Surinams uavhengighetsdag feires 25. november hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Nederland i 1975. Dagen, som kalles “Onafhankelijkheidsdag” eller “Srefidensi Dey”, feires med flere festivaler.
Surinamsk mat er veldig spennende og variert, siden befolkningen i Surinam har opprinnelse fra flere steder i verden. Maten er en kombinasjon av indisk, vestafrikansk, kreolsk, indonesisk, kinesisk, nederlandsk, britisk, fransk, jødisk, portugisisk mattradisjon. Noen av de viktigste råvarene er ris, kassava, kylling, saltet kjøtt. tørrfisk, bønner, okra og aubergine.
Porchetta med soppsaus er en deilig avveksling fra den tradisjonelle, norske ribba. Det er litt jobb med porchettaen, men resultatet er fantastisk. Jeg kjøper tynnribbe med hel svor og får den beinet ut i kjøttdisken. Du kan ev. ta ut beina selv.
2 kg ferdig utbeinet tynnribbe 4 ts salt 2 ts grovkvernet pepper
Fyll:
1 pk bladpersille, finhakket 10 fedd hvitløk, finhakket 1 løk, finhakket 10 blader frisk salvie, finhakket 1 appelsin, saften + revet skall (NB! Kun det gule) 2 ts fennikelfrø
Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle.
Porchetta:
Del ribben i tre lag, som henger sammen, legg den med svorsiden ned, gni den inn med salt og pepper og fordel fyllet over hele kjøttstykket. Rull sammen ribben fra motsatt side av der svoren er, så at svoren kommer ytterst når du er ferdig. Surr porchettaen med en bomullstråd, så den holder seg sammen. Legg den i ildfast form, sett i steketermometer fra siden, så du ikke ødelegger svoren. Sett den i ovnen på 75 grader til kjernetemperaturen er 65 grader. Skru opp til 230 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 73 graden og svoren sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La porchetta hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.
Soppsaus:
2 pk sopp i skiver
2 finhakkede løk
3 fedd finhakket hvitløk
5 dl fløte
4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til
pepper
Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.
Server porchetta med soppsaus og ønsket tilbehør, f.eks. maiskolber eller blomkål og ovnspoteter, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kladdkaka de luxe er en luksusutgave av den kjente, svenske kladdkaka. Den er super, både til kaffen og som dessert.
Lag 1:
3 egg
150 g smør, smeltet
3 dl sukker
1 dl kakao
3,5 dl hvetemel
1 ss vaniljesukker
1 klype salt
Kle bunnen av en form på 22 cm i diameter, med bakepapir. Pisk egg og sukker lett sammen og rør inn smøret. Bland mel, kakao, vaniljesukker og salt og rør det inn i eggeblandingen. Hell røren i formen.
Lag 2:
1 boks søtet, kondensert melk, kokt i boksen, helt under vann i 2 timer
175 g peanøtter
Legg den kondenserte melken i klatter utover det første laget og strø på peanøtter. Stek kaken nederst i ovnen på 180 grader i 25 minutter, den skal fortsatt være bløtt inni. Sett den kaldt til den er helt avkjølt.
Lag 3:
200 g sjokolade Walters mandler, smeltet i vannbad
4 dl Honney Smacks (frokostblanding)
Rør Honney Smacks og sjokolade godt sammenog bre det utover kaken. Sett kaldt til den skal spises. Server med vaniljeis eller litt krem.
Du finner mange spennende og velsmakende kakeoppskrifter fra fjern og nær HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kladdkakans dag feires 7. november i Sverige. Denne fantastiske kaken er ikke helt gjennomstekt og smaker nydelig. Jeg har laget en luksusutgave, som vi liker å bruke til dessert og du finner oppskriften her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laks med smak av Østen er en velsmakende rett som lages på tiden det tar å koke ris. Et tips når du skal få kjernene ut av granateplet, er å dele det i to, putte den ene halvdelen i en brødpose, holde posen lukket og slå på den fra utsiden. Da slipper du sprut over hele kjøkkenet. Du får også små plastbokser med ferdig rensede kjerner i flere butikker. Saltet i soyasausen gjør at du trolig ikke behøver ekstra salt. Oppskriften er passe til 4 personer.
Saus:
3 dl creme fraîche
1/2 dl appelsinjuice
1/2 sitron, kun saften
3 ss soyasaus + litt til å smøre laksen med
3 ss honning
1 rød chili, finhakket
4 vårløk, finstrimlet
Pepper
Rør sammen creme fraîche, juice, sitronsaft, soyasaus, honning, chili og vårløk i en bolle og smak til med pepper.
Laksen:
700 g laksefilet i porsjonsstykker
Smør til steking
Skyll og tørk av laksen og smør på litt soyasaus på begge sider. Brun den i 2 min. på hver sider i en stekepanne med litt smør.
Hell sausen over i stekepannen og la det småkoke i 3 min. sammen med laksen.
Pynt:
2 appelsiner, skrelt og i skiver
Granateplekjerner av 1/2 granateple
1 neve cashewnøtter, ristet i tørr panne
Noen korianderblader
Legg på appelsinskiver, cashewnøtter, vårløk, koriander og granateplekjerner og server med ris kokt etter anvisning på pakken.
