Karibisk kyllingrett er en deilig ovnsrett, som kan gjøres sterkere eller mildere ved å justere mengden sweet chili dipping sauce.
2 ss nøytral olje
1 pk aromasopp
2 rødløk
1 boks kokoskrem
1 boks kokosmelk
4 fedd hvitløk, finhakket
2 dl sweet chili dipping sauce
2 ss kyllingfond
20 dråper korianderekstrakt (ev. 1 neve fersk, finhakket)
1 boks ananas delt i biter
800 g kyllinglår og eller bryst
1 rød paprika, strimlet
1 grønn paprika, strimlet
Fordel oljen i en ildfast form og legg på finstrimlet rødløk og sopp. Sett i ovnen på 200 grader, til det får litt farge. Legg på kyllingen.
Dryss over paprika og ananas. Bland kokoskrem, kokosmelk, hvitløk, sweet chili dipping sauce, fond og korianderekstrakt og hell over kyllingen. Sett i ovnen på 180 grader til kyllingen er gjennomstekt, ca 1 time. Server med ris.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ris à la Mande er den danske broren til riskrem og den smaker mye bedre. Den har revet marsipan i stedet for sukker og litt krønsj i form av mandelspon.
1 l melk
1 dl grøtris
1 vaniljestang, delt i to på langs
1 boks fløte pisket til krem
75 g mandelflak
1/2 marsipanpølse, grovt revet
Kok grøt av melk, ris og vaniljestang og la grøten bli kald. Tilsett mandelflak, krem og marsipan.
Serveres med kirsebærsaus.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hafalaab er en tradisjonell suppe fra Liechtenstein Den består av kraft med dumplings laget av hvete- og maismel i tillegg til bacon eller skinke og gulrot.
1 ss smør
1 løk, finhakket
200 g baconterninger
1 l kraft, helst svin (ev. vann og buljongterninger eller fond)
2 store gulrøtter i tynne skiver
1 neve persille
Salt og pepper
Fres løken i smøret i noen minutter, så den blir blank. Tilsett kraft, bacon og gulrøtter og la det koke på lav varme mens du lager dumplingsdeigen.
Dumplings:
2,5 dl maismel
1,25 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 ss smør, smeltet
1 ts salt
1 ts sort pepper
1,7 dl kraft
1 egg, pisket
Rør sammen ingrediensene til dumplings og lag små, runde boller med en teskje og en hånd. Slipp bollene i kraften og la dem koke med i 10 minutter uten å røre. Sett på lokket og la suppen koke på lav varme i 25 minutter. Tilsett persille og smak til med salt og pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sildesalat er enkelt å lage selv og det smaker mye bedre enn den du får kjøpt ferdig. Sildesalat smaker nydelig på brødskiva og passer ekstra godt til frokost i julen.
2 kryddersildfileter, utvannet som det står på pakken 2 kokefaste poteter, avkjølt, skrelt og delt i terninger 1 eple, skrelt og delt i terninger 8 skiver syltede rødbeter, delt i terninger 1/2 finhakket rødløk 1 ss finhakket dill 1 boks creme fraiche
Rør alt forsiktig sammen og la det stå kaldt i 2 dager, før den spises.
Du finner flere spennende oppskrifter med sild her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gammeldags fruktkake er en saftig kake som moren min baker til jul, men oppskriften kommer fra en hyttenabo i Brekkestø. Kaken blir nesten bedre jo eldre den blir.
1/2 kg smør
6 dl rørsukker
Røres hvitt
5 egg
1/2 kg speltmel
Ca 9 dl Blanding av rosiner, hakka aprikoser, tranebær, hakka sjokoladebiter og hakka mandler/hasselnøtter
Rør smør og sukker hvitt og luftig. Rør inn egg og mel vekselvis før du blander inn resten av ingrediensene. Fordel i 2 brødformer kledd med bakepapir og stek i ca. 1,5 t på 170 grader.
Oppbevar i tett pose i kjøleskapet.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Porchetta er det italienske svaret på ribbe. Det er litt jobb med den, men resultatet er fantastisk. Jeg kjøper tynnribbe med hel svor og får den beinet ut i kjøttdisken, men du kan ev. ta ut beina selv.
2 kg ferdig utbeinet tynnribbe 4 ts salt 2 ts grovkvernet pepper
Fyll:
1 pk bladpersille, finhakket 10 fedd hvitløk, finhakket 1 løk, finhakket 10 blader frisk salvie, finhakket 1 appelsin, saften + revet skall (NB! Kun det gule) 2 ts fennikelfrø
Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle.
