Lammetagine med kikerter er en matretter tilberedt i det tradisjonelle kokekaret tagine fra Nord-Afrika. Om du ikke har en, går det helt fint å lage denne retten i en vanlig gryte også. Du får kjøpt ras-el-hanout i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 4 personer.
2 ss olivenolje
600 g magert lammekjøtt (ytrefilet, mørbrad el.) i terninger
1 stor løk, grovhakket
2 store gulrøtter, delt små terninger
2 fedd hvitløk, finhakket
1 boks hakket tomat, helst Mutti
400 g kikerter fra boks, skylt og avrent
2 ss ras-el-hanout
200 g tørket aprikos, delt i terninger
100 g tørket fiken, delt i terninger
6 dl kyllingkraft (ev. vann og fond)
120 g granateplefrø
2 store håndfuller koriander, grovhakket
Brun lammet på alle sider i oljen og legg det til side. Brun løk og gulrøtter i samme olje i 2-3 minutter til løken er gyllen. Tilsett hvitløken og stek i 1 min til. Rør inn krydder og tomater og smak til. Legg lammet tilbake, sammen med kikerter, fiken og aprikoser. Hell over kraften, rør om og kok opp. Dekk til med lokk og sett i ovnen på 180 grader i 1 time.
Hvis lammet fortsatt er litt seigt, gi det 20 minutter til til det er mørt. Når den taginen er klar, la den hvile i noen minutter, så den ikke er rykende varm. Dryss over granateple og urter og server med couscous eller ris ved siden av. Du finner en nydelig couscousoppskrift her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvordan forberede julen så du ikke møter julekvelden helt utslitt finnes det flere svar på og det enkleste er å bli invitert bort. På ett eller annet tidspunkt blir de fleste av oss den som forventes å ha mest peiling på julemat i familien. Vi har feiret julen hjemme, med gjester over flere dager i mange år nå. Jeg har etter hvert funnet min måte å gjøre det på, så førjulstiden blir koselig og ikke bare stress. Du får noen av tipsene mine her.
Det aller viktigste er å lage en oversikt over alt som skal gjøres. Jeg har et gammelt Excel-ark, som jeg har brukt og forbedret over mange år og det ser sånn ut:
Arket har én flik, som er handlelista og en annen flik som omhandler alle måltidene, inkl. drikke. Jeg fargelegger cellene etter hvert som varene er innkjøpt og oppgavene utført.
Jeg har også en flik med alle gjøremål, fordelt på når det skal gjøres, en flik for innkjøp av julegaver og en flik for bordplasseringer.
Kunsten er å gjøre alt så tidlig som mulig, så det gjenstår så lite som mulig mot slutten. Dette gjør at jeg alltid er ferdig med alle gaver, lenge før desember starter.
Advent:
Jeg liker å pynte med lilla til advent, så det blir litt forskjell på tiden før jul og selve julefeiringen. Pynten er kjøpt over mange år og det er alltid like hyggelig å ta den frem igjen.
Julepyntingen:
Jeg vokste opp med at julepyntingen skulle skje lille julaften. For å skape meg litt pusterom, har jeg startet litt tidligere og tar julepyntingen over et par dager.
Julematen:
Vi harmøljeklokken 12 på julaften ogmøljebrødet, som er et slags flatbrød, kan lages tidlig i desember og oppbevares tørt til det skal brukes. Om du ikke har steketakke, eller du ikke har tid, kan møljebrødet kjøpes ferdig i de fleste matbutikker, i vertfall på Østlandet.
Når det gjelder selve julematen, er det ribbe som gjelder hos oss og tilbehøret lages over tid og fryses ned. For eksempel lager jeg medisterkaker og surkål til søndagsmiddag tidlig i desember. Da lager jeg så så mye, at jeg har nok til jul samtidig og det fryser jeg ned. Det gjør at det er enkelt å ta det opp lille julaften og sette det til tining i kjøleskapet. Det samme skjer med julepølse, som jeg også lager selv, og rødkål.
