Salat fra Midt-Østen

Salat fra Midt-Østen smaker godt som tilbehør til mange slags retter, f.eks. grillet eller stekt kjøtt eller til vegetarmat, som falafel. Den er også super som en av rettene til meze (småretter fra sør og øst for Middelhavet).

Salaten:

1/4 rødkål i tynne strimler

2 revne gulrøtter

1 agurk i små terninger

3 vårløk i tynne strimler

2 appelsiner i båter (skjær mellom hinnene, så du får fileter og bruk saften fra skroget i dressingen)

1 neve finhakket bladpersille

1 pose pistasjnøtter

Granateplefrø

Bland ingrediensene på et fat.

Dressingen:

2 ss ekstra virgin olivenolje

Appelsinsaften fra skrogene

2 lime, kun saften

1 håndfull fersk mynte, finhakket

Salt og pepper etter smak

Rør alt godt sammen og hell dressingen over salaten.

Salat fra Midt-Østen
Salat fra Midt-Østen

 

Du finner oppskrifter på mange forskjellige salater her og flere spennende og varierte retter fra alle verdenshjørner her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italiensk lammesadel

Italiensk lammesadel har en helt fantastisk sprø skorpe med mye smak. Hele retten stekes i samme form og er passe til 4 pers.

1,5 – 2 kg lammesadel

Litt olivenolje

24 små poteter delt i to

6 gulrøtter i tykke skiver

3 løk i båter

3 finhakkede hvitløksfedd

10 store tomater i båter

3 laurbærblader

salt og pepper

3 dl lammekraft (ev. fond og vann).

1 sitron

Fersk rosmarin

salt og pepper.

Ta litt olivenolje i bunnen av langpanna. Legg i poteter, gulrøtter, tomater, hvitløk, laurbær, salt og pepper. Hell over lammekraft (ev. fond og vann). Sett i ovnen på 180 grader til potetene er møre. Mens grønnsakene koser seg i ovnen, lager du den grønne massen som skal bli en deilig skorpe

Loff- og urteblanding:

1 loff

1 bunt bladpersille

5 fedd hvitløk

100 g revet parmesan

3/4 flaske olivenolje

Kjør innmaten av loffen, bladpersille, hvitløk, parmesan og olivenolje til en jevn masse med stavmikseren. Konsistensen skal være som tykk grøt.

 

Lammet:

Brun lammet på alle kanter i en stekepanne, eller på grillen og legg det på toppen av grønnsakene. Gni sadelen inn med saften av sitronen, rosmarin, salt og pepper. Stek videre ved 180 grader i ca. 15 minutter. Ta ut langpannen med kjøttet ut av ovnen.

Skru opp temperaturen til 200 grader. Smør kjøttet inn med loff- og urteblandingen. Stek videre til skorpen får en fin, gyllen farge.

La sadelen hvile i 15 minutter før servering.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rosa jordbærmojito

Rosa jordbærmojito er en frisk og god versjon av dem vanlige mojitoen. Du kan gjøre drinken søtere ved å tilsette mer sirup.

2 store jordbær
7 mynteblader
6 cl rom
3 cl limesaft
3 cl simpel sirup
9 cl musserende rosévin
Mynteblader, jordbær og limebåter til pynt

Knus jordbær og mynteblader med rom med en mudler og hell blandingen over i et drinkglass. Fyll i isbiter, hell i limesaft, simpel sirup og vin og rør forsiktig for sammen. Pynt med f.eks. jordbær, limebåter og ekstra mynteblader.

 

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mandelkake med kaffekrem

Mandelkake med kaffekrem er en litt voksen kake, som også passer som dessert.

Bunn:

5 egg

4 dl melis

5 dl malte mandler

1/2 dl hvetemel

2 ts bakepulver

Pisk egg og melis til eggedosis. Vend forsiktig inn resten av ingrediensene og bre røren jevnt utover en liten langpanne 20 x 30 cm eller springform 28 cm, med bakepapir i bunnen. Stekes på 170 grader, midt i ovnen i ca. 30 min. Avkjøl i formen, før du legger den over på fat..

Krem:

5 dl fløte

5 ss sukker

2 ss instant espressopulver

Visp alt sammen til krem og bre den over kaken

Topping:

Revet sjokolade

Krokan, kjøp ferdig eller se oppskrift nedenfor

Dryss toppingen over kremen.

Krokan:

200 g mandler

250 g sukker

1,5 dl vann

Legg mandlene på et stekebrett med bakepapir og brun dem i ovnen på 160 grader i 15 minutter.

Kok opp vann og sukker, i en stekepanne og rør til det er oppløst. La det koke på middels temperatur til det får en fin gyllenbrun farge. Det tar noen minutter. Hell sukkerblandingen over mandlene og avkjøl. Knekk blandingen fra hverandre og kjør det til mokkel i en foodprosessor eller legg i pose og slå i vei med biffbanker eller kjevle, til du er fornøyd med størrelsen på krokanen.

