Hvilken ris til hva

Hvilken ris til hva slags formål kan være litt forvirrende. Det finnes mer enn 40.000 varianter av ris. De fleste får du ikke kjøpt i Norge, men her finner du en oversikt over noen av dem:

Type risBrukLand/områdeOppskrifter
ArboriorisRisotto/paellaDenne typen ris har et høyere stivelsesinnhold enn de fleste andre. Den tåler lang koketid uten å bli til grøt.Italia/SpaniaLink
BasmatirisPilaff, tilbehør til curryretter og til europeisk matAromatisk, hvit ris med lange, slanke korn og en nøtteaktig smak. De lange basmatikornene atskilt fra hverandre når de er riktig tilberedt. Dette resulterer i en spesielt lett og luftig rett.India, Pakistan og HimalayaLink
BombarisPaellaKortkornet og perlelignende i utseende og kan absorbere vann (og smak) som ingen andre risvarianter uten å bli grøtaktig.De østlige delene av SpaniaLink
Brun risEt sunt alternativ til hvit ris i mange middagsretterBrun ris er fullkornsris som inneholder kli og kime. Det gjør at den er en bedre kilde til fiber, magnesium, fosfor og kalium. Smaken er litt rikere og mer nøtteaktig en hvit ris.Kina
CalroserisSushi, wok og risboller, eller til og med som en enkel siderett.En mellomkornet ris med en spesielt mild smak. På grunn av sin kornlengde og relativt høye stivelsesinnhold, blir den litt myk og klissete når den kokes.California, USA
CaranaroliRisottoCaranaroli er en medium lang, rundkornet ris. I tillegg til å absorbere væske og smak svært godt holder den bedre på formen enn arborio. Ofte betegnes caranaroli som ”Super Fino” eller kongen av ris.ItaliaLink
CarolinarisPilafDette er den fjerne fetteren til jasmin- og basmatiris, men med mindre av den nøtteaktige smaken. Kornene er minst fire ganger så lange som de er brede.Carolina, USALink
GrøtrisGrøt og puddingerGrøtris er hvit, polert og rundkornet ris som kleber når den kokes. Den er dårlig egnet som tilbehør til middag.Japan
HurtigrisDiv. retter når du har dårlig tidHurtigris eller snarkokt ris er forkokt og trenger gjerne ikke mer enn fem minutters koking. Hurtigris finnes som middagsris, grøtris og noen av de spesielle ristypene.
JasminrisSør-Asiatisk mat, pilaff og som tilbehør til curryretterJasminris er en hvitkornet ris som har mye til felles med basmatiris, men har en mer klissete tekstur.Sørøst-Asia
RisoniMiddagsretter fra ItaliaRisoni er ikke ris, men en pasta, som ble laget for å kompensere for rismangel i Italia. Risoni er en kort pasta i samme form som ris og kokes «al dente». Den har en større andel protein og fiber enn vanlig middagsris og er et smakfullt alternativ til ris.Italia
Sticky riceRisbaste desserter og søtsakerSticky rice er en hvit ris, som inneholder mer gluten enn alminnelig hvit ris. Den blir veldig klissete og klumpete ved koking og har også en mild sødme.Kina, Thailand, Myanmar, Vietnam og Kambodsja
SushirisSushi og sashimiSushiris er klebrig og har mye til felles med sticky rice.
Sushiris tilsettes riseddik og sukker for å gi en litt søt og syrlig smak. Den avkjøles og før den formes.
Japan
Svart risAllsidig, men har jordsmak som må tas hensyn tilSvart ris inneholder antocyaner, som er rik på antioksidanter.
Sør-Øst-Asia
VillrisKoker og smaker akkurat som vanlig ris, og kan brukes til det samme.Villris, kalles også manoomin, mnomen, Canada-ris, indisk ris eller vannhavre eller vannhavre. Det er egentlig ikke ris, men mørke, lange og spisse korn som kommer fra gress. Villris er kalorifattig og inneholder like mye fiber som brun ris, men fire ganger så mye protein og store mengder vitaminer og mineraler og antioksidanter.Nord-Amerika

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Semulepudding

Semulepudding er en av mine dessertfavoritter fra barndommen. Vi fikk den med rød saus, men jeg ville aller helst spise den uten saus. Jeg synes fortsatt den er god og passer ekstra godt som en avslutning på et tradisjonsmåltid.

