Surinams uavhengighetsdag

Surinams uavhengighetsdag feires 25. november hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Nederland i 1975. Dagen, som kalles “Onafhankelijkheidsdag” eller “Srefidensi Dey”, feires med flere festivaler. 

Surinamsk mat er veldig spennende og variert, siden befolkningen i Surinam har opprinnelse fra flere steder i verden. Maten er en kombinasjon av indisk, vestafrikansk, kreolsk, indonesisk, kinesisk, nederlandsk, britisk, fransk, jødisk, portugisisk mattradisjon. Noen av de viktigste råvarene er ris, kassava, kylling, saltet kjøtt. tørrfisk, bønner, okra og aubergine.

Du finner oppskrifter fra Surinam her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Porchetta med soppsaus

Porchetta med soppsaus er en deilig avveksling fra den tradisjonelle, norske ribba. Det er litt jobb med porchettaen, men resultatet er fantastisk. Jeg kjøper tynnribbe med hel svor og får den beinet ut i kjøttdisken. Du kan ev. ta ut beina selv.

2 kg ferdig utbeinet tynnribbe
4 ts salt
2 ts grovkvernet pepper

Fyll:

1 pk bladpersille, finhakket
10 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, finhakket
10 blader frisk salvie, finhakket
1 appelsin, saften + revet skall (NB! Kun det gule)
2 ts fennikelfrø

Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle.

Porchetta:

Del ribben i tre lag, som henger sammen, legg den med svorsiden ned, gni den inn med salt og pepper og fordel fyllet over hele kjøttstykket. Rull sammen ribben fra motsatt side av der svoren er, så at svoren kommer ytterst når du er ferdig. Surr porchettaen med en bomullstråd, så den holder seg sammen. Legg den i ildfast form, sett i steketermometer fra siden, så du ikke ødelegger svoren. Sett den i ovnen på 75 grader til kjernetemperaturen er 65 grader. Skru opp til 230 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 73 graden og svoren sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La porchetta hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.

Soppsaus:

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

3 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

 

Server porchetta med soppsaus og ønsket tilbehør, f.eks. maiskolber eller blomkål og ovnspoteter, som du finner oppskrift på her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kladdkaka de luxe

Kladdkaka de luxe er en luksusutgave av den kjente, svenske kladdkaka. Den er super, både til kaffen og som dessert.

Lag 1:

3 egg

150 g smør, smeltet

3 dl sukker

1 dl kakao

3,5 dl hvetemel

1 ss vaniljesukker

1 klype salt

Kle bunnen av en form på 22 cm i diameter, med bakepapir.
Pisk egg og sukker lett sammen og rør inn smøret. Bland mel, kakao, vaniljesukker og salt og rør det inn i eggeblandingen.
Hell røren i formen.

Lag 2:

1 boks søtet, kondensert melk, kokt i boksen, helt under vann i 2 timer

175 g peanøtter

Legg den kondenserte melken i klatter utover det første laget og strø på peanøtter. Stek kaken nederst i ovnen på 180 grader i 25 minutter, den skal fortsatt være bløtt inni. Sett den kaldt til den er helt avkjølt.

Lag 3:

200 g sjokolade Walters mandler, smeltet i vannbad

4 dl Honney Smacks (frokostblanding)

Rør Honney Smacks og sjokolade godt sammen og bre det utover kaken. Sett kaldt til den skal spises. Server med vaniljeis eller litt krem.

Kladdkaka de luxe
Kladdkaka de luxe

 

Du finner mange spennende og velsmakende kakeoppskrifter fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kladdkakans dag

Kladdkakans dag feires 7. november i Sverige. Denne fantastiske kaken er ikke helt gjennomstekt og smaker nydelig. Jeg har laget en luksusutgave, som vi liker å bruke til dessert og du finner oppskriften her.

 

   

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med smak av Østen

Laks med smak av Østen er en velsmakende rett som lages på tiden det tar å koke ris. Et tips når du skal få kjernene ut av granateplet, er å dele det i to, putte den ene halvdelen i en brødpose, holde posen lukket og slå på den fra utsiden. Da slipper du sprut over hele kjøkkenet. Du får også små plastbokser med ferdig rensede kjerner i flere butikker. Saltet i soyasausen gjør at du trolig ikke behøver ekstra salt. Oppskriften er passe til 4 personer.

