Caprese

Caprese er en salat med opprinnelse fra Capri i Italia. Den er enkel å lage og kan brukes som forrett (antipasti) eller som en lunsjrett, med godt brød til.

Legg skiver av søte tomater og mozzarella i skiver på en tallerken. Legg en skinkeskive på enden, legg litt ruccola rundt og dryss over basilikum.

Risle over en god olivenolje og en vellagret balsamico. Dryss over litt nykvernet pepper og flaksalt og server.

 

Caprese
Caprese

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dressing til fisk og skalldyr

Dressing til fisk og skalldyr er super som tilbehør retter med fisk og skalldyr, både kokte, stekte, grillede, kalde og rå.

3 dl crème fraîche
100 g majones
3 ss sweet chilisaus
1/2 ss srirachasaus
1 neve dill finhakket
1/2 sitron, kun saften
Salt og pepper

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Dressing til fisk og skalldyr
Dressing til fisk og skalldyr

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

I dag er det Thailands nasjonaldag – hva med å feire sammen med dem ved å lage en spennende thairett?

I dag er det Thailands nasjonaldag – hva med å feire sammen med dem ved å lage en spennende thairett? Thailand feirer nasjonaldagen sin på kongens offisielle fødselsdag, 5. desember.

 

I Thailand har de tilpasset utenlandske retter ved å tone ned sterke kryddere og tilføre mer friske krydderurter som sitrongress og galangarot. Thaimaten kan være sterk, og men det er aldri langvarig. I stedet for å servere en og en rett, serveres alle rettene samtidig.

Maten er en perfekt blanding mellom sterkt, mildt, søtt og surt.

Du kan jo være med å feire, ved å lage en spennende rett fra Thailand.

Du finner masse oppskrifter på thairetter HER.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Langtidsstekt oksestek med soppsaus

Langtidsstekt oksestek med soppsaus er en koselig søndagsmiddag. Jeg langtidssteker ofte kjøtt som ikke er så mørt i utgangspunktet. Da blir selv det seigeste kjøttet fantastisk mørt. Her har jeg brukt surret oksestek.

1 surret oksesteik

4 løk i store strimler

4 gulrøtter i skiver

3 dl vann

4 laurbærblader

Brun steika raskt på alle kanter og legg den i en ildfast form, sammen med løk i store strimler, gulrøtter, vann og laurbærblader.

Dekk med aluminiumsfolie og settes langt ned i ovnen 65 grader i 12-14 timer. Pass på at kjernetemperaturen ikke blir for høy. Hvis den begynner å øke mot 65 grader, må temperaturen i ovnen reduseres til 55 grader.

Sous vide:

Om du ønsker å tilberede oksesteken i sous vide, vakuumerer du den sammen med litt olje, pepper og laurbær og legger den i sous vide på 55 grader i 48 timer. Deretter bruner du den raskt på alle kanter i en stekepanne.

Saus:

Når det nærmer seg tiden kjøttet skal tas ut, starter jeg med sausen. Smelt 4 ss smør i en gryte, tilsett 1 pk sopp i skiver og la det bli gyllenbrunt. Tilsett 4 ss mel og fres det sammen med soppen og smøret til det får en gyllen nøttefarge. Det er viktig for smaken, at du bruker tiden det tar og bruner det godt. Rør inn den avsilte kraften fra oksesteken litt og litt, mens du rører. Tilsett 4 ss oksefond og en skvett fløte. Smak til med salt og pepper.

Skjær steken i tynne skiver, server med den deilige sausen, nykokte poteter eller en deilig potetmos, grønnsakene fra stekingen og f.eks. brokkoli, romanesco eller andre grønnsaker du liker.

Langtidsstekt oksestek med soppsaus
Langtidsstekt oksestek med soppsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Adventsbord

Adventsbord i lilla, som er adventsfargen er hyggelig og litt glemt av mange. Jeg pynter alltid med lilla i tiden før jul og synes det er hyggelig å invitere til middag før juleforberedelsene tar overhånd.

Både brikkene og lysholderne er mange år gamle, men serviettene er innkjøpt for anledningen.

 

Blomstene er, som alltid, vakkert satt opp av Interflora.

Adventsbord i adventsfargen
Adventsbord 

 

Du finner flere bilder fra adventspyntingen min her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Marsipanbrød med nougat

Marsipanbrød med nougat er koselig å sette frem i julen. Det er hyggelig å lage det selv og barna kan jo lage sine egne marsipankunstverk samtidig. Tragant får du kjøpt på apoteket og den gjør at marsipanen blir seigere og lettere å jobbe med. Odense har nougat i 500 g pølser.

Marsipan:

Denne oppskriften gir ca. 1/2 kg marsipan

250 g skåldede, malte mandler (ev. mandelmel)

250 g melis

1/2 ts tragant

1 ss eggehvite

Ev. konditorfarge

Kna marsipan, melis, tragant og eggehvite godt sammen. Den skal være lett å jobbe med, så om den er tørr, blander du inn litt mer eggehvite. Om den er for bløt, knar du inn litt mer melis. Pakk marsipanen i plastfolie og la den hvile en time eller to på kjøkkenbenken.

