Peppersaus smaker nydelig til stekt og grillet kjøtt og jeg kan love at denne smaker mye bedre enn de du kan lage av pulver.
2 ss smør
2 sjalottløk, finhakket
1 ts grønne, syltede pepperkorn
1 ts røde, syltede pepperkorn
3 dl vann
4 ss oksefond
3 dl fløte
Salt
Ev. maisennajevner og sukkerkulør
Fres løken i smøret til den er gyllen. Tilsett pepper, vann, fond og fløte og la det koke til sausen tykner litt. Rør inn litt maisennajevner om sausen er for tynn og litt sukkerkulør om du ønsker mørkere farge. Tilsett litt mer pepper om du ønsker sausen sterkere. Smak til med salt og server.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vampyrens kyss er en drink med bringebærsmak, som passer spesielt godt til halloween. Du kan lage en barnevennlig versjon av drinken, ved å bruke rød saft og sitronbrus i stedet for alkohol.
20 ml bringebærlikør
25 ml vodka
15 frosne bringebær
Isbiter
Champagne (ev. prosecco, cava eller annen musserende vin)
Gni toppen av glassene med litt lime og dypp dem i sukkeret. Rist sammen likør, vodka, bær og is i en shaker, til det dugger på utsiden og hell det over i glasset. Fyll på med 45 ml champagne og om det er varmt i været, kan det være godt med en isbit.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes er deilig hverdagsmat. Om du ikke har tid til å lage pommes noisettes selv, får du kjøpt i frysedisken.
Kjøttrull:
600 g karbonadedeig
1 fedd finhakket hvitløk
1 ts salt
1,5 ts pepper
1 finhakket løk
1 neve finhakket bladpersille
2 dl revet ost, gjerne vellagret
10 skiver bacon
Bland karbonadedeig, salt, pepper, løk, hvitløk og persille godt sammen. Legg baconskiver med litt overlapp, på et bakeark. Legg kjøttblandingen på enden av baconet og press det ut i en firkant. Fordel osten over kjøttblandingen og bruk bakepapiret til å rulle sammen. Start i enden med kjøttblandingen og rull sammen til baconet dekker hele rullen.
Legg rullen med skjøten ned i en ildfast form med noen klatter smør og sett i ovnen på 200 grader i 40 minutter. Om du vil ha sprøere bacon, kan du sette på grillelementet i noen minutter mot slutten av steketiden. La kjøttrullen hvile i noen minutter, før du deler den i skiver.
Pommes noisettes:
750 g mandelpoteter
5 eggeplommer
150 g smør
Salt og nykvernet pepper
100 g mel
100 g strøkavring
2 egg, sammenpisket
2 dl frityrolje
Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.
Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle. Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.
Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta. Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
1 fedd hvitløk
Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Server gjerne kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes med litt friske urter, som pynt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Saint Kitts og Nevis’ uavhengighetsdag feires 19. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Storbritannia i 1983.
Som et karibisk land, er Saint Kitts og Nevis mattradisjoner lignende flere av de andre landene i Karibia. Stuet saltfisk er nasjonalretten og den mest populære. Den er en utrolig deilig blanding av grønnsaker, krydder, kokos og saltfisk.
Naurus uavhengighetsdag feires 31. januar hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Australia i 1968. Dagen feires med flaggheising, en parade og taler.
Naurus mattradisjoner er preget av at de er en øynasjon og derfor spiser nauruanere store mengder sjømat. I tillegg bruker de mye kokos og pandanusfrukt. Kokosmelk brukes også mye i Nauru. En virkelig tradisjonsrik rett er kokosfisk, rå tunfisk, servert i kokosmelk med krydder.
Shabu shabu, også kalt hot pot, er den asiatiske versjonen av fondue. Navnet på retten er en etterligning av lyden av tilberedingen av maten. Biffen er enklest å dele i tynne skiver, om du fryser den i et par timer, før du deler den opp. Om du har lyst til å prøve denne fantastiske retten, og ikke har verken hot pot eller fonduegryte, har jeg sett mange fonduesett veldig billig i bruktbutikker.