Ribba:
Ribba er et kapittel for seg, siden jeg må koke ribba, for å få møljekraft. Mannen min vil heller følge sin egen ribbeoppskrift, så vi lager hver vår. Ribbene krydres og settes kaldt flere dager før jul og den som skal kokes, får noen timer i kjelen på lille julaften.
Julaften:
For at julaften skal bli så rolig som mulig, skreller jeg potetene på morgenen og lar dem ligge i kjelen, helt dekket av kaldt vann, til de skal kokes. Det samme kan de som skal ha torsk, pinnekjøtt, kalkun eller noe annet også gjøre.
Dessert:
Når to juletradisjoner skal bli til én, er det ikke alltid mulig med kompromissløsninger, så derfor har vi to desserter på julaften, riskrem og karamellpudding. Jeg starter så tidlig som mulig med begge, så puddingen står klar til pynting dagen før. Jeg lager også risgrøten og sausen dagen før, så det kun gjenstår å piste krem og blande med grøten på julaften.
Julekaker:
Julekakene kan også lages tidlig, for de har lang holdbarhet og trenger bare en tett boks for å trives. Det er også smart å alliere seg med noen, enten for å gjøre forberedelser sammen, eller fordele bakingen av kakeslagene og bytte etterpå.
1. juledag
1. juledag er den aller fineste dagen i julen, synes jeg. Vi spiser «frokost» fra 12.00 – 24.00 og når bordet er ferdig dekket, senker virkelig roen seg over meg. Denne måten å nyte 1. juledag på, er en gammel tradisjon i vår familie og både små og store koser seg.
Hvordan forberede julen så du ikke møter julekvelden helt utslitt? Jeg håper du har funnet noen triks her, men jeg vil avslutningsvis si, at det er viktigere med en hyggelig julefeiring, enn at alt skal være hjemmelaget, eller helt perfekt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammenuggets er ikke like vanlig som kyllingnuggets, men er deilig fast food. Oppskriften er passe til 4 pers.
600 g lammekjøttdeig
Salt og pepper
3 egg
7,5 dl frityrolje (solsikke eller raps, eller en blanding)
3 dl hvetemel
3 dl panko eller strøkavring
Bland kjøttdeigen med salt og pepper til den blir smidig. Form små kjøttboller.
Vend dem først i hvetemel, så i sammenvispet egg og til slutt i griljermel. Fritér bollene i varm solsikkeolje til de blir gylne, sprø og gjennomstekte. Ta dem ut av oljen med en hullsleiv og la overflødig olje renne av på tørkepapir. Dryss over litt ekstra salt.
Server lammenuggets med en god salat og dip du liker,vi bruker hjemmelaget aioli. Server kyllingnuggets med en god salat og dip du liker. Du finner flere oppskrifter nedenfor. Server også med pommes frites, pommes noisettes eller en annen potetvariant du liker. Du finner oppskrift på mange spennende varianter her.
Aioli:
1 egg
2 cm hvitløk fra tube
1/2 sitron, kun saften
1/2 dl extra virgin oliven olje
1,5 dl rapsolje
1 klype salt
Legg alle aioliingrediensene i et litermål. Kjør med stavmikser, start helt i bunnen og jobb deg oppover, etter hvert som blandingen blir til aioli.
Om du har lyst en annen saus, eller kanskje du vil ha litt å velge i?
Chick-Fil-A saus:
1 dl majones
2 ss BBQ saus
1,5 ss honning
2 ts dijonsennep
1 ts hvitvinseddik
Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Honey Mustard Dippingsaus:
1 dl majones
2 ss engelsk sennep
1 ss dijonsennep
1 ss honning
Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Blåskimmeldressing:
1 dl kopp rømme
1 dl majones
1/2 dl melk
1 dl smuldret blåmuggost
1/2 dl hvitvinseddik
2 ss hakket gressløk
1 ts hvitløkspulver
Salt og pepper
Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Sweet chilisaus:
1/2 dl riseddik
1/2 dl sukker
1 ss sambal oelek
1/2 dl vann
1/2 ss maisstivelse + 1 ss vann
Bland riseddik, sukker, vann og sambal oelek i en liten kjele. Varm opp og rør på middels varme til sukkeret er helt oppløst. Bland maisenna med vann til den er oppløst, hell den over i kjelen under omrøring og fortsett å røre mens du koker opp. Avkjøl og server.
