Kald middelhavssaus

Kald middelhavssaus er deilig tilbehør til stekt og grillet mat, eller som en del av meze (det østlige og sørlige Middelhavets svar på tapas)

1/2 glass fetaost, avsilt og smuldret

1 dl majones

1 ts honning

1/2 dl gresk yoghurt

2 ss frisk mynte, finhakket

1 ts sitronskall, finrevet

1 fedd hvitløk

Salt og pepper

Rør alt godt sammen, dekk til og sett kaldt til sausen skal brukes.

Kald middelhavssaus
Kald middelhavssaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kokosnøttfisk

Kokosnøttfisk er en fantastisk rett fra Nauru. De bruker gjerne mahi-mahi eller tilapia, som er hvite fiskeslag. Siden det ikke er lett å skaffe disse i Norge, kan du bruke andre, mer tilgjengelige fiskeslag. 4 porsjoner

800 g fiskefileter

1 boks kokosmelk

1 lime, i skiver

Salt og pepper

1 kokosnøtt, revet (ev. ferdigrevet kokos)

2 ts spisskummen

1/2 ts pulverisert hvitløk

1 ts paprika

1/2 ts malt ingefær

1/2 ts gurkemeie

1/4 ts cayennepepper

Mel

2 egg

Olje til steking

Kokosnøttfisk
Kokosnøttfisk i stekepannen

Bland kokosmelk, salt og pepper i en bolle. Skyll og tørk fiskefiletene og la dem ligge i kokosmelken i noen timer (maks. 24 timer).
Visp eggene sammen og i en bolle og hell mel i en dyp tallerken. Bland kokos, spisskummen, paprika, hvitløkspulver, ingefær, gurkemeie og cayennepepper i en annen dyp tallerken. Ta fiskefiletene ut av kokosmelken, dypp dem i melet på alle kanter, deretter i egget og tilslutt i kokos. Press lett så kokosen fester seg over hele filetene. Dekk bunnen av en stor stekepanne litt olje og stek til kokosen blir sprø og er lysebrun.


Legg fisken på et tørkepapir og server varm med en limeskive på hver. Spis kokosnøttfisk med kokt ris og en salat av eksotisk frukt.

Kokosnøttfisk med ris og salat
Kokosnøttfisk med ris og salat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillet indrefilet med bearnaise og ovnsbakt miniløk

Grillet indrefilet med bearnaise og ovnsbakt miniløk er en matrett de fleste liker. Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. Krydre med salt og pepper rett før grilling.  Brun fileten raskt på alle sider. Legg fileten på den øvre rista i grillen og la den kose seg ferdig der. Om du bruker steketermometer, er 60 grader en fin temperatur.

Løken:

Løken skrelles og bakes i ildfast form med 1 ss olje og 1 ss smør i 2 timer på 150 grader.

Béarnaisesaus:

Hjemmelaget béarnaisesaus smaker fantastisk, men kan kanskje være litt avskrekkende å lage. Det er kjempegøy å sette hjemmelaget béarnaisesaus på bordet, for det er ingen tvil om at den er hjemmeprodusert. Denne oppskriften skal være nok til 4 personer, men det pleier å gå masse av den, så jeg dobler den vanligvis.

3 romtempererte eggeplommer

150 gram smør

2 ts tørket estragon

4 ss vann

2 ss hvitvinseddik

1 finhakket sjalottløk

Salt og pepper


La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.

Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.

Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.

Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.

Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.

Tilbehøret:

Severes med valgfrie grønnsaker, jeg har brukt grillet mais og poteter etter eget ønske, du finner mange spennende varianter her.

 

 

 

 

 

 

Grillet indrefilet med bearnaise og ovnsbakt miniløk
Grillet indrefilet med bearnaise og ovnsbakt miniløk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Torta Barozzi

Torta Barozzi (Barozzikake) er en kake med tradisjoner tilbake til 1886. Siden den originale oppskriften er strengt hemmelig og kaken laget etter den opprinnelige oppskriften kun kan nytes hos Pasticceria Gollini i Vignola i Italia, er denne oppskriften så nær jeg kan komme. Den smaker helt nydelig og i tillegg er den glutenfri, for dem som har behov for det.

230 g mørk sjokolade, delt i biter
150 g smør, i terninger
4 egg
160 g sukker
70 g peanøtter, usaltet
30 g mandler uten skall
20 ml Aceto Balsamico Tradizionale (lagret balsamico)
10 g instant espressopulver

Kjør peanøtter og mandler til et grovt pulver i en blender. Ikke kjør så lenge at nøttene blir klissete. Smelt sjokoladen og smøret i en bolle over vannbad og rør godt sammen.

Skill eggene og pisk plommene med sukkeret i en stor bolle. Rør inn malte nøtter, kaffe og balsamico sammen med den smeltede sjokolade- og smørblandingen
I en egen bolle, visp eggehvitene til stive topper med en elektrisk visp. Vend hvitene forsiktig inn i sjokoladeblandingen, en tredjedel om gangen.
Hell i blandingen i en smurt 23 cm springform og glatt toppen med en kniv.

