Legg agurken i en spiral rundt kanten på glasset og fyll i isbiter. Rist sammen resten av ingrediensene og hell over i glasset. Pynt gjerne med en myntekvast.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammedolma med fattoush og baba ganoush brukes i mange av landene i den østlige delen av Middelhavet, i tillegg til Iran og Irak. Du får kjøpt vinblader i asiatiske butikker.
Lammedolma:
400 g lammedeig 40 g aborioris eller grøtris 1 ts salt 1 ts pepper 2 ss tomatpuré 1 ss granateplesirup 2 løk, finhakket 3 fedd hvitløk, finhakket 1,5 rød eller oransje paprika (eller litt av hver), finhakket 1 dl olivenolje
Vask risen godt, til vannet er klart og sil av. Elt alle ingrediensene til farsen godt sammen.
Vinblader:
1 krukke med vinblader, lagt i vann i min. 1 time, for å trekke ut litt av saltet 1/2 dl olivenolje i bunnen av kjelen før du legger i dolmaene
Kokevæsken:
12 dl vann 4 ss tomatpuré 1,5 ts salt 1 ts sort pepper 1 ss granateplesirup 2 ss sitron
Rør alt sammen og sett til side til du er ferdig med å montere dolmaene.
Montering:
Legg vinbladene med den glatte siden ned, legg på litt av fyllet og brett som vist på bildene.
Om du bruker en vid gryte/sautépanne, så du får ett lag med dolma, legger du de ferdige rullene med skjøten ned. Om du bruker en smakere gryte, så det blir flere lag, legger du det nederste laget med skjøten opp og det neste med skjøten ned. Når alle rullene ligger i gryten, heller du kokevæsken over, legger en tallerken oppa og koker på lav varme i min. 1 time, men gjerne 2-3.
Baba ganoush:
3 store auberginer, delt i 2 og skallet prikket med en gaffel
3 hvitløksfedd, finhakket
2 ss ekstra virgin olivenolje
3 ss tahini
2 ss fersk persille, finhakket
1/2 sitron, kun saften
2 ss ekstra virgin olivenolje
Salt og pepper
Olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple til pynt
Drypp litt olivenolje over snittflatene på auberginene og dryss på litt salt. Legg dem på et bakepapir, med snittflaten ned og stek i ovnen i 30 til 45 minutter ved 200 grader. Auberginene skal være møre og falt sammen. Skrap ut «kjøttet» med en skje og legg det i en sil i 10 minutter, så overflødig væske renner ut.
Hakk auberginen i små biter, tilsett hvitløk, tahini, sitronsaft, salt og pepper og bland godt med en gaffel.
Pynt baba ganoush med olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple før servering.
Fattoush:
Dressing:
3 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
2 hvitløksfedd presset eller finrevet
1 ts sumak
1 ts granateplesirup
1/2 ts tørket mynte
1/2 ts salt
Nykvernet sort pepper
Visp sammen sitronsaft, hvitløk, sumak, granateplesirup, tørket mynte, salt og pepper. Rør sakte inn olivenolje, visp kontinuerlig til den er emulgert. Sett til side, mens du lager salaten.
Salat:
1 stort salathode strimlet
1 stor tomat i terninger
1/2 grønn paprika i terninger
5 reddiker i terninger
1 agurk i terninger
2 vårløk i strimler
1 neve frisk persille, finhakket
Bland salat, tomater, agurker, grønn paprika, reddiker, grønn løk og persille i en stor serveringsbolle. Hell dressingen over og bland sammen.
Stekt pitabrød:
1 stort pitabrød skåret i trekanter
3 ss olivenolje
Salt og pepper
Fres pitabrødet i oljen på middels varme i en stor panne, til brødet er sprøtt og gyllent. Det tar ca. 5-7 minutter. Dryss over litt salt og pepper underveis og rør jevnlig. Legg pitabrødet på kjøkkenpapir og legg litt papir over dem også, til det skal brukes. Tilsett det stekte pitabrødet i salaten rett før servering.
Server lammedolma med fattoush og baba ganoush.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Den internasjonale kaffedagen markeres 1. oktober hvert år.
Kaffe har sin opprinnelse i Etiopia og det er kjent at de drakk kaffe i Yemen allerede på 1400-tallet. Det drikkes ca. 2,2 milliarder kaffekopper i verden per år. I følge en statistikk fra 2020, drikker nordmenn 3. mest kaffe i verden, med 6,6 kg. per person per år. De som slår oss, er Nederland (8,3 kg), Finland (7,8 kg) og Sverige (7,6 kg).