KFC-saus:
1 pose majones
3 ss brunt sukker
2 ss dijon sennep
1/2 ts liquid smoke
2 ts hvitvinseddik
1 ts paprikapulver
Salt og pepper
Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. KFC-saus serveres kald eller romtemperert.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling i kokossaus er en rett som smaker godt og er rask å tilberede. Sausen som er syrlig, søt, hot og fyldig. Om du ikke ønsker retten så sterk, kan du halvere mengden sambal oelek. Oppskriften er passe til 4 pers.
1 boks kokoskrem
1 løk, finhakket
3 ss limejuice
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss hver sambal oelek og brunt sukker
1 ss vegetabilsk olje og revet fersk ingefær
1 ts havsalt
6 beinfrie og skinnfrie kyllinglår
Forvarm ovnen til 180 grader.
Bland alle ingrediensene, unntatt kyllingen, i en bolle. Tilsett kyllingen og bland godt, så kyllingen blir dekket på alle kanter. Hell blandingen over i en stor ildfast form. Stek midt i ovnen i ca. 45 minutter på 180 grader, eller til kyllingen er gjennomstekt og sausen har tyknet og blitt gyllen.
Legg på korianderblader og limebåter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Asiatisk gryte med nudler er en velsmakende og rask hverdagsrett, som kan gjøres sterkere eller mildere, ved å justere mengden sriracha. Oppskriften er passe til 3 – 4 pers.
Solsikkeolje til steking
2 løk i skiver
500 g kjøttdeig av svin, kylling eller storfe
4 fedd hvitløk
2 ts revet ingefær
1 ts sesamolje
2,5 dl kyllingkraft
2 ss hoisin
1 ts sriracha
1 ss fish sauce
2 ss soyasaus
1 paprika i strimler
1 neve kinakål, finstrimlet
3 vårløk i skrå strimler
1 neve peanøtter
1 neve koriander
Udonnudler til 4 pers, kokt etter anvisning på pakken minus 1 min.
Fres løken i oljen til den er blank. Ta den ut og brun kjøttet i samme olje. Legg tilbake løken og tilsett hvitløk, ingefær, kyllingkraft, hoisin, sesamolje, sriracha, soyasaus og fish sauce og la det koke i noen minutter. Tilsett paprika, vårløk, kinakål, peanøtter, koriander og udonnudler, rør alt sammen og la det få kose seg under lokk i ett minutt, før du serverer.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Perfekt ribbe er en litt spesiell utfordring hjemme hos oss. Jeg MÅ koke ribba, for å få mølje og mannen min MÅ ha sprø svor. Jeg fulgte en oppskrift en gang, for å få sprø svor på den kokte ribba, med en popcorneffekt som resultat. Nesten all svoren satt fast i toppen av komfyren og der gjorde den ikke særlig nytte. Heldigvis har vi pyrolyse, så etter en runde med det, var svoren forvandlet til grå aske, som lett kunne fjernes.
Etter dette har vi kjøpt og tilberedt to ribber hver jul. Her er oppskriften på den perfekte ribba med sprø svor.
Ribbe
Salt
Pepper
1/2 ltr vann
1/2 ltr mørkt øl
1 hvitløk, delt i fedd
2 stjerneanis
1 hakket gulrot
5 nellikspiker
1 kanelbarkebit
2 løk i båter
Sånn gjør du det:
Gni inn ribba med salt på svoren, og salt og pepper på den andre siden.
La ribba ligge kaldt i tre døgn, med svorsiden opp, tildekket med plastfolie.
Pass på at det ikke kommer pepper på svorsiden, siden svidd pepper ikke er godt.
La ribba ligge i en time i romtemperatur før steking. Legg den i en langpanne med svorsiden opp, tilsett vann og øl.
Tilsett hvitløk, stjerneanis, gulrot, nellikspiker, kanelstang og løk.