1 liter melk

90 g semulegryn

1 sammenpisket egg

2 ss sukker

6 mandeldråper

Kok opp melken. Dryss i grynene og rør til det koker. Kok under lokk i 15-20 minutter, til grynene er møre. Avkjøl blandingen litt og rør inn egget. Smak til med sukker og mandeldråper.

Hell puddingen i porsjonsformer, serveringsbolle eller i en form hvis den skal hvelves og avkjøl. Dekk den med lokk eller folie, så det ikke dannes hinne på den.

Server puddingen med rød saus eller moste bær.

Semulepudding
Semulepudding

 

Du finner dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Snitsel med pommes noisettes og kaperssmør

Snitsel med pommes noisettes og kaperssmør er en matrett som serveres i flere av landene i Mellom- og Sør-Europa. Oppskriften er med kalv, men du kan lage den med annet storfekjøtt eller ytrefilet av svin, om du ønsker det. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Snitslene:

800 g flatbiff av kalv, eller mørbrad

1 ts salt

1⁄2 ts pepper

2 dl hvetemel

4 egg

5 dl panko eller strøkavring

1 dl

3 ss smør

3 ss rapsolje

200 g erter (helst ferske eller frosne)

1 ss smør

8 ansjosfileter (frivillig)

2 ss kapers

1 sitron i båter

 

 

Skjær kjøttet i 4 skiver og bank dem ut til de er 5 mm tykke. Krydre med salt og pepper på begge sider. Finn fram tre dype tallerkener eller boller. Hell melet i den første og visp sammen eggene i den andre. Bland griljermelet med parmesanen i den tredje bollen og plasser de tra bollene etter hverandre på benken. Dypp en og en kjøttskive først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel, og legg dem med litt avstand på et bakepapir.

Varm en stor stekepanne og ha i ca. 1/4 av smøret og all oljen. Når det slutter å bruse, kan du legge i to snitsler og steke dem ca. 3 min. på hver side, til de er gylne og sprø. Legg dem over i en ildfast form og hold dem varme. Gjenta prosessen med de siste snitslene.

Kaperssmør:

50 g smør

1 løk, finhakket

2 ss kapers, finhakket

Pepper

Fres løken i smør til den er blank, tilsett kapers, kok opp og smak til med pepper.

Pommes noisettes:

750 g mandelpoteter

5 eggeplommer

150 g smør

Salt og nykvernet pepper

100 g mel

100 g strøkavring

2 egg, sammenpisket

2 dl frityrolje

 

 

Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.

Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle.

Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.

Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte og friter pommes noisettes til de er gylne Friter gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta og spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.

Snitsel med pommes noisettes og kaperssmør

Snitsel med pommes noisettes og kaperssmør

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillspyd med lam og paneer

Grillspyd med lam og paneer er en rett som serveres sør i Asia. Paneer er en fast ferskost, som du får kjøpt i Asiatiske butikker og  velassorterte matbutikker. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

800 g lammestrimler (eller del f.eks. mørbrad i terninger)

1 glass valgfri indisk saus

2 pakker paneer (indisk ost)

2 rødløk, delt i 4

1 gul paprika

1 grønn paprika

Legg kjøttet i sausen, for marinering i minimum 1 time, gjerne over natten.

Tre alle ingrediensene på spyd og grill dm til de fåt fin farge på alle kanter. Pass på at de ikke grilles så lenge at det blir tørt.

Serveres med nanbrød, ris, raita og mangochutney.

Grillspyd med lam og paneer
Grillspyd med lam og paneer

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Balsamicoløk

Balsamicoløk smaker godt til biff, hamburger, pølser og det meste av grillmat. Den egner seg også godt til legge i fryseren og kan tas opp igjen når den skal brukes.

4 rødløk i strimler
2 ss smør
4 ss olje
4 ts sukker
6 ss balsamico
4 ts Worcestershire saus
Salt og pepper

Stek løken i en stekepanne med smør og olje, på middels varme. Rør av og til til løken blir myk og har falt godt sammen, det tar ca. 20 min. Rør inn resten av ingrediensene og fortsett å steke på middels varme til løken er helt karamellisert. Smak til med salt og pepper.

Balsamicoløk
Balsamicoløk servert med pølse og potetmos

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillet tunfisk med potetpuré og salsa

Grillet tunfisk med potetpuré og salsa smaker friskt og godt.

Tomatsalsa: 

5 klasetomater, frøene tatt ut og delt i små terninger

1 finhakket rødløk

1 rød paprika i små terninger

4 ss olivenolje

salt og nykvernet pepper

Saften av 1 lime

1 neve finhakket koriander

Rør alle ingrediensene sammen.