Kraften:
1 ltr. vann
1 neve tørket shiitakesopp i skiver
175 g miso
Bland alt i en kjele og la det bli langsomt varmt. Det er viktig at soppen får kose seg i min. 1 time i vannet, så den avgir smak til kraften. Kok opp og sil av, rett før servering. Kraften helles over i en hot pot eller fonduegryte rett før servering.
Sesam- og soyasaus:
3 ss tahini
1 ss sesamolje
1 ss riseddik
2 ss soyasaus
1 ts chilisaus
2 vårløk, finstrimlet
1 ss sesamfrø
Bland alt, bortsett fra sesamfrøene og litt av det grønne på vårløken, godt sammen. Dryss over resten av vårløken og sesamfrøene og pynt med et blad med koriander.
Soyasaus med ingefær:
1 hvitløksfedd, finrevet, eller presset gjennom hvitløkpresse
1 ss ingefærpuré, ev. 3 cm fersk, finrevet
1/2 dl riseddik
1/2 lime, kun saften
2 ss sesamolje
1 klype chiliflak, tørkede
1/2 dl soyasaus
1 ss honning
Bland alt sammen i en bolle.
Servering:
800 g biff, delt i løvtynne skiver, gjerne entrecôte
1 pk udonnudler
Kinakål delt i 3 x 3 cm biter
1 gulrot i tynne skiver
1 pk tofu i 2 x 2 cm terninger
2 vårløk i 5 cm lengder
1 pk shiitakesopp
Sausene
1 potte friske korianderblader
Det er viktig å legge ingrediensene i kraften i en rekkefølge, så alt blir ferdig samtidig. Legg kun i litt om gangen, så ikke kraften blir for kald.
Start med gulrot og sopp, som tar 3 min. Deretter legger du i udon og tofu, som tar 1 min. Til slutt legger du i kinakålen og kjøttet, som tar 1/2 min. Løft alt over i en bolle og bland med din favorittsaus, eller bruk forskjellige sausen på de forskjellige ingrediensene og topp med litt frisk koriander.
Japanerne spiser gjerne opp resten av kraften til slutt, med nudler oppi og et dryss finstrimlet vårløk på toppen.
Du finner flere spennende oppskrifter fra Japan HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mongolsk pizza er en kjøttdeigpizza med mongolsk smak. Østerssaus, ketjap manis, maissirup, mirin og sesamolje får du kjøpt i asiatiske butikker, om du ikke får det i matbutikken din.
Pizzabunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Sausen:
3 ss soyasaus
2 ss sukker
1 ss østerssaus
1 ts kyllingfond
1/2 ts ketjap manis
1 ss lett maissirup
2 ss mirin
1/2 ss sesamolje
Svart pepper
5 ss vann
1 ss maisenna
Rør alt godt sammen i en bolle og sett til side.
Kjøttblandingen:
3 ss raps- eller solsikkeolje
1 løk, finhakket
5 fedd hvitløk, finhakket
2,5 ts revet ingefær
1 rød chili, finhakket
500 g kjøttdeig
Fres løken i oljen til den er blank, før du tilsetter kjøttdeigen og steker det til det får fin brunfarge. Tilsett hvitløk, ingefær og chili. Rør godt rundt og la alle smakene trekke i 1 minutt. Hell i sausen, rør sammen og la det småkoke til sausen tykner litt. Tilsett kjøttet tilbake og bland sammen i 1 minutt.
Topping:
1 pk revet ost
kjøttblandingen
1 rød chili, finstrimlet
5 vårløk, finstrimlet
1 paprika i strimler
Dryss på halvparten av osten, legg deretter på kjøttblandingen og resten av osten. Dryss på paprika, vårløk og chili.
Stek pizzaen litt under midten av ovnen, på full guffe, til toppen er gyllen. Del opp og server.