Snitsel med spennende potetsalat og erter

Snitsel med spennende potetsalat og erter er en litt uvanlig kombinasjon, men det passer veldig godt sammen. Snitsel er vanlig å servere i store deler av Mellom-Europa og jeg husker godt at når vi spiste på veikro eller kafé, da jeg var liten, valgte jeg alltid snitsel, hvis de hadde det på menyen. Jeg liker å  variere tilbehøret og kan anbefale disse potetene som en variasjon. Du får kjøpt spirer på Meny og sikker flere andre matbutikker. Ansjosen er ikke nødvendig, for et godt resultat, men jeg synes den gir en deilig piff til retten, så jeg anbefaler å prøve en liten bit, før du sier nei takk. Om du ikke får tak i kalv, kan du bruke annet storfekjøtt, eller om du kan bruke svin også, om du liker det. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Snitsel:

800 g flatbiff av kalv, eller mørbrad

1 ts salt

1⁄2 ts pepper

2 dl hvetemel

4 egg

5 dl panko eller strøkavring

3 ss smør

3 ss rapsolje

200 g erter (helst ferske eller frosne)

1 ss smør

 

 

Skjær kjøttet i 4 skiver og bank dem ut til de er 5 mm tykke. Krydre med salt og pepper på begge sider. Finn fram tre dype tallerkener eller boller. Hell melet i den første, visp sammen eggene i den andre og griljermelet i den tredje. Plasser dem etter hverandre på benken. Dypp en og en kjøttskive først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel, og legg dem med litt avstand på et bakepapir.

Varm en stor stekepanne og ha i ca. 1/4 av smøret og all oljen. Når det slutter å bruse, kan du legge i to snitsler. Stek dem ca. 3 min. på hver side, til de er gylne og sprø. Legg dem over i en ildfast form og hold dem varme. Gjenta prosessen med de siste snitslene.

Potetene:

200 g poteter per person, gjerne minipoteter

1/2 dl Bergbys søt og sterk  pølsesennep

2 ss kapers

1/2 dl olivenolje

1 neve finhakket bladpersille

1 finhakka vårløk

Reddikspirer

1/2 lime, kun saften

Pepper

Kok potetene møre i lettsaltet vann. Om de er fine, kan du bruke dem med skallet på. Rør alt godt sammen og bland med nykokte poteter, før du drysser reddikspirer eller andre spirer over.

Servering:

8 ansjosfileter (frivillig)

2 ss kapers

1 sitron i båter

Erter

Snitsel med spennende potetsalat og erter serveres med ansjos (om du liker det), kapers og sitronbåter. Du kan bruke enten erter fra boks, fra frysedisken, eller om du får tak i ferske, smaker det aller best.

 

Du finner mange flere oppskrifter på spennende og variert mat fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med sennepssaus

Laks med sennepssaus kan brukes til både hverdags og fest og er en stor favoritt hos oss. Oppskriften er passe til 4 personer.

Ovnspoteter:

200 g poteter per person

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter og legg dem i langpanna. Krydre med salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, for eksempel paprika og risle over litt mer olje. Bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og stekes videre til de er sprø utenpå og myke inni.

Sausen:

3 store, finhakkede sjalottløk

1 finhakket hvitløk

1 ts honning

3 dl fløte

1 ss dijonsennep

1 ss fiskefond

Salt og pepper

2 ss finhakket dill

Fres sjalottløk og hvitløk i smør til det er mykt og blankt. Tilsett honning, sennep, fond og fløte og la det småkoke 10 minutter, før alt kjøres sammen til en jevn saus, med en stavmikser. Smak til med salt og pepper og tilsett dill rett før servering.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender og smak til med salt og pepper.

Laks som trekker

Laksen:

2 l vann

800 g laks

2 laurbærblader

6 ss salt

1 ss hele pepperkorn

1/2 purre i ringer

Kok opp vann, laurbærblader, purre, salt og pepper. Legg i laksen og la den trekke i 10 min.

Servering:

Server laksen med ovnspoteter, sennepssaus, ertepuré og noen purreringer, mens alt er varmt og godt.

