Usbekistans uavhengighetsdag

Usbekistans uavhengighetsdag feires 1. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991.

Usbekisk mat vil glede kjøttelskere. De bruker mye lam, storfe, hest, kamel og fjærkre. Den tradisjonelle nasjonalretten er pilaf. Den tilberedes forskjellig i forskjellige regioner i landet, og varieres i takt med årstidene.

Du finner oppskrifter fra Usbekistan her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Armenias uavhengighetsdag

Armenias uavhengighetsdag feires 21. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1990.

Armenerne var faktisk de første som lagde vin.

De lager mat som grillet kjøtt krydret med ville fjellurter, solmodne frukter, friske og varierte salater, nydelige oster og ikke minst tynne, ferskbakte brød fra de karakteristiske steinovnene sine.

Du finner spennende oppskrifter fra Armenia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale øl- og pizzadagen

Den internasjonale øl- og pizzadagen markeres i 9. oktober hvert år. Feiringen er ikke så gammel og ble stiftet av Nick Saulino (nettstedsdesigner) i 2016. Selv om ikke denne dagen er så gammel, er øl er den eldste alkoholholdige drikken, mens pizza er fra ca. 1000 før vår tidsregning.

Har du lyst til å feire den internasjonale øl- og pizzadagen? Kjøp en øl og lag deg en deilig pizza, du finner over 40 forskjellige varianter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter

Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter er super grillmat. I det siste har vi fått ferdigstekt svinemage i matbutikken. Den skal egentlig være klar til å legges på grillen, men jeg synes den både er fet og for salt, så jeg har funnet en måte å forbedre den på.

Legg svinemagen i litt vann i en ildfast form. Dekk den med aluminiumsfolie og sett den på 150 grader i ovnen i 5 timer. Ta den ut av vannet, legg den på grillen og brun den på alle kanter.

Det smaker godt å servere den med fløtegratinerte søtpoteter, som du finner oppskrift på HER.

Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter
Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter

Du finner flere oppskrifter med svinemage her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fish and Chipsdagen

Fish and Chipsdagen feires i Storbritannia første fredag i juni hvert år, for å holde denne tradisjonsrike retten levende.

En fun fact er at Fish and Chips ikke har sin opprinnelse i England, men kan spores tilbake til Portugal fra 1400-tallet.

Du finner flere oppskrifter på Fish and Chips her.

Fish and Chipsdagen
Fish and Chipsdagen

 

Du finner flere deilige fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale hummusdagen

Den internasjonale hummusdagen feires 13. mai hvert år. Hummus, som er en deilig dip, har sin opprinnelse i Egypt, Syria, Libanon, Jordan, Israel og Palestina.

Hummus er fra en av de eldste matkulturene, og er en av menneskehetens eldste matvarer, trolig ca. 10 000 år gammel.  Hummus lages med enkle ingredienser, kikerter, tahini (sesampasta), sitronsaft og hvitløk. Den passer til forrett med litt godt brød, og mange slags middagsretter fra Middelhavsområdet, eller som del av meze (småretter fra samme område).

Om du får lyst til å feire den internasjonale hummusdagen, får du kjøpt ferdig hummus i matbutikken, men den smaker mye bedre hjemmelagd og du finner oppskrifter både på og med hummus her.

Den internasjonale hummusdagen
Falafel med hummus og tahinisaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den britiske øldagen

Den britiske øldagen markeres 15. juni hvert år for at alle ølelskere, kan feire alle ølslag, uavhengig av bryggeri.

Ale var så viktig i England i 1215 at det ble sitert i et av de mest betydningsfulle juridiske dokumentene i historien. I dag er øl og puber fortsatt sentrale i britisk liv, og syv av 10 drinker som selges på en pub er øl.

Flere varianter av øl som først ble brygget i Storbritannia, brygges nå over hele verden, f.eks. India Pale Ale, Pale Ale, Porter, Stout, Imperial Russian Stout, Mild, Bitter, Barley Wine, Brown Ale og Scotch Ale.

Om du vil feire den britiske øldagen i dag, kan du drikke den, eller bruke øl i maten, f.eks. en av mine favoritter, som du finner oppskrift på her.

Den britiske øldagen
Den britiske øldagen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Glitter Smash

Glitter Smash er en ganske ny drink, laget av den danske likøren Glitter Fisk Diamond.

6 cl Glitter Fisk Diamond
4 cl hvit rom
2 dl sukkersirup (se oppskrift her)
1 skive slangeagurk (bruk ostehøvel i lengderetningen)

Legg agurken i en spiral rundt kanten på glasset og fyll i isbiter. Rist sammen resten av ingrediensene og hell over i glasset. Pynt gjerne med en myntekvast.

Glitter Smash
Glitter Smash

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammedolma med fattoush og baba ganoush

Lammedolma med fattoush og baba ganoush brukes i mange av landene i den østlige delen av Middelhavet, i tillegg til Iran og Irak. Du får kjøpt vinblader i asiatiske butikker.

