Cabaret er en gammel, god matrett, som jeg lager av og til, enten til koldtbord, eller til julefrokosten. Den kan varieres nesten i det uendelige og er enkel å lage.
1 pose aspikpulver
3 egg
1 liten potte dill
1 boks asparges
1/2 fiskepudding i terninger
1 pose argentinske kjempereker
1/2 pose amerikansk blanding, gjerne frossen så cabareten stivner raskere.
1 pk crabsticks
1 liten boks krepsehaler
Bruk en egnet form eller bolle. Jeg har en ringform, som jeg synes blir fin, siden da kan jeg sette bollen med tartarsausen i midten. Lag aspik etter anvisning på pakken. Mens den står til avkjøling i romtemperatur kokes eggene, som skrelles og deles med eggedeler når de er kalde. Husk at det du legger nederst i formen, blir det mest synlige når du hvelver cabareten, så derfor legger jeg alltid i litt urter først. Når du har fylt opp formen med alle godsakene, helles aspiken over og det hele settes kaldt til neste dag. Før servering dyppes formen i noen sekunder i varmt vann og hvelves over på fat. Du finner oppskrift på en lettvint og god tartarsaus (remulade) her.
Du kan også lage cabaret i porsjonsformer og servere som forrett. Stikk ut loffeskiver med en porsjonsform, som passer perfekt under cabareten.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Nawabinan er nanbrød med en mandel-, cashew- og pistasjblanding. Det er en naturlig del av den indiske maten, men de er også populære i mange andre land i Sør- og Vestasia. Nanbrød er veldig enkle å lage selv og smaker mye bedre enn de halvstekte fra matbutikken. Denne oppskriften gir 8 nanbrød, har en nydelig smak av løkfrø (Nigellafrø), som du finner i asiatiske butikker og i noen velassorterte dagligvarebutikker. I tillegg har det en deilig, crunchy overflate med smak av nøtter og mandler.
600 g mel
1 ts salt
2 ts sukker
2 dl melk
1/2 pakke gjær
3 dl yoghurt
4 ss olivenolje
2 ss løkfrø
Mandler, cashew og pistasj, hakket
Slik gjør du det:
Elt alt utenom mandler, cashew og pistasj godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.
La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.
Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg på 1 ss av mandel-, cashew- og pistasjblandingen, trykk den ned i nanbrødet og legg dem på stekebrett med bakepapir. La dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.
La nanbrødene steke høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.
Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.
Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokt pære er en velsmakende selskapsrett, som er enkel å servere til mange. Det smaker godt med pommes boulangere og rødkål til, men det passer med andre poteter og grønnsaker, om du heller vil det.
Pommes boulangere:
1 kg poteter
2 store løk hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
Bladene fra 1 neve timian
1/2 l kyllingkraft
50 g smør + litt til å smøre formen med
1 ss olje
Salt og pepper
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, enten med mandolin, eller med ostehøvel. Smelt litt smør og olje i en stekepanne og brun løken lett, sammen med hvitløken, på lav varme. La det renne av i et dørslag.
Smør en ildfast form og legg poteter, salt, pepper og løk lagvis. Avslutt med et lag poteter, hell på kyllingkraft og fordel resten av smøret over.
Stek på 210 grader i 1 time, til potetene er gjennomstekt og har fått lekker gyllen farge.
Rødvinskokte pærer:
6 pærer
1 flaske rødvin
4 dl solbærsirup
Saft og skall av 1 båt sitron
1 kanelbark
1 stjerneanis
Noen kvister frisk timian
Kok opp vin, saft og krydder. Skrell pærene, men la stilken sitte på. Skjær litt av bunnen på pærene, så de kan stå støtt. Legg pærene i kjelen med vin og la de småkoke til de er møre, ca. 20 minutter, avhengig av hvor faste de er. Pærene vil bli liggende på siden, så snu dem et par ganger underveis, så de får jevn farge. Rødvinskokte pærer løftes forsiktig ut av laken, over på et fat og serveres lunkne.
Rødkål med spennende smak:
1,5 kg rødkål
1 ts malt allehånde
1 bit kanelbark
2 stjerneanis
1 dl eplemost
1 dl eplecidereddik
4 ss sukker
2 ss ripsgelé
2 grønne epler
Salt og pepper
Litt ribbefett ev. andefett (ikke nødvendig for et nydelig resultat)
Del rødkålen i fine strimler og legg alt, bortsett fra fettet, i en kjele. Kok i 2 timer, til kålen er skikkelig mør. Rør inn fettet og smak til med salt og pepper.
