Pasta Alfredo med kylling

Pasta Alfredo med kylling er velsmakende og ikke minst enkelt å lage. Pasta Alfredo en av de enkleste italienske pastarettene og brukes ofte som forrett eller lunsj. Siden jeg har brukt kylling i tillegg, er den også velegnet som hovedrett. Den vanligste pastaen å bruke til Alfredo er fettuccine, men du kan bruke hvilken pasta du vil. Opprinnelig kom denne retten fra Nord-Italia på slutten av 1800-tallet, men den spredte seg til USA med italienske innvandrere.

Kyllingen:

400 g kyllingfilet i strimler

Salt og pepper

Stek kyllingfiletene i olje, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige. Krydre dem med salt og pepper.

Pasta Alfredo:

3 dl nyrevet parmesan

125 g smør

Pasta til 4 pers.

Pepper etter smak

Basilikumblader og parmesan il servering

Kok pastaen al dente i en stor kjele med vann og salt.

Visp sammen halvparten av smøret, halvparten av parmesanosten og 5 ss varmt pastavann på middels varme, så blandingen blir kremaktig. Tilsett avrent pasta, og 5 ss til med varmt pastavann, kyllingen, resten av smøret og parmesanosten og bland forsiktig sammen på lav varme (i ca. 1 minutt). Dryss over parmesan, basilikum og nykvernet pepper og server pasta Alfredo med kylling umiddelbart.

 

Du finner mange spennende pastaretter her og flere velsmakende kyllingretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gammeldags fruktkake til jul

Gammeldags fruktkake til jul er en saftig kake som moren min baker, men oppskriften kommer fra en hyttenabo i Brekkestø. Kaken blir nesten bedre jo eldre den blir.

1/2 kg smør

6 dl rørsukker

5 egg

1/2 kg speltmel

Ca 9 dl Blanding av rosiner, hakka aprikoser, tranebær, hakka sjokoladebiter og hakka mandler/hasselnøtter

 

Rør smør og sukker hvitt og luftig. Rør inn egg og mel vekselvis før du blander inn resten av ingrediensene.
Fordel i 2 brødformer kledd med bakepapir og stek i ca. 1,5 t på 170 grader.

Oppbevar i tett pose i kjøleskapet og skjær tynne skiver etter hvert som den skal serveres.

Gammeldags fruktkake
Gammeldags fruktkake til jul

 

Du finner flere oppskrifter på velsmakende, tradisjonsrike og noen nye og spennende julemat og kaker her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Suppelapskaus med røkt skinke

Suppelapskaus med røkt skinke eller bayonneskinke er en slags tynn, lys lapskaus, men selv om den er tynn, har den mye smak. Denne suppelapskausen kan også lages med sommerskinke, juleskinke eller påskeskinke. Suppelapskaus med røkt skinke er en fin rett å servere på for eksempel hyttetur, siden alt lages i en kjele. Om du vil gjøre retten ekstra lettvinn, kan du erstatte noen av grønnsakene med frossen lapskausblanding.

2 ss smør

2 løk, finhakket

400 g potet i terninger

Kraften/geleen fra skinkeposen

2 l vann

2 laurbærblader

1 purre i strimler

2 ss kyllingfond

2 ss grønnsaksfond

1 persillerot, i terninger

1 sellerirot, i terninger

5 gulrøtter i terninger

1/2 purre, finstrimlet

1 røktskinke eller bayonneskinke i terninger

1 bunt bladpersille, finhakket

Pepper og ev. salt

Fremgangsmåte:

Stek løken i smør til den er blank. Hell på resten av ingrediensene, bortsett fra skinken og bladpersillen og la det koke i 20 minutter, til potetene er gjennomkokte.

Legg i skinketerningene og la det trekke i 10-12 minutter, til den er gjennomvarm. Smak til med pepper og ev. mer fond og rør inn bladpersillen.

Server med godt brød eller flatbrød.

 

Suppelapskaus med røkt skinke
Suppelapskaus med røkt skinke

 

Du finner oppskrifter på masse deilig tradisjonsmat HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Røkt kolje (hyse) i form

Røkt kolje (hyse) i form er godt og denne retten er lettvinn, siden alt lages i en form. Du får kjøpt kolje i ferskvaredisken på Meny og frossen fra Lerøy hos flere matbutikker. Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g røkt koljefilet, i porsjonsstykker

1 purre i tynne ringer

4 – 8  poteter, avhengig av størrelse, skrelt og delt i tynne skiver

4 ss fiskefond

6 dl fløte

4 fedd hvitløk

4 tomater i skiver

200 g revet ost, gjerne flere varianter og gjerne vellagret

100 g revet parmesan

Litt urter til serveringen (kan utelates)