Laks med sennepssaus
Laks med sennepssaus

 

Du finner masse oppskrifter på deilige fiskeretter, med både laks og andre fiskeslag, fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hvetekringle med vaniljekrem og makronfyll

Hvetekringle med vaniljekrem og makronfyll er knallgodt og oppskriften gir en lekker og luftig hvetekringle. Det smart å la gjærdeig heve lenge, så ikke la deg begrense av hevetiden jeg har foreslått.

Deigen:

5 dl helmelk

100 g smeltet smør

50 g gjær

1 1/2 dl sukker

2 ts kardemomme

900 g hvetemel

1 ts bakepulver

Elt sammen melk, smør, gjær, sukker, kardemomme, hvetemel og bakepulver. La det stå og heve i 2 timer.  

Fyll:

4 dl vaniljekrem

2 dl mandler

1 dl valnøtter

3 dl melis

2 eggehviter

2 ss kaldt vann eller rom

Mal eller finhakk nøtter og mandler i en hurtigmikser, før du tilsetter melisen og kjører alt godt sammen. Pisk eggehvitene luftige og rør dem inn nøtteblandingen, før du tilsetter vann eller rom, og blandet makronfyllet godt sammen.

Når deigen er ferdig hevet, kjevler du den ut i et stort rektangel på 20 x 100 cm. Smør på et jevnt lag med vaniljekrem (ikke på de 2-3 siste cm av leiven). Dryss over makronblandingen og rull leiven sammen til ei pølse. Legg den i en sirkel på en bakeplate, før du klipper på skrått ned i pølsa med en stor saks og bretter ørene du får, til annenhver side.

La kransen etterheve i 2 timer til, på et lunt sted, under et rent koppehåndkle.

Topping:

1 sammenpisket egg, blandet med 2 ss melk

1 neve mandelspon

Svensk perlesukker

Pensle den ferdig hevede kringlen med sammenpisket egg og melk. Dryss over mandelspon og perlesukker, før du steker den i ovnen 200 grader til den er gjennomstekt, gyllen og fin (ca. 20 minutter).

La kringlen avkjøles litt og risle over litt melis blandet med vann før du deler den i passe stykker og serverer.

 

Hvetekringle med vaniljekrem og makronfyll
Hvetekringle med vaniljekrem og makronfyll

 

Kringlen egner seg godt til å fryses ned, og tas opp igjen og nytes senere.

Du finner flere oppskrifter på velsmakende gjærbakst fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelaget kjøttpudding

Hjemmelaget kjøttpudding er mye bedre enn den du kjøper i butikken. Du har sikkert smakt den stusselige kjøttpuddingen du får kjøpt ferdig i matbutikken. Prøv heller denne hjemmelagde varianten og du vil oppleve en helt ny verden.

600 g karbonadedeig

1 finhakket paprika

1 finhakket løk

2 ts salt

2 sammenpiskede egg

3 dl melk

1 ts muskat

1 ts pepper

1,5 ss potetmel

1 pakke tørrsaltet bacon i skiver

Elt alt, bortsett fra baconet, godt sammen og hell det i brødform. Legg på 1 pakke tørrsaltet bacon i skiver og stek kjøttpuddingen i vannbad på 180 grader i 1 time.

Hjemmelaget kjøttpudding
Hjemmelaget kjøttpudding før steking

Hjemmelaget kjøttpudding serveres med brun saus og poteter i ønsket form, her hadde jeg kokte poteter etter gårsdagens middag, som jeg har skjært i skiver, krydret og stekt i smør i langpanna på 200 grader.  Grønnsakene kan også varieres. Kraften som skilles ut fra puddingen under steking, bruker jeg alltid i den brune sausen.

Hjemmelaget kjøttpudding
Hjemmelaget kjøttpudding

Du finner oppskrift på gammeldags brun saus HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 46

Ukemeny 46 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Gresk salat med biff
Gresk salat med biff
Gresk salat med biff
Tirsdag: Shakshouka
Shakshouka
Shakshouka
Onsdag: Lakseburger med tartarsaus
Lakseburger med tartarsaus
Lakseburger med tartarsaus
Torsdag: Brennsnute med vossakorv
Brennsnute med vossakorv
Brennsnute med vossakorv
Fredag: Kyllingtagine med smaksrik couscous
Kyllingtagine med smaksrik couscous
Kyllingtagine med smaksrik couscous
Lørdag:
Forrett: Kremet gratinert løksuppe
Kremet gratinert løksuppe
Kremet gratinert løksuppe
Hovedrett: Oksefilet med hasselbackpoteter og konjakk- og peppersaus
Oksefilet med hasselbackpoteter og konjakk- og peppersaus
Oksefilet med hasselbackpoteter og konjakk- og peppersaus