Kalkunbrystet:
1 kalkunbryst à 2 kg
100 g smør + smør til bruning
1 ss estragon
1 ts malt hvitløk
2 ts salt
1 ts pepper
Brun kalkunbrystet på alle kanter i en stekepanne, legg det over i en ildfast form og hell stekesmøret over. Sett kalkunen i ovnen på 100 grader og stikk inn steketermometer.
Smelt resten av smøret i en liten kjele og rør inn estragon, hvitløk, salt og pepper. Smør brystet med blandingen, ca. hvert kvarter, til du har brukt den opp.
Stek kalkunen til termometeret viser 68 grader, det tar ca. 1,5 time per kg (3 timer for dette kalkunbrystet). La kjøttet hvile i min. 15 min. før du skjærer det opp i tynne skiver.
Om du heller vil tilberede kalkunbrystet i sous vide, kan du krydre det med estragon, hvitløk, salt og pepper, vakuumere den med 100 g smør og legge den i sous viden på 61 grader i 5 timer. Brun brystet raskt i stekepanna før servering.
Sausen:
2 løk, finhakket
1 pk skivet sopp, f.eks. sjampinjong og aromasopp
7,5 dl fløte
1 dl solbærsaft
5 ss kyllingfond
Salt og pepper
Brun soppen sammen med løken i smør. Hell på fløte, saft og fond og la det koke til fin sauskonsistens. Smak til med salt og pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med krepsehaler er er lettvinn og god mat, som passer fint i en hektisk hverdag. Om du ikke får tak i krepsehaler, kan du bruke reker. Oppskriften er passe til 2 pers.
2 ss smør
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 boks krepsehaler i lake, skylt og avsilt
1 ss hummerfond (ev. kyllingfond eller 1 buljongterning)
2 dl fløte
1 egg
½ pakke parmesan
½ chili, finhakket
1 neve bladpersille, finhakket
Salt og nykvernet pepper
Fres løk og hvitløk i smør. Tilsett fond, fløte, chili og et sammenpisket egg. La det koke til det tykner. Tilsett parmesan og smak til med salt og pepper. Rør inn pasta etter eget ønske, kreps og persille.
Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet, men spar ett par ss av vannet. Bland pasta og kokevann med sausen. Server pasta med krepsehaler, med ekstra parmesan og et dryss nykvernet pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Badet i 2. etasje har fått en make over og har blitt en hyggelig oase for overnattingsgjester. Vi bruker ganske mye tid på å finne detaljer i de rette fargene, men det gjør at vi også blir veldig fornøyde med resultatet. Såpedispensere og krukker kommer fra Lene Bjerre, men for å starte fra begynnelsen…
Mannen i huset falt for disse gulvflisene, som han fant i en nettbutikk. Jeg har gått rundt med en av flisene en god stund, de er 40 x 40 cm og ganske tunge. Til slutt fant jeg mosaikkfliser i nøyaktig samme fargetone hos Norfloor.
Heldigvis var disse flisene på nett og litt mer håndterbare. Jeg klippet av en enkelt flis og går fortsatt med en av dem i et lite rom i veska. Det første jeg brukte den til, var å finne maling i samme fargenyanse. Den gamle, brune innredningen er malt og har fått et nytt liv i fargen som heter Balsam 5904 / S5005-B80G Scanox. Den smarte hylla kommer fra en nettbutikk i USA og er super til oppbevaring av såpe og sjampo. Rituals har velværeprodukter, som i tillegg til å lukte godt, har riktig farge. (Jeg vet det høres ut som galskap.
Selv om dusjarmaturen ser gammel ut, er funksjonaliteten helt moderne og behagelig å bruke. Du kan velge mellom fossefall og vanlig dusj, så noe for enhver smak altså.
Den vakre liftgardinen er laget hos Lothe i Drammen.
Litt nytt og litt brukt:
Jeg liker å gjenbruke både møbler og annet interiør. Jeg synes det gir sjel til huset og får oss til å trives der. Det koselige skapet, fant vi i en nettbutikk og med en grønn brikke, et speil, sølvlysestaker, med grønne lys og en gammel vaskemugge fra Egersund, synes jeg dette ble en koselig krok.