Røkt kolje i form før siste runde i ovnen
Røkt kolje i form før siste runde i ovnen

Legg purre og poteter lagvis i en ildfast form. Bland fløte, fond og finhakket hvitløk og smak til med salt og pepper og hell blandingen over potetene. Sett formen i ovnen på 200 grader, stek i ca. 40 minutter midt i ovnen og rør underveis. Sjekk at potetene er myke og ferdigbakte, før du tar formen ut av ovnen og legger på fiskestykkene og deretter tomatskivene. Dryss over ost og parmesan, sett formen tilbake i ovnen og stek videre i ca. 15-20 minutter, til fisken er gjennombakt og osten har fått fin farge. Legg på tallerkener og pynt ev. med friske urter, f.eks. persille, kjørvel eller dill.

Røkt kolje i form klar til servering
Røkt kolje i form klar til servering

 

Du finner mange spennende og varierte fiskeoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 48

Ukemeny 48 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Karrisuppe med svinekjøtt
Karrisuppe med svinekjøtt
Karrisuppe med svinekjøtt
Tirsdag: Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Onsdag: Kokoskylling
Kokoskylling
Kokoskylling
Torsdag: Terteskjell
Terteskjell
Terteskjell
Fredag: Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Lørdag:
Forrett: Tomatisert fiskesuppe med laks
Tomatisert fiskesuppe med laks
Tomatisert fiskesuppe med laks
Hovedrett: Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Dessert: Gresk yoghurtdessert
Gresk yoghurtdessert
Gresk yoghurtdessert
Søndag:
Forrett: Romanescosuppe
Romanescosuppe
Romanescosuppe
Hovedrett: Hjemmelaget pølse med rødkål
Hjemmelaget pølse med rødkål
Hjemmelaget pølse med rødkål
Dessert: Appelsindessert
Appelsindessert
Appelsindessert

 

Ukemeny 48 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

AperitivoMat

Hvalbiff med Guropoteter og balsamicosaus

Hvalbiff med Guropoteter og balsamicosaus er en velsmakende rett. Det er viktig å kjøpe hvalbiff av god kvalitet og den stekes som biff. Oppskriften er passe til 6 personer.

Potetene:

6 bakepoteter

4 finstrimlede vårløk

2 cm hvitløk fra tube

200 g stekte baconterninger

1 boks creme fraiche

1/2 dl fløte

Salt og pepper

1 pk revet ost, gjerne vellagret

Skyll og vask bakepotetene og skjær dem over på langs. Legg dem med skjæreflaten ned, på et bakepapir rislet med olje, salt og pepper. Stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er myk. Ta ut innmaten fyllet med en skje og bland den med finstrimlede vårløk, hvitløk, baconterninger, creme fraiche fløte. Smak til med salt og pepper. Legg fyllet tilbake i potetskallene og dryss over revet ost. Gratineres på 200 grader i ca. 15 min, til osten er gyllen på toppen.

Balsamicosaus:

2 dl hvitvin

2 dl god balsamico

Honning, fra 4 ss og oppover, etter hvor syrlig sausen er

2 ss kyllingfond

6 ss smør

Salt og pepper

Kok vin og balsamico til halv mengde, før du tilsetter fond og smaker til med honning, salt og pepper. Pisk inn smøret og server. Det er viktig at ikke sausen koker etter du har tilsatt smør.

Hvalen:

200 – 250 g hvalbiff per person

Salt og pepper

Krydre biffene med salt og pepper og stek dem 3 min. på hver side. Om du bruker termometer, er den medium stekt på 51 grader.

 

Hvalbiff med Guropoteter
Hvalbiff med Guropoteter

Server hvalbiff med Guropoteter og balsamicosaus med øsnkede grønnsaker. Jeg har brukt brokkoli, som er kokt i vann, tilsatt litt smøg og salt i 3 minutter.

 

Du finner flere velsmakende oppskrifter med hval, både tradisjonelle og mer uvanlige varianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Varm sjokolade med krem

Varm sjokolade med krem er kjempegodt på kalde høst- eller vinterkvelder. Du kan bruke den kokesjokoladen du liker best, for eksempel 70 %, lys eller hvit. Du kan også blande forskjellige typer kokesjokolade.

1 ltr melk

200 g kokesjokolade

1 klype ekte vaniljesukker

2 dl fløte

1 ss sukker

Kok opp melken og tilsett sjokoladen i biter under oppkokingen. Rør under veis til all sjokoladen har smeltet og er godt blandet med melken.

Pisk fløten med sukkeret til myk krem. Hell den varme sjokoladen i krus og topp med kremen.

 

Om du har lyst på litt ekstra smak, kan du tilsette litt chili, revet appelsinskall eller nellik når du koker opp sjokoladen. Du kan også drysse revet sjokolade eller kanel på toppen av kremen, det smaker veldig godt.