Porchetta:
Del ribben i tre lag, som henger sammen, legg den med svorsiden ned, gni den inn med salt og pepper og fordel fyllet over hele kjøttstykket. Rull sammen ribben fra motsatt side av der svoren er, så at svoren kommer ytterst når du er ferdig. Surr porchettaen med en bomullstråd, så den holder seg sammen. Legg den i ildfast form, sett i steketermometer fra siden, så du ikke ødelegger svoren. Sett den i ovnen på 75 grader til kjernetemperaturen er 65 grader. Skru opp til 230 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 73 graden og svoren sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La porchetta hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.
Sausen:
Skall og saft av 4 appelsiner
1,5 dl sukker
3 ss vann
3 ss eplesidereddik
2 ss soyasaus
1 ss kalve- eller kyllingfond
2 ss brun maisennajevner
75 g smør
Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller, nb! kun det gule. Del skallet i tynne strimler. Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter, før du tilsetter appelsinsaften og skallet og lar det koke i noen minutter. Siles av, tilsett soyasaus og fond, visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.
Tilbehør:
12 småløk, f.eks. delikatesseløk
100 g grovhakkede hasselnøtter
2 ss smør til steking
5 ss flytende honning
Salt og pepper
1 pk brekkbønner
1 håndfull salvieblader og syre til pynt
Skrell løken og bønnene. Fres løk og hasselnøtter i en panne med smør til løken er mør og gyllen. Tilsett honning og bønner og krydre med salt og pepper.
Servering:
Server skiver av porchetta med appelsinsausen, den deilige grønnsaksblandingen og valgfrie poteter. Jeg har brukt ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her.
Tips:
Porchettarester smaker godt som pålegg.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bohemian mule er inspirert av den mer kjente Moscow mule og ble første gang laget av Giovanni Burdi i London, på 1990-tallet. Den blir vanligvis servert i kobberkrus, men du kan selvfølgelig lage den i andre slags krus eller i glass.
1 stor eller 6 små isbiter
1/4 lime, delt i 2 + 1 skive til pynt
4 cl absint
Ingefærøl av god kvalitet, jeg bruker Fever-tree
Legg isbitene i bunnen av kruset (ev. glasset) og hell i absint. Skvis limebåtene oppi og slipp båtene oppi også. Fyll opp med ingefærøl og pynt med myntekvister.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fiskeburger i pommes stripesbrød er laget med en blanding av malt og finhakket fisk. Den er saftig og har en nydelig dressing og burgerbrød, laget av pommes stripes og ost i vaffel- eller toastjern. Oppskriften gir 3-4 burgere.
Dressing:
3 dl crème fraîche 100 g majones 3 ss sweet chilisaus 1/2 ss srirachasaus 1 neve dill finhakket 1/2 sitron, kun saften Salt og pepper
Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Burgeren:
2 pk salma 190 g, Halvparten finhakket og resten most 1 egg 1/2 sitron, kun saften 1 finhakket chili 2 ss strøkavring Salt og pepper Finhakket bladpersille
Rør alt godt sammen og form runde burgere, som stekes i smør i varm stekepanne i ca. 2 min. på hver side.
Pommes stripesbrød:
1 neve pommes strips
1/2 dl revet cheddar
Fordel pommes strips i varmt toast- eller vaffeljern og dryss osten over. Stek til osten er sprø og har fått fin farge.
Servering:
Legg burgerne i varme pommes stripesbrød sammen med f.eks. råkost, agurk, salat og bacon eller annet tilbehør du er glad i. Risle over dressingen og kos deg.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Goro er en av de aller eldste julekakene og en av de sju slagene det var vanlig å ha på kakefatet til jul. Denne oppskriften gir ca. 60 goro.
1 egg
1 eggeplomme
125 g sukker
1 dl fløte
75 g potetmel
1 ts vaniljesukker
1 ts malt kardemomme
300 g romtemperert smør
350 g hvetemel
Rør sammen alt utenom smør og hvetemel. Tilsett smør i terninger litt etter litt, under omrøring. Deigen skal bli litt klumpete. Tilsett mel i flere omganger, rør godt i mellom deigen er fast og ikke klissete. Dekk deigen med plastfolie og sett den kaldt i minimum 30 minutter.
Kjevle deigen til en avlang leiv, som brettes inn mot midten. Gjenta kjevlingen og brettingen to ganger. Pakk deigen inn i plastfolie og la den stå kaldt over natten.
La deigen stå i romtemperatur 30 minutter før den skal bakes ut. Dryss litt mel på benken og kjevle deigen til den har en tykkelse på 1 1/2 mm.
Lag en mal i papp eller papir lik størrelsen på gorojernet ditt. Skjær ut kakene etter malen og stek dem i et gorojern til de er pene og gylne.
Oppbevares i tett boks.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.