Kylling tikka masala

Kylling tikka masala er kyllingkjøtt marinert i en blanding av yoghurt og forskjellige krydder, servert i en deilig tomatsaus. Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g lårfilet, ev. brystfilet, delt i mindre biter

Marinade:

1 dl yoghurt naturell

1/2 sitron, kun saften

3 cm frisk ingefær, finrevet

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts chilipulver

1 ts malt koriander

1 ts malt spisskummen

Bland sammen ingrediensene til marinaden og rør inn kyllingen. Sett det kaldt, helst til neste dag. Brun kyllingen i nøytral olje og legg den til side til sausen er klar.

Saus:

2 løk i strimler

2 fedd hvitløk, finhakket

3 cm frisk ingefær, finrevet

4 ss raps- eller solsikkeolje

1 ts malt spisskummen

1 ts revet muskat

2 ts gurkemeie

2 ts chilipulver

1 ss garam masala

1 boks hermetiske tomater, helst Mutti

2 dl yoghurt naturell

100 g mandelmel

1 rød paprika, finstrimlet

Tilbehør:

1 neve frisk koriander, grovhekket

100 g cashewnøtter, ristet i tørr panne

 

Fres løk, hvitløk og ingefær i oljen, på middels varme til løken begynner å bli gyllen. Tilsett krydderet, tomatene og yoghurten, kok opp og la sausen småkoke noen minutter før du tilsetter mandelmel, paprika, kylling og resten av marinaden. La det småkoke i ca. 10 minutter og smak til med salt og ev. mer krydder, om du ønsker det.

Dryss over nøtter og koriander ved servering.

Server kylling tikka masala med ris, kokt etter anvisning på pakken, nan, raita og mangochutney.

 

Kylling tikka masala
Kylling tikka masala

 

Du finner mange velsmakende og spennende matretter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjorteburger med deilig tilbehør

Hjorteburger er en delikatesse. Vi har akkurat fått tak i en halv hjort og har partert og malt etter beste evne, så nå er det masse deilig kjøtt i fryseren. Jeg har aldri laget burgere av hjort før, men det ble jammen godt. Om du ikke får tak i kjøttdeig av hjort, kan du bruke elg, eller vanlig karbonadedeig.

1 kg malt hjortekjøtt

1,5 ts salt

1/2 ts pepper

1 ss viltkrydder

1/2 dl farris

smør til steking/grilling

Elt sammen alle ingrediensene. Dersom du bruker ferdigkjøpt viltkrydder, er det ikke sikkert du trenger salt i tillegg.

Form deigen til burgere og stek dem i smør i panna eller legg dem på grillen. Dersom du griller dem, legges en klatt smør på hver burger. Dette er fordi deigen er veldig mager og ført kan bli tørr.

Når burgerene er ferdig stekt på den ene siden, snus de og får en vellagret osteskive på toppen, som kan smelte nedover burgeren og gjøre den ekstra god.

Burgeren servers med hjemmebakte, grove burgerbrød, som du finner oppskrift på HER.

Du kan selvfølgelig også bruke fine burgerbrød.

I tillegg har jeg hjemmedyrkede tomater, salat fra egen hage og stekte selvplukkede kantareller til. Du får også kjøpt i butikken, om du ikke er trygg på selvplukk.

Jeg har servert burgeren med bakte perlepoteter, som du finner oppskrift på HER.

og tyttebærrømme, som du finner oppskrift på HER.

Jeg har pyntet med litt reddikspirer, som smaker mildt av reddik.

Med dette tilbehøret, forsvinner ikke den gode smaken av hjort, så jeg anbefaler dette fremfor burgerdressing etc.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fish and chips

Fish and chips er en veldig populær rett hos oss og jeg synes det er smart å lage den når det ikke er så kaldt, så du kan stå med frityrkjelen ute. Fisken i fish and chips skal egentlig lages med en røre av mel, øl og bakepulver, men jeg synes denne varianten med panko blir enda bedre. Du finner panko i de asiatiske hyllene i matbutikken, men du kan erstatte den med strøkavring om du ikke får tak i. Tartarsausen minner om remulade, men smaker mye bedre. Den kan lages i forveien og settes kaldt til den skal brukes.

Tartarsaus:

1 pose majones

1 ss agurkmiks

3 ss kapers

1 ts engelsk sennep, eller dijon

Litt finhakket persille

Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.

Fisken:

Del 150 g fisk per pers. i passe biter, ta på salt og pepper og sett den kaldt, helst en times tid. Saltet gjør fisken litt fastere. Dypp fiskestykkene i mel, sammenpisket egg, mel og deretter egg igjen, før de rulles i panko (eller strøkavring). Stek 3 fiskestykker av gangen i frityrolje på 170 grader til de er gylne. Det tar ca. 10 minutter.