Om du ønsker farge på marsipanen, er det lurt å starte med noen dråper farge av gangen.

Marsipanbrød med nougat

Marsipan, helst hjemmelaget

Nougat

Sjokolade etter eget ønske, jeg bruker melkesjokolade

Legg bakepapir på benken litt tykke pølser av marsipanen og litt tynnere pølser med nougat. Kjevle marsipanpølsene så de blir brede nok til å pakkes rundt en nougatpølse. Legg nougatpølsa på marsipanen og rull marsipanen rund. Legg pølsa på en rist med et fat dekket med bakepapir, som kan ta imot overskuddssjokolade under.

Smelt sjokoladen i vannbad. Om du bruker termometer gjelder følgende:

Mørk sjokolade varmes til 50 grader og kjøles ned til 28
Melkesjokolade varmes til 45 grader og kjøles ned til 27
Hvit sjokolade varmes til 40 grader og kjøles ned til  26

Hell sjokoladen over pølsene, dryss på pynt, om du ønsker og sett dem kaldt. Jeg deler dem i passe munnfuller når de skal settes på bordet.

Marsipanbrød med nougat
Marsipanbrød med nougat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Provencalsk gryte

Provencalsk gryte har kraftig og balansert smak. Koketiden er viktig, for at sødmen skal utvikle seg fra tomatene. Oppskriften er passe til 4 personer.

600 g storfekjøtt, for eksempel entrecôte, i terninger
2 løk i strimler
2 dl hvitvin
4 fedd hvitløk, finhakket
1 god neve tørket steinsopp
1 stor, eller 2 små persillerøtter i små terninger
2 gulrøtter i små terninger
2 laurbærblader
1/2 glass grønne oliven u/stein
5 dl kraft, ev. sjalottløkfond elle oksefond og vann
14 perlepoteter, delt i 4
1 boks hakkede tomater, helst Mutti
1 ss tomatpuré
14 minitomater, delt i 2
1 ss timian
1 ss oregano
3 ts salvie
Salt og pepper
1 neve finhakket bladpersille

Legg steinsoppen i varmt vann. Brun kjøttet i en blanding av smør og olivenolje. Tilsett løken og stek videre til løken er gyllen. Tilsett hvitløk, hvitvin, hakkede tomater, tomatpuré, laurbærblader, kraft, sopp, persillerøtter, poteter, gulrøtter og tomater. Rør det sammen og la det koke i 1 time, til grønnsakene er møre.

Provencalsk gryte
Provencalsk gryte

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Aperitivos absinthecocktail

Aperitivos absinthe cocktail er min egen oppfinnelse og en av favorittdrinkene hos oss. Du kan kjøpe simple syrup ferdig, men den er rask å lage selv og holder en stund i kjøleskapet.

2 cl absinte

2 cl limesaft, nypresset

6 cl sodavann

1,5 cl simple syrup (kok opp 2 dl sukker med 2 dl vann, rør til alt er oppløst og avkjøl)

1 dash angostura bitters

Rist alt i en shaker med is, sil over i glass og server med en skive lime.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Møljebrød – flatbrød

Møljebrød – flatbrød smaker godt, ikke bare til mølje, men også til suppe, lapsaus etc. Oppskriften gir 60 brød

2,5 kg hvetemel

2 kg fin sammalt hvete

1 kg fin sammalt rug

4 l vann

3 ss salt

Dag 1:

Hell vannet i en bolle og rør inn alt det sammalte melet og nesten alt hvetemelet. Om det behøves, rør inn resten av melet. Deigen skal være ganske klissete.

Møljebrød - flatbrød Møljebrød - flatbrød Møljebrød - flatbrød

Dag 2:

Kle kjevlen med en ren nylonstrømpe og fest den med en strikk, så ikke leiven fester seg til den. Kjevle ut tynne, runde leiver på 120 – 130 g og stek på varm takke (temperaturen på 7 av 10). Når de har stekt litt på den ene siden, vask av overflødig mel med et vått koppehåndkle, snu og stek på den andre siden.

 

Møljebrød - flatbrød
Møljebrød – flatbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Minas gulrotsuppe

Minas gulrotsuppe er nydelig til forrett eller som en lunsjrett, med litt brød til. Gulrøttene gjør suppen litt søtlig, så det smaker deilig med litt bacon på.

800 g gulrøtter i terninger

4 sjalottløk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

1/2 rød chili, finhakket

2 ss smør til steking

6 dl grønnsakskraft, ev. vann med fond eller buljongterninger

2 bokser creme fraiche

Saften av 1 lime

Salt og pepper

Litt frisk koriander

1 pk bacon

Legg bacon på bakepapir og sett det i ovnen på 200 grader, til det er passe brunet. Knus det med hendene og sett til side til det skal serveres.

Fres grønnsakene i smør til løken er blank, ca. 5 minutter. Tilsett kraft og kok opp. La det småkoke under lokk til gulrøttene er myke, ca. 20 minutter. Kjør suppen glatt med stavmikser. Rør inn creme fraiche og smak til med limesaft, salt og pepper. Server Minas gulrotsuppe med et dryss bacon og pynt med litt koriander.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.