Tiropitakia

Tiropitakia er små paier fylt med fetaost og urter passer til lunsj, forrett, kveldskos eller som en del av meze (det greske svaret på tapas). 1 porsjon gir 20 ostepaier og du kan beregne 2 til 3 paier per person.

10 ark filodeig, romtemperert

1 glass fetaost

150 g kokt skinke, i bitte små biter

2 egg

1 ss fersk mynte, finhakket

1 ts pepper

150 gram smeltet smør

Ta filodeigen ut av pakken og legg den under et fuktig klede så at den ikke tørker ut. Sil av fetaosten og smuldre den i en stor bolle. Tilsett sammenpisket egg, kokt skinke, mynte og pepper og bland godt.

Tiropitakia Tiropitakia

Legg filodeigarkene oppå hverandre, med langsiden mot deg og del dem i 4 strimler med en skarp kniv. Pensle de to øverste filodeiglaget med smør. Legg en skje fyll nederst på den øverste strimmelen, cirka 2 centimeter fra kanten. Løft det nederste hjørnet av de to strimlene opp og over fyllet så det blir en trekant. Brett trekanten over til motsatt side og fortsett å brette til de to strimlene er brukt opp. Gjenta til fyllet er brukt opp.

Stek tiropitakia midt i ovnen på 200 grader til de er gylne og sprø, det tar cirka 15 – 20 minutter.

Tiropitakia
Tiropitakia servert med salat

Du finner flere spennende og varierte matoppskrifter fra Hellas her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jordskokkpuré

Jordskokkpuré er godt tilbehør til både kjøtt- og fiskeretter. Vi får kjøpt jordskokk i matbutikken vår. I gamledager ble det brukt i Norge i stedet for poteter. De er litt tuklete å skrelle, men det er enklere om de får ligge i litt vann over natten.

1 pose jordskokk, skrelt og kuttet i terninger

2 finhakkede hvitløk

1 ts pepper

2 ss grønnsaksfond

Fløte til det dekker

Salt

Legg alt i en kjele. Hell over fløte, så det nesten dekker og kok langsomt opp, så ikke det svir seg. Kokes til jordskokken er mør, før blandingen kjørs til puré med stavmikser. Smak til med salt.

 

Jordskokkpuré
Jordskokkpuré

 

Du finner flere oppskrifter med jordskokk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Torsk med bakte perlepoteter og paprikasaus

Torsk med bakte perlepoteter og paprikasaus er en litt uvanlig kombinasjon, men paprikasausen passer godt til all hvit fisk.

Torsken:

Krydre torsken med salt og pepper minimum 1 time før den skal varmebehandles. Det gjør at du får et fastere resultat med mer smak. Om du ønsker mer spennende smak, kan du krydre med seafood & fish fra Santa Maria, men det er viktig å huske at den også er salt og at du derfor bør redusere saltingen. Legg torsken på grillen i 2 minutter på hver side, eller stek den i stekepannen i smør.

Bakte perlepoteter:

Risle litt olje i langpanna og legg i potetene. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter, men rer har jeg brukt kun salt og pepper. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

Paprikasaus:

2 store paprika

1 finhakket rødløk

1 ss olivenolje

2 ts tørket persille

1 dl rødvin

1 laurbærblad

3-4 dråper tabasco

1 ts fiskefond

1 dl fløte

Salt og pepper

  Paprikasaus til hvit fisk

Sett ovnen på fullt. Kutt paprikaen i to på langs, skjær av bunnen og toppen og fjern frøene. Legg paprikaene på en rist, dekket med aluminiumsfolie og sett dem i ovnen. Følg med og snu dem underveis så de blir jevnt grillet. De skal få sorte flekker. Ta ut paprikaene, og dra av skallet.

Mos paprikaene med en stavmikser. Stek løken myk i en liten kjele, og tilsett den moste paprikaen, vin, laurbær, tabasco, fond og persille. La det koke i 10 minutter, tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Grønnsakene:

Vårløk i strimler

Sukkererter i strimler

Minigulrøtter

Kok opp grønnsakene i smør og la dem dampe under lokk i et par minutter.

Server torsk med bakte perlepoteter og paprikasaus med de smørdampede grønnsakene.

