Marinert tunfisk med brokkolini gomaae

Marinert tunfisk med brokkolini gomaae er en japansk rett som jeg liker veldig godt. Om du ikke har tilgang til fersk tunfisk, kan du bruke laks.

Brokkolini gomaae:

1,5 ss hvite og svarte sesamfrø, ristet i tørr panne til de er lett brune
400 g Broccolini (Bimi)
2 ss ekstra virgin olivenolje
1 ss sesamolje
1 ss ukrydret riseddik (japansk)
2 fedd hvitløk, finhakket
1 klype knuste røde chiliflak, pluss mer etter smak
havsalt og nykvernet pepper, etter smak
ferskpresset juice av 1/2 sitron

Bland sammen olivenolje og sesamolje, riseddik, hvitløk, chiliflak og det meste av sesamfrøene. Smak til med salt og pepper. 

Kok brokkolinien i en stor kjele med saltet kokende vann til den kokt, men fortsatt har tyggemotstand, ca. 3 minutter. Løft dem ut av vannet, tørk dem lett med tørkepapir og legg dem over i serveringsbolle. Drypp oljeblandingen over brokkolinien og bland det godt sammen. Dryss over resteren sesamfrøene og risle over sitronsaften. Krydre gjerne med flere røde chiliflak, om du vil ha det litt mer spicy.

Brokkolini gomaae
Brokkolini gomaae

 

Tunfisken:

0,6 dl appelsinjuice
0,6 dl soyasaus
2 ss olivenolje
2 ss persille, finhakket
1 ss sitronsaft
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts malt svart pepper
4 tunfiskbiffer á 180-200 g

Bland appelsinjuice, soyasaus, olivenolje, persille, sitronsaft, hvitløk og pepper sammen i en bred form, som er stor nok til at fisken kan ligge side ved side. Legg tunfiskbiffene i marinaden og snu dem, så de får marinade på alle kanter. Dekk fatet med plastfolie og mariner i kjøleskapet i minst ca. 30 minutter.

Grill eller stek tunfiskbiffene i 2 min. på hver side.

 

Marinert tunfisk med brokkolini gomaae
Marinert tunfisk med brokkolini gomaae

Server marinert tunfisk med brokkolini gomaae med ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakken og stekt shitake.

Du finner mange spennende oppskrifter på mat fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Røkt ørretkrem

Røkt ørretkrem er en nydelig forret og det kjekke med den, er at mye kan gjøres klart mange timer i forveien, så den er enkel å servere til mange gjester.

100 g røkt ørret i bittesmå terninger

1/2 pk snøfrisk

3/4 boks creme fraiche

1 ss reven pepperrot (eller fra tube)

Saften av 1/2 sitron

1 neve hakket dill

Alt blandes og smakes til med salt, pepper og sukker. Vi serverer på en skiferflis. Først legger vi en grillet loffeskive. Så legger vi ørretkremen med to ørretskiver på toppen. Til slutt pynter vi med lit dill og en sitronbåt.

Røkt ørretkrem
Røkt ørretkrem

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelaget jukselasagne

Hjemmelaget jukselasagne går mye raskere en vanlig lasagne og det smaker like godt som den originale lasagnen også. Jukset består i, at jeg i stedet for å lage to sauser, en kjøttsaus og en hvit saus, lager en saus som inneholder elementer fra begge. Tanken min da jeg forsøkte det første gangen, var at det jo uansett skal blandes i munnen. Lasagnen min er også tilsatt grønnsaker. Disse merker du ikke noe til, bortsett fra at de bidrar til totalsmaken og gjør at lasagnen blir sunnere (fint for barn som tror de ikke liker grønnsaker). Oppskriften er passe til 6 pers.

600 g karbonadedeig

2 løk

2 bokser eller 1 flaske hakkede tomater, helst Mutti

1 ss finhakket hvitløk

1 ss oregano

2 laurbærblader

1 ss timian

1 ss basilikum

2 ss tomatpuré

2 terninger med grønnsaksbuljong

1 kanelbark, ev. 1 ts kanel

Nykvernet pepper og salt

2 gulrøtter i små terninger, ev. 1 pose revet gulrot og kål

3 dl fløte

1 ts muskatnøtt

Lasagneplater

Revet ost, gjerne vellagret

Sånn gjør du det:

Du starter med å steke karbonadedeig og finhakket løk. Tilsett hakkede tomater, hvitløk, oregano, timian og basilikum. Tilsett laurbær, tomatpuré, grønnsaksbuljong, pepper og salt. Rør alt sammen og tilsett gulrot (og kål), fløte, kanelbark og muskatnøtt.

Om du smaker nå, vil du kjenne at det er ganske så surt, så kok i to timer til det blir rundere i smaken og tykt som grøt. Om du ikke har tid til å vente, må du jevne med maisenna og tilsette sukker.

Når du synes sausen smaker godt, legger du den lagvis med lasagneplater og reven ost i ildfast form. Jeg synes det er godt med et lag ost i mellom lagene og avsluttet med et lag på toppen.

