Luxemburg: Caves St Martin

Luxemburg: Caves St Martin er en vinprodusent i Remich, rett ved Mosel. Du kan se over til Tyskland, som ligger på den andre siden av elven.

Luxemburg er et supert land å være turist i. Landet er lite og al kollektivtrafikk er gratis, så det er bare å sette seg på en buss og reise på eventyr.

 

Vi valgte å dra på omvisning og vinsmaking, servert med lokale delikatesser og etter en 45 minutters busstur, stoppet bussen på en busslomme rett utenfor Caves St Martin.

 

 

Omvisningen var spennende, med vin lagret i grotter innover i fjellet og en kunnskapsrik guide.

Vinsmakingen i etterkant var en fin opplevelse, deilige viner og velsmakende, lokale spesialiteter.

Etter at vinsmakingen var over og vi hadde kjøpt vinene vi hadde lyst til å ta med hjem, fant vi ut at vi skulle gå over broen og inn i Tyskland. Det viste seg å være bortkastet tid, for selv om det var en campingplass der, var ingen av serveringsstedene åpne.

Vi gikk tilbake over elva og hoppet om bord i en av båtene, som kjørte sightseeingturer på Mosel. Siden det var en varm og solrik dag, var dette også et godt valg.

Luxemburg er et supert turmål og jeg kan varmt anbefale denne utflukten, som du helt fint kan arrangere selv.

Om du synes en tur til Caves St Martin frister, finner du mer informasjon om dem her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jasha Maroo

Jasha Maroo er en bhutansk krydret kyllinggryte som tradisjonelt serveres med rød eller brun ris. Retten er ganske krydret, slik de fleste bhutanske retter vanligvis er. Jeg har moderert styrken en del, men har skrevet opprinnelige mengder i parentes, så de tøffeste kan lage den.

Oppskriften er passe til 4 personer.

Kyllingen:

3 ss olje

2 purre i strimler

4 sjalottløk hakket (12 stk.)

4 hvitløksfedd, finhakket (6 stk.)

3 ts ingefær, revet

2 røde chili, kjerne fjernet og finhakket (6 stk.)

8 tomater i terninger

800 g kylling lårfilet i terninger1 potte frisk koriander, hakket

2 dl kyllingkraft (ev. vann og fond)

1 potte frisk koriander

Salt

Varm oljen i en gryte eller sautépanne. Tilsett purre, sjalottløk, hvitløk, ingefær, chilipepper og fres til løken er myk. Tilsett kylling og tomater, bland godt og fres til kyllingen får litt farge.

Kok opp, skru ned varmen og la det småkoke til kyllingen er gjennomstekt. Smak til med salt og hakkede korianderblader.

Ris:

2 ss smør

1 sjalottløk, finhakket

3 dl rød ris

2 laurbærblad

2 kvister frisk timian

6 dl kyllingkraft (ev. vann og kyllingfond)

1 klype svart pepper

Fres løken i smøret i 2 minutter, før du rører inn risen og freser videre i 2 minutter. Rør inn kraft, laurbærblader, pepper og timian. La det småkoke til all kraften er absorbert av risen.

Server Jasha Maroo med risen og en bhutnaesisk salat, som du finner oppskrift på her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dolma med kjøtt

Dolma med kjøtt (dolmades, olmeh, dolmades, koupepia, tolma, yarpaq dolması, yebra, mahshi, mashi, mashy) er vinblader, fylt med deilig, krydret og saftig kjøttblanding. Jeg har brukt lammedeig, men om du ikke får tak i, går det fint med vanlig kjøttdeig eller karbonadedeig også. Dolma passer som meze, eller en god lunsjrett og gjerne sammen med baba ganoush, tzatziki eller yoghurt med litt hvitløk, salt og pepper. Den er populær i mange land og Armenia har faktisk en egen dolmafestival. En fun fact er at dolma er faktisk opprinnelsen til de norske kålrulettene.

Farseblandingen:

400 g lammedeig
40 g aborioris eller grøtris
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss tomatpuré
1 ss granateplesirup
2 løk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1,5 rød eller oransje paprika (eller litt av hver), finhakket
1 dl olivenolje

Vask risen godt, til vannet er klart og sil av. Elt alle ingrediensene til farsen godt sammen.

