Kylling- og pestopizza

Kylling- og pestopizza er en hvit pizzavariant. Hvit pizza er lettvint å lage, siden sausen enkelt røres sammen i en bolle og er klar til bruk med en gang. Den beste pestoen er den du lager selv, men pizzaen blir deilig med kjøpepesto også. Det er lurt å  å kjøpe en pesto av god kvalitet.

 Pizzabunn:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. La deigen heve i bollen, under et klede, til dobbel størrelse (min. 1 time). Trykk eller kjevle den ut og la den etterheve i ca. 30 minutter.  Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Pesto:

150 g fersk basilikum

3 dl olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt. La stå i romtemperatur til den skal brukes.

Kylling i marinade:

300 g kyllingfilet i strimler

4 ss pesto

La kyllingfileten ligge i marinaden i min. 1 time, men gjerne over natten, før du bruner den kjapt i stekepannen.

Pizzasaus:

1 boks crème fraîche

2 ts revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

Salt og pepper

Rør ingrediensene til sausen sammen.  og bre utover pizzabunnen.

Montering:

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

1 løk i strimler

10 oliven i tynne skiver

1 pose pingekjerner

Bre den hvite sausen utover pizzabunnen. Legg på løk og dryss på revet ost. Legg på kylling, pinjekjerner og oliven, Dryss over parmesan og stek på 200 grader til pizzaen er gyllen og lekker.

Revet parmesan

Basilikum

Ta ut pizzaen og dryss over parmesan og basilikum rett før servering.

 

 

Kylling- og pestopizza
Kylling- og pestopizza

 

 

Du finner flere spennende pizzavarianter fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med pesto med pasta i tomatsaus

Tunfisk med pesto med pasta i tomatsaus er en italiensk rett, hvor pestoen blir smurt på tunfisken etter grilling. Om du ikke har smakt fersk tunfisk, kan det anbefales på det varmeste. Den trenger kort steketid, så de grilles eller stekes rett før de skal spises. Denne retten smaker aller best med hjemmelaget pesto, men om du kjøper ferdig, er det viktig å bruke en med god kvalitet.

Pesto:

150 g fersk basilikum

3 dl god olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.

Hjemmelaget pesto
Tunfisken:

200 – 250 g tunfisk per person.

Salt og pepper

Pesto

Krydre tunfisken med salt og pepper og stek eller grill den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side. Legg tunfiskbiffene over på en fjøl, smør dem med pesto og la dem hvile i et par minutter.

Pastaen:

1 løk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

200 g smårettskinke

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

1 dl hvitvin

1 ts oksefond

10 minitomater, delt i to

1/2 glass oliven i skiver

Salt og pepper

500 g pasta etter eget ønske

Parmesan

Fres løk, hvitløk og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker. Tilsett oliven og la det bli lunt.

Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland pastaen med sausen i en stor bolle. Del tunfisken i mindre stykker, legg den på toppen og sett hele bollen på bordet. Server med parmesan og sett frem salt og pepper også, så gjestene kan forsyne seg selv.

Tunfisk med pesto med pasta i tomatsaus
Tunfisk med pesto med pasta i tomatsaus

 

Du finner mange flere spennende og velsmakende retter med tunfisk her og flere pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllinggryte med risoni

Kyllinggryte med risoni eller orzo er en velsmakende rett, som er rask å lage. Risoni (orzo) er pasta formet som riskorn, som har lange tradisjoner i middelhavslandene  og du får kjøpt dem i matbutikken. Risoni smaker aller best, om du rister den litt i en tørr panne, før du koker den. Du kan gjøre retten mer eller mindre sterk, ved å justere mengden chiliflak. Det er viktig å bruke fetaost i olje, siden oljen brukes til å steke både løken og kyllingen i. Oppskriften er passe til 4 personer.

2,5 dl risoni (orzo)

600 g kylling lårfilet

1 ts tørket oregano

1 ts røkt paprikapulver

1/4 ts chiliflak

1 løk i strimler

1 ts pepper

2 ss olivenolje

3 båter hvitløk

250 g søte minitomater, delt i 2

5 dl kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond eller buljong

50 g sorte oliven i skiver

1 glass fetaost i olje

1 neve frisk basilikum

Fremgangsmåte:

Varm en sautépanne eller gryte og rist tørr risoni til den er gyllen, før du heller den over i en bille til senere.

Del kyllingen i mindre biter og krydre dem med oregano, paprika, chili og pepper.

Sil oljen fra fetaosten over i stekepannen, tilsett kyllingen og brun bitene godt på alle kanter, før du legger dem over på en tallerken til senere.

Hell resten av oljen i stekepannen, tilsett løk og hvitløk og fres det til løken har blitt blank og litt gjennomsiktig. Tilsett tomater, kraft og risoni, kok opp og legg i kyllingbitene. Sett på lokk og la det småkoke i 15 minutter, til risonien er gjennomkokt, men fortsatt har litt tyggemotstand.

