Potetmos passer til mye forskjellig og brukes over store deler av verden. Denne oppskriften gir en helt perfekt potetmos, spesielt om du bruker fløte. Til hverdagsmaten bruker jeg melk. Oppskriften er passe til 3-4 personer, avhengig av hva den skal brukes til.
500 g poteter
150 g smør
6 ss melk eller fløte
Salt og pepper
Skrell poteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og melk eller fløte. Pisk til den blir jevn og luftig. Smak til med salt og pepper.
Potetmos
Du finner oppskrift på flere spennende potetvarianter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
La bouille er en grøt som brukes til frokost i deler av Afrika. Du kan legge bær på toppen etter eget ønske.
7 dl vann 1 dl grøtris 2 ss peanøttsmør 1/2 sitron, kun saften Melk og sukker etter smak
Kok opp 6,5 dl av vannet med risen. Bland resten av vannet med peanøttsmør og rør til peanøttsmøret er nesten helt oppløst.Tilsett peanøttblandingen i den kokende risen og kok til ønsket tykkelse. Trekk kjelen vekk fra varmen og rør inn sitronsaft. Rør inn melk og sukker for å oppnå ønsket sødme og tykkelse.Server la bouille varm og gjerne med friske bær, som f.eks. blåbær.
La bouille
Du finner flere frokosttips, både norske, tradisjonelle og fra andre deler av verden her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Elfenbenskystens nasjonaldag markeres 7. august hvert år som en feiring av uavhengigheten fra Frankrike i 1960.
Elfenbenskysten er en av de største kakaoprodusentene i verden og produserer også palmeolje og kaffe. De har mye til felles med nabolandene, når det gjelder mattradisjoner. De spiser mye korn, gris, kylling, sjømat, fisk, frisk frukt, grønnsaker og krydder. Cassava og plantanas er viktige ingredienser i dette kjøkkenet.
Kameruns Unitary State Day, som er nasjonaldagen deres, feires 20. mai hvert år etter en folkeavstemning i 1972. Dagen feires bl.a. med ulike festligheter, parader, kulturelle innslag, tradisjonell dans, musikkopptredener og sportsaktiviteter.
Kamerun har en av de mest varierte mattradisjonene i Afrika på grunn av den sentrale beliggenheten mellom nord, vest og sentrum av kontinentet. De har et stort mangfoldet i etnisitet, i tillegg til innflytelsen fra tysk, fransk og engelsk kolonialisering.
Moldovas nasjonaldag feires i dag, som en markering av uavhengigheten fra Sovjetunionen i 1991.
Moldovisk mat består hovedsakelig av forskjellige typer kjøtt, poteter, kål og forskjellige korntyper. De har mye til felles med rumenske, gresk, polsk, ukrainsk og russiske mattradisjoner. Moldova har fruktbar jord og moldoverne produserer druer, frukt, grønnsaker, korn, kjøtt og melkeprodukter.
Kje smaker kjempegodt og kan varieres nesten i det uendelige. Jeg kjøper det fra Slakter Eide i Lillesand. De selger varene sine til Meny, så det er mulig du kan få bestilt det i kjøttdisken der. Her har jeg laget en fransk variant av kjelår i langpanna i ovnen. Dette er i tillegg til nydelig, veldig enkelt å få til.
800 g poteter i terninger
1 pk skivet aromsasopp
4 grovhakkede løk
1 squash i terninger
1 aubergine i terninger
10 laurbærblader
1 god neve fersk rosmarin
1 flaske hakkede tomater (Mutti)
1/2 flaske rødvin
4 fedd finhakkede hvitløk
2 ts pepper
2 ts salt
4 ss lammefond
Start med å risle litt olje i langpanna. Legg i løk, poteter, squash, aubergine, sopp, laurbær og rosmarin.
Bland sammen tomater, rødvin, hvitløk, salt, pepper og fond og hell det over grønnsakene.