Varm sjokolade med krem
Varm sjokolade med krem

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Argentinsk 3-rettersmeny

Argentinsk 3-rettersmeny er hyggelig å servere til gjester. Argentina er aller mest kjent for er kjøttrettene sine og de regnes av mange for å ha verdens beste storfekjøtt. Mattradisjonene er en kulturell blanding av matretter fra middelhavsland som Italia og Spania, og jordbruksprodukter og ingredienser som finnes naturlig i landet. Mye på denne menyen kan lages i forkant, så den kan trygt serveres til gjester.

 

Til forrett er det godt med en frisk og god ceviche. Ceviche er en rett, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk. Jeg bruker alltid Salma, som er vakumpakket. Du finner oppskrifter på ceviche her.

Ceviche
Ceviche

Hovedretten er culotte med chimichurry og småsinte ovnspoteter. Culotte er forlengelsen av bankekjøttet, som ligger over mørbraden bak på dyret. Den smaker mye og blir forholdsvis mør dersom den blir mørnet. Du finner oppskrifter på culotte her.

Culotte med chimichurri og småsinte ovnspoteter
Culotte med chimichurri og småsinte ovnspoteter

 

Til dessert smaker det med flan, som er Sør- og Mellom-Amerikas svar på karamellpudding og er kjempegodt. Oppskriften finner du her.

Flan fra Sør- og Mellom-Amerika
Flan fra Sør- og Mellom-Amerika

 

Argentinsk 3-rettersmeny er kun et forslag og du finner flere spennende og velsmakende retter fra Argentina her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Biff- og bearnaisepizza med sopp og purre

Biff- og bearnaisepizza med sopp og purre er knallgodt. Det er ikke nødvendig å lage bearnaisesaus fra bunnen til pizza, du får kjøpt ferdig i butikken.  Pizzasausen blir nesten bedre jo lengre den får koke, men minimum 1 time er lurt. Om du har pizzafunksjon på stekovnen, kan du bruke den, men ellers følger du bare det som står i oppskriften nedenfor.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Sausen:

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

1 finhakket løk

2 laurbærblader

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

Noen dråper tabasco

1 ts knuste fennikelfrø

Bland alle ingrediensene til tomatsausen i en kjele, kok opp og la det koke lenge, gjerne en time eller mer.

Fyllet:

Tomatsaus

200 g biffkjøtt, delt i strimler

200 g sopp etter eget ønske, brunes i litt smør

1 gul paprika i strimler

1/2 purre i strimler

200 g revet ost, gjerne flere slag og gjerne vellagret

1 beger bearnaisesaus

Når pizzabunnen er halvstekt. tar du den ut og smører på tomatsaus, legger på purre, paprika og stekt sopp. Dryss over ost, krydre biffkjøttet med salt og pepper og fordel det utover pizzaen. Stek i ovnen på full guffe, til osten er gyllen og bunnen stekt. Risle over bearnaisesaus og server.

 

Biff- og bearnaisepizza med sopp og purre
Biff- og bearnaisepizza med sopp og purre

 

Du finner masse spennende og varierte pizzavarianter fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nesten alt-i-ett-laks

Nesten alt-i-ett-laks mangler bare grønnsaker, men om du vil, kan du for eksempel legge gulrøtter i små terninger, erter eller små buketter av blomkål eller brokkoli mellom lagene av potet og purre. Denne retten er mild og barnevennlig og oppskriften er passe til 4 personer.

800 g laksefilet, i porsjonsstykker

1 purre i tynne ringer

4 – 8  poteter, avhengig av størrelse, skrelt og delt i tynne skiver

6 dl fløte

4 ss fiskefond

4 fedd hvitløk

1 potte kjørvel, finhakket

Legg fiskestykkene på en tallerken, krydre dem med salt og pepper og sett dem kaldt.

Legg purre og poteter lagvis i en ildfast form. Bland fløte, fond og finhakket hvitløk og smak til med salt og pepper og hell blandingen over potetene. Sett formen i ovnen på 200 grader, stek i ca. 40 minutter midt i ovnen og rør underveis. Sjekk at potetene er myke og ferdigbakte, før du tar formen ut av ovnen og legger fiskestykkene på toppen. Sett formen tilbake i ovnen og stek videre i ca. 10 minutter, eller til fisken er så vidt gjennomstekt. Dryss over finhakket kjørvel og server med grønnsaker.

Jeg har brukt brokkolini, som kun har fått et oppkok i lettsaltet vann til denne retten, men du kan bruke de grønnsakene du foretrekker.

 

Nesten alt-i-ett-laks med brokkolini
Nesten alt-i-ett-laks med brokkolini

 

Du finner mange spennende og varierte fiskeoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.