Skru av ovnen og dryss over feta, oliven og basilikumblader.

 

Kyllinggryte med risoni
Kyllinggryte med risoni

 

Du finner flere spennende og velsmakende pastaretter her og flere alt-i-en-formretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 47

Ukemeny 47 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Søtpotetsuppe med smak av Thailand
Søtpotetsuppe med smak av Thailand
Søtpotetsuppe med smak av Thailand
Tirsdag: Maqluba 
Maqluba – Maqlooba
Maqluba
Onsdag: Doro wat – kyllinggryte fra Etiopia og Eritrea
Doro wat – kyllinggryte fra Etiopia og Eritrea
Doro wat – kyllinggryte fra Etiopia og Eritrea
Torsdag: Pasta med laks og trøffel
Pasta med laks og trøffel
Pasta med laks og trøffel
Fredag: Tacopizza – texmexpizza
Tacopizza – texmexpizza
Tacopizza – texmexpizza
Lørdag:
Forrett: Caprese burrata
Caprese burrata
Caprese burrata
Hovedrett: Grillet indrefilet med ovnsbakte perlepoteter, bearnaise og ovnsbakte miniløk
Grillet indrefilet med ovnsbakte perlepoteter, bearnaise og ovnsbakte miniløk
Grillet indrefilet med ovnsbakte perlepoteter, bearnaise og ovnsbakte miniløk
Dessert: Torta Barozzi
Torta Barozzi
Torta Barozzi
Søndag:
Forrett: Blomkålsalat med bacon
Blomkålsalat med bacon
Blomkålsalat med bacon
Hovedrett: Elglapskaus (brun lapskaus med elg)
Elglapskaus (brun lapskaus med elg)
Elglapskaus (brun lapskaus med elg)
Dessert: Tilslørte bondepiker
Tilslørte bondepiker
Tilslørte bondepiker

Ukemeny 47 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kantarell- og aromasopprisotto med kalvefilet

Kantarell- og aromasopprisotto med kalvefilet er en nydelig rett. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen og kalvefileten er mør og saftig.

Kraft:

1,5 dl hvitvin

8,5 dl vann

4 ss kantarellfond

2 ss kyllingfond

Kok opp, så den er varm når den skal brukes.

Kantarell- og aromasopprisotto:

1 finhakket løk

2 ss olivenolje

2 ss smør

1 pk risottoblanding med steinsopp

2 fedd hvitløk, finhakket

1 l varm kraft

100 g smør

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

Ev. litt finhakket persille

Basilikum

200 g kantareller

200 g aromasopp

 

Del soppen i passe biter, brun den i olivenolje og smør, sil av smør/olje (som skal brukes videre) og sett soppen til side. Varm en sautépanne eller gryte og tilsett den avsilte olje/smørblandingen. Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør ev. inn finhakket persille rett før servering og pynt med friske urter ved servering.

Kalvefilet:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. Krydre den med salt og pepper. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 52 grader og rosa når steketermometeret viser 55 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

 

Kantarell- og aromasopprisotto med kalvefilet
Kantarell- og aromasopprisotto med kalvefilet

 

Du finner flere velsmakende risottoretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Amaretto sour

Amaretto sour er en syrlig drink med mandelsmak. Den er fra Italia på begynnelsen av 1900-tallet.

4 cl Amaretto
2 cl sukkerlake
1 stk sitron (kun saften)
1 eggehvite
3 dråper angostura bitter

Hell ingrediensene i en shaker og rist godt sammen. Fyll i noen isbiter og rist i 10 sekunder. Sil over i glass og kos deg.

Amaretto sour
Amaretto sour

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Libanesisk aften

Libanesisk aften er fylt av varme krydder og friske farger. Rettene er ikke sterkere enn du ønsker dem, men har mye smak. Det er vanlig å servere mange retter samtidig, men du velger selv hvilke du ønsker.

Salat med appelsin og karridressing:

En velsmakende og frisk salat med rødkål, vårløk, appelsin, granatepler, paprika og spirer med en deilig karridressing.

Salat med appelsin og karridressing
Salat med appelsin og karridressing

 

Pannebrød:

Det smaker godt med brød til meze og dette lager du enkelt, enten i stekepannen eller i ovnen.

Pannebrød
Pannebrød
Hummus:

En deilig puré, som blir laget av kikerter. Den blir mye brukt i de arabiske landene, enten som tilbehør til middagen i stedet for potet, eller som dip til grønnsaker eller brød.

Hummus - lettvint og godt
Hummus – lettvint og godt

 

Taboli (bulgursalat):

Brukes ofte i stedet for ris og smaker godt til meze.

Tabbouleh
Tabbouleh
Maqluba:

En deilig risrett med kylling eller lam. Alt kokes i en gryte og snus opp-ned når retten er klar til å spises. Å lage maqluba er enkelt, men det krever en liten innsats med forkoking av kjøttet og steking av grønnsaker før du legger alt i lag.