Den internasjonale kaffedagen kan nytes på mange måter, både som drikke (prøv Irish coffee, eller en av mine favoritter Cà Phê Sữa Đá) og som smakstilsetning i mat (f.eks. i BBQ-saus).
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Latvias uavhengighetsdag, også kalt Lāčplēsisdagen, feires 18. november hvert år, til minne om uavhengigheten fra Russland i 1918. Dagen feires med konserter, fyrverkeri og fakkeltog.
Latvias mattradisjoner er påvirket av landene rundt dem. De vanligste ingrediensene er poteter, hvete, bygg, kål, løk, egg og svinekjøtt. På grunn av de fire årstidene, er det latviske kjøkkenet markant sesongbasert. Maten er generelt ganske fet og de bruker lite krydder. De spiser vanligvis tre måltider om dagen. Frokosten er gjerne et smørbrød eller en omelett, med melk til. Lunsjen består ofte av suppe og en dessert. Til kveldsmat velger mange å spise enda stort måltid.
Tadsjikistans uavhengighetsdag feires 9. september, hvert år, til minne om løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991.
Tadsjikistan har mattradisjoner som har mye til felles med russisk, afghansk, iransk og usbekisk mat. Plov (osh) er nasjonalretten og grønn te er nasjonaldrikken.
Saint Lucias nasjonaldag (karibisk øystat) feires 13. desember hvert år, og sammenfaller med vår Luciafeiring.
Karibisk mat er en fusjon av afrikansk, kreolsk, Cajun, amerindisk, europeisk, latinamerikansk, indisk , sørasiatisk, Midtøsten og kinesisk. Disse tradisjonene ble brakt fra mange forskjellige land da de kom til Karibia. I tillegg har befolkningen laget stiler som er unike for regionen. Det brukes mye mat fra havet.
Eswatinis uavhengighetsdag – somhlolodagen (tidligere Swaziland) feires 6. september hvert år, til minne om løsrivelsen fra Storbritannia i 1968. Dagen er offisiell fridag og feires med en millitærparade og taler.
Eswatini har mattradisjoner som i stor grad bestemt av årstidene. De spiser mye sorghum og mais, servert med geitekjøtt. De produserer mye sukkerrør, tobakk, ris, mais, peanøtter, geitekjøtt og storfekjøtt. Mange swazier produserer produkter kun til eget bruk og supplerer med mat kjøpt fra det lokale markedet. Noen markeder har matboder med tradisjonell swazikjøttgryte, smørbrød, maismel og stekte maiskolber.
Tedagen markeres i Storbritannia i 21. april hvert år. Te er den absolutte favorittdrikken og er også nasjonaldrikken deres. Du har kanskje hørt uttrykket «afternoon tea». Det er ikke bare te, men gjerne et etasjefat med litt mat og litt kaker, som nytes sammen med teen. Te kommer opprinnelig fra Myanmar og Kina og ble oppdaget flere tusen år før vår tidsregning. På 1400-1500 tallet utviklet kineserne en egen teseremoni, så tedrikking er alvorlige saker. Det finnes fire basiskvaliter av te, hvit te, grønn te, oolong og sort te. Te brukes ikke bare som drikke, flere varianter er gode i mat også. Om du har lyst til å feire tedagen, kan du lage deg en kopp, eller gjøre som jeg, lage en dessert av grønn te, som du finner oppskrift på her. Du kan også teste den nye motedrikken, buble tea, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Suppedagen markeres i Tyskland 19. november hvert år. Suppe er en skikkelig gammel rett og historikere mener den er mellom 12.000 og 50.000 år gammel. Om du fikk lyst på suppe i dag, har bloggen mye å by på, både varme, kalde, lettvinne, mer tidkrevende og fra både fjern og nær. Du finner masse både spennende og mer tradisjonelle varianter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pølsedagen markeres i Storbritannia 5. januar, hvert år. Pølser kan være så mangt, fra de mest stusselige og smakløse wienerpølser, til de mer kraftige, saftige og smakfulle. De kan både brukes i matretter og være selve maten, men masse spennende tilbehør. Pølser lages av malte, oppblandete kjøtt- og blodprodukter med forskjellige tilsetninger.
Om du også kunne tenke deg pølser i en eller annen form i dag, trenger du ikke å lage dem selv. Siden pølser passer både i brød eller lompe, på pizza og i omelett, er det bare å kjøre i vei og trenger du inspirasjon, finner du litt her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.