Oppned eplekake er en saftig kake, som snus med bunnen opp etter steking,
175 g smør
200 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
7 epler
1 ss kanel
3 + 3 ss brunt sukker
2 dl rosiner
1 dl mandelskiver
1 ss kanel
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg, mel, bakepulver og vaniljesukker og rør godt sammen.
Skrell eplene og ta ut kjernehusene. Del 3 av dem i små terninger og sett til side. Del de siste 4 eplene i båter og bland dem med 3 ss brunt sukker og kanel.
Legg eplebåtene tett i tett i fint mønster i bunnen av en smurt springform, 22 cm. Fordel 1/3 av røra over eplebåtene. Fordel epleterningene, rosiner og mandelskiver legg dem i forma. Strø over kanel og 3 ss brunt sukker. Bre over resten av røren og stek eplekaken i ovnen på 175 grader i 45 minutter. Sjekk med en pinne om kaken er ferdig. Snu eplekaken med bunnen opp på et fat og den gjerne lunken, med is, krem eller vaniljekrem.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Abacate com tuna (avocado med tunfisk) er en velsmakende rett fra Guinea-Bissau. Den passer som forrett, lunsj eller en liten kveldsrett. Til forrett er det passe men 1/2 avocado per pers og til lunsj 2-4 per pers. avhengig av hvor sultne dere er.
150 g tunfisk i vann, avrent
2 avokadoer
1 sjalottløk, finhakket
4 ts tomatsaus med chili eller tabasco
1/2 sitron, kun saften
200 ml fløte, pisket til krem
60 g revet kokos
Salt og nykvernet pepper
Pynt:
4 ss strimlet kokosnøtt, lett ristet i tørr panne
4 minitomater, delt i 4
Friske urter, jeg har brukt karse, men du kan bruke koriander eller bladpersille
Skjær avokado i to på langs, skrap ut kjøttet med en skje, og pass på skallene ikke blir ødelagt.
Legg avokadokjøttet i en bolle og mos det med en gaffel. Bland med tunfisk, pisket krem, tomatsaus, sitronsaft, løk og revet kokos og smak til med salt og pepper. Fyll blandingen tilbake i skallene og pynt med tomater, ristet kokos og litt friske urter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Saltimbocca alla romana er en velsmakende, italiensk kjøttrett av kalvekjøtt med spekeskinke og salvie og vanlig for Roma og Lazio.
800 g mørbrad eller ytrefilet av kalv
8 skiver spekeskinke
8 store (eller 16 små) salvieblader
2-4 ss mel
3 ss olje
3 ss smør
Kjøttet deles i 8 like store skiver og bankes helt flate. Legg på spekeskinke og salvie og fest med en cocktailpinne. Dypp siden uten skinke i mel.
Stekes i og smør, først med skinkesiden ned, så spekeskinken feste seg til kjøttet. Dryss over salt og pepper før du snur og steker på den andre siden.
Det tar ca. 1 minutt på hver side.
Server med ønsket tilbehør, f.eks. salat og parmesanpoteter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lutefisk er tradisjonsmat man enten elsker eller hater. Tilbehøret varierer fra familie til familie, men her er alt du trenger å vite for å lage en perfekt lutefiskmiddag selv. Oppskriften er passe til 4 personer.
Lutefisken:
2 kg lutefisk av god kvalitet, gjerne loin (ryggen). Legg den i en form og strø på rikelig med salt, for å trekke ut væske av fisken og gi den en fastere konsistens. Etter 2-3 timer skyller du fiskestykkene forsiktig med vann. Hell ut væsken som har blitt i formen og smør formen med litt nøytral olje. Legg fisken tilbake med skinnsiden ned, med aluminiumsfolie over. Bak i ovnen på 200 grader. Tiden avhenger av størrelsen på fisken, 20 minutter på store fiskestykker. Ta av folien etter 10 min. Når lutefisken begynner å flake seg på den tykkeste delen, er den klar til servering.
