Risboller lages ofte med mørk sjokolade. Jeg er mer glad i lysere sjokolade, så denne oppskriften passer meg godt. Du kan sette dem på bakepapir, eller gjøre som meg, bruke muffinsformer, så de blir lettere å spise uten for mye klin. Risboller passer godt til jul, men er også perfekte til barnebursdag.
250 g delfiafett
200 g lys kokesjokolade
2 egg
2 dl sukker
3 ss sterk kaffe
100 g puffet ris
Smelt delfiafett og sjokolade. Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør sammen sjokoladeblandingen , kaffen, eggedosisen og risen og sett boller med skje. Avkjøl og oppbevar i kjøleskapet til de skal brukes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Karamellpudding er en av mine favorittdesserter. Vi bruker den alltid på julaften og 1. juledag, men også til andre spesielle anledninger. Om du følger denne oppskriften, er du garantert at du ikke får “piper” i den. Det er ekstra viktig at den ikke står lenger enn 10 minutter på 200 grader.
200 g sukker
1 ltr. H-melk
1 vaniljestang
1 ts vaniljesukker
8 egg
Start med karamellen: Varm sukkeret i en tørr stekepanne til det blir karamell. Hell karamellen over i en ildfast form og hvelv den rund, så karamellen fester seg til alle kantene og dekke bunnen. Sett kaldt.
Kok opp melken med vaniljesukkeret og vaniljestangen delt i 2 og frøene skrapt ut. Du skal bruke både stangen og frøene. Jo langsommere du koker opp, jo mer vaniljesmak får du. Avkjøles. Pisk sammen eggene og bland dem godt sammen med melken. Sil blandingen over i den ildfaste formen og sett den i vannbad i ovnen. Stek på 200 grader i 10 minutter og deretter på 100 grader til puddingen er fast. Server kaldt. Hvelv over på fat og pynt før servering.
Som tilbehør bruker jeg ofte pisket krem, blandet med litt konjakk og søtet med karamellen fra puddingen. Det smaker helt nydelig.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Yakitorispyd av kylling med nudelsalat er smaksrik mat. Mange synes nok det er for kaldt å grille vinterhalvåret, men vi graver gjerne frem grillen fra snøen og bruker den hele året.
Marinert kylling:
1 dl soyasaus
1/2 dl brunt sukker
1 dl mirin
1/2 dl sake
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 cm ingefær, revet
400 g kylling lår- eller brystfilet
1 neve sesamfrø
Bland ingrediensene i en stor bolle, del kylingen i munnfullstore terninger og la den ligge i marinaden, gjerne over natten. Tre kyllingen på grillspyd og legg på varm grill, eller legg dem i en ildfast, smurt form og sett i ovnen på 200 grader. Smør dem med marinaden under stekingen og grill så de blir gjennomstekt, men ikke tørre.
Nudelsalat:
Nudelsalat kan spises alene, med godt brød, eller som tilbehør til kjøtt eller fiskeretter.
1 pk risnudler (4 pers), kokt etter anvisning på pakken og avkjølt under rennende vann
2 hjertesalat, finstrimlet
6 vårløk, finstrimlet
3 gulrøtter, grovrevet
1 rød paprika, finstrimlet
1 mango i små terninger
100 g peanøtter, grovhakket (jeg legger dem i dobbel pose og banker litt med biffbanker)
1 neve frisk koriander finhakket
1 neve frisk mynte finhakket
Dressing:
2 røde chili, finhakket
1 ss honning
3 fedd hvitløk, malt eller finhakket
2 ts frisk ingefær revet eller finhakket
1 lime, kun saften
1 ss vann
Bland alle ingrediensene til salaten, bortsett fra peanøtter, mynte og koriander Rør sammen ingrediensene til dressingen og rør den inn i salaten. Dryss over peanøtter og urter rett før servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisk med smak av Øst-Asia er en velsmakende rett som lages på tiden det tar å koke ris. Et tips når du skal få kjernene ut av granateplet, er å dele det i to, putte den ene halvdelen i en brødpose, holde posen lukket og slå på den fra utsiden. Da slipper du sprut over hele kjøkkenet. Du får også små plastbokser med ferdig rensede kjerner i flere butikker. Saltet i soyasausen gjør at du trolig ikke behøver ekstra salt. Oppskriften er passe til 4 personer.
