Tunfisk med småsinte ovnspoteter og gremolata

Tunfisk med småsinte ovnspoteter og gremolata er velsmakende og ganske sunn mat. Du får tak i fersk tunfisk på meny.

Fersk tunfisk:

Tunfisk er enkelt å tilberede. Jeg smører den inn med olivenolje og tar på salt og pepper. Den kan enten grilles eller stekes i 2 minutter på hver side og så er den klar til å nytes.

Gremolata:

1 finhakket potte dill

1 potte persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du tilbereder resten.

Potetene:

Skrell poteter og del dem i fingertykke skiver. Risle over litt nøytral olje. Krydre med salt, pepper, paprikapulver, kajenne og chilipulver.

Stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.

Grønnsakene: 

1 purre i strimler

8 minigulrøtter eller 2 vanlige i tommestykker

8 minitomater

1 sjalottløk, finhakket

1 ts grønnsaksfond

Alle grønnsakene blandes med litt nøytral olje og freses i en kjele i noen minutter, til gulrøttene er møre, men fortsatt har tyggemotstand. Smak til med  litt salt og pepper før servering.

 

Tunfisk med småsinte ovnspoteter og gremolata
Tunfisk med småsinte ovnspoteter og gremolata

Du finner flere spennende, velsmakende og varierte retter med tunfisk og andre fiskeslag her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kjeksdagen

Kjeksdagen markeres i Storbritannia 29. mai, hvert år. Kjeks kan være så mye, siden det finnes både søte varianter og varianter som egner seg mer som mat. De kan brukes som de er, med noe godt på, eller som ingrediens i f.eks. desserter og kaker. Om du fikk lust til å markere kjeksdagen, finner du flere spennende oppskrifter både på og med kjeks her.

 

Kjeksdagen
Tuvas gode frøkjeks

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Litauens nasjonaldag

Litauens nasjonaldag feires 16. februar hvert år, til minne om uavhengigheten fra Russland i 1918. Selv om de i etterkant har vært invadert av både Sovjetunionen og Tyskland og de ikke fikk egen råderett før 11. mars 1990, feirer de fremdeles 16. februar.

Litauens mattradisjoner er preget av det kjølige og fuktige klimaet. De bruker mye bygg, poteter, rug, rødbeter, bær og sopp. Meieriprodukter er også viktig. De har tradisjonelt syltet mye av maten, at den skal vare holdbar. Supper er populært og blir ansett som nøkkelen til god helse. Litauisk mat mye til felles med landene rundt, Tyskland og Norden.

Du finner oppskrifter fra Litauen her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Espressodagen markeres i Italia

Espressodagen markeres i Italia 17. april hvert år og de av oss som kjenner italienere eller har vært der, vet vi at de er stolte over kaffetradisjonene sine. Jeg legger ikke ut oppskrift på espresso, men jeg har brukt espresso i flere oppskrifter, som du finner her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Utbeinet lammelår som i Hellas

Utbeinet lammelår som i Hellas er en velsmakende rett, hvor alt tilberedes i den samme formen. Her har jeg kjøpt et lammelår, som jeg har beinet ut selv. Om du ikke vet hvordan du skal gjøre det, kan du få det gjort i ferskvaredisken på Meny eller du kan bruke lammet med beinet i.

2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)

1 glass marinert hvitløk

1 glass oliven

4 løk i strimler

1 aubergine i terninger

1 squash i terninger

3 kvister frisk rosmarin

1 glass soltørka tomater

500 g småpoteter, delt i to

1 pk aromasopp i skiver

1 ss oregano

Salt og pepper

1 lammelår

1 glass marinert fetaost i terninger

Salt og pepper

1 ts tørket rosmarin

1 ts tørket oregano

Fremgangsmåte:

Start med å helle hakkede tomater i langpannen. Tilsett marinert hvitløk, oliven, løk, aubergine, squash, soltørka tomater, sopp og småpoteter. Dryss over oregano, noen kvister frisk rosmarin, litt salt og pepper og sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Hell over marinert fetaost i terninger inkl. laken. Ben ut lammet, bind det opp og krydre med salt, pepper, rosmarin og oregano. Legg lammet på toppen av grønnsakene, sett formen tilbake i ovnen på 125 grader og la det steke i 3 timer til termometeret viser 65-70 grader, avhengig av hvor gjennomstekt du ønsker lammet.

Utbeinet lammelår som i Hellas
Utbeinet lammelår som i Hellas

Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med lam, fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vatikanstatens uavhengighetsdag

Vatikanstatens uavhengighetsdag markeres 11. februar etter at de ble uavhengige av enhver politisk og verdslig myndighet i sitt åndelige virke og løsrevet fra Italia. Selv om de er egen stat, ligger de midt i Italia og har mattradisjoner deretter. Du finner mat fra Italia her og her kan du finne matoppskrifter fra hele verden.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Honduras’ uavhengighetsdag

Honduras’ uavhengighetsdag feires 15. september hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Spania i 1821. Dagen er offisiell fridag og feires med taler, opptog, musikk og dans over hele landet.

Honduras har mattradisjoner, som er en blanding av mesoamerikanske, spanske, karibiske og afrikanske matretter. De bruker mye kokos og kokosmelk.

Du finner oppskrifter fra Honduras her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nasjonaldagen i Wales

Nasjonaldagen i Wales feires 1. mars hvert år. Dagen sammenfaller med feiringen av deres skytshelgen Sant Davids død, 1. mars i år 589.

Om du vil feire Wales litt i dag, du også, kan du jo lage Welsh rabbit som ikke inneholder kanin, og som du finner oppskrift på her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Zambias uavhengighetsdag

Zambias uavhengighetsdag markeres 24. oktober, som en feiring av uavhengigheten fra Storbritannia i 1964.

Zambias mat inneholder nesten alltid nshima, som er banket hvit mais. I tillegg til nshima spiser de forskjellige typer gryteretter og kokte grønnsaker. De serverer forskjellige typer relish til maten. Det er også vanlig med tørrfisk og insekter. De lager og drikker mange forskjellige typer øl, laget av mais.

 

Du finner oppskrifter fra Zambia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Slovakias uavhengighetsdag

Slovakias uavhengighetsdag feires 17. juli hvert år, som en markering av at de ble en selvstendig stat i 1992.

Slovakia har mattradisjoner som varierer fra region til region. De er påvirket av nabolandenes kjøkken. Tradisjonsmaten består stort sett av råvarer de selv hadde fra gammelt av og lite importerte råvarer. Det jorde at maten varierte fra sesong til sesong, avhengig av hva som var tilgjengelig. De bruker mye hvete, poteter, melkeprodukter, svin, surkål og løk. De spiser mye dumplings, pølser og bacon. De vanligste drikkevarene er melk og øl.

Du finner oppskrifter fra Slovakia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.