 

Du finner mange spennende og varierte fiskeretter fra fjern og nær her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pasta med oksefilet og trøffel

Pasta med oksefilet og trøffel smaker veldig godt. Det er ikke så lett å få tak i fersk trøffel der jeg bor, men Meny har på glass og den er super til denne retten. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

400 g oksefilet i strimler

Litt olje til steking

20 minitomater, delt i 2

1 finhakket løk

2 finhakkede hvitløksfedd

1-2 trøfler

ev. litt parmesan

Italiensk krydderblanding

Salt og pepper

Brun kjøttet raskt i oljen og sett til side. Brun løken i den samme oljen. Tilsett hvitløk, tomater og krydder. La det kose jeg noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Tilsett kjøtt og la det frese i noen minutter.

Kok pasta etter anvisning på pakka. Hell av kokevannet, men behold noen spiseskjeer av vannet. Bland alt sammen og fordel på tallerkener. Server pastaen med trøffel og ev. litt parmesan, så gjestene kan forsyne seg selv. 

 

Pasta med oksefilet og trøffel
Pasta med oksefilet og trøffel

 

Du finner flere spennende og velsmakende pastaretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vodka Gimlet

Vodka Gimlet er en variant av den tradisjonsrike, britiske drinken Gimlet, som fyller 100 år i 2028.

6 cl vodka

3 cl limejuice

3 cl sirup

2 dråper Angostura aromatisk bitter

Bland alle ingrediensene i en shaker og rist kraftig i 15-20 sekunder.

Sil over i et glass og pynt med en skive lime.

Gimlet
Vodka Gimlet

 

Du finner flere spennende og velsmakende drinker HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pistasjinvoltini med steinsopprisotto

Pistasjinvoltini med steinsopprisotto er en nydelig, italiensk rett, som gjerne kan serveres i selskap. Oppskriften er passe til 4 personer.

Pistasjinvoltini:

800 g kalve- eller oksekjøtt av beste kvalitet i tynne skiver

150 g gulost i terninger, f.eks. norvegia

8 ts ricotta

1/2 glass pistasjkrem

200 g pistasj

8 skiver kokt skinke

12 hele pistasjnøtter

Salt og pepper

1 dl olivenolje

Bank kjøttskivene løvtynne med en biffbanker. Prøv å banke dem så de blir til trekanter. Legg dem på bakepapir, dryss på salt og pepper og legg 1 skinkeskive øverst i den brede enden på hver kjøttskive.

Legg ca. 1 ts ricotta, 1 ts pistasjkrem og 2 pistasjnøtter øverst på hver skinkeskive (på samme måte som fyll til horn). Rull sammen kjøttet, først en brett over fyllet, brett deretter inn ytterhjørnene og rull til slutt hele kjøttstykket sammen.

Når du har rullet sammen alle kjøttstykkene, skal de paneres med pistasjmel, som lages ved å finhakke pistasj i en hurtigmikser. Kjør støtvis, så du ikke varmer opp nøttene. Hell olivenoljen i en bolle og dypp alle rullene i den og deretter i pistasjmel.

Legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir og stek dem midt i ovnen på 200 grader til de blir brune og lekre. Det tar 20 – 30 min.

 

Pistasjinvoltini med steinsopprisotto
Pistasjinvoltini

 

Steinsopprisotto:

1 finhakket løk

1/2 dl olivenolje

1 pk risottoblanding

1 neve tørket steinsopp

2 fedd hvitløk, finhakket

1 l varm kraft

100 g smør

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

Litt finhakket persille

Skyll steinsoppen i kaldt vann. Kok opp vann, trekk til side og legg i steinsoppen. La soppen ligge i vannet i 15 min, før du siler vannet over i litermål, tørker av soppen og legger den til side til senere

Kraft:

Avsil fra soppen

Vann

2 ss sjalottløkfond

Fyll litermålet avsil fra soppen, fond og vann, hell blandingen tilbake til kjelen og kok opp, når den skal brukes.

 

   Steinsopprisotto

 

Risottoen:

Finhakk soppen, brun den i litt olivenolje og sett til side.

Varm en sautépanne eller gryte og tilsett olje. Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn finhakket persille rett før servering.

Server gjerne pistasjinvoltini med steinsopprisotto sammen med grillede minitomater, som fortsatt sitter på stilken.

 

Pistasjinvoltini med steinsopprisotto
Pistasjinvoltini med steinsopprisotto

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Østers

Østers er levende når du kjøper den i butikken og når den er åpnet, er den klar til servering, så gjør det akkurat rett før den skal spises. Pass på at du får fjernet ev. skallrester i østersen, for de kan ødelegge opplevelsen. Du kan dryppe sitron over østers, eller lage denne vinaigretten til. Det er min favoritt til østers, men den passer til andre typer skjell og fisk også.

