Botswanas uavhengighetsdag

Botswanas uavhengighetsdag, som kalles Boipuso markeres 30. september hvert år, som en feiring av uavhengigheten fra Storbritannia i 1966.

Botswanas mattradisjoner er stolte og ganske unike, men har noen fellestrekk med andre land i området. De spiser mye biff, geitkjøtt, sau, kylling, mofanormer og fisk. De er flinke med konservering av mat.

En kuriositet er at vannmelon kommer fra Botswana og de lager ofte forfriskende drikke av den.

Du finner matretter fra Botswana her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Taiwans nasjonaldag

Taiwans nasjonaldag feires 10. oktober.

Taiwans kulinariske historie litt merkelig og intrikat pga. diverse migrasjoner og kolonisering. Tradisjonelt dannet ris grunnlaget for de fleste taiwanske måltider og de foretrekker generelt ris som er lubben, aromatisk, litt fast og søt. Taiwansk mat inneholder også mye svinekjøtt, sjømat, kylling og soya.

Mattradisjonene er påvirket av Japan og Kina. Storfe har vært for kostbart og er derfor ikke utbredt i tradisjonell mat, men har blitt mer populært de siste årene.

På grunn av sin subtropiske beliggenhet har Taiwan mye ulike frukter, som papaya, stjernefrukt, meloner og sitrus. Det er enkelt å få tak i ferske ingredienser fra markeder.

Taiwanerne vist sin kreativitet i sitt utvalg av krydder og sauser, som f.eks. soyasaus, risvin, sesamolje, fermenterte svarte bønner, syltet reddik, peanøtter, chilipepper, koriander og en lokal variasjon av basilikum.

En viktig del av det taiwanske kjøkkenet er xiaochi , som er deres svar på tapas. Bubble tea, som har blitt populært i Norge, kommer også fra Taiwan.

Du finner oppskrifter fra Taiwan her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ugandas uavhengighetsdag

Ugandas uavhengighetsdag markeres 9. oktober hvert år, som en feiring av uavhengigheten fra Storbritannia i 1962.

Ugandas mat består av både tradisjonelle og mer moderne mat retter, med engelsk, arabisk og indisk påvirkning.

Mange retter inkluderer ulike grønnsaker, poteter, yams, bananer og andre tropiske frukter. Det er vanlig å spise kylling, svinekjøtt, fersk og tørket fisk, biff og geit.

De fattige på landsbygda spiser for det meste i bushmeat.

Du finner oppskrifter fra Uganda her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Saudi-Arabias nasjonaldag

Saudi-Arabias nasjonaldag feires 23. september hvert år. Det er en offentlig fridag og markerer at Nejd og Hejaz ble døpt om til kongeriket Saudi-Arabia i 1932 av Kong Abdul Aziz bin Abdul Rahman Al Saud.

Saudi-Arabia er et stort land og selv om de har mange retter som spises over hele landet, er det også store variasjoner fra region til region, siden kulturen også er variert. Noen av de vanligste matvarene som går igjen, er hvete, ris, lam, kylling, yoghurt, poteter, sjømat og dadler.

Du finner mat fra Saudi-Arabia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kenyas uavhengighetsdag

Kenyas uavhengighetsdag (Jamhuri Day) markeres 12. desember hvert år, som en feiring av frigjøringen fra Storbritannia i 1963.

Kenya har en variert matkultur. Kenyanerne spiser mettende mat som poteter, ris og ikke minst ugali (grøt laget av maismel). Ugalin, ris eller potet spises med kylling, biff, geit, grønnsaksgryter, bønner, sukuma wiki (grønnkål).

Du finner oppskrifter fra Kenya her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hot Mulled Cider Day

Hot Mulled Cider Day markeres 30. september hvert år. Hot Mulled Cider er en deilig, varmende høst- og vinterdrikk. Den har tradisjonelt blitt servert som det alkoholfrie alternativet til Mulled Wine, som er det engelske svaret på gløgg.

Du finner oppskrift på den deilige drikken her.

Hot Mulled Cider Day
Hot Mulled Cider Day

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nachosdagen i USA

Nachosdagen i USA markeres 6. november hvert år. Nachos er harde, tynne, latinamerikanske maisbrød, skjært biter. De brukes både som hovedingrediens i matretter, som tilbehør og som snacks. De første nachosene kom fra Negras i Meksiko, men har etter hvert blitt populære over hele verden.

Du finner deilig oppskrifter med nachos her.

Nachosdagen i USA
Nachosdagen i USA

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dagen for tyske epler

Dagen for tyske epler markeres 11. januar hvert år, for å hedre betydningen av eplet i tysk kultur og økonomi. Eplet er den mest populære frukten i Tyskland og dyrkes i mange forskjellige varianter.

Jeg vet ikke om vi får tak i tyske epler i butikken, men uansett er dette en fin dag å lage noe av epler. Du finner oppskrifter her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Burgerdagen i Australia

Burgerdagen i Australia feires 28. mai hvert år. Du kan selvfølgelig bestille deg en burger på gatekjøkken i dag, men lag en selv, da vel. Det smaker så godt og kan varieres etter smak og behag.

Du finner mange spennende varianter, både med kjøtt og fisk her.

Prøv også det crispy vaffelchipsburgerbrødet, som du finner oppskrift på her.

Burgerdagen i Australia
Burgerdagen i Australia

 

Du finner masse oppskrifter på hurtigmat (fastfood) her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus

Ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus er nydelig selskapsmat Gni inn ytrefileten med rub, f.eks. Menys BBQ-rub. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien. Sausen kan også lages dagen i forveien og kun varmes før bruk.

Ytrefileten:

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i en ildfast form eller legg den på grillen. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Om du vil bruke sous vide:

Ytrefileten legges sammen med frisk timian, salt og pepper i en vakuumpose og legges i sous viden på 56 grader i to timer, før den stekes raskt på alle sider i en stekepanne. Dersom du ikke har sous vide, kan du krydre fileten, brune den i smør i en stekepanne og sette den i ovnen på 100 grader til kjernetemperaturen er 60 grader. La den hvile før den skjæres i skiver. Dersom du ikke har sous vide, steker du den på alle sider i stekepannen, før du legger den i ildfast form og setter den i ovnen på 200 grader til ønsket kjernetemperatur.

Sausen:

1 finhakket løk

2 laurbærblader

1 pk kantareller

1 pk skivet sjampinjong

5 dl fløte

1 ss oksefond

1 ss solbærsirup

Salt og pepper

Kladd smør

Brun løken i smør, sammen med kantareller og sjampinjong. Tilsett fond, solbærsirup, fløte, laurbærblader. Kokes til det får god sausekonsistens og smakes til med salt og pepper. Rør inn litt smør, så sausen blir blank og fisk ut laurbærbladene.

Server ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus med valgfrie poteter og grønnsaker, men jeg har servert med lilla blomkål og kokte perlepoteter. Du finner mange spennende potetvarianter her.

Ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus
Ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus

 

Bloggen har mange spennende oppskrifter med storfekjøtt. Du finner dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.