Mandelkake ned kaffekrem
Mandelkake med kaffekrem

 

Du finner flere oppskrifter på velsmakende kaker her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Involtini di bovino ripieni al pistacchio

Involtini di bovino ripieni al pistacchio (biffruller fylt med pistasj) er en av mine favorittretter. Oppskriften er passe til 6 biffruller.

800 g kalve- eller oksekjøtt av beste kvalitet i tynne skiver

150 g gulost i terninger på ca. 2,5 x 2,5 cm, f.eks. norvegia

60 g ricotta

1/2 glass pistasjkrem

200 g pistasj

1 pk kokt skinke i skiver

12 hele pistasjnøtter

Salt og pepper

1 dl olivenolje

Bank kjøttskivene løvtynne med en biffbanker. Prøv å banke dem så de blir til trekanter. Legg dem på bakepapir, dryss på salt og pepper og legg 1 skinkeskive øverst i den brede enden på hver kjøttskive.

Legg ca. 10 g ricotta, 1 ts pistasjkrem, 1 gulostterning og 2 pistasjnøtter øverst på hver skinkeskive (på samme måte som fyll til horn). Rull sammen kjøttet, først en brett over fyllet, brett deretter inn ytterhjørnene og rull til slutt hele kjøttstykket sammen.

Når du har rullet sammen alle kjøttstykkene, skal de paneres med pistasjmel, som lages ved å finhakke pistasj i en hurtigmikser. Kjør støtvis, så du ikke varmer opp nøttene. Hell olivenoljen i en bolle og dypp alle rullene i den og deretter i pistasjmel.

Legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir og stek dem midt i ovnen på 200 grader til de blir brune og lekre. Det tar 20 – 30 min.

Server involtini med en liten salat, eller med risotto.

Involtini di bovino ripieni al pistacchio
Involtini di bovino ripieni al pistacchio

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Teriyakipizza med biff

Teriyakipizza med biff har deilig japansk smak og er en av mine favoritter for tiden.

Marinert biff:

1 dl soyasaus

1/2 dl brunt sukker

1 dl mirin

1/2 dl sake

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 cm ingefær, fevet

400 g biff, jo mørere, jo bedre

1 neve sesamfrø 

Bland ingrediensene i en stor bolle, del biffen i terninger og la dem ligge i marinaden, gjerne over natten. Tørk av terningene, legg dem tett i tett på en tallerken og dryss over sesamfrø.

Bunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.

   

Fyll:

2 poser teriyaki woksaus

1 pk shitakesopp, stekt i litt olje

1 løk i strimler

Marinert biff

1 rød paprika i strimler

200 – 300 g ost, gjerne vellagret og gjerne flere varianter

Smør på teriyaki woksaus og legg på løk og sopp. Strø på mesteparten av osten, legg på paprika og biffen med sesamfrøene opp. Dryss på resten av osten og stek pizzaen på 200 grader til den er gyllen og bunnen er gjennomstekt.

Teriyakipizza med biff
Teriyakipizza med biff før steking

Etter steking:

3 vårløk i strimler

1 neve finhakket koriander

Litt japansk majones blandet med chilisaus eller srirachamajones risles over

Teriyakipizza med biff
Teriyakipizza med biff

 

 

Du finner oppskrifter på over 40 forskjellige pizzavarianter HER og spennende oppskrifter på japansk mat HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med potetmos og smørdampede grønnsaker

Laks med potetmos og smørdampede grønnsaker er en veldig velsmakende fiskerett. Oppskriften er passe til 4 personer.

Laksen:

600 – 800 g laks

1 ts peppermiks

Salt

Laksen deles i porsjonsstykker, krydres med salt og peppermiks og legges i smeltet smør i en ildfast form. Bakes i ovnen på 180 grader til den får en rosa kjerne, ca. 15 minutter.

Grønnsakene:

1 pk aromasopp

2 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

1 finhakket løk

1 pk minitomater, delt i to

Salt og pepper

Fres soppen i smør. Tilsett resten av grønnsakene og damp dem under lokk til gulrøttene er ferdige – litt myke, men fortsatt med tyggemotstand. Smak til med salt og pepper.

Oppskrift på en perfekt potetmos finner du HER.

Agurksalaten finner du flere oppskrifter på HER.

Legg på tallerken, med potetmos i bunnen, deretter de smørdampede grønnsakene, så fisken og agurksalaten på toppen.

