Kokosnøttfisk er en fantastisk rett fra Nauru. De bruker gjerne mahi-mahi eller tilapia, som er hvite fiskeslag. Siden det ikke er lett å skaffe disse i Norge, kan du bruke andre, mer tilgjengelige fiskeslag. 4 porsjoner
800 g fiskefileter
1 boks kokosmelk
1 lime, i skiver
Salt og pepper
1 kokosnøtt, revet (ev. ferdigrevet kokos)
2 ts spisskummen
1/2 ts pulverisert hvitløk
1 ts paprika
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts gurkemeie
1/4 ts cayennepepper
Mel
2 egg
Olje til steking
Bland kokosmelk, salt og pepper i en bolle. Skyll og tørk fiskefiletene og la dem ligge i kokosmelken i noen timer (maks. 24 timer). Visp eggene sammen og i en bolle og hell mel i en dyp tallerken. Bland kokos, spisskummen, paprika, hvitløkspulver, ingefær, gurkemeie og cayennepepper i en annen dyp tallerken. Ta fiskefiletene ut av kokosmelken, dypp dem i melet på alle kanter, deretter i egget og tilslutt i kokos. Press lett så kokosen fester seg over hele filetene. Dekk bunnen av en stor stekepanne litt olje og stek til kokosen blir sprø og er lysebrun.
Legg fisken på et tørkepapir og server varm med en limeskive på hver. Spis kokosnøttfisk med kokt ris og en salat av eksotisk frukt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillet indrefilet med bearnaise og ovnsbakt miniløk er en matrett de fleste liker. Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. Krydre med salt og pepper rett før grilling. Brun fileten raskt på alle sider. Legg fileten på den øvre rista i grillen og la den kose seg ferdig der. Om du bruker steketermometer, er 60 grader en fin temperatur.
Løken:
Løken skrelles og bakes i ildfast form med 1 ss olje og 1 ss smør i 2 timer på 150 grader.
Béarnaisesaus:
Hjemmelaget béarnaisesaus smaker fantastisk, men kan kanskje være litt avskrekkende å lage. Det er kjempegøy å sette hjemmelaget béarnaisesaus på bordet, for det er ingen tvil om at den er hjemmeprodusert. Denne oppskriften skal være nok til 4 personer, men det pleier å gå masse av den, så jeg dobler den vanligvis.
3 romtempererte eggeplommer
150 gram smør
2 ts tørket estragon
4 ss vann
2 ss hvitvinseddik
1 finhakket sjalottløk
Salt og pepper
La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.
Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.
Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.
Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.
Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).
Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.
Tilbehøret:
Severes med valgfrie grønnsaker, jeg har brukt grillet mais og poteter etter eget ønske, du finner mange spennende varianter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Torta Barozzi (Barozzikake) er en kake med tradisjoner tilbake til 1886. Siden den originale oppskriften er strengt hemmelig og kaken laget etter den opprinnelige oppskriften kun kan nytes hos Pasticceria Gollini i Vignola i Italia, er denne oppskriften så nær jeg kan komme. Den smaker helt nydelig og i tillegg er den glutenfri, for dem som har behov for det.
230 g mørk sjokolade, delt i biter 150 g smør, i terninger 4 egg 160 g sukker 70 g peanøtter, usaltet 30 g mandler uten skall 20 ml Aceto Balsamico Tradizionale (lagret balsamico) 10 g instant espressopulver
Kjør peanøtter og mandler til et grovt pulver i en blender. Ikke kjør så lenge at nøttene blir klissete. Smelt sjokoladen og smøret i en bolle over vannbad og rør godt sammen.
Skill eggene og pisk plommene med sukkeret i en stor bolle. Rør inn malte nøtter, kaffe og balsamico sammen med den smeltede sjokolade- og smørblandingen I en egen bolle, visp eggehvitene til stive topper med en elektrisk visp. Vend hvitene forsiktig inn i sjokoladeblandingen, en tredjedel om gangen. Hell i blandingen i en smurt 23 cm springform og glatt toppen med en kniv.
Stek Torta Barozzi i ovnen i 35–40 minutter på 160 grader.Kaken er ferdig når et innsatt spyd eller en liten kniv kommer ren ut
Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles. Server Torta Barozzi med et dryss med melis, friske bær og vaniljeis. Om du vil lage den selv, finner du oppskrift her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biff rendang er en fantastisk curryrett fra Sør-Øst-Asia. Den regnes som kongen av alle curryretter. Ingrediensene du ikke får i dagligvarehandel, kan du kjøpe i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 4 personer.