Muggen og lysestakene er kjøpt brukt på finn.no.
Siden badet har skråtak, kan ikke toalettet stå for nær veggen, derfor kjøpte vi et smart skap fra Ikea, som fikk dørblad i begge ender. Selv om det kun åpnes fra den ene siden, og to praktiske skuffer åpenbarer seg. Skapet er malt i samme farge som innredningen og potten som tilhører muggen gar fått sin plass der.
Detaljer:
Turi Design har for tiden håndklær i riktig fargetone, så det er enkelt å komplettere stilen.
Det lille hjertet på håndkleholderen er også malt i fargen balsam.
I jakten med på tilbehør, fant jeg denne blomsterpotten, som jeg synes passer godt til en eukalyptusplante.
Det koselige bildet, er signert Kjersti Munkejord Lamb og er rammet inn hos Galleri Oddvar Olsen i Drammen.
De praktiske knaggene kommer fra en nettbutikk og de enkle kleshengerne er fra Clas Ohlson.
Det tar litt tid å få det som vi ønsker, men vi er storfornøyde med resultatet.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rester med asiatisk vri kan lages med kjøttrester av alle slag. Jeg har brukt kalvesnitsel, men du kan bruke ribberester, kalkunrester eller de kjøttrestene du har tilgjengelig. Oppskriften er passe til 2 pers.
1 stor løk
200 g kjøttrester i terninger
Nøytral olje til steking
1/2 pk sjampinjong i skiver
1 ts ingefær, malt eller finhakket
1 ts thailandsk pork seasoning
1/2 ts tørket chili
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss ketjab manis
1 ts fish sauce
2 ts soyasaus
1 ts sesamolje
2 vårløk i strimler
1 paprika i strimler
2 never finhakket koriander
Fres løk og sopp i oljen. Tilsett kjøtt og krydder og fres videre i noen minutter. Hell i ketjab manis, fish sauce, soyasaus og sesamolje og la det koke i noen minutter, til kjøttet er varmt og sausen har tyknet litt. Tilsett vårløk og paprika og la det koke videre i ett minutt under omrøring. Dryss over koriander og rør inn nudler, kokt etter anvisning på pakken.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oslo mule er inspirert av den mer kjente Moscow mule. Den blir vanligvis servert i kobberkrus, men du kan selvfølgelig lage den i andre slags krus eller i glass.
1 stor eller 6 små isbiter
1/4 lime, delt i 2 + 1 skive til pynt
4 cl akevitt
Ingefærøl av god kvalitet, jeg bruker Fever-tree
Legg isbitene i bunnen av kruset (ev. glasset) og hell i akevitt. Skvis limebåtene oppi og slipp båtene oppi også. Fyll opp med ingefærøl og server.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Julaften er hyggelig, men 1. juledag er for meg den aller beste dagen i jula. Vi spiser julefrokost fra klokken 12, og den varer helt til klokken 24. Det fine med denne dagen, er at jeg dekker border og legger all maten på fat. Det er litt jobb, men når det er gjort, er det bare å kose seg med den deilige maten, øl og dram, eller vin eller brus, for de som foretrekker det.
Begge sønnene mine gjør det de kan, for å få med seg denne frokosten. Denne gangen trodde jeg vi skulle bli sju til bords og hadde dekket på til det, men klokka 11.30 ramlet det inn tre overnattingsgjester fra Sørlandet, så da ommøblerte vi litt og fikk plass til alle. Jeg beregner heldigvis alltid godt med mat og er forberedt på overraskelser.
Maten:
Noen av rettene til julefrokosten er «hellige», mens andre retter varierer jeg litt fra år til år. Det er alltid sild, men jeg bytter alltid ut minst en av slagene, for å få litt variasjon.
Fisk:
I år lagde jeg akevittsild, sild i det grønne, som er min favoritt, tabascosild, som er favoritten til mannen min og nyheten thaisild.
Akevittsild må jeg lage hvert år. Det er pappas yndlingssild og han får alltid med seg et glass når vi bytter julegaver.
Thaisild er årets nyhet. Den smaker godt av kokos og ingefær og er verdt et forsøk.
Syltet laks har vært en del av julefrokosten siden jeg smakte det første gang, for ca. 5 år siden.
Jeg har alltid et fat med røyket og gravet fisk, f.eks. røkt ål, varmrøkt pepperlaks, gravet laks, røkt ørret og rakfisk. Sammen med fisken serverer jeg egg og hjemmelaget hovmestersaus.