Kje på fransk vis før steking
Legg kjeet på toppen, dekk med aluminiumsfolie og sett det i ovnen på 200 grader i 2 timer. Ta av folien, senk temperaturen til 100 grader, rør litt i grønnsakene og la det hele steke videre i 1 time til.
La kjeet hvile i noen minutter, før du skjærer opp og serverer, gjerne med litt friske urter.
Kje på fransk vis
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Trinidad og Tobagos nasjonaldag maskeres i dag for å feire løsrivelsen fra Storbritannia i 1962. Trinidad og Tobago er en stat i Karibia. Karibisk mat er en fusjon av afrikansk, kreolsk, Cajun, amerindisk, europeisk, latinamerikansk, indisk , sørasiatisk, Midtøsten og kinesisk. Disse tradisjonene ble brakt fra mange forskjellige land da de kom til Karibia. I tillegg har befolkningen laget stiler som er unike for regionen. Det brukes mye mat fra havet.
Langtidskokt «pulled beef» er en deilig matrett, med smak bl.a. av appelsin. Det skal brukes forpart av storfe (f.eks. høyrygg), som krever lang koketid. Jeg legger den i marinaden kvelden i forveien og setter den kaldt over natta. Deretter setter jeg den i ovnen, før jeg reiser på jobben. Da er den klar til bruk når vi kommer sultne hjem. Oppskriften er passe til 4 personer:
1200 g høyrygg av storfe eller annen forpart uten ben
2,5 dl kjøttkraft (eller fond + vann)
1,5 dl mørk soyasaus
1,5 dl tørr sherry
Juice og revet skall av 1 appelsin
2 ss brunt sukker
5 knuste hvitløksfedd
5 grovhakkede sjalottløk
1 lite stykke fersk, skrelt ingefær, finhakket
5 vårløk finstrimlet
3 stjerneanis
1 kanelbarkebit
1/4 ts Szechuan pepperkorn, knust
4 ss maismel oppløst i litt kaldt vann
1 rød chili finstrimlet, til serveringen
Fremgangsmåte:
Skjær kjøttet i tykke skiver og dem i en stor gryte sammen med hvitløk, sjalottløk, stjerneanis og kanelbark.
Bland soyasaus, sherry, appelsinjuice og skall, sukker og ingefær i en bolle, rør det sammen og hell det over oksekjøttet og tilsett pepper og halvparten av vårløken.
Sett på lokk og sett gryten lavt i ovnen på 80 grader i 10 timer.
Legg kjøttet over på en fjøl og dekk det til med folie.
Rør maismelblandingen inn i kraften, sett gryten på en plate med sterk varme og kok i ca. 30 minutter til kraften har blitt tykkere.
Bruk to gafler til å rive biffen og bland den inn i sausen. Dryss på chili og resten av vårløken ved servering.
Serveres med nudler og litt frisk salat. Du trenger ikke dressing, siden kraften fra kjøttet er skikkelig smakfull.
Langtidskokt «pulled beef»
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillspyd smaker alltid godt og kan varieres i det uendelige. Her har jeg brukt ytrefilet av kalv, skiver av aromasopp, rød og gul paprika og rødløk i båter, men du kan også bruke kylling, svin, okse, eller annet kjøtt du liker.
Jeg beregner 150 – 200 g kjøtt per person. Kjøttet deles i store terninger og legges i marinade. Gjerne natten over.
Marinade:
2 fedd hvitløk
1 dl ketjap manis
2 ss worcestersaus
2 dl sweet chili dipping sauce
Deilige grillspyd før grilling
Om du bruker trespyd, må de legges i vann en stund, så de ikke tar fyr under grillingen. Vi legger spydene på nederse rille på grillen og bruner dem raskt på alle sider. Deretter legger vi dem på øverste rille. Der ligger de og godgjør seg til de er klare. Under hele stekingen, smører vi på mer av marinaden. NB! Ikke la dem ligge for lenge. Kjøttet kan gjerne være stekt som biff, rosa i midten. Da får du et saftig og godt resultat.
Server deilige grillspyd med valgfrie poteter og saus.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.