Peppersaus

Peppersaus smaker nydelig til stekt og grillet kjøtt og jeg kan love at denne smaker mye bedre enn de du kan lage av pulver.

2 ss smør

2 sjalottløk, finhakket

1 ts grønne, syltede pepperkorn

1 ts røde, syltede pepperkorn

3 dl vann

4 ss oksefond

3 dl fløte

Salt

Ev. maisennajevner og sukkerkulør

Fres løken i smøret til den er gyllen. Tilsett pepper, vann, fond og fløte og la det koke til sausen tykner litt.  Rør inn litt maisennajevner om sausen er for tynn og litt sukkerkulør om du ønsker mørkere farge. Tilsett litt mer pepper om du ønsker sausen sterkere. Smak til med salt og server.

Peppersaus
Peppersaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vampyrens kyss

Vampyrens kyss er en drink med bringebærsmak, som passer spesielt godt til halloween. Du kan lage en barnevennlig versjon av drinken, ved å bruke rød saft og sitronbrus i stedet for alkohol.

20 ml bringebærlikør

25 ml vodka

15 frosne bringebær

Isbiter

Champagne (ev. prosecco, cava eller annen musserende vin)

Rødt sukker til pynt, du finner oppskrift her

Gni toppen av glassene med litt lime og dypp dem i sukkeret. Rist sammen likør, vodka, bær og is i en shaker, til det dugger på utsiden og hell det over i glasset. Fyll på med 45 ml champagne og om det er varmt i været, kan det være godt med en isbit.

Vampyrens kyss
Vampyrens kyss

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Goen Hogey

Goen Hogey er en deilig salat fra Bhutan, som passer veldig godt til grillet og stekt kjøtt.

1 agurk, kjernen skrapet vekk med teskje og agurken delt i terninger

2 tomater i terninger

1/2 rødløk i ringer

2 ferske røde chili, finhakket

1 neve friske korianderblader, finhakket

2 vårløk, finstrimlet

100 g bhutansk ost, oppsmuldret (du finner oppskrift her)

1 ts malt Sichuan pepper

Salt

Legg alt i en bolle og rør godt. Goen Hogey kan gjerne stå i 15 minutter før servering, så smakene får satt seg.

Goen Hogey
Goen Hogey

 

Du finner mange spennende salater fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes

Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes er deilig hverdagsmat. Om du ikke har tid til å lage pommes noisettes selv, får du kjøpt i frysedisken.

Kjøttrull:

600 g karbonadedeig

1 fedd finhakket hvitløk 

1 ts salt

1,5 ts pepper

1 finhakket løk

1 neve finhakket bladpersille

2 dl revet ost, gjerne vellagret

10 skiver bacon

Bland karbonadedeig, salt, pepper, løk, hvitløk og persille godt sammen. Legg baconskiver med litt overlapp, på et bakeark. Legg kjøttblandingen på enden av baconet og press det ut i en firkant. Fordel osten over kjøttblandingen og bruk bakepapiret til å rulle sammen. Start i enden med kjøttblandingen og rull sammen til baconet dekker hele rullen.

 

Legg rullen med skjøten ned i en ildfast form med noen klatter smør og sett i ovnen på 200 grader i 40 minutter. Om du vil ha sprøere bacon, kan du sette på grillelementet i noen minutter mot slutten av steketiden. La kjøttrullen hvile i noen minutter, før du deler den i skiver.

Pommes noisettes:

750 g mandelpoteter

5 eggeplommer

150 g smør

Salt og nykvernet pepper

100 g mel

100 g strøkavring

2 egg, sammenpisket

2 dl frityrolje

Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.

Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle. Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.

   

   

Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta. Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.

Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes
Pommes noisettes
Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes
Ertepuré

Server gjerne kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes med litt friske urter, som pynt.

Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes
Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Saint Kitts og Nevis’ uavhengighetsdag

Saint Kitts og Nevis’ uavhengighetsdag feires 19. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Storbritannia i 1983.

Som et karibisk land, er Saint Kitts og Nevis mattradisjoner lignende flere av de andre landene i Karibia. Stuet saltfisk er nasjonalretten og den mest populære. Den er en utrolig deilig blanding av grønnsaker, krydder, kokos og saltfisk.

 

Du finner oppskrifter fra Karibia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Naurus uavhengighetsdag

Naurus uavhengighetsdag feires 31. januar hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Australia i 1968. Dagen feires med flaggheising, en parade og taler.

Naurus mattradisjoner er preget av at de er en øynasjon og derfor spiser nauruanere store mengder sjømat. I tillegg bruker de mye kokos og pandanusfrukt. Kokosmelk brukes også mye i Nauru. En virkelig tradisjonsrik rett er kokosfisk, rå tunfisk, servert i kokosmelk med krydder.

Du finner oppskrifter fra Nauru her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kokos mint Collins

Kokos mint Collins er en variant av Tom Collins og en perfekt drink til alle som er glad i piña colada.