Vinblader:

1 krukke med vinblader, lagt i vann i min. 1 time, for å trekke ut litt av saltet
1/2 dl olivenolje i bunnen av kjelen før du legger i dolmaene

Kokevæsken:

12 dl vann
4 ss tomatpuré
1,5 ts salt
1 ts sort pepper
1 ss granateplesirup
2 ss sitron

Rør alt sammen og sett til side til du er ferdig med å montere dolmaene.

Montering:

Legg vinbladene med den glatte siden ned, legg på litt av fyllet og brett som vist på bildene.

 

  

Dolma med kjøtt
Dolma med kjøtt før koking

Om du bruker en vid gryte/sautépanne, så du får ett lag med dolma, legger du de ferdige rullene med skjøten ned. Om du bruker en smalere gryte, så det blir flere lag, legger du det nederste laget med skjøten opp og det neste med skjøten ned. Når alle rullene ligger i gryten, heller du kokevæsken over, legger en tallerken oppa og koker på lav varme i min. 1 time, men gjerne 2-3.

Server dolma med kjøtt rykende varme.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grøtdagen – den 23. oktober

Grøt har lang tradisjon i Norge og selvfølgelig måtte den få sin egen dag. Grøt er anvendelig og kan brukes til både frokost, lunsj, middag og som dessert. Jeg er ikke det ivrigste medlemmet av grøtfanklubben, men jeg synes at rømmegrøt er ganske godt. Du kan kjøpe den ferdig, men det er det ingen grunn til, når du enkelt kan lage den selv. Du finner oppskrift her.

Havregrøt er også ganske godt som frokost eller lunsjrett og du finner oppskrift på det her.

AperitivoMat ønsker alle sine lesere en super grøtdag!

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Yassa guinaar

Yassa guinaar er en kyllingrett som spises i Gambia, Mauritania og Senegal. Den har mange elementer og tar litt tid å lage. Roff er en slags marinade/smaksforsterker som brukes i mange afrikanske land til å marinere kjøtt eller fisk. Oppskriften er passe til 4-6 pers.

Rå løkmarinade:

1 løk, i ringer

1 ts sennep

2 ts eddik

Litt salt, pepper og chilipulver

Mariner løken med en klype salt, pepper og chilipulver, en teskje sennep og eddik. Bland godt og sett til side.

Roff:

4 fedd hvitløk

1 grønn paprika

2 kvister persille

Litt salt

1 ts pepper

1 ts ingefær

Finhakk hvitløk, paprika og persille og bland det med resten av ingrediensene.

Kyllingen:

1 kylling

1 sitron, kun saften

Salt

1 dl vann

1 dl raps- eller solsikkeolje

Rens kyllingen grundig, skyll godt av og tørk den med tørkepapir og gni den inn med sitronsaft. Lag snitt i kyllingen under vingene og på innsiden av lårene og fyll med roff. Om du har roff til overs, kan du smøre inn kyllingen med det, på utsiden. Salt kyllingen på utsiden og legg den i en gryte med vannet. La det koke i 5 min, før du snur kyllingen og koker den 5 min. på den andre siden også.

Ta kyllingen ut av gryten, om det ligger litt kraft igjen i gryten, hell den i en bolle til senere. Tørk ut av gryten, hell i olje og brun kyllingen både på over- og undersiden.

Løft opp kyllingen og fortsett å bruke gryten til sausen, uten å rengjøre den.

Smør kyllingen på begge sider med en blanding av:

1 spiseskje olje

1/2 ss eddik

1/2 ss sennep

1 klype pepper

1 klype salt

Legg kyllingen på grillen, eller legg den i ildfast form og sett den i ovnen på 180 grader til den er gjennomstekt. Om du bruker termometer, skal kjernetemperaturen være 68 grader. 

Til løksausen:

Stekefettet etter bruning av kyllingen

400 g løk, finhakket

3 fedd hvitløk

2 kvister bladpersille

2 kvister vårløk

1 grønn paprika

1 klype salt

1/2 teskje pepper

1 klype provençalske urter

1 spiseskje sennep

2 laurbærblader

1 sitron, kun saften

1 rød chili, finhakket

Brun løken i gryten du har brunet kyllingen i, på middels varme i 7 minutter, rør av og til.

