Melondagen i Turkmenistan

Melondagen i Turkmenistan markeres andre søndag i august hvert år. Dagen feires med en stor utstilling av meloner i alle varianter, i tillegg til danse- og musikkarrangementer i hovedstaden, Ashgabat.

Det finnes fire hovedslekter av meloner. Melonslekter er et komplisert emne fordi de kan være paraplybetegnelser for et ganske bredt spekter av arter og planter av samme art kan krysse med hverandre.

De fleste typer meloner vil falle inn i en av disse fire slektene:

Citrullus:

Citrullusmeloner inkluderer bl.a. vannmelon og de er lett gjenkjennelige pga. formen på bladene som er dypt flikete.

Cucumis:

Slekten Cucumis inkluderer både meloner og agurker, som er nært beslektet med melon. Honning- og cantaloupemelon tilhører denne slekten, som inkluderer veldig mange varianter og er en av de mest dyrkede melonslektene.

Benincasa:

Benincasa er uvanlig å finne i vanlige hager. Det er bare ett medlem av denne slekten, Benincasa hispida (vokskalebassen). Den kommer fra Sørøst-Asia og spises som en grønnsak når den er moden.

Momordica:

Momordica (bittermelon) er en melonslekt med litt flere varianter. Bittermelon ser mest ut som en agurk og brukes i mange asiatiske retter.

Melondagen i Turkmenistan

Med alle melonvariantene i verden, burde det være noen for enhver smak, og om du også vil feire melondagen, finner du inspirasjon her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetsalat til fisk

Potetsalat til fisk er kanskje litt utradisjonelt, men jeg kan anbefale å prøve. Potetsalat finnes i mange varianter og det er så lettvint at det ikke er noen grunn til å kjøpe den ferdig. Om potetene har fint skall, trenger du ikke en gang å skrelle dem. Denne potetsalaten passer perfekt til grillet og stekt fisk. Den passer også godt til en del annen grillmat, som for eksempel lam.

8 kokte poteter i terninger

1 boks rømme

1 god neve finhakket gressløk

saften av 1/2 sitron

1/2 glass kapers

1 ts sukker

salt og pepper

Bland alle ingrediensene godt sammen og smak til med salt og pepper. Potetsalat til fisk kan gjerne serveres mens potetene fortsatt er lune, men er også god kald.

Potetsalat til fisk
Potetsalat til fisk

 

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Belizes uavhengighetsdag

Belizes uavhengighetsdag feires 21. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Storbritannia i 1981.

Som et karibisk land, er Belizes mattradisjon kreolsk

Ris og bønner er nasjonalretten til Belize. Det serveres ofte med potetsalat eller coleslaw og stekt plantanas. De spiser også grillede retter eller stuinger av kylling, biff og svin.

Du finner oppskrifter fra Karibia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Haitis uavhengighetsdag

Haitis uavhengighetsdag feires 1. januar hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Frankrike i 1804.

Som et karibisk land, er Haitis mattradisjoner kreolsk og er påvirket av en blanding av afrikanske, franske, spanske, arabiske tradisjoner i tillegg til Taíno (urfolkene i Karibia) sine tradisjoner.

Du finner oppskrifter fra Karibia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

La Chandeleur (fête des chandelles)

La Chandeleur (fête des chandelles) eller Candlemas (kyndelsmesse på norsk) feires i Frankrike 2. februar hvert år.
Dagen feires til minne om at Jesusbarnet ble presentert i tempelet i Jerusalem førti dager etter fødselen og festen for renselsen av den salige jomfru Maria . Det norske navnet kyndelsmesse kommer fra ordet kyndel, norrønt for «vokslys». Dagen ble avskaffet som helligdag i Norge i 1771.

I Frankrike spiser de crêpes eller pannekaker denne dagen og den kalles derfor le Jour de Crêpes (pannekakedagen).

Det er noen ganske merkelige ritualer i forbindelse med både måten pannekakene blir tilberedt og spist på denne dagen. Du skal holde en gullmynt i venstre hånd, mens du kaster pannekaken opp i luften med høyre hånd når den skal snus. Symbolikken rundt dette er knyttet til en fruktbarhetsrite fra slutten av det femte århundre. Den første pannekaken som lages, legges i et garderobeskap for å sikre en rikelig høsting senere på året. Når pannekakene endelig skal nytes, tennes alle stearinlysene i hjemmet.