Maqluba - Maqlooba
Maqluba – Maqlooba
Muhalabia:

En melkepudding, laget med mandelmelk og smak av rosevann og pistasjnøtter.

Muhalabia
Muhalabia

 

Du finner flere spennende oppskrifter fra Libanon her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvilken dag er det i dag?

Hvilken dag er det i dag? I går var det verdens kyllingdag og verdens diabetesdag, i dag Palestinas nasjonaldag og i morgen Fast Food Day. Du finner masse spennende dager i Aperitivos matkalender. Bla deg gjerne frem til din bursdag og sjekk om den er koblet til en matdag. Trykk deg inn på bildet og få inspirasjon til hva du kan servere denne dagen. Du finner matkalenderen her.

 

Hvilken dag er det i dag?

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Snitsel med spennende potetsalat og erter

Snitsel med spennende potetsalat og erter er en litt uvanlig kombinasjon, men det passer veldig godt sammen. Snitsel er vanlig å servere i store deler av Mellom-Europa og jeg husker godt at når vi spiste på veikro eller kafé, da jeg var liten, valgte jeg alltid snitsel, hvis de hadde det på menyen. Jeg liker å  variere tilbehøret og kan anbefale disse potetene som en variasjon. Du får kjøpt spirer på Meny og sikker flere andre matbutikker. Ansjosen er ikke nødvendig, for et godt resultat, men jeg synes den gir en deilig piff til retten, så jeg anbefaler å prøve en liten bit, før du sier nei takk. Om du ikke får tak i kalv, kan du bruke annet storfekjøtt, eller om du kan bruke svin også, om du liker det. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Snitsel:

800 g flatbiff av kalv, eller mørbrad

1 ts salt

1⁄2 ts pepper

2 dl hvetemel

4 egg

5 dl panko eller strøkavring

3 ss smør

3 ss rapsolje

200 g erter (helst ferske eller frosne)

1 ss smør

 

 

Skjær kjøttet i 4 skiver og bank dem ut til de er 5 mm tykke. Krydre med salt og pepper på begge sider. Finn fram tre dype tallerkener eller boller. Hell melet i den første, visp sammen eggene i den andre og griljermelet i den tredje. Plasser dem etter hverandre på benken. Dypp en og en kjøttskive først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel, og legg dem med litt avstand på et bakepapir.

Varm en stor stekepanne og ha i ca. 1/4 av smøret og all oljen. Når det slutter å bruse, kan du legge i to snitsler. Stek dem ca. 3 min. på hver side, til de er gylne og sprø. Legg dem over i en ildfast form og hold dem varme. Gjenta prosessen med de siste snitslene.

Potetene:

200 g poteter per person, gjerne minipoteter

1/2 dl Bergbys søt og sterk  pølsesennep

2 ss kapers

1/2 dl olivenolje

1 neve finhakket bladpersille

1 finhakka vårløk

Reddikspirer

1/2 lime, kun saften

Pepper

Kok potetene møre i lettsaltet vann. Om de er fine, kan du bruke dem med skallet på. Rør alt godt sammen og bland med nykokte poteter, før du drysser reddikspirer eller andre spirer over.

Servering:

8 ansjosfileter (frivillig)

2 ss kapers

1 sitron i båter

Erter

Snitsel med spennende potetsalat og erter serveres med ansjos (om du liker det), kapers og sitronbåter. Du kan bruke enten erter fra boks, fra frysedisken, eller om du får tak i ferske, smaker det aller best.

 

Du finner mange flere oppskrifter på spennende og variert mat fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med sennepssaus

Laks med sennepssaus kan brukes til både hverdags og fest og er en stor favoritt hos oss. Oppskriften er passe til 4 personer.

Ovnspoteter:

200 g poteter per person

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter og legg dem i langpanna. Krydre med salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, for eksempel paprika og risle over litt mer olje. Bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og stekes videre til de er sprø utenpå og myke inni.

Sausen:

3 store, finhakkede sjalottløk

1 finhakket hvitløk

1 ts honning

3 dl fløte

1 ss dijonsennep

1 ss fiskefond

Salt og pepper

2 ss finhakket dill

Fres sjalottløk og hvitløk i smør til det er mykt og blankt. Tilsett honning, sennep, fond og fløte og la det småkoke 10 minutter, før alt kjøres sammen til en jevn saus, med en stavmikser. Smak til med salt og pepper og tilsett dill rett før servering.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender og smak til med salt og pepper.

Laks som trekker

Laksen:

2 l vann

800 g laks

2 laurbærblader

6 ss salt

1 ss hele pepperkorn

1/2 purre i ringer

Kok opp vann, laurbærblader, purre, salt og pepper. Legg i laksen og la den trekke i 10 min.

Servering:

Server laksen med ovnspoteter, sennepssaus, ertepuré og noen purreringer, mens alt er varmt og godt.

Laks med sennepssaus
Laks med sennepssaus

 

Du finner masse oppskrifter på deilige fiskeretter, med både laks og andre fiskeslag, fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.