Bacon:
400 g tørrsaltet bacon i terninger
Legg baconet i ildfast form og sett i ovnen på 200 grader. Rør av og til, så det blir brunt og sprøtt. Du kan ev. steke det i stekepanne. Hell baconet i en bolle og ta med stekefettet, som mange liker å helle over fisken.
Ertestuing:
1 boks hermetiske erter
1 ss smør
1,5 ss hvetemel
Salt og pepper
Hell alt i en kjele. Rør det sammen mens du koker opp og la det koke litt. Om nødvendig, kan du bruke stavmikseren litt, men min erfaring er at de fleste slag erter på boks koker litt i stykker av seg selv (det skal være stuing, ikke puré).
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
Salt og pepper
Kok ertene i smør i 2-3 minutter, til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Hvit saus:
2 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Ev. 1/4 ts revet muskatnøtt
Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med litt og litt melk, mens du rører. Kok opp på middels temperatur og rør i noen minutter, så melsmaken blir borte. Smak til med salt, pepper og ev. muskat.
Duppe:
Duppe er en deilig saus med brunost. Sødmen i denne sausen er super til lutefisken og det salte baconet.
4 ss brunost
3 ss sukker
2 ss hvetemel
3 dl melk
salt
Alt blandes og kokes opp. Server duppen rykende varm.
Poteter :
800 g mandelpoteter eller andre gode poteter
Vask potetene godt, men behold skallet på, siden det hjelper til med å holde dem hele. Kok opp potetene i en kjele med vann, skru ned og la dem trekke rett under kokepunktet til de er ferdige.
Servering:
Server lutefisken med poteter, bacon, saus, ertestuing eller ertepuré, lefser, sennep, sirup og nyrevet, ekte geitost og tyttebær så gjestene selv kan velge hvilket tilbehør de ønsker. Server gjerne med øl og akevitt eller en god vin til.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Varm epletoddy eller Hot Mulled Cider er en deilig, varmende høst og vinterdrikk. Den har tradisjonelt blitt servert som det alkoholfrie alternativet til Mulled Wine, som er det engelske svaret på gløgg.
1 ltr per fersk eplecider (eller ren eplejuice)
1 liten kanelbark
1/2 appelsin (skall og juice)
2 nellikspiker
2 stjerneanis
Bland alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke på lav varme i 5 til 10 minutter.Hell i krus og server.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Helstekt kalvefilet med røstipoteter og blåskimmelsaus er nydelig selskapsmat. Om du ikke liker blåskimmelost, er det ikke noe problem, for den fungerer som et slags krydder i sausen.
Røsti:
6 store poteter
1 løk
1 gulrot
1/2 sellerirot
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ss smør
Skrell og riv poteter og grønnsaker grovt. Legg de revne potetene i vann ca. 25 minutter, det binder røstien bedre sammen. Klem vannet godt ut med et kjøkkenpapir. Bland i salt og pepper. Stek røstien i porsjonsstørrelser, et par spiseskjeer røre per røsti, ca. 5 minutter på hver side. Røstien kan også stekes som en hel kake i panna, snu den ved hjelp av et lokk.
Sausen:
2 finhakkede løk
2 ss smør
3 dl chablis
2 laurbærblader
2 ss kyllingfond
150 g blåskimmelost
2 ss finhakket gressløk
5 dl fløte
1 ss cognac
Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, cognac, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.
Soppen:
Soppen stekes i smør og krydres med salt og pepper.
Kalvefileten:
Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Serveres med valgfrie grønnsaker, men jeg synes det passer spesielt godt med blomkål eller brokkoli til denne retten.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mormors veldig lettvinne og billige pastarett er ikke fantastisk, men den er virkelig en av mine barndoms store favoritter. Mormor lagde hele langpanna full og vi spiste som hester. Som voksen tenker jeg at mormors veldig lettvinte og billige pastarett passer best som mat til barna, men når det er sagt, det er absolutt ingen usmak på den.
