Karibisk kyllingrett

Karibisk kyllingrett er en deilig ovnsrett, som kan gjøres sterkere eller mildere ved å justere mengden sweet chili dipping sauce.

2 ss nøytral olje

1 pk aromasopp

2 rødløk

1 boks kokoskrem

1 boks kokosmelk

4 fedd hvitløk, finhakket

2 dl sweet chili dipping sauce

2 ss kyllingfond

20 dråper korianderekstrakt (ev. 1 neve fersk, finhakket)

1 boks ananas delt i biter

800 g kyllinglår og eller bryst

1 rød paprika, strimlet

1 grønn paprika, strimlet

 

Karibisk kyllingrett

Fordel oljen i en ildfast form og legg på finstrimlet rødløk og sopp. Sett i ovnen på 200 grader, til det får litt farge. Legg på kyllingen.

Karibisk kyllingrett

Dryss over paprika og ananas. Bland kokoskrem, kokosmelk, hvitløk, sweet chili dipping sauce, fond og korianderekstrakt og hell over kyllingen. Sett i ovnen på 180 grader til kyllingen er gjennomstekt, ca 1 time. Server med ris.

Karibisk kyllingrett
Karibisk kyllingrett

Karibisk kyllingrett
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ris à la Mande

Ris à la Mande er den danske broren til riskrem og den smaker mye bedre. Den har revet marsipan i stedet for sukker og litt krønsj i form av mandelspon.

1 l melk

1 dl grøtris

1 vaniljestang, delt i to på langs

1 boks fløte pisket til krem

75 g mandelflak

1/2 marsipanpølse, grovt revet

Kok grøt av melk, ris og vaniljestang og la grøten bli kald. Tilsett mandelflak, krem og marsipan.

Serveres med kirsebærsaus.

Ris à la Mande
Ris à la Mande

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hafalaab

Hafalaab er en tradisjonell suppe fra Liechtenstein Den består av kraft med dumplings laget av hvete- og maismel i tillegg til bacon eller skinke og gulrot.

1 ss smør

1 løk, finhakket

200 g baconterninger

1 l kraft, helst svin (ev. vann og buljongterninger eller fond)

2 store gulrøtter i tynne skiver

1 neve persille

Salt og pepper

Fres løken i smøret i noen minutter, så den blir blank. Tilsett kraft, bacon og gulrøtter og la det koke på lav varme mens du lager dumplingsdeigen.

Dumplings:

2,5 dl maismel

1,25 dl hvetemel

1 ts bakepulver

2 ss smør, smeltet

1 ts salt

1 ts sort pepper

1,7 dl kraft

1 egg, pisket

Rør sammen ingrediensene til dumplings og lag små, runde boller med en teskje og en hånd. Slipp bollene i kraften og la dem koke med i 10 minutter uten å røre. Sett på lokket og la suppen koke på lav varme i 25 minutter. Tilsett persille og smak til med salt og pepper.

 

Hafalaab
Hafalaab

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sildesalat

Sildesalat er enkelt å lage selv og det smaker mye bedre enn den du får kjøpt ferdig. Sildesalat smaker nydelig på brødskiva og passer ekstra godt til frokost i julen.

2 kryddersildfileter, utvannet som det står på pakken
2 kokefaste poteter, avkjølt, skrelt og delt i terninger
1 eple, skrelt og delt i terninger
8 skiver syltede rødbeter, delt i terninger
1/2 finhakket rødløk
1 ss finhakket dill
1 boks creme fraiche

Rør alt forsiktig sammen og la det stå kaldt i 2 dager, før den spises.

Sildesalat
Sildesalat

Du finner flere spennende oppskrifter med sild her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gammeldags fruktkake

Gammeldags fruktkake er en saftig kake som moren min baker til jul, men oppskriften kommer fra en hyttenabo i Brekkestø. Kaken blir nesten bedre jo eldre den blir.

1/2 kg smør

6 dl rørsukker

Røres hvitt

5 egg

1/2 kg speltmel

Ca 9 dl Blanding av rosiner, hakka aprikoser, tranebær, hakka sjokoladebiter og hakka mandler/hasselnøtter

 

Rør smør og sukker hvitt og luftig. Rør inn egg og mel vekselvis før du blander inn resten av ingrediensene.
Fordel i 2 brødformer kledd med bakepapir og stek i ca. 1,5 t på 170 grader.

Oppbevar i tett pose i kjøleskapet.

Gammeldags fruktkake
Gammeldags fruktkake

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Porchetta med appelsinsaus

Porchetta er det italienske svaret på ribbe. Det er litt jobb med den, men resultatet er fantastisk. Jeg kjøper tynnribbe med hel svor og får den beinet ut i kjøttdisken, men du kan ev. ta ut beina selv.

2 kg ferdig utbeinet tynnribbe
4 ts salt
2 ts grovkvernet pepper

Fyll:

1 pk bladpersille, finhakket
10 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, finhakket
10 blader frisk salvie, finhakket
1 appelsin, saften + revet skall (NB! Kun det gule)
2 ts fennikelfrø

Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle.

Porchetta:

Del ribben i tre lag, som henger sammen, legg den med svorsiden ned, gni den inn med salt og pepper og fordel fyllet over hele kjøttstykket. Rull sammen ribben fra motsatt side av der svoren er, så at svoren kommer ytterst når du er ferdig. Surr porchettaen med en bomullstråd, så den holder seg sammen. Legg den i ildfast form, sett i steketermometer fra siden, så du ikke ødelegger svoren. Sett den i ovnen på 75 grader til kjernetemperaturen er 65 grader. Skru opp til 230 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 73 graden og svoren sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La porchetta hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

3 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller, nb! kun det gule. Del skallet i tynne strimler. Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter, før du tilsetter appelsinsaften og skallet og lar det koke i noen minutter. Siles av, tilsett soyasaus og fond, visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.

