Pepperrotsaus med dill

Pepperrotsaus med dill er deilig tilbehør til både fisk og skalldyr. Sausen er rask å lage og oppskriften er passe til 6 personer.

1 potte frisk dill, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

6 ss pepperrotkrem

2 ss sitronsaft

1 dl majones

1 dl créme fraîche

Salt og pepper

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. Pepperrotsaus med dill server kald.

Pepperrotsaus med dill
Pepperrotsaus med dill

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Friterte plantanas

Friterte plantanas kan brukes som snacks eller som del av et måltid. Plantanas dyrkes over store deler av den tropiske delen av kloden vår.

4 plantanas

Nøytral olje

Skrell plantanas og del dem i skiver. Varm oljen i en gryte og legg i plantanaskivene. Stek dem i 3-4 min.. og snu dem underveis, De er ferdige når de har fått en gyllenbrun farge. Legg dem på tørkepapir til de skal brukes og bruk dem som de er, eller krydre dem med ønsket krydder.

Friterte plantanas
Friterte plantanas

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet med rösti (røsti) og kantarellsaus

Indrefilet med rösti (røsti) og kantarellsaus er en perfekt rett å servere, nå når kantarellene er så flotte. Om du ikke tør å plukke selv, finnes det også ferske kantareller i flere av de velassorterte matbutikkene nå (f.eks. Meny). Du kan selvfølgelig lage denne retten med annen indrefilet enn storfe, f.eks. vilt eller svin.

 

Kantarellsaus:

150 g kantareller i grove biter

1 løk, finhakket

2 ss smør

2 ss sjalottløkfond

1 ss soyasaus

4 dl kremfløte

1 laurbærblad

1 kvist frisk timian

4 ss kirsebær- eller solbærsaft

Salt og pepper

 

 

Grovhakk soppen og stek den sammen med løk i smøret i en stekepanne til soppen er gyllen. Tilsett fløte, laurbærblad, timian og fond. La koke til sausen tykner. Smak til med soyasaus, saft, salt og pepper.

 

Kantarellsaus
Kantarellsaus

 

Rösti:

 

500 g poteter, skrelt og grovt revet

1 dl revet, valgfri ost

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

2-3 ss smeltet smør

 

   

 

Legg potetene i et kjøkkenhåndkle og vri ut mest mulig av væsken i potetene. Bland alle ingrediensene i en bolle.

Legg blandingen med skje utover en bakeplate, dekket med bakepapir. Stekes i ovnen på 200 grader, til de er gylne og potetene er møre.

 

Indrefilet:

 

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.

Server indrefilet med rösti (røsti) og kantarellsaus med valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt bønner fra egen avling, som jeg har renset og deretter gitt en kjapp kok i en blanding av smør og vann. De smaker best når det fortsatt er tyggemotstand i dem.

 

Indrefilet med rösti (røsti) og kantarellsaus
Indrefilet med rösti (røsti) og kantarellsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinerte blåskimmelpoteter

Gratinerte blåskimmelpoteter er en velsmakende variant av fløtegratinerte poteter. Om du tror du ikke liker blåskimmelost, er det greit å vite at i denne retten blir den mer som et krydder.

10 poteter i tynne skiver ( jeg bruker ostehøvel)

1 pk blåskimmelost etter eget ønske

Pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

 

 

 

Legg potetskivene og blåskimmelosten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte og sett den i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over revet ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biff- og baconsalat med balsamicodressing

Biff- og baconsalat med balsamicodressing er en mettende salat med smak av Middelhavslandene.

Balsamicodressing:

1/2 dl Balsamicoeddik

1 dl extra virgin olivenolje

1 fedd hvitløk, finhakket

Flaksalt og nykvernet pepper

Visp sammen eddik, olje og hvitløk. Smak til med salt og pepper. Om dressingen blir stående litt, vil den skille seg, men da er det bare å vispe den sammen igjen.

Biff- og baconsalat:

1/2 salathode eller tilsvarende (gjerne flere varianter)

20 minitomater delt i 2 eller 4

1/2 agurk i små terninger

1/2 glass sorte oliven i skiver

2 ss sorte oliven i skiver

1/2 glass fetaost, kun osten

1 pk smårettbacon, sprøstekt

400 g kald indrefilet i strimler

Høvlet parmesan

1 potte basilikumblader

Legg alle ingrediensene i lag i en bolle eller på et fat og hell over dressingen rett før servering.

 

Biff- og baconsalat med balsamicodressing
Biff- og baconsalat med balsamicodressing

 

Du finner mange salater fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svinefilet med honning- og soyaglace

Svinefilet med honning- og soyaglace er en lekker rett, hvor det salte fra baconet, det syrlige og søte fra glacen og det smaksrike schezuanpepperet gir en fin hamoni. Oppskriften er passe til 4 pers.

Glace:

1 dl honning

1 dl soyasaus

Ca. 1/2 dl limejuice

Litt knust schezuanpepper

Kok honning, soyasaus og schezuanpepper til en sirup. Smak til med limejuice og avkjøl.

Svinefileten:

800 g indrefilet av svin

1 fedd malt hvitløk

1 ss malt ingefær

Pepper

3 pk tørrsaltet nakkebacon i skiver

Frisk koriander

Cashewnøtter, grovhakket og ristet i tørr panne

Del fileten i tre lag, som henger sammen. Legg stykket langsiden mot deg, bruk en skarp kniv og skjær det øverste laget nesten til enden. Brett ut og snu fileten med motsatt vei. Skjær det neste laget, men stopp før du kommer til enden. Brett ut de sammenhengende lagene, smør på hvitløk og ingefær og dryss på pepper. Rull sammen indrefileten med krydderet på innsiden og pakke det inn i bacon.