Du finner mange flere spennende fiskeoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Suppelapskaus er en høst- og vinterrettene fra barndommen min. Det er en slags tynn, lys lapskaus, men selv om den er tynn, har den mye smak.
1 saltet svineknoke
1,5 liter vann
8 poteter, i terninger
1 løk
2 laurbærblader
1 purre i strimler
1 persillerot, i terninger
4 gulrøtter, i biter
1 sellerirot, i terninger
Pepper og ev. salt
Bladpersille
Kok knoken, løken og laurbærbladene i vann til kjøttet nesten faller av beinet. La det småkoke i noen timer, minimum to. Ta opp knokene, skjær av kjøttet og skjær det i terninger. Legg både bena kjøttet tilbake i kjelen. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke til grønnsakene er møre, min. 30 min. Smak til med pepper og ev. salt (husk at knoken også har avgitt mye salt). Dryss over litt grovhakket bladpersille ved servering.
Server suppelapskaus med godt brød eller flatbrød.
Du finner oppskrifter på masse deilig tradisjonsmat HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllingfilet mascarpone med balsamicopoteter smaker godt og mascarponen gjør kyllingen ekstra saftig. Jeg har servert retten med smørdampede bønner, men du kan bruke hvilke grønnsaker du vil eller en salat.
Balsamicopoteter:
1 kg kokefaste poteter i 1/2 cm skiver
5 rødløk i strimler
200 g smør
Salt og pepper
Fersk timian
2,5 dl god, vellagret balsamico
Legg smøret i klatter i langpannen og legg i potetskiver og løkstrimler. Sett pannen i ovnen på 200 grader og stek til blandingen begynner å få farge, rør av og til. Krydre med salt og pepper, legg på noen kvister frisk timian og hell over halvparten av balsamicoen. Rør godt sammen og dekk til med aluminiumsfolie. La det steke videre til potetene er møre, ta av folien og hell på resten av balsamicoen. Pynt med frisk timian.
Kyllingen:
4 kyllingfileter med skinn av god kvalitet
Skall fra 1 sitron
1 pk mascarpone
3 fedd hvitløk, finhakket
1 ss frisk rosmarin finhakket
2 ss frisk persille, finhakket
1 ss frisk timian, finhakket
Olivenolje, salt og pepper
Bland mascarpone, hvitløk, sitronskall og urter og smak til med salt og pepper.
Løsne skinnet på kyllingbrystet fra den ene enden, så du får et hulrom. Fordel mascarponeblandingen under skinnet og legg kyllingfiletene i en ildfast form med litt smeltet smør. Gni dem inn med olje, salt og pepper og sett i ovnen på 180 grader, til de er gylne og sprø i skinnet og så vidt gjennomstekt. Om du bruker steketermomteter, skal det vise 68 grader. Det tar 20 – 30 minutter, avhengig av størrelsen.
Bønnene:
Skjær av endene på bønnene, kok opp litt vann med et par spiseskjeer smør, legg i bønnene og la dem få et oppkok. Ta kjelen av plata og la det stå og kose deg et par minutter under lokk. Plukk opp bønnene og server sammen med kyllingfilet mascarpone med balsamicopoteter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kjøttboller av lam med tomatsaus og salat er en nydelig rett fra Midtøsten. Om du ikke får tak i ferske kirsebær, finner du kirsebær i lake på bl.a. Meny. Oppskriften er passe til 4 personer
Tomatsaus:
1 løk i strimler
700 g tomater, delt i terninger
1/2 dl olivenolje
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts gurkemeie
1 ts spisskummen
1/2 ts kanel
2 ts sukker
1 ss fond
1 boks hakkede tomater, helst Mutti
Salt og pepper
Fres løk, tomater og hvitløk i oljen til tomatene blir myke, ca. 10 min. Tilsett krydderet og la det frese i 10 min. til, før du tilsetter resten av ingrediensene. La sausen koke på lav varme, under lokk i 1,5 – 2 timer, rør av og til.
Kjøttbollene:
800 g kjøttdeig av lam
1 løk, finhakket
1 neve kirsebær uten stein (ev. hele i lake fra glass), finhakket
2 egg
1 neve frisk koriander, finhakket
1 neve vinhakket dill, finhakket
2 ts gurkemeie
2 ts spisskummen
1 ts kanel
2 ts hvitløkspulver
2 ts salt
1 ts pepper
Elt alt godt sammen, form runde boller og stek dem i olje på alle kanter, så de får en gyllen skorpe. Legg bollene i sausen og la det kose seg videre på lav varme, til bollene er gjennomstekte, men fortsatt saftige.
Salaten:
Rødkål i tynne strimler
Revet gulrot
Agurk i små terninger
Vårløk i tynne strimler
Appelsinbåter (skjær mellom hinnene, så du får fileter og bruk saften fra skroget i dressingen)
Finhakket bladpersille
Pistasjnøtter
Granateplefrø
Bland ingrediensene på et fat.
Dressingen:
3 ss ekstra virgin olivenolje
Appelsinsaften fra skroget
1 lime, kun saften
1 håndfull fersk mynte, finhakket
Salt og pepper etter smak
Rør alt godt sammen og hell dressingen over salaten.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.