Krydderpasta:
5 sjalottløk
2,5 cm galangal
3 sitrongress (kun den hvite delen)
5 fedd hvitløk
2,5 cm ingefær
10-12 tørkede chili (bløtlagt i varmt vann)
Grovhakk ingrediensene til krydderpastaen og kjør den i en foodprosessor til den er finknust.
…
800 g biffkjøtt, delt i terninger
5 ss matolje
1 kanelstang (ca. 5 cm)
3 nellikspiker
3 stjerneanis
1 sitrongress (kuttet i 10 cm lengder og banket litt flate med knivskaftet)
3 kardemommekjerner
2,5 dl tykk kokoskrem
2,5 dl vann
2 ts tamarindpuré
6 kaffir limeblader (i tynne strimler)
6 ss kerisik (kokosmasse ristet i tørr stekepanne)
1 ss palmesukker
Salt
Varm oljen i en gryte, tilsett krydderpasta, kanel, nellik, stjerneanis og kardemomme og stek i noen minutter under omrøring, så aromaene kan utvikle seg. Tilsett biff og sitrongress og rør i 1 minutt. Tilsett kokosmelk, tamarind og vann og la det småkoke på middels varme, rør ofte til kjøttet er nesten gjennomstekt. Rør inn kaffirlimeblader, kerisik og palmesukker. Senk varmen, dekk til med lokk og la det småkoke i 1 til 1,5 – 2 timer, til kjøttet er veldig mørt og sausen har kokt inn. Smak til med salt og ev. mer palmesukker. Server med jasminris kokt etter anvisning på pakken, men med kokosmelk i stedet for vann.
Du finner masse spennende matoppskrifter på velsmakende mat fra hele verden HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllingnuggets er vanlig fastfood. De ble utviklet på 1950-tallet av Robert C. Baker, en matvitenskapsprofessor ved Cornell University. Oppskriften er passe til 4 pers.
600 g lammekjøttdeig
Salt og pepper
3 egg
7,5 dl frityrolje (solsikke eller raps, eller en blanding)
3 dl hvetemel
3 dl panko eller strøkavring
Bland kjøttdeigen med salt og pepper til den blir smidig. Form små kjøttboller.
Vend dem først i hvetemel, så i sammenvispet egg og til slutt i griljermel. Fritér bollene i varm solsikkeolje til de blir gylne, sprø og gjennomstekte. Ta dem ut av oljen med en hullsleiv og la overflødig olje renne av på tørkepapir. Dryss over litt ekstra salt.
Server kyllingnuggets med en god salat og dip du liker. Du finner flere oppskrifter nedenfor. Server også med pommes frites, pommes noisettes eller en annen potetvariant du liker. Du finner oppskrift på mange spennende varianter her.
Chick-Fil-A saus:
1 dl majones
2 ss BBQ saus
1,5 ss honning
2 ts dijonsennep
1 ts hvitvinseddik
Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Honey Mustard Dippingsaus:
1 dl majones
2 ss engelsk sennep
1 ss dijonsennep
1 ss honning
Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Blåskimmeldressing:
1 dl kopp rømme
1 dl majones
1/2 dl melk
1 dl smuldret blåmuggost
1/2 dl hvitvinseddik
2 ss hakket gressløk
1 ts hvitløkspulver
Salt og pepper
Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Sweet chilisaus:
1/2 dl riseddik
1/2 dl sukker
1 ss sambal oelek
1/2 dl vann
1/2 ss maisstivelse + 1 ss vann
Bland riseddik, sukker, vann og sambal oelek i en liten kjele. Varm opp og rør på middels varme til sukkeret er helt oppløst. Bland maisenna med vann til den er oppløst, hell den over i kjelen under omrøring og fortsett å røre mens du koker opp. Avkjøl og server.
KFC-saus:
1 pose majones
3 ss brunt sukker
2 ss dijon sennep
1/2 ts liquid smoke
2 ts hvitvinseddik
1 ts paprikapulver
Salt og pepper
Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. KFC-saus serveres kald eller romtemperert.