 

Legg fileten i en ildfast form med 1/2 dl raps- eller solsikkeolje og sett i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter. Ta fileten ut av ovnen og smør på glace i flere runder. La fileten hvile, så kjøttsaftene har satt seg, før du skjærer opp i serveringsstykker og drysser på frisk koriander og cashewnøtter.

Dressing:

2 ss extra virgin olivenolje

2 ss soyasaus

1,5 dl risvineddik

3 ss flytende honning

1 finhakket rød chili

Salt and nykvernet pepper

Visp sammen alle ingrediensene.

Salaten:

Isbergsalat, strimlet

Rødkål, finstrimlet

Paprika i små teringer

Agurk i små terninger

Vårløk i tynne strimler

Finhakket koriander

Cashewnøtter, grovhakket og ristet i tørr panne

Bland alle ingrediensene i en bolle og hell over dressingen.

 

Server svinefilet med honning- og soyaglace med salaten og ris, kokt etter anvisning på pakken. Sett også frem ekstra cashewnøtter og korianderblader.

Svinefilet med honning- og soyaglace
Svinefilet med honning- og soyaglace

 

Du finner oppskrifter på mange spennende og varierte retter fra alle verdenshjørner her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Juksesodd

Juksesodd er en enkel hverdagsvariant av trøndersodd. Ekte sodd er festmat i Trøndelag og serveres tradisjonelt til alle livets store begivenheter. Sodd laget fra bunnen er tidkrevende, så jeg har laget en enkel hverdagsvariant. Den kan ikke kalles trøndersodd, men smaker ganske likt og er rask å tilberede. Den smaker også mye bedre enn det du får kjøpt på boks.

Kjøttbollene:

400 g lammedeig

1 ss salt

1 ss potetmel

1/2 ts malt ingefær

1/2 ts malt muskat

1 ts pepper

2 dl fløte

Elt alle ingrediensene godt sammen og sett kaldt til du skal lage bollene.

Sodd:

2 ss smør

2 løk, finhakket

1 ss kyllingfond

1 ss grønnsaksfond

2 l vann

5 gulrøtter i terninger

400 g potet i terninger

1/2 purre, finstrimlet

1 bunt bladpersille, finhakket

 

Stek løken i smør til den er blank. Hell på resten av ingrediensene og la det koke i 20 minutter, til potetene er gjennomkokt.

Form deigen til små, runde kjøttboller med en teskje og legg dem i kraften. La bollene trekke i 10-12 minutter, til de er gjennomkokte. Smak til med pepper og ev. mer fond og rør inn bladpersillen.

Server sodd med skjenning eller et annet godt flatbrød.

 

 

Juksesodd
Juksesodd

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pærespritz

Pærespritz er en super velkomstdrink, som smaker aller best med den hjemmelagde pæredrammen. Om du ikke har tid eller lyst til å lage pæredram, kan du kjøpe pærevodka på polet.

12 cl prosecco

4 cl pærevodka eller hjemmelaget pæredram, som du finner oppskrift på her

2 cl simple syrup (kjøp ferdig, eller lag selv: Kok opp 1 dl vann og 1 dl sukker og avkjøl)

Pærespritz
Pærespritz

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mandel- og harissamarinerte grillspyd av lam

Mandel- og harissamarinerte grillspyd av lam har en rund, fin smak, som er lett å like. Om du vil ha litt sting i marinaden, kan du tilsette litt finhakket chili, men jeg liker den best uten.

800 g lammelår i skiver (eks. ben), delt i terninger

 

Mandel- og harissamarinade:

75 g harissa

1 fedd hvitløk

190 g syltet paprika

150 g soltørkede tomater

160 g malte mandler

2 sitroner, kun saften

30 ml olivenolje

Kjør alt sammen til en jevn masse, rør inn kjøttet og la det marinere i noen timer, gjerne over natten. Tre kjøttet på spyd og grill på alle kanter, til kjøttet får fin farge.

Salat:

1/2 rødkål, finstrimlet

1 appelsin, kun filetene, delt i 3

2 vårløk i strimler

1 paprika i strimler

1/2 agurk

Granateplefrø

Bland alle ingrediensene i en bolle

Dressing:

Saften av appelsinskrotten

1 ts zathar

2 ss flytende honning

1 dl olivenolje m/hvitløk

2 ss sitronsaft

1 dl olivenolje

1 ts zathar

Salt og pepper

Bland alle ingrediensene til dressingen og bland den med salaten.

 

Server mandel- og harissamarinerte grillspyd av lam sammen med salaten og ris eller couscous, som du finner oppskrift på her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Minas fantastiske eplepai

Minas fantastiske eplepai, både ser fantastisk og smaker også helt nydelig.

150 g smør

150 g sukker

1 egg

1/2 ts bakepulver

300 g Toro bakemiks

6 epler skrelt og delt

Saft av 2 lime

100 g brunt sukker

3 ss kanel

50 hakkede hasselnøtter

Visp sammen smør og sukker. Tilsett egg, bakepulver og bakemix. Settes i kjøleskapet i min. 1 time.

2/3 av deigen trykkes ut i paiform og stekes i 10 min. på 175 grader.

Legg i epler og hasselnøtter og resten av paien, som brukes som pynt. Stekes videre på 175 grader i 30-40 min.

Serveres med is og ev. karamellsaus.

Minas fantastiske eplepai
Minas fantastiske eplepai

Du finner flere velsmakende desserter fra fjern og nær her, og flere kakeoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.