Kok spagetti etter anvisning på pakken, minus 2 minutter på koketiden. Hell av vannet, tilsett finhakket løk og ketsjup og rør godt. Hell blandingen over i ildfast form, dryss over godt med reven ost, eller osteskiver. Sett formen i ovnen på 200 grader, til osten blir gyllen.
Mens pastaen står i ovnen, bruner du godt med baconbiter i smør i stekepanna. Med en gang du tar pastaen ut av ovnen, heller baconet inkludert stekefettet over, og så er det klart til servering.
Retten kan sikkert gjøres både bedre og sunnere, med litt salat og en bedre saus enn ketsjup, men jeg frister meg til å si nam likevel. Om du har barn eller barnebarn, kommer de til å elske denne retten.
Quesadilla med biff er perfekt, om du har rester av helstekt indre- eller ytrefilet, entrecôte eller annet biffkjøtt. Du kan selvfølgelig steke biff til denne retten og ikke bruke rester. Quesadilla er fra Meksiko, men er vanlig sør i USA også.
500 g biff i små terninger
Tacokrydder, bruk pose, eller lag selv etter oppskrift, som du finner her
2 løk, finhakket
1-2 pk tortillas
1 glass syltet rødløk
1 glass tacosaus etter eget ønske
Revet ost etter eget ønske, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Varm løk og kjøtt i litt olje i en stekepanne, krydre med litt tacokrydder. Legg tortillas på stekebrett, kledd med bakepapir med litt olivenolje og dryss på ost.
Legg på kjøttblanding, fordel litt tacosaus over og legg på litt rødløk.
Dryss over et nytt lag ost og legg på en tortilla.
Sett quesedillas langt ned i ovnen på 200 grader, til de får fin farge på undersiden, snu dem og stek videre til de har fin farge på begge sider og osten er smeltet. Om du heller vil, kan du steke dem i stekepannen.
Del quesedillas i 4 og kos dere
Du finner flere spennende oppskrifter fra Meksiko her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fårikålens dag eller fårikålens festdag er alltid siste torsdag i september hvert år og her blir den feiret som seg hør og bør. Jeg bruker oppskriften som mormoren min brukte, i hvert fall så nær det er mulig. Hun lagde nesten all mat på slump og det gjør vanligvis jeg også. Jeg koker alltid kjøttet et par timer før jeg legger i kålen, så kjøttet ramler nesten av beinet og blir helt fantastisk.
Lohipaistos inneholder de to mest brukte middagsingrediensene i Finland, laks og poteter. Om du ikke vil grave laksen selv, kan du kjøpe ferdig gravlaks. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Gravlaks:
6 ss havsalt
6 ss sukker
2 ss brandy
6 ss finhakket dill
500 g laksefilet i 2 jevnstore stykker
Bland havsalt, sukker, finhakket dill og brandy. Klapp blandingen på begge sider av laksefiletene og legg dem med kjøttsiden mot hverandre (om de har skinn, skal det vende ut). Pakk laksen inn i plastfolie, legg dem i egnet kar, f.eks. en brødform og legg noe tungt over, så den blir liggende i press. Jeg bruker en brødform til, som jeg legger oppa og plasserer noe tungt i den øverste formen. Sett laksen kaldt i 24 timer, og snu den etter 12 timer og legges i press igjen.
Skyll laksen og del den i fine skiver.
Gravlaks- og potetform:
1+2 ss smør
8 poteter, skåret i tynne skiver
300 g gravlaks med dill i skiver
1 løk, finhakket
3 egg
4 dl melk
1 ts salt
1/2 ts pepper
Smør en ildfast form med 1 ss smør. Legg halvparten av potetene i taksteinsmønster, fordel laksen i skiver, løken og deretter dillen over potetene. Om du har kjøpt ferdig gravlaks og det ikke følger med dill, kan du finhakke frisk dill og bre over. Legg på resten av potetene i taksteinsmønster. Visp egg, melk, salt og pepper lett sammen og hell over potetene. Stek lohipaistos på 200 grader i 1 time, til potetene er gylne og ferdigkokte.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.