1 sjalottløk, finhakket

1 ts frisk ingefær, finhakket

1 ts fersk, rød chili, finhakket

1 ss bladpersille, finhakket

1 dl kirsebæreddik eller annen bæreddik, f.eks. bringebær

4 ss soyasaus

1 lime, saften

1 ts brunt sukker

2 ss ekstra jomfru olivenolje

Rør alt sammen og la det stå kaldt og tildekket i 1 time tid før den skal serveres. Drypp vinaigretten over østersen når den skal spises og slurp i vei.

Du finner masse oppskrifter med skjell her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svinenakkespyd med japansk ketsjup og papayasalat

Svinenakkespyd med japansk ketsjup og papayasalat er knallgodt og super grillmat. Oppskriften er passe til 4 personer.

Papayasalat:

1 grønn papaya, skrelt og frøene fjernet

2 chili, finhakket

2,5 cm fersk ingefær, finhakket

2 fedd hvitløk

50 g peanøtter, ristet i tørr panne og grovhakket

1 potte koriander, grovhakket

2 lime, kun saften

2 ss sesamolje

1 ss fishsauce

Riv papayaen grovt med rivjern og bland alle ingrediensene til salaten i en bolle.

Japansk ketsjup:

2 dl østerssaus

2 ss ketsjup

1 ss worchestershiresaus

Bland alle ingrediensene sammen.

Svinenakkespyd med japansk ketsjup og papayasalat

Grillspyd av svinenakke med japansk ketsjup:

800 g svinenakke, delt i terninger på 3 x 3 cm

1 porsjon japansk ketsjup

1 potte koriander, finhakket

2 ss hvite sesamfrø

Bland alle ingrediensene sammen og sett kaldt i min. 1 time, gjerne over natten. Tre terningene på grillspyd og legg dem på varm grill. Grill dem på alle kanter og smør dem med resten av den japanske ketsjupen underveis.

Svinenakkespyd med japansk ketsjup og papayasalat
Svinenakkespyd med japansk ketsjup og papayasalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Asiatisk salat med indrefilet

Asiatisk salat med indrefilet smaker friskt og godt og kan brukes både som lunsjrett, middag og kveldskos.

Salaten:

1/2 finstrimlet isbergsalat

1 finstrimlet gulrot

2 finstrimlede vårløk

50 g mandelskiver (fås kjøpt ferdig)

1 neve finhakket koriander

2 ss ristede sesamfrø (ristes i tørr stekepanne, til de blir gylne)

Dressing:

2 ss extra virgin olivenolje

2 ss soyasaus

1,5 dl risvineddik

3 ss flytende honning

1 finhakket rød chili

Salt and nykvernet pepper

Alle ingrediensene til salaten blandes i en bolle. Ingrediensene til dressingen blandes og helles over salaten.

Indrefileten:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, og sett den i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.

 

Asiatisk salat med indrefilet
Asiatisk salat med indrefilet

 

Du finner oppskrifter på mange forskjellige salater her og flere spennende og varierte retter fra alle verdenshjørner her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammeboller med salat og tzatziki

Lammeboller med salat og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) smaker ekstra god på sommeren. Om du ikke får tak i lammedeig, kan du bruke vanlig kjøttdeig i stedet.

Tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка):

3 dl yoghurt naturell, gresk type

1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

1/2 ts salt

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts nykvernet pepper

Litt sitron

Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.

Tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка)
Tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка)
Lammebollene:

650 gr lammekjøttdeig

1 ss tzatzikimiks

1 sammenpisket egg

1/2 ts pepper

2 dl fløte

1 finhakket løk

1 ss paprikapulver

Litt finhakket bladpersille

1 ts tørket oregano

Alt eltes sammen. Jeg pleier å steke en prøvebolle og smake om det trengs mer krydder. Form små boller. Legg dem på stekebrett med litt olje og stek dem på 200 grader til de får fin farge og er gjennomstekt uten at de har blitt tørre. Steketiden er avhengig av størrelsen på bollene.

Salaten:

1 lite hode finstrimlet salat

1/2 agurk i små terninger

1 glass fetaost inkl. marinaden

1 liten rødløk i tynne strimler

10 minitomater delt i to eller fire

1 dl sorte oliven i skiver

Bland sammen alle ingrediensene til salaten og sett til side i noen minutter, så marinaden får satt smak på resten av ingrediensene.

Du finner flere spennende, greske matoppskrifter her.

Lammeboller med salat og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка)
Lammeboller med salat og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка)

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.