 

Dessert: Karamelldrøm med popcorn
Karamelldrøm med popcorn
Karamelldrøm med popcorn

 

Søndag:
Forrett: Spinatsuppe
Spinatsuppe
Spinatsuppe
Hovedrett: Lohipaistos – gravlaks- og potetform
Lohipaistos – gravlaks- og potetform
Lohipaistos – gravlaks- og potetform
Dessert: Kokosis med karamellsaus
Kokosis med karamellsaus
Kokosis med karamellsaus

 

Ukemeny uke 46 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Porchette med fløtegratinerte poteter

Porchette med fløtegratinerte poteter er en deilig avveksling fra den tradisjonelle, norske ribba. Det er litt jobb med porchetten, men resultatet er fantastisk. Jeg kjøper tynnribbe med hel svor og får den beinet ut i kjøttdisken, men du kan ev. ta ut beina selv. Porchette niçoise er registrert på UNESCOs verdensarvliste. Porchette er det franske navnet på den italienske retten porchetta og den finnes også i USA, etter at italienske immigranter tok den med seg dit tidlig på 1900-tallet. Oppskriften er passe til 6 personer.

2 kg ferdig utbeinet tynnribbe
4 ts salt
2 ts grovkvernet pepper

Fyll:

1 pk babyspinat, grovhakket
10 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, finhakket
10 blader frisk salvie, finhakket
1 appelsin, saften + revet skall (NB! Kun det gule)
2 ts fennikelfrø

Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle.

Porchette:

Del ribben i tre lag, som henger sammen og legg den med svorsiden ned. Gni den inn med salt og pepper og fordel fyllet over hele kjøttstykket. Rull sammen ribben fra motsatt side av der svoren er, så svoren kommer ytterst når du er ferdig. Surr porchetten med en bomullstråd, så den holder seg sammen. Legg den i ildfast form, sett i steketermometer fra siden, så du ikke ødelegger svoren. Sett den i ovnen på 75 grader til kjernetemperaturen er 65 grader. Skru opp til 230 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 73 graden og svoren sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La porchette hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.

Porchetta med fløtegratinerte poteter
Porchette med fløtegratinerte poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tequila sunrise

Tequila sunrise er en frisk drink fra USA på 1930-tallet. Tequilasmaken er ikke veldig fremtredende og denne drinken var min favorittdrink da jeg var ca. 20 år. Du får kjøpt grenadine i matbutikken.

4,5 cl tequila

9 cl appelsinjuice

1,5 cl grenadine

Hell tequila og appelsinjuice i glasset. Hell grenadinen forsiktig lang glassets innside, så den legger seg på bunnen av glasset. Pynt med appelsin- eller ananasskive og et cocktailbær

Du finner flere drinkoppskrifter fra fjern og nær HER.

Tequila sunrise
Tequila sunrise

 

Du finner flere drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Gresk aften

Gresk aften er fantastisk, med masse småretter som settes utover bordet og deles. De kaller det meze og er grekernes svar på tapas. Du bestemmer selv hvor mange retter du vil servere og jo flere du velger å sette frem, jo mindre trenger du av hver.

Dolma:

Fylte vinblader fylles enten med kjøttblanding eller lages som vegetar og kokes i deilig kraft.

Dolma med kjøtt
Dolma med kjøtt
Filopakket fiken:

Det ser lekkert ut og det er slett ikke mye jobb med dem, om du kjøper ferdig filodeig i butikken.

Filopakket fiken med chèvre
Filopakket fiken
Kebab av lammedeig:

En tradisjonell gresk rett, som passer godt som tilbehør til meze, men også servert med gresk salat og ovnspoteter.

Kebab av lammedeig
Kebab av lammedeig
Flogeres:

Flogeres er pakker fylt med det du ønsker og stekt i ovnen. Disse er fylt med ost og skinke.

