Trinidad og Tobagos nasjonaldag

Trinidad og Tobagos nasjonaldag maskeres i dag for å feire løsrivelsen fra Storbritannia i 1962. Trinidad og Tobago er en stat i Karibia. Karibisk mat er en fusjon av afrikansk, kreolsk, Cajun, amerindisk, europeisk, latinamerikansk, indisk , sørasiatisk, Midtøsten og kinesisk. Disse tradisjonene ble brakt fra mange forskjellige land da de kom til Karibia. I tillegg har befolkningen laget stiler som er unike for regionen. Det brukes mye mat fra havet.

Du finner oppskrifter fra Karibia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Langtidskokt «pulled beef»

Langtidskokt «pulled beef» er en deilig matrett, med smak bl.a. av appelsin. Det skal brukes forpart av storfe (f.eks. høyrygg), som krever lang koketid.  Jeg legger den i marinaden kvelden i forveien og setter den kaldt over natta. Deretter setter jeg den i ovnen, før jeg reiser på jobben. Da er den klar til bruk når vi kommer sultne hjem. Oppskriften er passe til 4 personer:

1200 g høyrygg av storfe eller annen forpart uten ben

2,5 dl kjøttkraft (eller fond + vann)

1,5 dl mørk soyasaus

1,5 dl tørr sherry

Juice og revet skall av 1 appelsin

2 ss brunt sukker

5 knuste hvitløksfedd

5 grovhakkede sjalottløk

1 lite stykke fersk, skrelt ingefær, finhakket

5 vårløk finstrimlet

3 stjerneanis

1 kanelbarkebit

1/4 ts Szechuan pepperkorn, knust

4 ss maismel oppløst i litt kaldt vann

1 rød chili finstrimlet, til serveringen

Fremgangsmåte:

Skjær kjøttet i tykke skiver og dem i en stor gryte sammen med hvitløk, sjalottløk, stjerneanis og kanelbark.

Bland soyasaus, sherry, appelsinjuice og skall, sukker og ingefær i en bolle, rør det sammen og hell det over oksekjøttet og tilsett pepper og halvparten av vårløken.

Sett på lokk og sett gryten lavt i ovnen på 80 grader i 10 timer.

Legg kjøttet over på en fjøl og dekk det til med folie.

Rør maismelblandingen inn i kraften, sett gryten på en plate med sterk varme og kok i ca. 30 minutter til kraften har blitt tykkere.

Bruk to gafler til å rive biffen og bland den inn i sausen. Dryss på chili og resten av vårløken ved servering.

Serveres med nudler og litt frisk salat. Du trenger ikke dressing, siden kraften fra kjøttet er skikkelig smakfull.

Langtidskokt "pulled beef"
Langtidskokt «pulled beef»

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Deilige grillspyd

Grillspyd smaker alltid godt og kan varieres i det uendelige. Her har jeg brukt ytrefilet av kalv, skiver av aromasopp, rød og gul paprika og rødløk i båter, men du kan også bruke kylling, svin, okse, eller annet kjøtt du liker.

Jeg beregner 150 – 200 g kjøtt per person. Kjøttet deles i store terninger og legges i marinade. Gjerne natten over.

Marinade:

2 fedd hvitløk

1 dl ketjap manis

2 ss worcestersaus

2 dl sweet chili dipping sauce

Deilige grillspyd
Deilige grillspyd før grilling

Om du bruker trespyd, må de legges i vann en stund, så de ikke tar fyr under grillingen. Vi legger spydene på nederse rille på grillen og bruner dem raskt på alle sider. Deretter legger vi dem på øverste rille. Der ligger de og godgjør seg til de er klare. Under hele stekingen, smører vi på mer av marinaden. NB! Ikke la dem ligge for lenge. Kjøttet kan gjerne være stekt som biff, rosa i midten. Da får du et saftig og godt resultat.

Server deilige grillspyd med valgfrie poteter og saus.

Deilige grillspyd

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Stekte tomater

Stekte tomater smaker godt til kokte, stekte eller grillede kjøtt- og fiskeretter. I tillegg er det er også kjapt å lage dem.

1 ss smør til steking

1 pk minitomater, gjerne i flere farger, delt i 2 eller 4, avhengig av størrelsen

4 stilker frisk timian

1 løk i strimler

Salt og pepper

Fres løken i smøret til den blir myk og blank. Tilsett tomatene og timian og fres videre i 2 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

Stekte tomater
Stekte tomater

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potet- og purresuppe

Potet- og purresuppe smaker mye bedre enn man skulle tro. Den er også svært mettende og passer bra å servere til sultne ulver. Denne oppskriften er passe til 6 personer.

3 ss smør

2 store purre, bare de hvite og lysegrønne delene, grovhakket

3 fedd hvitløk, skrelt og knust

1 kg poteter, ikke kokefaste, skrelt og delt i terninger

1,5 ltr kyllingkraft (vann og kyllingfond eller vann og kylling/hønebuljong). Ev. grønndaksfond om du vil ha den vegetarisk

4 laurbærblad

3 kvister fersk timian

1 ts salt

1/2 ts malt svart pepper

2,5 dl fløte

Gressløk, finhakket

Smelt smøret over middels varme i en stor gryte. Tilsett purre og hvitløk og la det koke seg mørt i ca. 10 min. under jevnlig omrøring. Det skal ikke bli brunt, så juster varmen etter behov for ikke å bli brun.

