Asiatisk chimichurri er en deilig urtesaus, som passer til både kjøtt og fisk. Chimichurri er egentlig en saus som brukes i Sør- og Mellom-Amerika, men denne varianten er tilpasset det sør-øst-asiatiske kjøkken. Thaibasilikum får du kjøpt i asiatiske butikker.
1 sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 ss ingefær
1 grønn chili
1,5 ss risvineddik
1 ts fishsauce
1 neve bladpersille inkl. stilker
3 vårløk
1 neve koriander inkl. stilker
1 neve thaibasilikum
2 dl olivenolje
1 ss sesamolje
Salt og pepper
Grovhakk de store ingrediensene og kjør alt til en fin saus i en blender, eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Asiatisk chimichurri
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Myanmars nasjonaldag er den 4. januar og vi feirer med litt mat derfra.
Myanmar, som tidligere het Burma, har grense mot Bangladesh, India, Kina, Laos og Thailand. De har også en lang kystlinje mot Andamanhavet og Bengalbukta. Dette gjør at de har en spennende matkultur, preget av både nabolandene og av havet.
Du finner spennende og velsmakende matretter fra Myanmarher.
Myanmars nasjonaldag er den 4. januar og vi feirer med litt mat derfra
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Soyasaus med ingefær er en nydelig saus, som passer til stekt og grillet fisk, kjøtt og skalldyr eller til fondue eller hot pot. Den passer også utmerket til sushi. Den en enkel og grei å lage, du bare rører ingrediensene sammen og serverer den kald.
1 hvitløksfedd, finrevet, eller presset gjennom hvitløkpresse
1 ss ingefærpuré, ev. 3 cm fersk, finrevet
1/2 dl riseddik
1/2 lime, kun saften
2 ss sesamolje
1 klype chiliflak, tørkede
1/2 dl soyasaus
1 ss honning
Bland alt sammen i en bolle.
Soyasaus med ingefær
Du finner flere spennende oppskrifter fra Japan HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Wallenbergare med ertepuré og båtpoteter er en svensk tradisjonsrett som kommer fra restaurant Cecil i Stockholm. Den lages opprinnelig med kalvekjøtt, men det går helt fint med vanlig kjøttdeig.
500 g kjøttdeig
2 egg
1/2 ts hvit pepper
3 dl fløte
1/2 ts nellik
1/2 ts muskat
2 dl strøkavring eller panko
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
200 g smør
Elt sammen kjøttdeig, fløte, egg, salt, hvit pepper og krydder.
Legg strøkavring i en liten bolle.
Del kjøttdeigblandingen i fire like deler. Smør hendene med litt olje, så blandingen ikke fester seg til hendene og det blir enklere å forme runde burgere som er ca. 2 cm tykke. Dryss et lag med brødsmuler på oversiden, legg dem i varm stekepanne med smeltet smør og dryss brødsmuler på den andre siden.
La dem steke i ca. 20 minutter på middels varme.
Server Wallenbergs med f.eks. kapers, potetbåter, ertepuré, og stekt løk.
Båtpoteter:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
1 fedd hvitløk
Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Wallenbergare med ertepuré og båtpoteter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kebabdressing gjør mye av smaken når du nyter kebaben. Denne sausen er kompleks og en favoritt hos oss. Den er også super til å servere ved siden av kebabpizza og om du liker den veldig godt, til hamburger.
350 g gresk yoghurt 150 g ekte majones 1 dl Heinz ketchup 2 ss lake fra sylteagurk 8 fedd malt hvitløk (bruk ev. hvitløkspresse) 4 ts salt 2 ts sort pepper 3 ts cayennepepper 4 ts malt koriander 2 ts spisskummen 2 ts garam masala 1 ss oregano 2 ts kanel 3 ss paprika 1/2 lime, kun saften
Bland alt sammen og sett kaldt i noen minutter, så smakene får satt seg.
Kebabdressing
Du finner flere spennende og smaksrike sauser fra fjern og nær, både varme og kalde, her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Indrefilet med persille- og blåskimmelsaus er deilig selskapsmat. Jeg har servert retten med sopp, mais og pommes noisettes, men du kan selvfølgelig bruke annet tilbehør.