Saus:

3 dl creme fraîche

1/2 dl appelsinjuice

1/2 sitron, kun saften

3 ss soyasaus + litt til å smøre laksen med

3 ss honning

1 rød chili, finhakket

4 vårløk, finstrimlet

Pepper

Rør sammen creme fraîche, juice, sitronsaft, soyasaus, honning, chili og vårløk i en bolle og smak til med pepper.

Laksen:

700 g laksefilet i porsjonsstykker

Smør til steking

Skyll og tørk av laksen og smør på litt soyasaus på begge sider. Brun den i 2 min. på hver sider i en stekepanne med litt smør.

Hell sausen over i stekepannen og la det småkoke i 3 min. sammen med laksen.

Pynt:

2 appelsiner, skrelt og i skiver

Granateplekjerner av 1/2 granateple

1 neve cashewnøtter, ristet i tørr panne

Noen korianderblader

Legg på appelsinskiver, cashewnøtter, vårløk, koriander og granateplekjerner og server med ris kokt etter anvisning på pakken.

 

Du finner mange flere spennende fiskeoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Suppelapskaus

Suppelapskaus er en høst- og vinterrettene fra barndommen min. Det er en slags tynn, lys lapskaus, men selv om den er tynn, har den mye smak.

1 saltet svineknoke

1,5 liter vann

8 poteter, i terninger

1 løk

2 laurbærblader

1 purre i strimler

1 persillerot, i terninger

4 gulrøtter, i biter

1 sellerirot, i terninger

Pepper og ev. salt

Bladpersille

Kok knoken, løken og laurbærbladene i vann til kjøttet nesten faller av beinet. La det småkoke i noen timer, minimum to. Ta opp knokene, skjær av kjøttet og skjær det i terninger. Legg både bena kjøttet tilbake i kjelen. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke til grønnsakene er møre, min. 30 min. Smak til med pepper og ev. salt (husk at knoken også har avgitt mye salt). Dryss over litt grovhakket bladpersille ved servering.

Server suppelapskaus med godt brød eller flatbrød.

 

Suppelapskaus
Suppelapskaus

 

Du finner oppskrifter på masse deilig tradisjonsmat HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Nelsons blod

Nelsons blod er en super velkomstdrink, med tawny portvin og champagne

Ca. 4 cl tawny portvin

Ca. 12 cl champagne eller en annen musserende vin

Fyll champagneglass 1/4 med portvin og fyll opp med champagne.

Nelsons blod
Nelsons blod

 

Du finner mange spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingfilet mascarpone med balsamicopoteter

Kyllingfilet mascarpone med balsamicopoteter smaker godt og mascarponen gjør kyllingen ekstra saftig. Jeg har servert retten med smørdampede bønner, men du kan bruke hvilke grønnsaker du vil eller en salat.

Balsamicopoteter:

1 kg kokefaste poteter i 1/2 cm skiver

5 rødløk i strimler

200 g smør

Salt og pepper

Fersk timian

2,5 dl god, vellagret balsamico

Legg smøret i klatter i langpannen og legg i potetskiver og løkstrimler. Sett pannen i ovnen på 200 grader og stek til blandingen begynner å få farge, rør av og til. Krydre med salt og pepper, legg på noen kvister frisk timian og hell over halvparten av balsamicoen. Rør godt sammen og dekk til med aluminiumsfolie. La det steke videre til potetene er møre, ta av folien og hell på resten av balsamicoen. Pynt med frisk timian.

 

Kyllingen:

4 kyllingfileter med skinn av god kvalitet

Skall fra 1 sitron

1 pk mascarpone

3 fedd hvitløk, finhakket

1 ss frisk rosmarin finhakket

2 ss frisk persille, finhakket

1 ss frisk timian, finhakket

Olivenolje, salt og pepper

Bland mascarpone, hvitløk, sitronskall og urter og smak til med salt og pepper.