Saus:
3 dl creme fraîche
1/2 dl appelsinjuice
1/2 sitron, kun saften
3 ss soyasaus + litt til å smøre fisken med
3 ss honning
1 rød chili, finhakket
4 vårløk, finstrimlet
Pepper
Rør sammen creme fraîche, juice, sitronsaft, soyasaus, honning, chili og vårløk i en bolle og smak til med pepper.
Fisken:
4 tunfiskfileter
Smør til steking
Skyll og tørk av tunfisken og smør på litt soyasaus på begge sider. Brun den i 1 min. på hver sider i en stekepanne med litt smør.
Hell sausen over i stekepannen og la det småkoke i 3 min. sammen med tunfisken.
Pynt:
2 appelsiner, skrelt og i skiver
Granateplekjerner av 1/2 granateple
1 neve cashewnøtter, ristet i tørr panne
Noen korianderblader
Legg på appelsinskiver, cashewnøtter, vårløk, koriander og granateplekjerner og server med ris kokt etter anvisning på pakken.
Du finner mange flere spennende fiskeoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Afrikansk kylling med løksaus smaker godt og er en sunn rett. Oppskriften er passe til 4 pers.
Kyllingen:
800 g kylling, enten bryst- eller lårfilet
1 sitron, kun saften
Salt
1 dl raps- eller solsikkeolje
Gni kyllingfiletene inn med sitronsaft, salt og pepper og brun dem raskt i olje på over- og undersiden i en gryte. Ta dem ut, spar på innholdet i gryten og smør kyllingfiletene på alle kanter med en blanding av:
1 spiseskje olje
1/2 ss eddik
1/2 ss sennep
1 klype pepper
1 klype salt
Legg kyllingen på grillen, eller i ildfast form og sett den i ovnen på 180 grader til den er gjennomstekt. Om du bruker termometer, skal kjernetemperaturen være 68 grader.
Løksausen:
Stekefettet etter bruning av kyllingen
400 g løk, finhakket
3 fedd hvitløk
2 kvister bladpersille
2 vårløk
1 grønn paprika
1 klype salt
1/2 teskje pepper
1 klype provençalske urter
1 spiseskje sennep
2 laurbærblader
1 sitron, kun saften
1 rød chili, finhakket
Brun løken i gryten du har brunet kyllingen i, på middels varme i 7 minutter, rør av og til.
Lag nokoss (smaksblanding til sausen): Finhakk hvitløk, bladpersille, vårløk og paprika og bland med salt, pepper og provençalske urter. Rør blandingen inn i løken og kok videre i 5 minutter på lav varme, rør jevnlig. Rør inn sennep og sitronsaft. Tilsett 2,5 dl vann og 1 ts kyllingfond. Tilsett laurbærbladene og fersk chili og rør godt sammen. Kok videre til oljen stiger til overflaten. Smak og ev. juster med mer salt og pepper.
Sauterte grønnsaker:
2 ss olje
3 paprika, (grønn, gul og rød) i strimler
2 gulrøtter i terninger
1 agurk, kjernen skrapet vekk og delt i terninger
1 tomat, i terninger
Sauter først gulrøttene i olje på middels varme i 5 minutter, rør av og til. Tilsett paprika og sauter videre i 2 minutter.
Servering:
Server afrikansk kylling med løksaus sammen med de sauterte grønnsakene og ris, kokt etter anvisning på pakken.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Chick-fil-A saus er en saus fra dem amerikanske fastfoodkjeden Chick-fil-A. Sauseoppskriften er hemmelig, men denne oppskriften er det nærmeste jeg har klart å komme.