Torta Barozzi
Torta Barozzi

Stek Torta Barozzi i ovnen i 35–40 minutter på 160 grader. Kaken er ferdig når et innsatt spyd eller en liten kniv kommer ren ut

Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles. Server Torta Barozzi med et dryss med melis, friske bær og vaniljeis. Om du vil lage den selv, finner du oppskrift her.

Torta Barozzi
Torta Barozzi med vaniljeis

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Negroni

Negroni er en italiensk drink fra 1947. 

3 cl campari

3 cl søt vermut

3 cl gin

Appelsinskall

Legg isbiter i et whiskyglass, hell i campari, vermut og gin, legg strimler av appelsinskall på toppen og server.

Negroni
Negroni

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biff rendang

Biff rendang er en fantastisk curryrett fra Sør-Øst-Asia. Den regnes som kongen av alle curryretter. Ingrediensene du ikke får i dagligvarehandel, kan du kjøpe i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 4 personer.

Krydderpasta:

5 sjalottløk

2,5 cm galangal

3 sitrongress (kun den hvite delen)

5 fedd hvitløk

2,5 cm ingefær

10-12 tørkede chili (bløtlagt i varmt vann)

Grovhakk ingrediensene til krydderpastaen og kjør den i en foodprosessor til den er finknust.

800 g biffkjøtt, delt i terninger

5 ss matolje

1 kanelstang (ca. 5 cm)

3 nellikspiker

3 stjerneanis

1 sitrongress (kuttet i 10 cm lengder og banket litt flate med knivskaftet)

3 kardemommekjerner

2,5 dl tykk kokoskrem

2,5 dl vann

2 ts tamarindpuré

6 kaffir limeblader (i tynne strimler)

6 ss kerisik (kokosmasse ristet i tørr stekepanne)

1 ss palmesukker

Salt

Varm oljen i en gryte, tilsett krydderpasta, kanel, nellik, stjerneanis og kardemomme og stek i noen minutter under omrøring, så aromaene kan utvikle seg. Tilsett biff og sitrongress og rør i 1 minutt. Tilsett kokosmelk, tamarind og vann og la det småkoke på middels varme, rør ofte til kjøttet er nesten gjennomstekt.
Rør inn kaffirlimeblader, kerisik og palmesukker. Senk varmen, dekk til med lokk og la det småkoke i 1 til 1,5 – 2 timer, til kjøttet er veldig mørt og sausen har kokt inn. Smak til med salt og ev. mer palmesukker. Server med jasminris kokt etter anvisning på pakken, men med kokosmelk i stedet for vann.

Biff rendang
Biff rendang

Du finner masse spennende matoppskrifter på velsmakende mat fra hele verden HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingnuggets

Kyllingnuggets er vanlig fastfood. De ble utviklet på 1950-tallet av Robert C. Baker, en matvitenskapsprofessor ved Cornell University. Oppskriften er passe til 4 pers.

600 g lammekjøttdeig

Salt og pepper

3 egg

7,5 dl frityrolje (solsikke eller raps, eller en blanding)

3 dl hvetemel

3 dl panko eller strøkavring

Bland kjøttdeigen med salt og pepper til den blir smidig. Form små kjøttboller.

   

Vend dem først i hvetemel, så i sammenvispet egg og til slutt i griljermel. Fritér bollene i varm solsikkeolje til de blir gylne, sprø og gjennomstekte. Ta dem ut av oljen med en hullsleiv og la overflødig olje renne av på tørkepapir. Dryss over litt ekstra salt.

Server kyllingnuggets med en god salat og dip du liker. Du finner flere oppskrifter nedenfor.  Server også med pommes frites, pommes noisettes eller en annen potetvariant du liker.  Du finner oppskrift på mange spennende varianter her.

Chick-Fil-A saus:

1 dl majones

2 ss BBQ saus

1,5 ss honning

2 ts dijonsennep

1 ts hvitvinseddik

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

 

Honey Mustard Dippingsaus:

1 dl majones

2 ss engelsk sennep

1 ss dijonsennep

1 ss honning

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Blåskimmeldressing:

1 dl kopp rømme

1 dl majones

1/2 dl melk

1 dl smuldret blåmuggost

1/2 dl hvitvinseddik

2 ss hakket gressløk

1 ts hvitløkspulver

Salt og pepper

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Sweet chilisaus:

1/2 dl riseddik

1/2 dl sukker

1 ss sambal oelek

1/2 dl vann

1/2 ss maisstivelse + 1 ss vann

Bland riseddik, sukker, vann og sambal oelek i en liten kjele. Varm opp og rør på middels varme til sukkeret er helt oppløst. Bland maisenna med vann til den er oppløst, hell den over i kjelen under omrøring og fortsett å røre mens du koker opp. Avkjøl og server.

