Det er verdens brøddag i dag og her kommer noen smakebiter fra brødverdenen, både norske og noen fra fjernere strøk. Du finner mange forskjellige oppskrifter på brød, både tradisjonelle og spennende varianter fra fjern og nær HER.
Dette brødet er et deilig hjemmebakt grovbrød, som du finner oppskriften på her
Det neste brødet, som er et ostebrød, er min absolutte favoritt og kommer fra Brasil. Oppskriften finner du her.
Et av verdens mest berømte brød, er kanskje baguetter. Du finner en knallgod oppskrift her
Jeg avslutter brøddagen med en liten delikatesse fra Pakistan, peshwarinan. Dette brødet er proppet med godsaker og du finner oppskriften her
Og med dette ønsker Aperitivo sine lesere en god brøddag 🙂
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Svinikål – brunkål med flesk er en tradisjonsrik rett, som ligner den mer kjente «broren» fårikål. Det er viktig å bruke kjøtt med ben i, for det gir god smak til kraften.
1-1,5 kg svinekjøtt inkl. ben, f.eks. nakkekoteletter
1 kg hodekål
1,5 l vann
1 ss salt
20 pepperkorn
2-3 kvister frisk timian
1 ss allehånde 4 laurbærblader
Del kjøttet i serveringsstykker og skjær kålen i båter. Legg kjøtt, kål, salt og pepper lagvis i en kjele. Hell på vannet, kok opp la det trekke ved kokepunktet til alt er gjennomkokt. Smak til om det behøves mer salt. Server svinikål med kokte poteter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biff stroganoff er en klassiker i norske husholdninger, og jeg kan huske den fra barndommen. Retten ble opprinnelig laget av en fransk kokk i St. Petersburg i 1891, men har spredd seg over store deler av verden.
800 g biffkjøtt i terninger
1 ss allehånde malt
Litt smør til steking
2 løk, grovhakket
250 g sjampinjong eller aromasopp, i skiver
2 ss tomatpuré
2 dl rødvin
1 dl fløte
2 dl rømme
1 ss sennep
2 ss oksefond
Salt og pepper
Bland kjøttet med allehånde og sett det kaldt i to timer.
Brun soppen i litt smør i en gryte og legg den over i en liten bolle. Brun løken i samme smør og legg den i bollen, sammen med soppen. Stek kjøttet på høy varme i samme gryte, til det er brunt på alle kanter, før du heller soppen og løken tilbake i gryten. Rør inn tomatpuré og la det frese i 5 minutter under omrøring.
Tilsett vinen og la den koke inn til halv mengde, før du rører inn sennep, oksefond, rømme og fløte. La biff stroganoff småkoke til sausen har fin konsistens (ca. 10 min.). Server med potetmos eller ris, og om du ønsker, en frisk salat.
Du finner oppskrifter på flere velsmakende gryteretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Steinsopprisotto smaker nydelig og kan brukes enten som en selvstendig rett, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.
1 finhakket løk
1/2 dl olivenolje
1 pk risottoblanding
1 neve tørket steinsopp
2 fedd hvitløk, finhakket
1 l varm kraft
100 g smør
50 g finrevet parmesan
1/2 sitron, kun saften
Litt finhakket persille
Skyll steinsoppen i kaldt vann. Kok opp vann, trekk til side og legg i steinsoppen. La soppen ligge i vannet i 15 min, før du siler vannet over i litermål, tørker av soppen og legger den til side til senere
Kraft:
Avsil fra soppen
Vann
2 ss sjalottløkfond
Fyll litermålet avsil fra soppen, fond og vann, hell blandingen tilbake til kjelen og kok opp, når den skal brukes.
Steinsopprisottoen:
Finhakk soppen, brun den i litt olivenolje og sett til side.
Varm en sautépanne eller gryte og tilsett olje. Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.
Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn finhakket persille rett før servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med tunfisk i kremet tomat- og kaperssaus er en velsmakende pastarett med saus som er kremet av mascarpone. Oppskriften er passe til 4 personer.
2 ss olivenolje
1 rødløk, finhakket
500 g cherrytomater, delt i 4
3 dl hvitvin eller eplemost
3 ss fiske- eller hummerfond
226 g mascarpone (1 boks)
30 g parmesan, revet
2 ss kapers, godt skylt
½ sitron, kun skallet
1 pk bladpersille, finhakket
400 g tørket pasta (f.eks. tagliatelle)
4 ferske tunfiskbiffer (ev. 2 bokser tunfisk i olivenolje, avrent)
Fres løken i oljen, til den er myk i sautépanne eller gryte. Tilsett tomatene og fres videre i 2 minutter. Tilsett hvitvin og fond og la det koke i 30 min. på lav varme, uten lokk. Rør inn mascarpone, parmesan, kapers og sitronskall, smak til med salt og pepper. Om du bruker tunfisk fra boks, rører du den inn i sausen nå. La det koke på lav temperatur mens du koker pasta og griller eller steker tunfisken.
Kok pasta etter anvisning på pakken, minus 2 minutter. Rett før servering, rører du inn persillen og pastaen i sausen.
Krydre tunfiskbiffene med salt og pepper og stek/grill dem 2 min. på hver side før du legger dem på et fat og serverer ved siden av, så hver enkelt kan forsyne seg og legge den på toppen av pastaen.
Du finner mange spennende oppskrifter på velsmakende pastaretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tacopizza med kylling er populært hos oss og en fin variasjon på fredagstacoen. Du kan gjøre tacopizza mildere eler sterkere, ved å velge styrke på tacosausen etter egen smak og justere mengden jalapeño, eller utelate den helt.
Pizzabunn:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Topping:
1 glass tacosaus med ønsket styrke
400 g kyllingfilet i strimler
1 løk i strimler
1 pose, eller hjemmelaget tacokrydder
1/2 finstrimlet purre
10 minitomater, delt i to
1 liten boks mais
Skiver av jalapeño (om du tør)
Reven ost, gjerne vellagret
1 pose tortillachips – nachos
Kylling og løk stekes i litt olje sammen med tacokrydder. Tacosausen brukes som pizzasaus. Du kan velge den styrken du liker best, men jeg bruker medium sterk saus. I tillegg til kyllingen, legger jeg på finstrimlet purre, biter av tomat, mais, jalapeño og selvfølgelig ost. Stek tacopizza på 230 grader, midt i ovnen og steketiden nærmer seg slutten, legger du på tortillachips. De smaker ekstra godt når de får bli litt lune.
Server tacopizza sammen med guacamole eller rømme.
Du finner flere oppskrifter på forskjellige typer tacopizza og andre meksikanske oppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.