Republikken Kongos uavhengighetsdag

Republikken Kongos uavhengighetsdag feires 15. august hvert år, som en markering av frigjøringen fra Frankrike i 1960.

Republikken Kongo (Kongo-Brazzaville) produserer bl.a. kaffe, kakao, bønner, mais, ris, bananer, sukkerrør, palmeolje, manoik og peanøtter. Likevel er de kun selvforsynt med 25 % av matvarene de bruker og resten blir importert. Kjøkkenet deres har mye til felles med den store navnebroren Den demokratiske republikken Kongo.

Du finner oppskrifter fra Republikken Kongo her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale tedagen

Den internasjonale tedagen markeres 21. mai hvert år. Te kommer opprinnelig fra Myanmar og Kina og ble oppdaget flere tusen år før vår tidsregning. På 1400-1500 tallet utviklet kineserne en egen teseremoni, så tedrikking er alvorlige saker. Det finnes fire basiskvaliter av te, hvit te, grønn te, oolong og sort te. Te brukes ikke bare som drikke, flere varianter er gode i mat også. Om du har lyst til å feire tedagen, kan du lage deg en kopp, eller gjøre som jeg, lage en dessert av grønn te, som du finner oppskrift på her. Du kan også teste den nye motedrikken, buble tea, som du finner oppskrift på her.

Tedagen
Buble tea

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den demokratiske republikken Kongos uavhengighetsdag

Den demokratiske republikken Kongos uavhengighetsdag feires 30. juni hvert år, som en markering av frigjøringen fra den Belgiske kolonimakten i 1960. 

Maten deres består ofte av pasta eller mos laget av kassava eller maismel, kalt fufu eller ugali. Den serveres med grønnsaker og kjøtt i form av en lapskaus. De spiser mye mais, ris, kassava, søtpoteter, yam, taro, plantaner, tomater, gresskar, erter og nøtter. De bruker også mat fra naturen, som f.eks. ville planter, frukt, sopp, honning, bushmeat og fisk.

Du finner oppskrifter fra Den demokratiske republikken Kongo her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Usbekistans uavhengighetsdag

Usbekistans uavhengighetsdag feires 1. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991.

Usbekisk mat vil glede kjøttelskere. De bruker mye lam, storfe, hest, kamel og fjærkre. Den tradisjonelle nasjonalretten er pilaf. Den tilberedes forskjellig i forskjellige regioner i landet, og varieres i takt med årstidene.

Du finner oppskrifter fra Usbekistan her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Armenias uavhengighetsdag

Armenias uavhengighetsdag feires 21. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1990.

Armenerne var faktisk de første som lagde vin.

De lager mat som grillet kjøtt krydret med ville fjellurter, solmodne frukter, friske og varierte salater, nydelige oster og ikke minst tynne, ferskbakte brød fra de karakteristiske steinovnene sine.

Du finner spennende oppskrifter fra Armenia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale øl- og pizzadagen

Den internasjonale øl- og pizzadagen markeres i 9. oktober hvert år. Feiringen er ikke så gammel og ble stiftet av Nick Saulino (nettstedsdesigner) i 2016. Selv om ikke denne dagen er så gammel, er øl er den eldste alkoholholdige drikken, mens pizza er fra ca. 1000 før vår tidsregning.

Har du lyst til å feire den internasjonale øl- og pizzadagen? Kjøp en øl og lag deg en deilig pizza, du finner over 40 forskjellige varianter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter

Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter er super grillmat. I det siste har vi fått ferdigstekt svinemage i matbutikken. Den skal egentlig være klar til å legges på grillen, men jeg synes den både er fet og for salt, så jeg har funnet en måte å forbedre den på.

Legg svinemagen i litt vann i en ildfast form. Dekk den med aluminiumsfolie og sett den på 150 grader i ovnen i 5 timer. Ta den ut av vannet, legg den på grillen og brun den på alle kanter.

Det smaker godt å servere den med fløtegratinerte søtpoteter, som du finner oppskrift på HER.

Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter
Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter

Du finner flere oppskrifter med svinemage her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fish and Chipsdagen

Fish and Chipsdagen feires i Storbritannia første fredag i juni hvert år, for å holde denne tradisjonsrike retten levende.

En fun fact er at Fish and Chips ikke har sin opprinnelse i England, men kan spores tilbake til Portugal fra 1400-tallet.

Du finner flere oppskrifter på Fish and Chips her.

Fish and Chipsdagen
Fish and Chipsdagen

 

Du finner flere deilige fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale hummusdagen

Den internasjonale hummusdagen feires 13. mai hvert år. Hummus, som er en deilig dip, har sin opprinnelse i Egypt, Syria, Libanon, Jordan, Israel og Palestina.

Hummus er fra en av de eldste matkulturene, og er en av menneskehetens eldste matvarer, trolig ca. 10 000 år gammel.  Hummus lages med enkle ingredienser, kikerter, tahini (sesampasta), sitronsaft og hvitløk. Den passer til forrett med litt godt brød, og mange slags middagsretter fra Middelhavsområdet, eller som del av meze (småretter fra samme område).

Om du får lyst til å feire den internasjonale hummusdagen, får du kjøpt ferdig hummus i matbutikken, men den smaker mye bedre hjemmelagd og du finner oppskrifter både på og med hummus her.

Den internasjonale hummusdagen
Falafel med hummus og tahinisaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den britiske øldagen

Den britiske øldagen markeres 15. juni hvert år for at alle ølelskere, kan feire alle ølslag, uavhengig av bryggeri.

Ale var så viktig i England i 1215 at det ble sitert i et av de mest betydningsfulle juridiske dokumentene i historien. I dag er øl og puber fortsatt sentrale i britisk liv, og syv av 10 drinker som selges på en pub er øl.

Flere varianter av øl som først ble brygget i Storbritannia, brygges nå over hele verden, f.eks. India Pale Ale, Pale Ale, Porter, Stout, Imperial Russian Stout, Mild, Bitter, Barley Wine, Brown Ale og Scotch Ale.

Om du vil feire den britiske øldagen i dag, kan du drikke den, eller bruke øl i maten, f.eks. en av mine favoritter, som du finner oppskrift på her.

Den britiske øldagen
Den britiske øldagen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.