Ertepuré:

Ertepuréen finner du oppskrift på her.

Chips:

Du finner oppskrift på Chips (pommes frites) her

Jeg liker å servere chipsen i disse hendige kurvene fra Kitch’n, men du kan gjerne bruke en liten bolle til hver.

Fish and chips
Fish and chips

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Elglapskaus (brun lapskaus med elg)

Elglapskaus er nydelig tradisjonsmat og jeg har vært så heldig de siste årene, at jeg har fått tak i 1/2 elg i forbindelse med elgjakta. Siden det blir så mye kjøtt, er det godt å variere matrettene litt. Denne elglapskausen er kraftig og har mye smak.

2 kg elgkjøtt, gjerne bog eller annen del av forparten

1 purre i ringer

1 sellerirot i små terninger

2 persillerøtter i små terninger

4 store gulrøtter i skiver

2 l. viltkraft, helst elgkraft, ev. vann og viltfond

12 store poteter i terninger, gjerne halvparten kokefaste og resten melne, så de jevner krafta

Salt og pepper

1 neve finhakket persille

Del kjøttet i terninger, brun det i smør i små porsjoner og kok det i minimum 2 timer i kraften. Smak om det er skikkelig mørt, før du tilsetter grønnsakene og koker en halv til en hel time til . Smak til lapskausen med salt og pepper og dryss over persille og rør rundt før servering.

Elglapskaus serveres med flatbrød eller godt brød, f.eks. dette grove grytebrødet, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere oppskrifter med vilt her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mazarinterte

Mazarinterte er lekkert og godt. De er velegnet til selskap, siden de kan bakes dagen i forveien og pyntes rett før servering.

110 g marsipan, avkjølt

2 egg

110 g smør, romtemperert

110 g sukker

40 g mel

12 sjokoladebiter

Riv marsipanen. Pisk smør og sukker lett og luftig og pisk inn marsipanen. Rør inn eggene, ett av gangen. Sikt, og rør inn melet med en slikkepott eller miks det inn lå lav hastighet.

Fordel blandingen i 8 porsjonsformer eller én terteform med diameter på 16 cm og stek den på 175 grader i 20-25 min.

Ta ut formen og legg 2 sjokoladebiter på hver terte, vent et par minutter til de smelter litt og smør dem jevnt utover.

Sett tertene kaldt til de skal brukes.

Krem:

250 g mascarpone

2 ts sitronskall, finrevet

1 ss sitronsaft

2 dl fløte

1 ts vaniljefrø

3 ss melis

Visp mascarponen sammen med sitronsaft og skall. Pisk fløten halvstiv med vanilje og melis og bland den med mascarponen. Fyll mascarponekremen over i en sprøytepose.

Pynting av tertene:

4 fiken i båter

100 g bjørnebær

100 g blåbær

Fordel mascarponekremen utover tertebunnene og legg på frukt, bær og mynteblader.

Mazarinterte
Mazarinterte

 

Du finner oppskrifter på mange velsmakende og spennende desserter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Mangochutney

Mangochutney er deilig tilbehør til mange slags retter i Sør-Asia og er også adoptert til andre deler av verden, f.eks. Karibia,

Du får kjøpt ferdige chutneyer, men som med det meste annet, smaker den aller best hjemmelaget.

1 ss raps- eller solsikkeolje

2 fedd hvitløk finhakket

1/2 løk finhakket

2 ts revet fersk ingefær

100 g sukker

1,2 dl riseddik

1/2 ts spisskummen

1 ts sennepsfrø

1/2 ts røde chiliflak

1/2 ts kanel

3 store mango, skrelt og grovhakket

 

Fres hvitløk, løk og ingefær i oljen i en gryte, til løken er litt gjennomsiktig, det tar ca. 5 minutter. Tilsett resten av ingrediensene, rør godt og la det småkoke på lav varme, uten lokk i 1 time, rør av og til. Mos med en potetstapper, hvis du ønsker en finere konsistens. Serveres varm eller avkjølt.

Mangochutney
Mangochutney

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksegryte med duchessepoteter

Oksegryte med duchessepoteter er nydelig høst- og vintermat.  Gryten kan du lage i store mengder og fryse ned til senere også.