Lag nokoss (smaksblanding til sausen): Finhakk hvitløk, bladpersille, vårløk og paprika og bland med salt, pepper og provençalske urter. Rør blandingen inn i løken og kok videre i 5 minutter på lav varme, rør jevnlig. Rør inn sennep og sitronsaft. Tilsett 2,5 dl vann og resten av kokekraften fra koking av kyllingen. Om du ikke har mer kokekraft, kan du bruke 1 ts kyllingfond. Tilsett laurbærbladene og fersk chili og rør godt sammen. Kok videre til oljen stiger til overflaten. Smak og ev. juster med mer salt og pepper.

Risen:

Ris til 4-6 personer, kokt etter anvisning på pakken

100 g rosiner

30 g smør

Varm 1 L vann i en kjele.

Når risen er klar, rører du inn rosiner og smør.

Egg:

2 egg

Kok eggene i 10 min, kjøl av, skrell dem og skjær dem i skiver.

Sauterte grønnsaker:

2 ss olje

3 paprika, (grønn, gul og rød) i strimler

2 gulrøtter i terninger

1 agurk i terninger

1 tomat, i terninger

Sauter først gulrøttene i olje på middels varme i 5 minutter, rør av og til. Tilsett paprika og sauter videre i 2 minutter. Ta gryten av varmen og rør inn agurk og tomat.

Yassa guinaar
Yassa guinaar, klar til servering
Servering:

Legg risen på et stort fat, lag en grop i midten og legg kyllingen i gropen. Hell på sausen og legg på de sauterte grønnsakene. Legg på eggene og løken skåret i skiver.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Espresso martini

Espresso martini er en deilig, oppkvikkende drink for kaffeelskere. Den ble utviklet av bartender Dick Bradsell i Soho i London i 1983.

Isbiter

4 cl vodka

3 cl kahlua

3 cl sukkerlake

4 cl espressokaffe, avkjølt

Ev. 3 kaffebønner til pynt

Fyll shakeren med isbiter, tilsett vodka, kalhua, sukkerlake og espressokaffe og rist så lenge at lyden av isbitene blir svakere. Sil espresso martinien over i glasset og pynt gjerne med kaffebønner.

Espresso martini

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pepperbiff med peppersaus og stekte tomater

Pepperbiff med peppersaus og stekte tomater smaker knallgodt. Du velger biff etter smak og behag.

  • Indrefilet – den dyreste og møreste
  • Ytrefilet – litt mindre mør og billigere
  • Entrecote – den saftigste og mest smakfulle biten, men mindre mør og litt billigere
  • Mørbrad – ok biff, som er ca. like mør og samme pris som entrecote, men ikke like saftig
  • Flatbiff – hverdagsbiffen billigere og mindre mør enn resten
Peppersaus:

2 ss smør

2 sjalottløk, finhakket

1 ts grønne, syltede pepperkorn

1 ts røde, syltede pepperkorn

3 dl vann

4 ss oksefond

3 dl fløte

Salt

Ev. maisennajevner og sukkerkulør

Fres løken i smøret til den er gyllen. Tilsett pepper, vann, fond og fløte og la det koke til sausen tykner litt.  Rør inn litt maisennajevner om sausen er for tynn og litt sukkerkulør om du ønsker mørkere farge. Tilsett litt mer pepper om du ønsker sausen sterkere. Smak til med salt og server.

Stekte tomater:

1 ss smør til steking

1 pk minitomater, gjerne i flere farger, delt i 2 eller 4, avhengig av størrelsen

4 stilker frisk timian

1 løk i strimler

Salt og pepper

Fres løken i smøret til den blir myk og blank. Tilsett tomatene og timian og fres videre i 2 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

Biffen:

4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet

1 ts salt

1 ts peppermiks

Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la de ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form (ta med den brunede løken også) og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:

  • Rå/lite stekt: 55 grader
  • Medium/medium+: 60-65 grader
  • Godt stekt: 70 grader

La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.

Server pepperbiffen med tomatene og valgfrie poteter. Jeg har brukt ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her.

Pepperbiff med peppersaus
Pepperbiff med peppersaus og stekte tomater

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smashburger taco

Smashburger taco, smashed taco eller burgertaco er en populær rett om dagen og går som en farsott over Tik Tok og Instagram for tiden. De er morsomme å lage og lette å like.

Dressing:

3 dl crème fraîche

125 g majones

1 ss hvitvinseddik

2 ss ketchup

2 ts søt sennep

1 ts hvitløkspulver

1 ss agurkmiks

Salt og pepper

Bland alt og sett kaldt til den skal brukes.