8 cl Malibu

4 cl limesaft, ferskpresset

10 mynteblader

Sodavann

Lime, cocktailbær og mynte til pynt

Rist sammen Malibu, limesaft og mynteblader med litt is, i en shaker. Sil over i glass og fyll opp med sodavann. Pynt med lime, cocktailbær og mynte.

Kokos mint Collins
Kokos mint Collins

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Shabu shabu

Shabu shabu, også kalt hot pot,  er den asiatiske versjonen av fondue. Navnet på retten er en etterligning av lyden av tilberedingen av maten. Biffen er enklest å dele i tynne skiver, om du fryser den i et par timer, før du deler den opp. Om du har lyst til å prøve denne fantastiske retten, og ikke har verken hot pot eller fonduegryte, har jeg sett mange fonduesett veldig billig i bruktbutikker.

Kraften:

1 ltr. vann

1 neve tørket shiitakesopp i skiver

175 g miso

Bland alt i en kjele og la det bli langsomt varmt. Det er viktig at soppen får kose seg i min. 1 time i vannet, så den avgir smak til kraften. Kok opp og sil av, rett før servering. Kraften helles over i en hot pot eller fonduegryte rett før servering.

Shabu shabu
Kraft til shabu shabu på gang
Sesam- og soyasaus:

3 ss tahini

1 ss sesamolje

1 ss riseddik

2 ss soyasaus

1 ts chilisaus

2 vårløk, finstrimlet

1 ss sesamfrø

Bland alt, bortsett fra sesamfrøene og litt av det grønne på vårløken, godt sammen. Dryss over resten av vårløken og sesamfrøene og pynt med et blad med koriander.

Soyasaus med ingefær:

1 hvitløksfedd, finrevet, eller presset gjennom hvitløkpresse

1 ss ingefærpuré, ev. 3 cm fersk, finrevet

1/2 dl riseddik

1/2 lime, kun saften

2 ss sesamolje

1 klype chiliflak, tørkede

1/2 dl soyasaus

1 ss honning

Bland alt sammen i en bolle.

Servering:

800 g biff, delt i løvtynne skiver, gjerne entrecôte

1 pk udonnudler

Kinakål delt i 3 x 3 cm biter

1 gulrot i tynne skiver

1 pk tofu i 2 x 2 cm terninger

2 vårløk i 5 cm lengder

1 pk shiitakesopp

Sausene

1 potte friske korianderblader

Shabu shabu
Shabu shabu

Det er viktig å legge ingrediensene i kraften i en rekkefølge, så alt blir ferdig samtidig. Legg kun i litt om gangen, så ikke kraften blir for kald.

Start med gulrot og sopp, som tar 3 min. Deretter legger du i udon og tofu, som tar 1 min. Til slutt legger du i kinakålen og kjøttet, som tar 1/2 min. Løft alt over i en bolle og bland med din favorittsaus, eller bruk forskjellige sausen på de forskjellige ingrediensene og topp med litt frisk koriander.

Japanerne spiser gjerne opp resten av kraften til slutt, med nudler oppi og et dryss finstrimlet vårløk på toppen.

Du finner flere spennende oppskrifter fra Japan HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Mongolsk pizza

Mongolsk pizza er en kjøttdeigpizza med mongolsk smak. Østerssaus, ketjap manis, maissirup, mirin og sesamolje får du kjøpt i asiatiske butikker, om du ikke får det i matbutikken din.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Sausen:

3 ss soyasaus

2 ss sukker

1 ss østerssaus

1 ts kyllingfond

1/2 ts ketjap manis

1 ss lett maissirup

2 ss mirin

1/2 ss sesamolje

Svart pepper

5 ss vann

1 ss maisenna

Rør alt godt sammen i en bolle og sett til side.

Kjøttblandingen:

3 ss raps- eller solsikkeolje

1 løk, finhakket

5 fedd hvitløk, finhakket

2,5 ts revet ingefær

1 rød chili, finhakket

500 g kjøttdeig

Fres løken i oljen til den er blank, før du tilsetter kjøttdeigen og steker det til det får fin brunfarge. Tilsett hvitløk, ingefær og chili. Rør godt rundt og la alle smakene trekke i 1 minutt.
Hell i sausen, rør sammen og la det småkoke til sausen tykner litt. Tilsett kjøttet tilbake og bland sammen i 1 minutt.

Topping:

1 pk revet ost

kjøttblandingen

1 rød chili, finstrimlet

5 vårløk, finstrimlet

1 paprika i strimler

Dryss på halvparten av osten, legg deretter på kjøttblandingen og resten av osten. Dryss på paprika, vårløk og chili.

Stek pizzaen litt under midten av ovnen, på full guffe, til toppen er gyllen. Del opp og server.

Mongolsk pizza
Mongolsk pizza

 

Du finner masse spennende pizzavarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostens dag – siste fredag i oktober

Siste fredag i oktober er ostens dag. Hva med å feire den med ost, kjeks og vin?

Du finner tips til deilige retter med ost her.

Ostens dag - siste fredag i oktober
Ostens dag – siste fredag i oktober

 

Kos deg på ostedagen!

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.