Tilsett poteter, kraft, laurbærblad, timian, salt og pepper og kok opp. La potenene småkoke til potetene er veldig myke (ca 15 min.).

Fisk ut timiankvistene og laurbærbladene, og kjør suppen med stavmikser til den er helt jevn.

Tilsett fløte og gressløk og la det koke opp. Smak til salt og pepper. Hvis suppen er for tynn, la det småkoke til den tykner. Hvis den er for tykk, tilsett melk for å tynne den ut. Server med sprøstekte baconterninger og godt brød. Pynt med friske spirer eller urter.

Potet- og purresuppe
Potet- og purresuppe

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Karrikylling

Karrikylling er inspirert av smakene i Sør-Øst Asia og er ganske kjapt å lage. Jeg liker å bruke lårfilet, men du kan gjerne bruke brystfilet i stedet.

600 g kyllinglårfilet i strimler

1 ss rapsolje

1/2 pk aromasopp i skiver

1 rød paprika i strimler

1 gul paprika i strimler

2 hvitløksfedd, finhakket

1 finstrimlet vårløk

1 finhakket løk

1/2 finhakket, rød chili

2 cm frisk ingefær, finhakket

2 ss karri

1 ss ketjap manis

1 ss kyllingfond

3 dl kokoskrem

3 dl kremfløte

1 potte finhakket, frisk koriander

Brun kyllingen olje, tilsett løk og hvitløk og la det frese i et par minutter. Tilsett soppen og la det frese i to minutter til. Rør inn karri, chili, ingefær, fond, kokoskrem, ketjap manis og fløte og la det koke til det tykner. Tilsett paprika og vårløk og la det koke i et par minutter til, før du smaker til med salt, pepper og ev. litt ekstra karri.

Rør inn koriander og server karrikylling med nykokt ris eller risnudler, kokt etter anvisning på pakken.

Karrikylling
Karrikylling

Du finner mange spennende og velsmakende oppskrifter med kylling, fra både fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kokospudding med bringebærcoulis

Kokospudding med bringebærcoulis er en super dessert for kokoselskere og den friske bringebærcoulisen passer veldig godt til.

Kokospuddingen:

4 dl kokosmelk

2 ss kremfløte

1 vaniljestang

2 ss sukker

2 plater gelatin

Kok opp kokosmelken og fløten med sukker og vaniljestang. Ta kjelen av platen. Legg gelatinplatene i iskaldt vann til de er helt bløte. Klem ut vannet av dem med hendene og legg dem over i kjelen under omrøring. Sil blandingen over i porsjonsformer og sett kaldt.

Du finner oppskrift på bringebærcoulis her.

Kokospudding med bringebærcoulis
Kokospudding med bringebærcoulis

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rødløkskompott

Rødløkskompott smaker godt til mange slags kjøttretter og spesielt godt til grillmat og pølser. Den bør helst serveres lun.

2 ss smør

4 rødløk i strimler

2 ss brunt sukker

0,6 dl god balsamicoeddik

0,5 dl rødvin

La løken surre i smøret til den blir myk, men ikke skifter farge. Tilsett sukker, la det smelte og glasere løken. Tilsett rødvin og balsamico og la det koke til væsken har fordampet.

 

Rødløkskompott
Rødløkskompott

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Deilig saus til skalldyr og røkt fisk

Deilig saus til skalldyr og røkt fisk er svalt og godt i sommervarmen. Om du ønsker å piffe opp skalldyrsmåltidet litt, er denne sausen et godt tips. Den passer også til både grillet og varm- og kaldrøkt fisk. Den er super å sette på koldtbordet, sammen med røkelaks, reker og andre varianter av havets delikatesser.

1/2 rødløk, finhakket

1 potte dill, finhakket

2 dl rømme

2 dl majones

1/2 sitron, kun saften

Salt og pepper

Bland alle ingrediensene godt og smak til med salt og pepper. La deilig saus til skalldyr og røkt fisk stå og trekke i et par timer før den skal brukes.

Deilig saus til skalldyr og røkt fisk

Du finner masse spennende sausoppskrifter her og skalldyroppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Mammas waldorfsalat

Mammas waldorfsalat passer godt til mye forskjellig, f.eks. kokt skinke, kalkun, kylling roasbeef og grillmat. Waldorfsalat kommer opprinnelig fra USA, men brukes over store deler av den vestlige og engelskspråklige verden.

2 epler i terninger

2 ananasringer i små biter

1 dl valnøttkjerner, grovhakket

2 stilker stangselleri i små terninger

100 g hodekål i fine strimler

100 g blå druer, delt i to og ev. stein tatt ut

Dressing:

1 dl majones

1 dl fløte, pisket til krem

4 ts sitronsaft

2 ts sukker

Bland ingrediensene til dressingen og bland den forsiktig med resten av ingrediensene. Mammas waldorfsalat pyntes med druer og valnøtter.

Mammas waldorfsalat
Mammas waldorfsalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.