Jeg har brukt parmesan, Jarlsberg, edamer, mozzarella og Norvegia. Du trenger selvfølgelig ikke å bruke alle disse, men det smaker ekstra godt om ostene er litt lagret.

Sett formen i ovnen på 180 grader i en time. Jeg legger aluminiumsfolie over den første halvtimen, så ikke osten skal bli for mørk. Serveres med en salat og godt brød. Her har jeg brukt focaccia.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat fra Midt-Østen

Salat fra Midt-Østen smaker godt som tilbehør til mange slags retter, f.eks. grillet eller stekt kjøtt eller til vegetarmat, som falafel. Den er også super som en av rettene til meze (småretter fra sør og øst for Middelhavet).

Salaten:

1/4 rødkål i tynne strimler

2 revne gulrøtter

1 agurk i små terninger

3 vårløk i tynne strimler

2 appelsiner i båter (skjær mellom hinnene, så du får fileter og bruk saften fra skroget i dressingen)

1 neve finhakket bladpersille

1 pose pistasjnøtter

Granateplefrø

Bland ingrediensene på et fat.

Dressingen:

2 ss ekstra virgin olivenolje

Appelsinsaften fra skrogene

2 lime, kun saften

1 håndfull fersk mynte, finhakket

Salt og pepper etter smak

Rør alt godt sammen og hell dressingen over salaten.

Salat fra Midt-Østen
Salat fra Midt-Østen

 

Du finner oppskrifter på mange forskjellige salater her og flere spennende og varierte retter fra alle verdenshjørner her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italiensk lammesadel

Italiensk lammesadel har en helt fantastisk sprø skorpe med mye smak. Hele retten stekes i samme form og er passe til 4 pers.

1,5 – 2 kg lammesadel

Litt olivenolje

24 små poteter delt i to

6 gulrøtter i tykke skiver

3 løk i båter

3 finhakkede hvitløksfedd

10 store tomater i båter

3 laurbærblader

salt og pepper

3 dl lammekraft (ev. fond og vann).

1 sitron

Fersk rosmarin

salt og pepper.

Ta litt olivenolje i bunnen av langpanna. Legg i poteter, gulrøtter, tomater, hvitløk, laurbær, salt og pepper. Hell over lammekraft (ev. fond og vann). Sett i ovnen på 180 grader til potetene er møre. Mens grønnsakene koser seg i ovnen, lager du den grønne massen som skal bli en deilig skorpe

Loff- og urteblanding:

1 loff

1 bunt bladpersille

5 fedd hvitløk

100 g revet parmesan

3/4 flaske olivenolje

Kjør innmaten av loffen, bladpersille, hvitløk, parmesan og olivenolje til en jevn masse med stavmikseren. Konsistensen skal være som tykk grøt.

 

Lammet:

Brun lammet på alle kanter i en stekepanne, eller på grillen og legg det på toppen av grønnsakene. Gni sadelen inn med saften av sitronen, rosmarin, salt og pepper. Stek videre ved 180 grader i ca. 15 minutter. Ta ut langpannen med kjøttet ut av ovnen.

Skru opp temperaturen til 200 grader. Smør kjøttet inn med loff- og urteblandingen. Stek videre til skorpen får en fin, gyllen farge.

La sadelen hvile i 15 minutter før servering.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rosa jordbærmojito

Rosa jordbærmojito er en frisk og god versjon av dem vanlige mojitoen. Du kan gjøre drinken søtere ved å tilsette mer sirup.

2 store jordbær
7 mynteblader
6 cl rom
3 cl limesaft
3 cl simpel sirup
9 cl musserende rosévin
Mynteblader, jordbær og limebåter til pynt

Knus jordbær og mynteblader med rom med en mudler og hell blandingen over i et drinkglass. Fyll i isbiter, hell i limesaft, simpel sirup og vin og rør forsiktig for sammen. Pynt med f.eks. jordbær, limebåter og ekstra mynteblader.

 

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mandelkake med kaffekrem

Mandelkake med kaffekrem er en litt voksen kake, som også passer som dessert.

Bunn:

5 egg

4 dl melis

5 dl malte mandler

1/2 dl hvetemel

2 ts bakepulver

Pisk egg og melis til eggedosis. Vend forsiktig inn resten av ingrediensene og bre røren jevnt utover en liten langpanne 20 x 30 cm eller springform 28 cm, med bakepapir i bunnen. Stekes på 170 grader, midt i ovnen i ca. 30 min. Avkjøl i formen, før du legger den over på fat..

Krem:

5 dl fløte

5 ss sukker

2 ss instant espressopulver

Visp alt sammen til krem og bre den over kaken

Topping:

Revet sjokolade

Krokan, kjøp ferdig eller se oppskrift nedenfor

Dryss toppingen over kremen.

Krokan:

200 g mandler

250 g sukker

1,5 dl vann

Legg mandlene på et stekebrett med bakepapir og brun dem i ovnen på 160 grader i 15 minutter.