Den neste retten lager jeg etter ønske fra mannen i huset, nemlig cabaret med hjemmelaget remulade eller tartarsaus.
Kjøtt:
Leverpostei hører med og denne gangen har jeg ikke laget den selv. Jeg steker litt baconterninger og heller over, så blir den veldig fristende.
Jeg steker kalkunbryst på morgenen. Det er enkelt, siden jeg krydrer det med Cemo kyllingkrydder og setter det i ovnen på 125 grader, med steketermometer, så det ikke skal bli tørt. Kjernetemperaturen skal være 65 grader. Leverpostei hører også med.
Som tilbehør til kalkunen liker vi godt hjemmelaget waldorfsalat.
I tillegg har vi alltid litt forskjellig kjøttpålegg, som f.eks. lammerull, tunge, sylte, ribberull og bayonneskinke.
Vi har alltid med rester fra gårsdagens julemiddag. Her er julepølse, ribbe og medisterkaker. Mange foretrekker ribbefett på brødskiva i stedet for smør, så det setter jeg i egen bolle.
Det siste fatet inneholder alltid ost av forskjellig slag. Jeg bruker alltid julebrunost, vellagret edamer og min favoritt, blå Stilton med portvin. Sammen med ostene, severer jeg god kjeks, pepperkaker og syltetøy.
Nå begynner julefølelsen virkelig å sige innover oss. Vi starter, som mange andre med å se tradisjonsfilmer på TV. Jeg for min del, må se tre nøtter til Askepott og oppdaget litt brått for noen år siden at jeg begynte å bli godt voksen, da prinsen var blitt et barn og at kongen var blitt den kjekke.
Klokken 12.00 spiser vi mølje. I løpet av årene jeg har levd, tror jeg at jeg kun har vært to ganger uten mølje. Den første gangen var jeg baby og livnærte meg på melk. Den andre gangen husker jeg godt. Jeg ble kjempeskuffa da vi ble servert risgrøt. Ikke at det er noe galt med grøt, men det blir helt feil på julaften, når du allerede har en fin tradisjon og mandelen hjalp heller ikke.
Hos oss starter julepyntinga ute. Jeg synes det er så koselig å møte dette synet når jeg kommer hjem. Det er ikke så store trappa, men vi har plass til to stoler og et lite bord. Jeg har pyntet med noen koselige nisseputer og en juleduk.
De søte snømennene kjøpte jeg for mange år siden og de har fast plass ute, for å ønske god jul til alle som kommer på besøk.
Det søte, lille juletreet har jeg fått av stemoren min og brikken er hjemmeheklet.
I gangen står et par nissetøfler og en kurv med julete hodeplagg. Alle som kommer på romjulsbesøk til oss, kan få låne, så de kommer i julestemning.
I gangen står også maten til julebukkene klar. Den fine godtebollen har jeg arvet etter mormoren min og hun brukte den til nøtter. Jeg er like lykkelig hver gang det kommer noen julebukker på besøk.
Den gamle, vedfyrte komfyren må selvfølgelig også julepyntes.
På den ene kjøkkenbenken har jeg lagt noen kokebøker med juleoppskrifter og vinflaskene har fått juleantrekk.
Borddekking:
Jeg har valgt å bruke grønne duker i dag. De passer perfekt til de vakre blomstene som Kari i den lokale Interflorabutikken min har satt opp. Jeg gleder meg til å dekke bordet senere i dag.
Jeg gikk litt amok i skattholdet i går, så pyntingen to litt overhånd. Vi pleier å sette velkomstdrinken her.
Stua i første er stort sett pyntet med grått, hvitt, sølv og litt gull. Jeg synes det skaper en deilig ro.
Denne julekrybba har jeg hatt i mange år. Jeg synes den er så sjarmerende, med de lubne figurene. Jeg fikk den billig, siden den tilhørende engelen var forsvunnet.
Julelykten og de koselige nissene har fast plass i trappa opp til andre etasje.
Julematen:
Lyst på litt inspirasjon til julematen? Du finner mange spennende og tradisjonsrike juleretter, både til selve julemiddagen, julefrokosten, kaker og måltider de andre dagene i jula HER.
Med dette vil jeg ønske en god jul til alle AperitivoMats lesere!
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.