm den til 80 grader igjen.

Avkjøl blandingen, før du heller den over i iskremmaskinen. Om du ikke har iskremmaskin, kan du helle blandingen i en stor bolle, sette den i fryseren og røre hver halvtime, til den er frossen. Server gjerne med tørket kokos, karamellsaus og et mynteblad.

 

Kokosis med vanilje
Kokosis med vanilje

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Bananbøyer

Bananbøyer eller Banana Bender er en australsk banandrink med lekker farge og rund, god smak. Jeg bruker pisang ambon, som sammen med Curaçao gir den fine fargen.

1 del bananlikør
1/2 del blå curaçao
1 del eplejuice
1 del fløte
is
Rist alt sammen i en cocktail shaker og sil over i et glass med en isbit.

Bananbøyer
Bananbøyer

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Pasta med pepperrot- og blåskimmelsaus

Pasta med pepperrot- og blåskimmelsaus smaker så nydelig. Om du ikke er glad i blåskimmelost, bør du prøve denne likevel. Osten blir som et slags krydder. Denne oppskriften passer til 4 personer.

1 løk

1 pk baconterninger

400 g kyllingfilet i terninger

1 pk sopp i skiver (f.eks. sjampinjong eller aroma)

¾ ltr. fløte

2 egg

1 ss finrevet pepperrot

1 ss kyllingfond

50 g parmesan

50 g finhakket bladpersille

100 g gorgonzola eller annen blåskimmelost (eller mer om du vil ha mer ostesmak)

Legg baconterningene i ildfast form og sett dem i ovnen på 200 grader, til den er fint brunet. Finhakk løken og fres den i 1 ss smør. Finhakk soppen og fres den sammen med løken. Tilsett fløten, sammenpiskede egg, kyllingfond, pepperrot og osten. Kok opp og tilsett persille.

Serveres med pasta etter eget ønske, kokt etter anvisning på pakken.

 

Pasta med pepperrot- og blåskimmelsaus
Pasta med pepperrot- og blåskimmelsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kjøttboller med salat og hummus

Kjøttboller med salat og hummus serveres i store deler av Midt-Østen og er en rett jeg kan anbefale på det varmeste. Kjøttbollene kan enten stekes i stekepannen eller legges på stekebrett og settes i ovnen på 200 grader. Du får kjøpt sumak i asiatiske butikker, men du kan bruke paprikakrydder i stedet, om du vil.

Salaten:

Rødkål i fine strimler

Kål i fine strimler

Gulrot, revet

Agurk i terninger

Vårløk, strimlet

Paprika i strimler

Granateplekjerner

Bland alt sammen i en bolle, eller på et fat.

Dressing:

1 del limesaft

2 deler extra virgin olivenolje

Pisk sammen med en gaffel og hell dressingen over salaten.

Hummus:

1 boks kikerter i lake, skylles og tørkes

1/2 ts bakepulver

1/2 dl sitronsaft

2 fedd hvitløk

1/2 ts salt

1 dl tahini

1/2 ts spisskummen

1 ss ekstra virgin olivenolje

Alt kjøres i blender eller med stavmikser til en jevn masse. Pyntes med litt olivenolje og et dryss sumak eller paprikakrydder.

 

Kjøttbollene:

800 g kjøttdeig av lam
1 rødløk, finhakket
2 egg
3 dl kremfløte
3 ss panko eller griljermel
1 neve frisk koriander, finhakket
2 ts kanel
2 ts spisskummen
4 fedd hvitløk finhakket
2 ts oregano
2 ts harissa
1 knivsodd kajennepepper
2 ts salt
1 ts pepper

Elt alt godt sammen, form runde boller og stek dem i olje på alle kanter, så de får en gyllen skorpe, men fortsatt er saftige.

 

Kjøttboller med salat og hummus
Kjøttboller med salat og hummus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Baguettelunsj

Baguettelunsj passer både som kos hjemme og som niste. Baguetter smaker aller best når du har laget dem selv, men du får også kjøpt både ferske og halvstekte.

Du finner oppskrift på hjemmelagde baguetter HER.

Denne baguetten er fylt med tartarsaus, roastbeef, rødløk, sylteagurk og minitomater. Oppskriften på tartarsaus finner du HER.

Baguettelunsj
Baguettelunsj

Du finner oppskrift på potetsalaten HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.