Tilbehør:

12 småløk, f.eks. delikatesseløk

100 g grovhakkede hasselnøtter

2 ss smør til steking

5 ss flytende honning

Salt og pepper

1 pk brekkbønner

1 håndfull salvieblader og syre til pynt

Skrell løken og bønnene. Fres løk og hasselnøtter i en panne med smør til løken er mør og gyllen. Tilsett honning og bønner og krydre med salt og pepper.

Servering:

Server skiver av porchetta med appelsinsausen, den deilige grønnsaksblandingen og valgfrie poteter. Jeg har brukt ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her.

 

Tips:

Porchettarester smaker godt som pålegg.

 

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bohemian mule

Bohemian mule er inspirert av den mer kjente Moscow mule og ble første gang laget av Giovanni Burdi i London, på 1990-tallet. Den blir vanligvis servert i kobberkrus, men du kan selvfølgelig lage den i andre slags krus eller i glass.

1 stor eller 6 små isbiter

1/4 lime, delt i 2 + 1 skive til pynt

4 cl absint

Ingefærøl av god kvalitet, jeg bruker Fever-tree

Legg isbitene i bunnen av kruset (ev. glasset) og hell i absint. Skvis limebåtene oppi og slipp båtene oppi også. Fyll opp med ingefærøl og pynt med myntekvister.

Bohemian mule
Bohemian mule

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mannen i husets julesild

Mannen i husets julesild smaker deilig av portvin og julekrydder, som vi kjenner fra den norske julebaksten.

6 kryddersildfileter

1 dl eddik 7 %

1,5 dl sukker

1 dl vann

1 dl portvin

1,5 ts hel sort pepper

1 laurbærblad

10 nellikspiker

1 kanelbark

1 stjerneanis

2 middels store rødløk i tynne skiver

 

Vann ut silden som det står på pakken, tørk av den og del i gaffelbiter.

Kok opp eddik, sukker, krydder, portvin og vann i en kjele og avkjøl laken helt.

Legg sild og løk lagvis i en krukke, hell laken over og sett på lokk.

Oppbevar mannen i husets julesild kaldt og la den trekke i laken et par døgn før servering. Silden holder seg i minst 1-2 uker.

Mannen i husets julesild
Mannen i husets julesild

 

Du finner masse spennende sildeoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fiskeburger i pommes stripesbrød

Fiskeburger i pommes stripesbrød er laget med en blanding av malt og finhakket fisk. Den er saftig og har en nydelig dressing og burgerbrød, laget av pommes stripes og ost i vaffel- eller toastjern. Oppskriften gir 3-4 burgere.

Dressing:

3 dl crème fraîche
100 g majones
3 ss sweet chilisaus
1/2 ss srirachasaus
1 neve dill finhakket
1/2 sitron, kun saften
Salt og pepper

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Vår aller beste fiskeburger
Dressing til fisk og skalldyr

 

Burgeren:

2 pk salma  190 g, Halvparten finhakket og resten most
1 egg
1/2 sitron, kun saften
1 finhakket chili
2 ss strøkavring
Salt og pepper
Finhakket bladpersille

Rør alt godt sammen og form runde burgere, som stekes i smør i varm stekepanne i ca. 2 min. på hver side.

Vår aller beste fiskeburger
Vår aller beste fiskeburger, før steking
Pommes stripesbrød:

1 neve pommes strips

1/2 dl revet cheddar

Fordel pommes strips i varmt toast- eller vaffeljern og dryss osten over. Stek til osten er sprø og har fått fin farge.

Vaffelchipsburgerbrød
Servering:

Legg burgerne i varme pommes stripesbrød sammen med f.eks. råkost, agurk, salat og bacon eller annet tilbehør du er glad i. Risle over dressingen og kos deg.

Fiskeburger i Pommes stripesbrød
Fiskeburger i pommes stripesbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Goro

Goro er en av de aller eldste julekakene og en av de sju slagene det var vanlig å ha på kakefatet til jul. Denne oppskriften gir ca. 60 goro.

1 egg

1 eggeplomme

125 g sukker

1 dl fløte

75 g potetmel

1 ts vaniljesukker

1 ts malt kardemomme

300 g romtemperert smør

350 g hvetemel

Rør sammen alt utenom smør og hvetemel. Tilsett smør i terninger litt etter litt, under omrøring. Deigen skal bli litt klumpete. Tilsett mel i flere omganger, rør godt i mellom deigen er fast og ikke klissete. Dekk deigen med plastfolie og sett den kaldt i minimum 30 minutter.

Kjevle deigen til en avlang leiv, som brettes inn mot midten. Gjenta kjevlingen og brettingen to ganger. Pakk deigen inn i plastfolie og la den stå kaldt over natten.

La deigen stå i romtemperatur 30 minutter før den skal bakes ut. Dryss litt mel på benken og kjevle deigen til den har en tykkelse på 1 1/2 mm.

Lag en mal i papp eller papir lik størrelsen på gorojernet ditt. Skjær ut kakene etter malen og stek dem i et gorojern til de er pene og gylne.

Oppbevares i tett boks.

Goro
Goro

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.