Legg en liten ball med sammenkrøllet aluminiumsfolie under ribba slik at kraften renner av. Pakk langpannen inn med flere lag aluminiumsfolie slik at det blir helt tett. Damp ribba i 45 min på 240 grader på varmluft. Ta ut ribba og fjern aluminiumsfolien, sett ovnen på 85 grader med over og undervarme. Stek ribba i 6 timer. En time før ribba skal være klar, setter du ovnen på 240 grader og varmluft, da skal du få en fin sprø svor. Ta ut ribba når svoren er klar, la ribba hvile før servering.
En perfekt ribbe trenger selvfølgelig godt tilbehør og det finner du HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kantareller med løk og bacon er perfekt tilbehør til vilt og andre stekte kjøttretter, som f.eks. biff eller svinefilet. Du kan også legge det på brødskive og bruke som en liten kveldsrett.
1 løk
200 g kantareller
100 g baconterninger
Stek kantarellene i smør, ta den ut og stek baconet i samme smør, tilsett løken og kantarellen og stek til løken er blank og litt gyllen. Om du vil, kan du tilsette litt finhakkede urter før servering, f.eks. bladpersille, timian eller andre urter som passer til måltidet.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
For noen år siden fikk jeg servert en saus til pinnekjøtt, som ga pinnekjøttmåltidet en helt ny dimensjon. Denne sausen kan jeg virkelig anbefale på det varmeste. Sødmen i sausen, runder av saltsmaken i pinnekjøttet på en perfekt måte.
Pinnekjøttet:
Pinnekjøttet vannes ut etter anvisningen på pakken. Jeg liker å vanne det ut i 2 døgn, før det dampes i kjele med bjørkepinner og vann i minimum 3 timer, gjerne lenger.
Kålrabistappen:
Kålrabistappen lager du mens pinnekjøttet koker.
1 stor kålrot i terninger
2 gulrøtter i terninger
1 øse pinnekjøttkraft
1 god klatt smør
1/2 ts malt muskatnøtt
Fløte
Pepper
Kok kålrotterninger og gulrotterninger møre i vann. Hell av vannet, moser kålrot og gulrot og tilsett pinnekjøttkraft, en god klatt smør, muskatnøtt og fløte, til den er passe tykk. Smak til med pepper.
Når pinnekjøttet er ferdig kokt, legger du det i langpanne, sammen med vossakorv og setter det i ovnen i ca 30 minutter, så det får fin farge.
I mellomtiden koker du poteter og lager den nydelige pinnekjøttsausen.
Saus:
Kok opp 1 boks fløte og tilsett pinnekjøttkraft, til du synes det er passe salt. Deretter tilsetter du sukker, til det smaker passe søtt. Du må nok tilsette litt mer kraft, for at det skal bli passe salt igjen. Smak til med litt pepper og jevn med lys maizenajevner, til den får passe sauskonsistens.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Reinsdyrplomme med rødvinssaus og kantareller med løk og bacon er nydelig selskapsmat. Tilbehøret kan også brukes til reisdyrstek eller annen biff.
Kantareller med løk og bacon:
1 løk
200 g kantareller
100 g baconterninger
Stek kantarellene i smør, ta den ut og stek baconet i samme smør, tilsett løken og kantarellen og stek til løken er blank og litt gyllen. Om du vil, kan du tilsette litt finhakkede urter før servering, f.eks. bladpersille, timian eller andre urter som passer til måltidet.
Sausen:
1/2 finhakket løk
Litt smør
2 fedd finhakket hvitløk
4 dl rødvin
2 ss god og søt balsamicoeddik
2 laurbærblader
4 dl god kraft, ev. vann og oksefond
100 g smør
1 ss maisenna
Salt og pepper
Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i, til smøret har smeltet.
Reinsdyret:
Salte og pepre reinsdyrplommene på begge sider. Brun dem på begge sider, i varm stekepanne med litt smør. Sett dem i ovnen på 100 grader, stikk inn termometer og la biffene stå i ovnen til ønsket kjernetemperatur (55 grader rød, eller 60 grader rosa).
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.