1 dl majones
2 ss BBQ saus
1,5 ss honning
2 ts dijonsennep
1 ts hvitvinseddik
Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med salami og tomater er raskt å lage i tillegg til at det er velsmakende, sunt og rimelig. Denne oppskriften kan også lages med andre typer spekemat og er passe til 4 personer.
1 løk
2 hvitløksfedd
200 g salami av god kvalitet, i tynne skiver
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
1 dl hvitvin
1 ts kyllingfond
10 minitomater, delt i to
Salt og pepper
500 g spagetti
1 potte basilikum, spar på noen fine blader til pynt og finhakk resten.
Parmesan
Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker. Tilsett salamien og smak til med salt og pepper. Rør inn basilikum rett før servering.
Kok spagetti etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen i en stor bolle og sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Server med parmesan, som gjestene kan rive over selv og sett frem salt og pepper.
Fransk svinestek er en velsmakende rett, hvor hele måltidet lages i ovnen i samme form. Svinesteken smøres med glasuren hver halvtime. Denne svinesteken er på ca. 1 kg, men om du har en større stek, ganger du opp resten av ingrediensene tilsvarende.
Glasur:
1 dl honning
1 ts malt hvitløk (fra tube eller bruk hvitløkspresse)
1/2 dl dijon
1 ss provencekrydder
1 klype kajenne
Salt og pepper
Rør alt sammen.
Grønnsakene:
800 g minipoteter, delt i 2
2 gulrøtter i skiver
2 persillerøtter, delt i skiver
1 rødløk i strimler
10 delikatesseløk
4 dl hvitvin
2 dl vann
1/2 sitron, kun saften
4 hvitløk, finhakket
2 ts tørket oregano
4 ss kyllingfond
20 minitomater, delt i 2
Legg poteter, hvitløk, oregano og løk i en ildfast form. Hell på hvitvin, vann, sitronsaft og fond og sett i ovnen på 200 grader i 1 time.
Svinet:
Skjær opp svoren i tuter, med en skarp kniv. Smør den på undersiden med glasur og legg den på toppen av potetblandingen. Smør den med glasur på oversiden og fordel resten av grønnsakene rundt. Stikk inn steketermometer i den tykkeste delen av steken og sett i ovnen på 130 grader, til kjernetemperaturen viser 74 grader. Smør på glasur hver halvtime.
1/2 glass sorte oliven i skiver
1 pk bladpersille, finhakket
Når steken har nådd ønsket temperatur, ta den ut og rør inn oliven og persille. La den hvile i noen minutter, før du deler den opp.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rist sammen Bacardi med is appelsinjuice og ananasjuice. Hell blandingen over i et glass, hell på en skvett grenadine og rør lett sammen. Pyntes med en appelsinskive.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kalv piccata er en deilig rett som serveres i flere av landene i middelhavsområdet.
2,5 dl mel (krydret med salt og pepper)
450 g kalvekoteletter eller kalvefiletskiver
2 ss olivenolje
2 ss smør
1 stor sitron i båter
1,5 dl tørr hvitvin
2 ss kapers, skylt
1 neve bladpersille, finhakket
Hell mel, salt og pepper i en brødpose med og legg i kalven. Rist til de er belagt med melblandingen på alle kanter. Varm oljen og smøret i en høy stekepanne (sautépanne) Legg i kalven og stek til de er gyllenbrune, omtrent ett minutt per side. Legg kalvekjøttet ut på en tallerken og hold det varmt (pakk inn i folie). Hell vinen i den samme smørblandingen, rør og kok til sausen har redusert og tyknet. Smak til med pepper og rør inn kapers og persille. Legg kalvekotelettene tilbake i pannen og snu dem i sausen. Server kalvekjøttet sammen med pasta, kokt etter anvisning på pakken, sammen med den deilige sausen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.