Kantarellsaus smaker nydelig til storfe, lam, svin, kylling og selvfølgelig vilt.
150 g kantareller i grove biter
1 løk, finhakket
2 ss smør
2 ss sjalottløkfond
1 ss soyasaus
4 dl kremfløte
1 laurbærblad
1 kvist frisk timian
4 ss kirsebær- eller solbærsaft
Salt og pepper
Grovhakk soppen og stek den sammen med løk i smøret i en stekepanne til soppen er gyllen. Tilsett fløte, laurbærblad, timian og fond. La koke til sausen tykner. Smak til med soyasaus, saft, salt og pepper.
Du finner velsmakende, både tradisjonelle og mer spennende sauser fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Senegals uavhengighetsdag feires 4. april hvert år, til minne om uavhengighet fra Frankrike i 1960. Dagen minnes og hedrer folket i Senegals kamp for uavhengighet.Det er også en feiring av deres rike, kulturelle arv og tradisjoner.Det er en offentlig fridag og de feirer med tradisjonell musikk, tradisjonell dans og spesielle matretter gjør også dagen spesiell og minneverdig.
Senegal har mattradisjoner som er påvirket av nordafrikansk, fransk og portugisisk mat og stammer fra landets mange etniske grupper. Senegal var en koloni av Frankrike frem til 1960. Fra koloniseringen har emigranter brakt senegalesisk mat til mange andre regioner.
Senegal grenser til Atlanterhavet, og derfor er fisk en viktig ingrediens. Kylling, lam, erter, egg og storfekjøtt brukes også. Svinekjøtt er uaktuelt, grunnet den muslimske befolkningen.
Peanøtter, couscous, hvit ris, søtpoteter, linser og belgfrukter er mye brukt. Kjøtt og grønnsaker er vanligvis laget som stuing eller marinert i urter og krydder og spises med ris, couscous, eller brød.
Dessertene er veldig kraftige og søte. Te, kjent som attaya, serveres på en rituell måte.
Monte Cristo Sandwich er ostesmørbrød med skinke, dyppet i eggeblanding før steking. Monte Cristo Sandwichen ble opprinnelig servert i California og den passer både som frokost, lunsj og som kveldskos. Noen amerikanere topper faktisk denne retten med jordbærsyltetøy og et dryss melis. Denne oppskriften gir 2 sandwicher.
4 skiver lyst brød eller loff
2 egg
1/2 dl melk
1/8 ts muskatnøtt
1/8 ts salt
2 ss majones
Noen skiver sveitserost, eller annen ost etter smak og behag
2 ss dijonsennep
4 skiver kokt skinke
2 ss smør
Visp sammen egg, melk, muskat og salt i en bolle som er bred nok til å romme brødskivene. Smør majones på 2 av brødskivene og sennep på de 2 andre. Legg deretter på ost og skinke på brødskive og legg dem sammen to og to. Dypp sandwichene i eggeblandingen, snu dem, så du får egg på begge sider. Smelt 2 ss smør i en stor steke- eller grillpanne og stek smørbrødene gylne på begge sider.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Baba ganoush (baba ghanoush, baba ghanouj, mutabal, salată de vinete) er en nydelig dipp, laget av auberginer. Den passer som forrett, en liten lunsjrett, sammen med pitabrød eller som tilbehør til meze.
3 store auberginer, delt i 2 og skallet prikket med en gaffel
3 hvitløksfedd, finhakket
2 ss ekstra virgin olivenolje
3 ss tahini
2 ss fersk persille, finhakket
1/2 sitron, kun saften
2 ss ekstra virgin olivenolje
Salt og pepper
Olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple til pynt
Drypp litt olivenolje over snittflatene på auberginene og dryss på litt salt. Legg dem på et bakepapir, med snittflaten ned og stek i ovnen i 30 til 45 minutter ved 200 grader. Auberginene skal være møre og falt sammen. Skrap ut «kjøttet» med en skje og legg det i en sil i 10 minutter, så overflødig væske renner ut.
Hakk auberginen i små biter, tilsett hvitløk, tahini, sitronsaft, salt og pepper og bland godt med en gaffel.
Pynt baba ganoush med olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple før servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pæremartini med hylleblomst er en av mine favorittdrinker. Jeg har laget pærevodka selv, du finner oppskriften her. Du kan ev. kjøpe dansk pærebrennevin (varenummer 14118502) på polet.
Sukkerkant:
1 sitronbåt
Finkornet sukker i en skål
Gni inn den øverste delen av glasset med sitron og dypp det i sukker.
Drinken:
4 cl pærevodka
4 cl hylleblomstlikør
3 cl champagne
Sitronstrimmel og litt pære til pynt
Rist sammen pærevodka og hylleblomstlikør i en cocktailshaker fylt med is. Sil blandingen over i glass og fyll på med champagne.