KFC-saus:

1 pose majones

3 ss brunt sukker

2 ss dijon sennep

1/2 ts liquid smoke

2 ts hvitvinseddik

1 ts paprikapulver

Salt og pepper

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. KFC-saus serveres kald eller romtemperert.

Aioli:

1 egg

2 cm hvitløk fra tube

1/2 sitron, kun saften

1/2 dl extra virgin oliven olje

1,5 dl rapsolje

1 klype salt

Legg alle aioliingrediensene i et litermål. Kjør med stavmikser, start helt i bunnen og jobb deg oppover, etter hvert som blandingen blir til aioli.

Her kan du se hvor enkelt det kan gjøres 😊

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Saftig hverdagsbrød

Saftig hverdagsbrød er supert å lage, dele i to, legge i fryseren og ta opp etter hvert som de skal spises. Den lange eltetiden er viktig for at brødet skal bli saftig, så beregne god tid til både den og til hevingen.

200 g hvete helkorn
300 g fint sammalt hvetemel
750 g hvetemel
1.5 ts salt
1 pk gjær
3 ss olivenolje
8 dl melk

Fremgangsmåte:

Elt alt godt sammen, men spar den siste desiliteren med melk, til du ser om den behøves. Kjør maskinen på det laveste i 20 min. og deretter på full guffe i 2 min. (pas på at ikke maskinen går sin vei, når du kjører for fullt.

Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 2 timer, om du har brukt kald melk. Du kan ev. varme melken til 37 grader og da tar hevingen ca. 1 time.

Del deigen i to like store deler og form hver del til et avlangt brød, tilpasset brødformene, som er kledd med bakepapir. Legg over et rent koppehåndkle og brødene heve i 1 time til.

Skjær noen snitt på skrå i toppen av hvert brød og stek dem på 180 grader i 1 time.

Om du vil bruke steketermometer, kan du stikke det inn i midten på det ene brødet . Brødene er klare, når kjernetemperaturen er 97 grader. Du kan ev. ta et av brødene ut av formen og banke på det med knoken. Brødet er ferdig, når lyden er hul.

Hvelv brødene over på en bakerist og la dem avkjøle seg, før du skjærer i dem.

Saftig hverdagsbrød
Saftig hverdagsbrød

 

Du finner flere brødoppskrifter fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Dansk smørrebrød med roastbeef

Dansk smørrebrød med roastbeef er rugbrød eller annet grovt brød som er smurt med smør og dekket godsaker. Smørrebrød kalles gjerne Danmarks nasjonalrett og ble til for å dekke behovet for å spise utenfor hjemmet. Danske smørrebrød er rause og smaksrike. Dette smørrebrødet er med remulade, roastbeef, sylteagurk, sprøstekt løk, revet pepperrot og bladpersille.

Dansk smørrebrød passer godt som en lunsjrett.

Til 1 porsjon trenger du:

1 skive brød

Rikelig med remulade,

Rikelig med roastbeef

3 skiver sylteagurk

Rikelig med sprøstekt løk

Litt revet pepperrot (husk den er ganske kraftig i smaken

Litt bladpersille

Dander etter eget ønske.

Du finner flere deilige matoppskrifter fra Danmark HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskjell med mandel- og harissasaus

Blåskjell med mandel- og harissasaus (harissa kalles også harees eller jareesh, avhengig av hvilket land du befinner deg i) er blåskjell med en smak av den sørlige og østlige delen av Middelhavet. Oppskriften er passe til 4 personer .

Mandel- og harissasaus:

75 g harissa

1 fedd hvitløk

190 g syltet paprika

150 g soltørkede tomater

160 g malte mandler

2 sitroner, kun saften

30 ml olivenolje

Kjør alt til en jevn masse med stavmikser og sett til side til sausen skal brukes.

Skjellene:

2 kg blåskjell

80 g smør

1 dl hvitvin

2 store sjalottløk, finhakket

1 neve mynte

1 neve med koriander

2 dl fløte

1 neve persille

1 neve med dill

50 g harissa

 

Rens blåskjellene og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg, når du kakker på dem.

Finhakk halvparten av urtene og legg urteblandingen i en bolle. Resten av urtebladene legges i en serveringsbolle.

Fres sjalottløken i smøret, til den er blank. Tilsett hvitvin, fløte, harissa og urter, kok opp og legg i blåskjellene. Sett på full varme, rør rundt og kok til blåskjellene har åpnet seg. Hell kokekraften over i en mindre kjele og kok den til den tykner, mens du holder blåskjellene varme. Hel kokekraften tilbake over blåskjellene og server.

Servering:

Mandel- og harissasaus

Granateplefrø

Zaatar

Urter

Fordel blåskjellene og kraft i 4 suppetallerkener. Legg  på klatter av mandel- og harissasaus, zahtar, urter og granateplefrø.

Blåskjell med mandel- og harissasaus
Blåskjell med mandel- og harissasaus

 

Du finner flere blåskjell- og andre skalldyroppskrifter her, og mange spennende og varierte matretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.