Laks med potetmos og smørdampede grønnsaker
Laks med potetmos og smørdampede grønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kylling tikka masala

Kylling tikka masala er kyllingkjøtt marinert i en blanding av yoghurt og forskjellige krydder, servert i en deilig tomatsaus. Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g lårfilet, ev. brystfilet, delt i mindre biter

Marinade:

1 dl yoghurt naturell

1/2 sitron, kun saften

3 cm frisk ingefær, finrevet

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts chilipulver

1 ts malt koriander

1 ts malt spisskummen

Bland sammen ingrediensene til marinaden og rør inn kyllingen. Sett det kaldt, helst til neste dag. Brun kyllingen i nøytral olje og legg den til side til sausen er klar.

Saus:

2 løk i strimler

2 fedd hvitløk, finhakket

3 cm frisk ingefær, finrevet

4 ss raps- eller solsikkeolje

1 ts malt spisskummen

1 ts revet muskat

2 ts gurkemeie

2 ts chilipulver

1 ss garam masala

1 boks hermetiske tomater, helst Mutti

2 dl yoghurt naturell

100 g mandelmel

1 rød paprika, finstrimlet

Tilbehør:

1 neve frisk koriander, grovhekket

100 g cashewnøtter, ristet i tørr panne

 

Fres løk, hvitløk og ingefær i oljen, på middels varme til løken begynner å bli gyllen. Tilsett krydderet, tomatene og yoghurten, kok opp og la sausen småkoke noen minutter før du tilsetter mandelmel, paprika, kylling og resten av marinaden. La det småkoke i ca. 10 minutter og smak til med salt og ev. mer krydder, om du ønsker det.

Dryss over nøtter og koriander ved servering.

Server kylling tikka masala med ris, kokt etter anvisning på pakken, nan, raita og mangochutney.

 

Kylling tikka masala
Kylling tikka masala

 

Du finner mange velsmakende og spennende matretter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjorteburger med deilig tilbehør

Hjorteburger er en delikatesse. Vi har akkurat fått tak i en halv hjort og har partert og malt etter beste evne, så nå er det masse deilig kjøtt i fryseren. Jeg har aldri laget burgere av hjort før, men det ble jammen godt. Om du ikke får tak i kjøttdeig av hjort, kan du bruke elg, eller vanlig karbonadedeig.

1 kg malt hjortekjøtt

1,5 ts salt

1/2 ts pepper

1 ss viltkrydder

1/2 dl farris

smør til steking/grilling

Elt sammen alle ingrediensene. Dersom du bruker ferdigkjøpt viltkrydder, er det ikke sikkert du trenger salt i tillegg.

Form deigen til burgere og stek dem i smør i panna eller legg dem på grillen. Dersom du griller dem, legges en klatt smør på hver burger. Dette er fordi deigen er veldig mager og ført kan bli tørr.

Når burgerene er ferdig stekt på den ene siden, snus de og får en vellagret osteskive på toppen, som kan smelte nedover burgeren og gjøre den ekstra god.

Burgeren servers med hjemmebakte, grove burgerbrød, som du finner oppskrift på HER.

Du kan selvfølgelig også bruke fine burgerbrød.

I tillegg har jeg hjemmedyrkede tomater, salat fra egen hage og stekte selvplukkede kantareller til. Du får også kjøpt i butikken, om du ikke er trygg på selvplukk.

Jeg har servert burgeren med bakte perlepoteter, som du finner oppskrift på HER.

og tyttebærrømme, som du finner oppskrift på HER.

Jeg har pyntet med litt reddikspirer, som smaker mildt av reddik.

Med dette tilbehøret, forsvinner ikke den gode smaken av hjort, så jeg anbefaler dette fremfor burgerdressing etc.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fish and chips

Fish and chips er en veldig populær rett hos oss og jeg synes det er smart å lage den når det ikke er så kaldt, så du kan stå med frityrkjelen ute. Fisken i fish and chips skal egentlig lages med en røre av mel, øl og bakepulver, men jeg synes denne varianten med panko blir enda bedre. Du finner panko i de asiatiske hyllene i matbutikken, men du kan erstatte den med strøkavring om du ikke får tak i. Tartarsausen minner om remulade, men smaker mye bedre. Den kan lages i forveien og settes kaldt til den skal brukes.

Tartarsaus:

1 pose majones

1 ss agurkmiks

3 ss kapers

1 ts engelsk sennep, eller dijon

Litt finhakket persille

Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.

Fisken:

Del 150 g fisk per pers. i passe biter, ta på salt og pepper og sett den kaldt, helst en times tid. Saltet gjør fisken litt fastere. Dypp fiskestykkene i mel, sammenpisket egg, mel og deretter egg igjen, før de rulles i panko (eller strøkavring). Stek 3 fiskestykker av gangen i frityrolje på 170 grader til de er gylne. Det tar ca. 10 minutter.

Ertepuré:

Ertepuréen finner du oppskrift på her.

Chips:

Du finner oppskrift på Chips (pommes frites) her

Jeg liker å servere chipsen i disse hendige kurvene fra Kitch’n, men du kan gjerne bruke en liten bolle til hver.

Fish and chips
Fish and chips

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.