Løsne skinnet på kyllingbrystet fra den ene enden, så du får et hulrom. Fordel mascarponeblandingen under skinnet og legg kyllingfiletene i en ildfast form med litt smeltet smør. Gni dem inn med olje, salt og pepper og sett i ovnen på 180 grader, til de er gylne og sprø i skinnet og så vidt gjennomstekt. Om du bruker steketermomteter, skal det vise 68 grader. Det tar 20 – 30 minutter, avhengig av størrelsen.

Bønnene:

Skjær av endene på bønnene, kok opp litt vann med et par spiseskjeer smør, legg i bønnene og la dem få et oppkok. Ta kjelen av plata og la det stå og kose deg et par minutter under lokk. Plukk opp bønnene og server sammen med kyllingfilet mascarpone med balsamicopoteter.

 

Kyllingfilet mascarpone med balsamicopoteter
Kyllingfilet mascarpone med balsamicopoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat med mandelflak og sesamfrø

Salat med mandelflak og sesamfrø er en frisk salat fra Sør-øst Asia og passer til både kjøtt- og fiskeretter.

1/2 finstrimlet isbergsalat

1 finstrimlet gulrot

2 finstrimlede vårløk

50 g mandelflak (fås kjøpt ferdig)

1 neve finhakket koriander

2 ss ristede sesamfrø (ristes i tørr stekepanne, til de blir gylne)

Dressing:

2 ss extra virgin olivenolje

2 ss soyasaus

1,5 dl risvineddik

3 ss flytende honning

1 finhakket rød chili

Salt and nykvernet pepper

Alle ingrediensene til salaten blandes i en bolle. Ingrediensene til dressingen blandes og helles over salaten.

 

Salat med mandelflak og sesamfrø
Salat med mandelflak og sesamfrø

 

Du finner flere spennende og velsmakende salater fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kjøttboller av lam med tomatsaus og salat

Kjøttboller av lam med tomatsaus og salat er en nydelig rett fra Midtøsten. Om du ikke får tak i ferske kirsebær, finner du kirsebær i lake på bl.a. Meny. Oppskriften er passe til 4 personer

Tomatsaus:

1 løk i strimler

700 g tomater, delt i terninger

1/2 dl olivenolje

4 fedd hvitløk, finhakket

1 ts gurkemeie

1 ts spisskummen

1/2 ts kanel

2 ts sukker

1 ss fond

1 boks hakkede tomater, helst Mutti

Salt og pepper

Fres løk, tomater og hvitløk i oljen til tomatene blir myke, ca. 10 min. Tilsett krydderet og la det frese i 10 min. til, før du tilsetter resten av ingrediensene. La sausen koke på lav varme, under lokk i 1,5 – 2 timer, rør av og til.

 

Kjøttbollene:

800 g kjøttdeig av lam

1 løk, finhakket

1 neve kirsebær uten stein (ev. hele i lake fra glass), finhakket

2 egg

1 neve frisk koriander, finhakket

1 neve vinhakket dill, finhakket

2 ts gurkemeie

2 ts spisskummen

1 ts kanel

2 ts hvitløkspulver

2 ts salt

1 ts pepper

Elt alt godt sammen, form runde boller og stek dem i olje på alle kanter, så de får en gyllen skorpe. Legg bollene i sausen og la det kose seg videre på lav varme, til bollene er gjennomstekte, men fortsatt saftige.

Salaten:

Rødkål i tynne strimler

Revet gulrot

Agurk i små terninger

Vårløk i tynne strimler

Appelsinbåter (skjær mellom hinnene, så du får fileter og bruk saften fra skroget i dressingen)

Finhakket bladpersille

Pistasjnøtter

Granateplefrø

Bland ingrediensene på et fat.

Dressingen:

3 ss ekstra virgin olivenolje

Appelsinsaften fra skroget

1 lime, kun saften

1 håndfull fersk mynte, finhakket

Salt og pepper etter smak

Rør alt godt sammen og hell dressingen over salaten.

Kjøttboller av lam med tomatsaus og salat
Kjøttboller av lam med tomatsaus og salat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.