800 g oksekjøtt i terninger

3 løk i strimler

2 pk sopp i skiver

2 fedd finhakket hvitløk

1/2 flaske hvitvin

2 laurbærblader

2 ts timian

3 ts nykvernet pepper

4 ss oksefond

6 gulrøtter

1 neve finhakket bladpersille

3/4 ltr. fløte

Salt

Start med å brune kjøttet, før du tilsett løken og brun videre i noen minutter. Legg i soppen og la den brunes sammen med kjøttet og løken. Tilsett hvitløk, gulrøtter, hvitvin, laurbærblader, timian og pepper og la det koke inn til halv væskemengde og kjøttet er mørt. Tilsett fond, persille og fløte. La det koke i noen minutter, til sausen tykner. Smak til med salt og pepper.

Du finner oppskrift på duchessepoteter HER.

Oksegryte med duchessepoteter
Oksegryte med duchessepoteter

 

Du finner flere spennende og varierte gryteoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Flogeres

Flogeres er supre som en liten lunsjrett, som tilbehør til suppe eller som en del av meze (det østlige og sørlige Middelhavets svar på tapas). Disse er med ostesaus og kokt skinke, men du kan også bruke annen fyll.

2,5 ss smør

2 ss hvetemel

4 dl melk

200 g revet ost, gjerne vellagret og flere slag

1 eggeplomme

1 ss paprikakrydder, gjerne røkt

Salt og pepper

200 gram kokt skinke i strimler, ev. smårettskinke

1 pk filodeig, delt i to både på langs og på tvers

Smør til pensling

Sesamfrø

Smelte smøret i en kjele, rør inn mel og visp inn melken, litt og litt av gangen. Rør inn paprika og la sausen koke i 5 min. Ta kjelen av platen, rør inn osten og la den smelte. Rør inn skinke, smak til med salt og pepper og la blandingen avkjøles i 15 min. før du rører inn eggeplommen. Sett kjelen kaldt, til sausen er helt kald.

Bruk 2 og 2 ark filodeig. Pensle det nederste med smør og legg det andre arket oppa. Legg to spiseskjeer av fyllet i en tykk stripe i enden av det øverste arket brett arket en gang, brett inn sidene og rull sammen. Pensle hver rull med smør og dryss over sesamfrø. Legg hver rull på et bakepapir på stekeplaten og stek på 175 grader i ca. 30 min. La flogeres hvile i 15 min. før de serveres.

 

Flogeres
Flogeres

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Purple rain

Purple rain er en vakker, purpurfarget drink, som smaker godt av sitrus og tranebær.

2 cl blå curacao

3 cl vodka

2 cl tranebærjuice

2 cl grenadine

1 cl nypresset limejuice

Bland alt og server i et glass med isbiter.

Purple rain
Purple rain

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Lammestek med bakte perlepoteter

Lammestek med bakte perlepoteter er godt og kan gjerne serveres i selskap.

Sausen:

2 ss smør

1 pk sjampinjong i skiver

1/2 liter fløte

1/2 beger seterrømme

1/4 flaske oksefond

1 terning kyllingbuljong

Ca. 4 ss soyasaus (smak til)

En god skvett solbærsirup (smak til)

Nykvernet pepper

Litt maisennajevner

Sukkerkulør

Brun soppen i smør. Tilsett resten av ingrediensene (bortsett fra maisenna) og la alt koke i minimum 10 minutter, gjerne lenger. Rør inn maisenna til passe konsistens.

 

Lammet:

800 – 900 g lammestek

2 ss olivenolje

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket kvist rosmarin + litt til pynt

Salt og pepper

Smør til steking

Legg lammekjøttet i en pose med olivenolje, hvitløk, rosmarin, salt og pepper. La det marinere i min. 1 time. Brun den i smør på sterk varme til du har en fin stekeskorpe rundt hele. Legg lammet i en ildfast form og sett inn steketermometer.

Stek kjøttet på 125 grader til det har en kjernetemperatur på 65-70 grader. Ta ut kjøttet og legg aluminiumsfolie over og la kjøttet må hvile i minst 15 minutter. Skjær kjøttet i fine skiver og server.

Sous vide:

Om du ønsker å tilberede lammesteken i sous vide, vakuumerer du den sammen med litt olje, pepper, rosmarin og laurbær og legger den i sous vide på 58 grader i 20 timer. Deretter bruner du den raskt på alle kanter i en stekepanne.

Potetene:

1 kg perlepoteter

2 ss olivenolje

1 ts salt

Rull potetene i olje, fordel dem rundt steken og la dem bake i ovnen sammen med den. Om potetene ikke er klare når steken er det, sett opp temperaturen til 200 grader og la dem bake mens steken hviler.

Servering:

Lammestek med bakte perlepoteter serveres med valgfrie grønnsaker, f.eks. brokkoli, blomkål, persillerotpuré eller bakte rotgrønnsaker.

 

Lammestek med bakte perlepoteter
Lammestek med bakte perlepoteter

 

Du finner flere velsmakende oppskrifter med lam her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.