Om du fikk lyst på pannekaker nå, finner du mange spennende oppskrifter fra fjern og nær, både middagsvarianter og til dessert HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med fersk tunfisk

Pasta med fersk tunfisk er en nydelig rett med middelhavssmak. Om du ikke får tak i fersk tunfisk, kan du bruke annen fisk, f.eks. laks.

Oppskriften er til 4 personer.

600 g fersk tunfisk

1 løk

2 hvitløksfedd

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

3 dl hvitvin

2 ss fond (fisk, hummer eller kylling)

10 minitomater, delt i to

Salt og pepper

500 g spagetti

1 bunt finhakket bladpersille

Parmesan eller annen vellagret, hard ost

Pasta med fersk tunfisk
Sausen, før pastaen blandes inn

Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter.

Kok spagetti etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen. Tilsett 1/2 dl av kokevannet i sausen.

Pasta med fersk tunfisk
Pasta og saus
Tunfisken:

Pensle tunfisken med litt olje og dryss på salt og pepper. Stek tunfiskbiffene på høy varme i 2 minutter på hver side, enten på grillen eller i en stekepanne. Den skal være rosa i midten. Del den i tommebrede strimler og legg den på toppen av pastaen.

Sett frem parmesan, så gjestene kan rive eller høvle den over og bestemme mengden selv.

Pasta med fersk tunfisk
Pasta med fersk tunfisk

 

Du finner flere spennende, velsmakende og varierte retter med tunfisk og andre fiskeslag her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laos’ nasjonaldag

Laos’ nasjonaldag feires 2. desember hvert år, til minne om fra frigjøringen fra Japan i 1954.

Laos’ mattradisjoner er fargerik og smaksrik og de bruker mye ris, kokos, urter og ferske grønnsaker. Kylling, and, svin, biff, vannbøffel og vilt fra jungelen er mye spist. De spiser også en god del fisk og reker. Av frukt og grønnsaker er ferske bambusskudd, ingefær, galangal, bananblomst, mango, papaya, rambutan, durian, guava, mangostan, stjernefrukt, ananas, vannmelon, jackfrukt og bananer viktige ingredienser.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Liechtensteins uavhengighetsdag

Liechtensteins uavhengighetsdag feires 15. august hvert år, til minne om løsrivelsen fra Tyskland i 1866. Selv om de har vært selvstendige lenge, startet de ikke å feire uavhengighetsdagen før i 1940.

Dagen begynner med en offisiell statshandling på plenen ved siden av Vaduz slott. Arveprinsen og presidenten holder tale etterfulgt av en gratis mottakelse i rosehagen på Vaduz slott. Klokken 14 begynner feiringen og festlighetene i Vaduz sentrum, med fyrverkeri, gateselgere og karuseller.

Liechtenstein har et mangfoldig kjøkken, som er påvirket av mat fra landene rundt, spesielt Sveits og Østerrike. De er også påvirket av annen sentraleuropeisk mat. Ost og suppe er mye brukt og de mest brukte grønnsakene er poteter og kål. Melkeprodukter er veldig vanlig og av kjøtt brukes mest storfe, kylling og svin. De spiser vanligvis tre måltider om dagen, og de er ofte formelle.

Om du vil feire Liechtensteins uavhengighetsdag, finner du oppskrifter fra Liechtenstein her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kirgisistans uavhengighetsdag

Kirgisistans uavhengighetsdag markeres 31. august hvert år, som er dagen uavhengighetserklæringen i forbindelse med løsrivelsen fra Sovjetunionen ble signert, i 1991.

Kirgisistan har mattradisjoner som har mye til felles med nabolandene sine.

De spiser mye fårekjøtt, storfekjøtt og hestekjøtt, og bruker store mengder meieriprodukter. Matlagingen er påvirket av nasjonens historisk nomadiske livsstil og derfor langtidskonserverer de mye av maten.

Siden Kirgisistan er en smeltedigel av nasjonaliteter, bærer også maten preg av det. I større byer, finner du mange forskjellige nasjonale og internasjonale retter, spesielt tyrkiske, usbekiske og uiguriske varianter.

Du finner oppskrifter fra Kirgisistan her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ferskenspritz

Ferskenspritz er en deilig velkomstdrink, som er kjapp å lage.

14 cl prosecco

4 cl Koskenkorva peach

Hell ferskenlikøren i et høyt glass og fyll opp med prosecco eller en annen musserende vin.

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.