Aioli:
1 egg
2 cm hvitløk fra tube
1/2 sitron, kun saften
1/2 dl extra virgin oliven olje
1,5 dl rapsolje
1 klype salt
Legg alle aioliingrediensene i et litermål. Kjør med stavmikser, start helt i bunnen og jobb deg oppover, etter hvert som blandingen blir til aioli.
Saftig hverdagsbrød er supert å lage, dele i to, legge i fryseren og ta opp etter hvert som de skal spises. Den lange eltetiden er viktig for at brødet skal bli saftig, så beregne god tid til både den og til hevingen.
200 g hvete helkorn 300 g fint sammalt hvetemel 750 g hvetemel 1.5 ts salt 1 pk gjær 3 ss olivenolje 8 dl melk
Fremgangsmåte:
Elt alt godt sammen, men spar den siste desiliteren med melk, til du ser om den behøves. Kjør maskinen på det laveste i 20 min. og deretter på full guffe i 2 min. (pas på at ikke maskinen går sin vei, når du kjører for fullt.
Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 2 timer, om du har brukt kald melk. Du kan ev. varme melken til 37 grader og da tar hevingen ca. 1 time.
Del deigen i to like store deler og form hver del til et avlangt brød, tilpasset brødformene, som er kledd med bakepapir. Legg over et rent koppehåndkle og brødene heve i 1 time til.
Skjær noen snitt på skrå i toppen av hvert brød og stek dem på 180 grader i 1 time.
Om du vil bruke steketermometer, kan du stikke det inn i midten på det ene brødet . Brødene er klare, når kjernetemperaturen er 97 grader. Du kan ev. ta et av brødene ut av formen og banke på det med knoken. Brødet er ferdig, når lyden er hul.
Hvelv brødene over på en bakerist og la dem avkjøle seg, før du skjærer i dem.
Du finner flere brødoppskrifter fra fjern og nær HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Dansk smørrebrød med roastbeef er rugbrød eller annet grovt brød som er smurt med smør og dekket godsaker. Smørrebrød kalles gjerne Danmarks nasjonalrett og ble til for å dekke behovet for å spise utenfor hjemmet. Danske smørrebrød er rause og smaksrike. Dette smørrebrødet er med remulade, roastbeef, sylteagurk, sprøstekt løk, revet pepperrot og bladpersille.
Dansk smørrebrød passer godt som en lunsjrett.
Til 1 porsjon trenger du:
1 skive brød
Rikelig med remulade,
Rikelig med roastbeef
3 skiver sylteagurk
Rikelig med sprøstekt løk
Litt revet pepperrot (husk den er ganske kraftig i smaken
Litt bladpersille
Dander etter eget ønske.
Du finner flere deilige matoppskrifter fra Danmark HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Blåskjell med mandel- og harissasaus (harissa kalles også harees eller jareesh, avhengig av hvilket land du befinner deg i) er blåskjell med en smak av den sørlige og østlige delen av Middelhavet. Oppskriften er passe til 4 personer .
Mandel- og harissasaus:
75 g harissa
1 fedd hvitløk
190 g syltet paprika
150 g soltørkede tomater
160 g malte mandler
2 sitroner, kun saften
30 ml olivenolje
Kjør alt til en jevn masse med stavmikser og sett til side til sausen skal brukes.
Skjellene:
2 kg blåskjell
80 g smør
1 dl hvitvin
2 store sjalottløk, finhakket
1 neve mynte
1 neve med koriander
2 dl fløte
1 neve persille
1 neve med dill
50 g harissa
Rens blåskjellene og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg, når du kakker på dem.
Finhakk halvparten av urtene og legg urteblandingen i en bolle. Resten av urtebladene legges i en serveringsbolle.
Fres sjalottløken i smøret, til den er blank. Tilsett hvitvin, fløte, harissa og urter, kok opp og legg i blåskjellene. Sett på full varme, rør rundt og kok til blåskjellene har åpnet seg. Hell kokekraften over i en mindre kjele og kok den til den tykner, mens du holder blåskjellene varme. Hel kokekraften tilbake over blåskjellene og server.
Servering:
Mandel- og harissasaus
Granateplefrø
Zaatar
Urter
Fordel blåskjellene og kraft i 4 suppetallerkener. Legg på klatter av mandel- og harissasaus, zahtar, urter og granateplefrø.
Du finner flere blåskjell- og andre skalldyroppskrifter her, og mange spennende og varierte matretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.