Tunfisk:

800 g tunfisk delt i 4 biffer

1/2 sitron

4 ss sesamfrø

Salt og pepper

Krydre tunfisken med salt og pepper. Hold biffene på høykant og dypp alle sidene i sesamfrøene. Stek dem i 2 minutter på hver side. Drypp over sitron rett før servering.

Du finner oppskrift på en perfekt potetpuré HER.

Grillet tunfisk med potetpuré og salsa
Grillet tunfisk med potetpuré og salsa

Du finner mange spennende oppskrifter fra fjern og nær med både tunfisk og andre fiskeslag her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale bacondagen

Den internasjonale bacondagen feires på litt forskjellige dager, noen flytter på den, så den alltid er en lørdag, men de fleste mener det er den 3. september, hvert år.

Det finnes mye godt å lage med bacon, men HER er noen varianter, om du vil «feire» litt i dag.

Mormors veldig lettvinte pastarett

Mormors veldig lettvinte pastarett

Kveite med ertepuré og bacon

 

Pizza med bacon

 

Blomkålsuppe med bacon

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Martini rossi spritz

Martini rossi spritz er en velkomstdrink for deg som er glad i litt bitre drinker. Om du ønsker den litt søtere, kan du tilsette litt grenadin, bringebærlikør eller sukkerlake.

4 cl Martini rossi

14 cl prosecco

Hell Martini i et høyt glass og fyll opp med prosecco eller en annen musserende vin.

 

Martini rossi spritz
Martini rossi spritz

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingfilet med konjakk- og peppersaus

Kyllingfilet med konjakk- og peppersaus er nydelig selskapsmat. Her har jeg servert det med karamelliserte gulrøtter, brokkoli og potetmos, men det er mye annet som er godt til også.

Sausen:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk (eller brandy)

1/2 l fløte

2 ss oksefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør

Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Karamelliserte gulrøtter:

600 g minigulrøtter (f.eks. knaskegulrøtter), skrelt om nødvendig

3 ss olivenolje

3 ss smør

6 ss brunt sukker

Legg gulrøttene i en ildfast form som er så stor at de ikke må ligge oppa hverandre. Dryss over olje og sukker og sett formen i ovnen på 200 grader til gulrøttene er møre, snu dem av og til.

Kyllingfiletene:

200-220 g kyllingfilet per pers.

Smør

Salt og pepper

Kyllingfiletene rutes med en skarp kniv, men ikke skjær så dypt at du snitter kjøttet. Gni inn skinnet med salt og pepper, før du legger dem med skinnsiden ned i middels varm stekepannen, tilsatt en klatt smør. Stek brystene i ca. 2 minutter på hver side så du får en god stekeskorpe. Skru ned til lav varme og etterstek 4-6 minutter avhengig av størrelsen på fileten. Om du bruker steketermometer, er kyllingfileten er ferdig når den er 65 grader. La kyllingen hvile minst 5 minutter, så kjøttsaftene skal få satt seg, før du deler dem opp.

Server kyllingfileten med konjakk- og peppersaus sammen med karamelliserte gulrøtter og valgfrie poteter. Du finner mange spennende varianter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fårikål som mormor lagde den

Fårikål som mormor lagde den er en stor favoritt i vår familie, og ikke uten grunn. I de fleste fårikåloppskriftene skal du legge kjøtt og kål lagvis i kjele og koke i 2 timer. Jeg synes ikke kjøttet blir ferdig samtidig som kålen da, så jeg gjør som mormoren min gjorde, koker kjøttet alene i 2 timer først. Fårikålen smaker godt den dagen du lager den, men enda bedre neste dag, når den varmes opp igjen. Denne oppskriften er passe til 8 personer, eller 4 personer i to dager.

3 kg lammekjøtt, jeg bruker halvparten fårikålkjøtt, som gjerne er bog eller annet kjøtt med mye bein og halvparten lammelår i skiver

6 dl vann

1 pose hel pepper

3 ss havsalt

3 kg hodekål i båter

Legg kjøttet med fettsiden ned i en stor gryte. Tilsett vann, kok opp og skum av. Tilsetter pepper og salt og la det koke i minimum 2 timer. Tilsett kålen og la det koke til kjøttet lett faller av benet og kålen er godt kokt. Smak til om det trengs mer salt.

Fårikål som mormor lagde den
Fårikål som mormor lagde den

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.