Pynt med en sitron og/eller pære.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kushiyaki med nudelsalat med nudelsalat er smaksrik mat fra Japan. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Marinert biff:
2 dl soyasaus
1 dl brunt sukker
2 dl mirin
1 dl sake
4 fedd hvitløk, finhakket
1 cm ingefær, revet
800 g biff, jo mørere, jo bedre
1 neve sesamfrø
Bland ingrediensene i en stor bolle, del biffen i terninger og la dem ligge i marinaden, gjerne over natten. Tre kjøttet sammen med løk på grillspyd og grill dem raskt på alle kanter. Marinaden gjør at de kan se litt brent ut, men de er karamelliserte og litt crispy på utsiden. Jeg foretrekker dem medium minus stekt, som biff.
Nudelsalat:
Nudelsalat kan spises alene, med godt brød, eller som tilbehør til kjøtt eller fiskeretter.
1 pk risnudler (4 pers), kokt etter anvisning på pakken og avkjølt under rennende vann
2 hjertesalat, finstrimlet
6 vårløk, finstrimlet
3 gulrøtter, grovrevet
1 rød paprika, finstrimlet
1 mango i små terninger
100 g peanøtter, grovhakket (jeg legger dem i dobbel pose og banker litt med biffbanker)
1 neve frisk koriander finhakket
1 neve frisk mynte finhakket
Dressing:
2 røde chili, finhakket
3 fedd hvitløk, malt eller finhakket
1 ss honning
2 ts frisk ingefær revet eller finhakket
1 lime, kun saften
1 ss vann
Bland alle ingrediensene til salaten, bortsett fra peanøtter, mynte og koriander Rør sammen ingrediensene til dressingen og rør den inn i salaten. Dryss over peanøtter og urter rett før servering.
Du finner flere spennende og velsmakende salater, fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gratinerte nachos med biff er en deilig variant av fredagstacoen og en favoritt hos oss. Du kan bruke både biffrester og rå biff i denne oppskriften. Du velger hvilken salsa du ønsker, så du får ønsket styrke på retten.
1 pk nachos etter smak og behag. Jeg har brukt med paprika
400 g biffterninger
1 finhakket løk
1 pk. tacokrydder, eller bruk hjemmelaget
2 fedd hvitløk
1 boks kidneybønner (skyll av laken)
1 boks mais
1 glass salsa etter eget ønske
1 pk revet ost
Stek biff, løk og hvitløk, bland i tacokrydder. Biffen kan gjerne være litt rå. Bland mais, bønner og salsa i en ildfast form. Rør inn biffblandingen, dryss over ost, rør den delvis inn i blandingen og sett formen i ovnen på 225 grader, til osten begynner å få litt farge. Stikk inn nachos og stek videre til alt får en gyllen, fin farge. Server med f.eks. limebåter og frisk koriander.
Server gratinerte nachos med biff med en god salat eller salsa og guacamole, som du finner oppskrift på her.
Du finner flere deilige varianter av fredagstaco HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Marinert tunfisk med brokkolini gomaae er en japansk rett som jeg liker veldig godt. Om du ikke har tilgang til fersk tunfisk, kan du bruke laks.
Brokkolini gomaae:
1,5 ss hvite og svarte sesamfrø, ristet i tørr panne til de er lett brune 400 g Broccolini (Bimi) 2 ss ekstra virgin olivenolje 1 ss sesamolje 1 ss ukrydret riseddik (japansk) 2 fedd hvitløk, finhakket 1 klype knuste røde chiliflak, pluss mer etter smak havsalt og nykvernet pepper, etter smak ferskpresset juice av 1/2 sitron
Bland sammen olivenolje og sesamolje, riseddik, hvitløk, chiliflak og det meste av sesamfrøene. Smak til med salt og pepper.
Kok brokkolinien i en stor kjele med saltet kokende vann til den kokt, men fortsatt har tyggemotstand, ca. 3 minutter. Løft dem ut av vannet, tørk dem lett med tørkepapir og legg dem over i serveringsbolle. Drypp oljeblandingen over brokkolinien og bland det godt sammen. Dryss over resteren sesamfrøene og risle over sitronsaften. Krydre gjerne med flere røde chiliflak, om du vil ha det litt mer spicy.
Tunfisken:
0,6 dl appelsinjuice 0,6 dl soyasaus 2 ss olivenolje 2 ss persille, finhakket 1 ss sitronsaft 1 fedd hvitløk, finhakket 1/2 ts malt svart pepper 4 tunfiskbiffer á 180-200 g
Bland appelsinjuice, soyasaus, olivenolje, persille, sitronsaft, hvitløk og pepper sammen i en bred form, som er stor nok til at fisken kan ligge side ved side. Legg tunfiskbiffene i marinaden og snu dem, så de får marinade på alle kanter. Dekk fatet med plastfolie og mariner i kjøleskapet i minst ca. 30 minutter.
Grill eller stek tunfiskbiffene i 2 min. på hver side.
Server marinert tunfisk med brokkolini gomaae med ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakken og stekt shitake.
Du finner mange spennende oppskrifter på mat fra fjern og nær HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.