Dressing til smashburger taco
Dressing til smashburger taco, som også kan brukes til vanlig burger
Burgerdeig:

500 g kjøttdeig

1 ts paprikapulver

1 ts salt

1/2 ts pepper

1 ts hvitløkspulver

1 ts løkpulver

Elt alt godt sammen og del i 5 like deler.

 

Salat:

1/2 isbergsalat i tynne strimler

10 minitomater delt i små terninger

1/2 agurk i små terninger

1 paprika i tynne strimler

Bland alt i en bolle, dekk til og sett kaldt til den skal brukes

Smashburger taco:

5 små tortillalomper

Kjøttdeigen

1/2 rødløk i tynne ringer

12 skiver cheddar eller annen ost du liker

Legg tortillalompene utover et bakepapir,  legg en kjøttdeigklump på hver lompe og press den flatt utover, helt ut til kanten. Legg noen ringer løk på hver lompe og press den ned i kjøttdeigen.
Stek hver lompe med kjøttsiden ned i nøytral olje i 2 minutter. Når kjøttdeigen har fått fin farge, snur du dem, legger på cheddar og steker et par minutter på den andre siden, til osten begynner å smelte.

Brett de ferdigstekte smashburger tacoene dobbelt og server med salatblandingen og den deilige dressingen.

Smashburger taco
Smashburger taco

 

Du finner spennende oppskrifter på både burgere og annen fastfood her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostesmørbrød med blåskimmelost og syltet rødløk

Ostesmørbrød med blåskimmelost og syltet rødløk er en av mine favoritter når det gjelder ostesmørbrød. Du kan lage syltet rødløk selv, eller kjøpe ferdig i stadig flere matbutikker.

1 skive brød

Litt sennep etter eget ønske, jeg har brukt Bergbys

1 skive blåskimmelost, jeg har brukt Danablu, skivet, som er enkel å legge på

Syltet rødløk

4 skiver ost, gjerne vellagret

Litt friske, finhakkede urter, f.eks. karse

Smør sennep på brødet, deretter blåskimmelost, rødløk og ost på toppen. Stekes i ovnen på 200 grader, eller i stekepanne i litt smør med lokk over, til osten er smeltet og gyllen.

Ostesmørbrød med blåskimmelost og syltet rødløk
Ostesmørbrød med blåskimmelost og syltet rødløk

 

Syltet rødløk:

1 dl rødvinseddik

2 dl sukker

1 pose sursildkrydder

3 dl vann

1 laurbærblad

1 stjerneanis

3 rødløk i tynne ringer

Kok opp eddik, sukker, krydder og vann og la det koke til sukkeret har løst seg opp. Legg løken i et Norgesglass eller lignende, hell laken over løken og pass på at alt er dekket. Sett kaldt til det skal brukes. Syltet rødløk kan spises etter et par timer, men blir bare bedre om den får stå kaldt i noen dager.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Paneernan

Paneernan er  nanbrød fylt med paneer (indisk ost). Det er en naturlig del av den indiske maten, men de er også populære i mange andre land i Sør- og Vestasia. Nanbrød er veldig enkle å lage selv og smaker mye bedre enn de halvstekte fra matbutikken. Denne oppskriften gir 8 nanbrød, har en nydelig smak av paneer, som du enten kan lage selv, eller finner i asiatiske butikker og i noen velassorterte dagligvarebutikker.

Paneer:

1 liter melk, økologisk

3 ss sitronsaft

3 ss yoghurt naturell

1/2 finhakket løk

2 ss finhakket koriander

Salt og pepper

Kok opp melken og tilsett sitronsaft og yoghurt. Rør i blandingen og la det koke et minutt, til du ser at melken har skilt seg. Hvis ikke melken skiller seg så prøv med litt mer sitron og yoghurt. Sil blandingen gjennom et rent klede/kjøkkenhåndkle og la det renne godt av seg.

Bland osten med løk og koriander og smak til med salt og pepper. Sett paneer kaldt til den skal brukes.

Paneernan:

600 g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

2 ss løkfrø

Elt alt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg på 1 ss paneer på en ene delen av nanbrødet og legg den andre delen over.

Kjevle forsiktig sammen, så ingenting tyter ut, og legg dem på stekebrett med bakepapir. La dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

La nanbrødene steke høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.