Flogeres
Flogeres
Kjøttboller av lam:

Passer både til pasta og til meze. Om du ikke har kjøttdeig av lam, kan du bruke vanlig kjøttdeig også, det blir nesten like godt.

Kjøttboller av lam
Kjøttboller av lam
Hummus:

En deilig puré, som blir laget av kikerter og er en viktig del av en gresk aften.

Hummus - lettvint og godt
Hummus – lettvint og godt
Gresk salat:

Et friskt og godt tilbehør til en gresk aften og kjent for alle som har vært i Hellas.

Gresk salat
Gresk salat
Tzatziki:

Du kan ikke ha en gresk aften uten tzatziki og du får kjøpt det ferdig i matbutikken. Denne er hjemmelaget og tilsatt fetaost, men det kan du selvfølgelig sløyfe, om du vil det.

Tzatziki med fetaost
Tzatziki med fetaost
Luftig olivenbrød:

Det er godt med litt olivenbrød til meze. Tidligere fikk du kjøpt det på Meny, men det har dessverre forsvunnet fra butikkhyllene. Disse brødene er enkle å bake selv.

Luftig olivenbrød
Luftig olivenbrød
Gresk yoghurtdessert:

En frisk og god avslutning på måltidet, som er enkel og grei å lage.

Gresk yoghurtdessert
Gresk yoghurtdessert

 

Et lite tips til slutt, er at det smaker godt med oliven, syltet paprika og litt olivenolje av god kvalitet til. Bruk brødet til å dyppe i olivenoljen og nyt.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med gresk aften og om du vil være ekstra gresk, kan du servere ouzo, det greske anisbrennevinet, som endrer farge fra blankt til hvitt om du tilsetter vann.

 

Du finner både disse oppskrifter og flere oppskrifter på velsmakende og spennende mat fra Hellas her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

Tex/mexpai

Tex/mexpai er en deilig variant av fredagstacoen eller om du har rester fra fredagstacoen, kan du lage paien av det. Om du vil lage paien på en lettvinn måte, kan du kjøpe ferdig paibunn. Du kan bruke ferdig tacokrydder, men jeg kan anbefale å lage ditt eget, så du har kontroll på saltet og kan tilpasse det din egen gane. Du finner en bra oppskrift på tacokrydder her.

Paibunn:

150 g smør

3 dl hvetemel

2 ss vann

Elt sammen ingrediensene til bunnen. Kjevle den ut til en sirkel som dekker en form ca. 26 cm i diameter og legg den oppi. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kjølig minst 30 minutter. Forstek paibunnen midt i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter, før du avkjøler den litt.

Paifyll:

400 g karbonadedeig eller kjøttdeig

1 løk, finhakket

2 paprika, gjerne to farger, finhakket

1 ss smør til steking

1/2 pose tacokrydder ev. hjemmelaget

2 dl crème fraîche

2 dl revet gulost etter ønske

Stek karbonadedeig i stekepannen sammen med hakket løk og finkuttet paprika. Rør inn tacokrydder og crème fraîche og fordel fyllet i paibunnen.

Dryss over osten og stek paien midt i ovnen i ca. 30-35 minutter til osten er gyllen og lekker. Serveres fleks. med salsa, rømme, guacamole, som du finner oppskrift på her, og en frisk og god salat.

 

Du finner mange flere spennende og velsmakende tex/meksretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med mandelskjell

Pasta med mandelskjell (dog cockles) er en uvanlig rett i Norge. Meny kan skaffe mandelskjell og de har en delikat smak av hav og mandler. Jeg legger skjellene i kaldt vann i noen timer før de skal brukes, så de tømmer seg for ev. sand. Oppskriften er til 4 personer.

1 kg mandelskjell

1 løk

2 hvitløksfedd

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

3 dl hvitvin

10 minitomater, delt i to

Salt og pepper

500 g pasta

1 bunt finhakket bladpersille

Parmesan

Skyll mandelskjellene i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.

Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, tomater og skjellene. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper og rør inn persille rett før servering.

Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med skjell og saus.

Jeg heller pasta med mandelskjell over i en stor bolle og setter hele på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Jeg setter også frem parmesan, som gjestene kan rive over selv.

 

Pasta med mandelskjell
Pasta med mandelskjell

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.