Kok opp vann og sukker, i en stekepanne og rør til det er oppløst. La det koke på middels temperatur til det får en fin gyllenbrun farge. Det tar noen minutter. Hell sukkerblandingen over mandlene og avkjøl. Knekk blandingen fra hverandre og kjør det til mokkel i en foodprosessor eller legg i pose og slå i vei med biffbanker eller kjevle, til du er fornøyd med størrelsen på krokanen.

Mandelkake ned kaffekrem
Mandelkake med kaffekrem

 

Du finner flere oppskrifter på velsmakende kaker her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Involtini di bovino ripieni al pistacchio

Involtini di bovino ripieni al pistacchio (biffruller fylt med pistasj) er en av mine favorittretter. Oppskriften er passe til 6 biffruller.

800 g kalve- eller oksekjøtt av beste kvalitet i tynne skiver

150 g gulost i terninger på ca. 2,5 x 2,5 cm, f.eks. norvegia

60 g ricotta

1/2 glass pistasjkrem

200 g pistasj

1 pk kokt skinke i skiver

12 hele pistasjnøtter

Salt og pepper

1 dl olivenolje

Bank kjøttskivene løvtynne med en biffbanker. Prøv å banke dem så de blir til trekanter. Legg dem på bakepapir, dryss på salt og pepper og legg 1 skinkeskive øverst i den brede enden på hver kjøttskive.

Legg ca. 10 g ricotta, 1 ts pistasjkrem, 1 gulostterning og 2 pistasjnøtter øverst på hver skinkeskive (på samme måte som fyll til horn). Rull sammen kjøttet, først en brett over fyllet, brett deretter inn ytterhjørnene og rull til slutt hele kjøttstykket sammen.

Når du har rullet sammen alle kjøttstykkene, skal de paneres med pistasjmel, som lages ved å finhakke pistasj i en hurtigmikser. Kjør støtvis, så du ikke varmer opp nøttene. Hell olivenoljen i en bolle og dypp alle rullene i den og deretter i pistasjmel.

Legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir og stek dem midt i ovnen på 200 grader til de blir brune og lekre. Det tar 20 – 30 min.

Server involtini med en liten salat, eller med risotto.

Involtini di bovino ripieni al pistacchio
Involtini di bovino ripieni al pistacchio

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Teriyakipizza med biff

Teriyakipizza med biff har deilig japansk smak og er en av mine favoritter for tiden.

Marinert biff:

1 dl soyasaus

1/2 dl brunt sukker

1 dl mirin

1/2 dl sake

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 cm ingefær, fevet

400 g biff, jo mørere, jo bedre

1 neve sesamfrø 

Bland ingrediensene i en stor bolle, del biffen i terninger og la dem ligge i marinaden, gjerne over natten. Tørk av terningene, legg dem tett i tett på en tallerken og dryss over sesamfrø.

Bunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.

   

Fyll:

2 poser teriyaki woksaus

1 pk shitakesopp, stekt i litt olje

1 løk i strimler

Marinert biff

1 rød paprika i strimler

200 – 300 g ost, gjerne vellagret og gjerne flere varianter

Smør på teriyaki woksaus og legg på løk og sopp. Strø på mesteparten av osten, legg på paprika og biffen med sesamfrøene opp. Dryss på resten av osten og stek pizzaen på 200 grader til den er gyllen og bunnen er gjennomstekt.

Teriyakipizza med biff
Teriyakipizza med biff før steking

Etter steking:

3 vårløk i strimler

1 neve finhakket koriander

Litt japansk majones blandet med chilisaus eller srirachamajones risles over

Teriyakipizza med biff
Teriyakipizza med biff

 

 

Du finner oppskrifter på over 40 forskjellige pizzavarianter HER og spennende oppskrifter på japansk mat HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med potetmos og smørdampede grønnsaker

Laks med potetmos og smørdampede grønnsaker er en veldig velsmakende fiskerett. Oppskriften er passe til 4 personer.

Laksen:

600 – 800 g laks

1 ts peppermiks

Salt

Laksen deles i porsjonsstykker, krydres med salt og peppermiks og legges i smeltet smør i en ildfast form. Bakes i ovnen på 180 grader til den får en rosa kjerne, ca. 15 minutter.

Grønnsakene:

1 pk aromasopp

2 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

1 finhakket løk

1 pk minitomater, delt i to

Salt og pepper

Fres soppen i smør. Tilsett resten av grønnsakene og damp dem under lokk til gulrøttene er ferdige – litt myke, men fortsatt med tyggemotstand. Smak til med salt og pepper.

Oppskrift på en perfekt potetmos finner du HER.

Agurksalaten finner du flere oppskrifter på HER.

Legg på tallerken, med potetmos i bunnen, deretter de smørdampede grønnsakene, så fisken og agurksalaten på toppen.

Laks med potetmos og smørdampede grønnsaker
Laks med potetmos og smørdampede grønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.