Sausen:
2 finhakkede løk
2 ss smør
3 dl chablis
2 laurbærblader
2 ss kyllingfond
150 g blåskimmelost
1 neve finhakket persille
5 dl fløte
1 ss konjakk
Fres løken blank og mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, konjakk og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens, rør inn persillen og server.
Soppen:
1 pk sopp i skiver
Smør til steking
Salt og pepper
Finhakket bladpersille
Stek soppen i smør, krydre den med salt og pepper. Rett før servering rører du inn litt finhakket bladpersille.
Indrefilet:
Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.
Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.
Maiskolbene:
1/2 maiskolbe per person
Smør, hvis den skal stekes i panne
Salt og pepper
Stek eller grill maiskolbene på alle kanter. Krydre med salt og pepper.
Pommes noisettes:
750 g mandelpoteter
5 eggeplommer
150 g smør
Salt og nykvernet pepper
100 g mel
100 g strøkavring
2 egg, sammenpisket
2 dl frityrolje
Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper. Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle. Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle. Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta. Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.
Indrefilet med persille- og blåskimmelsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Nyttårsaften – hva i all verden skal jeg lage? Det er ikke alltid like enkelt å finne på noe og jeg får alltid mange spørsmål om forslag til meny til nyttårsaften.
Pasta bolognese med ribberester er en fin måte å bruke mat etter julefeiringen på. Hemmeligheten bak en god bolognese er den lange koketiden, som gjør at sausen får en naturlig sødme. Alkoholen fordamper selvfølgelig under kokingen og dette gjør retten velegnet også for barn.
3 ss olivenolje
2 finhakkede løk
2 finhakkede hvitløksfedd
100 g bacon i terninger
2 gulrøtter i terninger
2 stjerneanis
4 laurbærblad
2 stilker frisk timian
2 ss tørket oregano
600 g ribberester, finhakket
1 flaske hakkede tomater (helst Mutti) eller 2 bokser
3 dl kalve- eller oksekraft, ev. vann og fond eller terning
2 dl rødvin
Salt og pepper
Pasta kokt etter anvisning på pakken, gjerne al dente
Parmesan
Noen friske basilikumblader til pynt
Varm oljen på middels varme i en stor stekepanne med høye kanter, og fres bacon til det begynner å bli sprøtt. Tilsett løk og hvitløk og la det frese i et par minutter. Løken skal ikke bli brun, men gyllen og myk. Tilsett gulrøtter, laurbærblader, stjerneanis, timian og 2 oregano.
Brun ribberestene i en annen panne med litt olje og hell den over i pannen med grønnsakene.
Tilsett hakkede tomater, kalve- eller oksekraft og rødvin og la det småkoke under lokk i hvert fall en time, gjerne enda lenger og smak til med salt og pepper.
Serveres med nykokt pasta og kanskje et dryss nyrevet parmesan. Pynt med friske urter, f.eks. bladpersille eller basilikum.
Pasta bolognese med ribberester
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cabaret er en gammel, god matrett, som jeg lager av og til, enten til koldtbord, eller til julefrokosten. Den kan varieres nesten i det uendelige og er enkel å lage.
1 pose aspikpulver
3 egg
1 liten potte dill
1 boks asparges
1/2 fiskepudding i terninger
1 pose argentinske kjempereker
1/2 pose amerikansk blanding, gjerne frossen så cabareten stivner raskere.
1 pk crabsticks
1 liten boks krepsehaler
Bruk en egnet form eller bolle. Jeg har en ringform, som jeg synes blir fin, siden da kan jeg sette bollen med tartarsausen i midten. Lag aspik etter anvisning på pakken. Mens den står til avkjøling i romtemperatur kokes eggene, som skrelles og deles med eggedeler når de er kalde. Husk at det du legger nederst i formen, blir det mest synlige når du hvelver cabareten, så derfor legger jeg alltid i litt urter først. Når du har fylt opp formen med alle godsakene, helles aspiken over og det hele settes kaldt til neste dag. Før servering dyppes formen i noen sekunder i varmt vann og hvelves over på fat. Du finner oppskrift på en lettvint og god tartarsaus (remulade) her.
Du kan også lage cabaret i porsjonsformer og servere som forrett. Stikk ut loffeskiver med en porsjonsform, som passer perfekt under cabareten.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.