Lammedolma:

400 g lammedeig
40 g aborioris eller grøtris
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss tomatpuré
1 ss granateplesirup
2 løk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1,5 rød eller oransje paprika (eller litt av hver), finhakket
1 dl olivenolje

Vask risen godt, til vannet er klart og sil av. Elt alle ingrediensene til farsen godt sammen.

Vinblader:

1 krukke med vinblader, lagt i vann i min. 1 time, for å trekke ut litt av saltet
1/2 dl olivenolje i bunnen av kjelen før du legger i dolmaene

Kokevæsken:

12 dl vann
4 ss tomatpuré
1,5 ts salt
1 ts sort pepper
1 ss granateplesirup
2 ss sitron

Rør alt sammen og sett til side til du er ferdig med å montere dolmaene.

Montering:

Legg vinbladene med den glatte siden ned, legg på litt av fyllet og brett som vist på bildene.

 

  

Om du bruker en vid gryte/sautépanne, så du får ett lag med dolma, legger du de ferdige rullene med skjøten ned. Om du bruker en smakere gryte, så det blir flere lag, legger du det nederste laget med skjøten opp og det neste med skjøten ned. Når alle rullene ligger i gryten, heller du kokevæsken over, legger en tallerken oppa og koker på lav varme i min. 1 time, men gjerne 2-3.

Lammedolma med fattoush og baba ganoush
Lammedolma
Baba ganoush:

3 store auberginer, delt i 2 og skallet prikket med en gaffel

3 hvitløksfedd, finhakket

2 ss ekstra virgin olivenolje

3 ss tahini

2 ss fersk persille, finhakket

1/2 sitron, kun saften

2 ss ekstra virgin olivenolje

Salt og pepper

Olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple til pynt

Drypp litt olivenolje over snittflatene på auberginene og dryss på litt salt. Legg dem på et bakepapir, med snittflaten ned og stek i ovnen i 30 til 45 minutter ved 200 grader. Auberginene skal være møre og falt sammen. Skrap ut «kjøttet» med en skje og legg det i en sil i 10 minutter, så overflødig væske renner ut.

Hakk auberginen i små biter, tilsett hvitløk, tahini, sitronsaft, salt og pepper og bland godt med en gaffel.

Pynt baba ganoush med olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple før servering.

Lammedolma med fattoush og baba ganoush
Baba ganoush
Fattoush:

Dressing:

3 ss olivenolje

2 ss sitronsaft

2 hvitløksfedd presset eller finrevet

1 ts sumak

1 ts granateplesirup

1/2 ts tørket mynte

1/2 ts salt

Nykvernet sort pepper

Visp sammen sitronsaft, hvitløk, sumak, granateplesirup, tørket mynte, salt og pepper. Rør sakte inn olivenolje, visp kontinuerlig til den er emulgert. Sett til side, mens du lager salaten.

Lammedolma med fattoush og baba ganoush
Fattoush

Salat:

1 stort salathode strimlet

1 stor tomat i terninger

1/2 grønn paprika i terninger

5 reddiker i terninger

1 agurk i terninger

2 vårløk i strimler

1 neve frisk persille, finhakket

Bland salat, tomater, agurker, grønn paprika, reddiker, grønn løk og persille i en stor serveringsbolle. Hell dressingen over og bland sammen.

Stekt pitabrød:

1 stort pitabrød skåret i trekanter

3 ss olivenolje

Salt og pepper

Fres pitabrødet i oljen på middels varme i en stor panne, til brødet er sprøtt og gyllent. Det tar ca. 5-7 minutter. Dryss over litt salt og pepper underveis og rør jevnlig. Legg pitabrødet på kjøkkenpapir og legg litt papir over dem også, til det skal brukes. Tilsett det stekte pitabrødet i salaten rett før servering.

 

Server lammedolma med fattoush og baba ganoush.

Lammedolma med fattoush og baba ganoush
Lammedolma med fattoush og baba ganoush

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale kaffedagen

Den internasjonale kaffedagen markeres 1. oktober hvert år.

Kaffe har sin opprinnelse i Etiopia og det er kjent at de drakk kaffe i  Yemen allerede på 1400-tallet. Det drikkes ca. 2,2 milliarder kaffekopper i verden per år. I følge en statistikk fra 2020, drikker nordmenn 3. mest kaffe i verden, med 6,6 kg. per person per år.  De som slår oss, er Nederland (8,3 kg), Finland (7,8 kg) og Sverige (7,6 kg).

Den internasjonale kaffedagen kan nytes på mange måter, både som drikke (prøv Irish coffee, eller en av mine favoritter Cà Phê Sữa Đá) og som smakstilsetning i mat (f.eks. i BBQ-saus).

 

Den internasjonale kaffedagen  Den internasjonale kaffedagen

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.